بین الملل تابناک: دویست و نود و ششمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
سفیر رژیم صهیونیستی در اوکراین در تازهترین موضعگیری خود درباره جنگ اوکراین گفت که «روابط تل آویو با مسکو محدودیتهایی را برای اسرائیل در رابطه با بحران اوکراین ایجاد میکند».
«میخائیل برودسکی» سفیر رژیم صهیونیستی در کییف اعلام کرد که از نارضایتی برخی یهودیان اوکراینی از مواضع تل آویو در قبال جنگ اوکراین مطلع است.
به گزارش واشنگتن پست، برودسکی گفت که «روابط اسرائیل و روسیه محدودیتها و موانعی را ایجاد میکند که نمیتوان از آن عبور کرد».
وی ادامه داد: «هیچ دولت اسرائیل منافع ما با روسیه را به خاطر هیچ کس از جمله اوکراینیها به خطر نمی اندازد».
این در حالی است که میخائیل برادسکی سفیر رژیم صهیونیستی در اوکراین چند ماه پیش همزمان با اوج تنش در روابط تل آویو و مسکو (در دولت لاپید) و وعده تلافی جویانه مقامات روس برای بسته شدن «آژانس یهود» در خاک روسیه گفته بود که تل آویو کمکهای غذایی برای اوکراین کمکهای غذایی و نظامی ارسال خواهد کرد.
این جدیدترین موضعگیری رژیم صهیونیستی پس از روی کار آمدن بنیامین نتانیاهو نخست وزیر مکلف به تشکیل کابینه جدید رژیم محسوب میشود.
در دولت قبلی رژیم صهیونیستی به ریاست یائیر لاپید، مقامات صهیونیست با بی توجهی به روابط تل آویو و مسکو، علنا حمایت خود را از کییف اعلام کرده بودند تا جایی که روابط دو طرف به شدت دچار تنش شد.
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد: حمله نیروهای اوکراین برای بازپسگیری مواضع از دست رفته خود در روستاهای پودگورودنویه، کلشچیفکا، کوردیوموفکا در دونتسک دفع شد.
به گزارش خبرگزاری تاس، ژنرال ایگور کوناشنکوف سخنگوی وزارت دفاع روسیه یکشنبه تصریح کرد: در نتیجه حملات توپخانهای و اقدامات گروههای تهاجمی روسیه، ضدحمله نیروهای اوکراین دفع شده و آنها با تحمل خسارتهای زیاد به مواضع اولیه خود عقب رانده شدند.
وی افزود، واحدهای روسی کنترل روستای یاکولفکا در جمهوری خلق دونتسک را به دست گرفته و پاکسازی آن از بقایای نیروهای مسلح اوکراین ادامه دارد.
سخنگوی وزارت دفاع روسیه اظهار داشت: در این عملیات بیش از ۴۰ نظامی اوکراینی کشته و پنج خودروی نظامی از جمله دو خودرو زرهی آنها نیز منهدم شدند.
کوناشنکوف گفت: مرکز فرماندهی تیپ ۱۱۳ نیروی زمینی و نیز پرسنل نظامی و ابزارآلات جنگی ۱۰۹ واحد توپخانه ارتش اوکراین در نزدیکی روستای کراسنی لیمان دونتسک توسط هواپیماهای جنگنده، حملات موشکی و آتش توپخانه نیروهای روسیه هدف قرار گرفت.
وزارت دفاع روسیه روز یکشنبه خبر داد که نیروهای این کشور کنترل منطقه یاکولیکا در دونتسک را در دست گرفته است.
از سوی دیگر وزارت دفاع روسیه روز یکشنبه اعلام کرد که «سرگئی شویگو» وزیر دفاع روسیه از نیروهای این کشور در نبرد با اوکراین بازرسی کرد.
وزارت دفاع روسیه در بیانیهای اعلام کرد که شویگو سفر کاری به منطقه نظامی جنوب انجام داده و نیروهای خود را در مناطق عملیات ویژه نظامی بازرسی کرده است.
شبکه روسی «راشاتودی» نیز اخیرا تصاویری از حضور «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه در مقر عملیات نظامی ویژه منتشر کرد.
طبق این گزارش، پوتین روز جمعه را در مقرهای مشترک نیروهای مسلح که در «عملیات نظامی ویژه» این کشور در اوکراین مشارکت دارند، حضور داشت. وی تاکید کرد آماده است پیشنهادات مربوط به اقدامات فوری و میان مدت در عملیات ویژه را بررسی کند.
منابع خبری اعلام کردند که نیروهای اوکراینی شهر دونتسک را با موشک های گراد هدف قرار دادند.
این در حالی است که وزارت دفاع روسیه روز یکشنبه خبر داد که نیروهای این کشور کنترل منطقه یاکولیکا در دونتسک را در دست گرفته است.
سرلشگر آندری کووالچوک یکی از فرماندهان عالی رتبه ارتش اوکراین در مصاحبه با شبکه خبری اسکای نیوز گمانهزنی کرد که رئیس جمهوری روسیه فرمان بسیج میلیونی سربازان روس را صادر کند.
آندری کووالچوک دیروز (۲۶ آذر) گفت که در این صورت نیروهای مسلح اوکراین آماده خواهند بود تا با این قوای روس مقابله کنند هر چند که به حمایت تسلیحاتی بیشتر غرب از جمله جنگ افزارهای خوشه ای نیاز خواهند داشت.
کووالچوک ۴۸ ساله که ضدحمله بزرگ پائیز در جنوب اوکراین و بازپس گیری شهر خرسون و بخش هایی از آن استان را طراحی کرد به اسکای نیوز گفت که اوکراین در جنگ پیروز خواهد شد و تمامی سرزمینش از جمله شبه جزیره کریمه را پس خواهد گرفت.
فرمانده عملیات جنوب در پاسخ به پرسشی در زمینه امکان حمله مجدد نیروهای روس از شمال، شرق و جنوب در ۲۴ فوریه (۵ اسفند) و سالگرد حمله به اوکراین، این احتمال را تایید کرد و گفت: ما چنین گزینه هایی را پیش بینی کرده و برای آنها آماده می شویم.
این ژنرال اوکراینی هشدار داد که اگر روسیه برای دومین بار تلاش کند تا باقیمانده ۳۰۰ هزار نیرویی را که تابستان بسیج کرده بود وارد نبرد کند، اوکراین در وضعیت بهتری برای دفع این حمله قرار خواهد داشت. وی همچنین گمانه زنی کرد که روسیه با توجه به رکود جنگ، دستور بسیج عمومی دهد و احتمالاً میلیونها سرباز را روانه میدان نبرد کند.
وی با ابراز خوش بینی نسبت به توانایی ارتش اوکراین در مقابله با این ارتش میلیونی گفت: اگر پوتین دست به بسیج عمومی بزند، شرکای ما آماده اند تا تمامی نیرو و تجهیزات لازم برای توقف نه یک ارتش ۳۰۰ هزار نفری، بلکه یک ارتش میلیونی را در اختیار ما قرار دهند.
به گفته وی، در آن صورت جنگ افزارهای غربی باید برای مقابله با چنین وضعیتی مرگبارتر باشند.
کووالچوک گفت: ما دیگر نه تفنگ که تیربار می خواهیم. نه توپ و خمپاره که بمب خوشه ای نیاز داریم. ما هم تانک و هواپیما می خواهیم و هم پدافند هوایی قابل اعتماد که کارایی آن دستکم ۹۵ درصد باشد.
وی با اشاره به عملیات بازپسگیری بخش هایی از کرانه غربی رودخانه دنیپر در جنوب اوکراین، گفت که هدف اصلی این عملیات نابودی تمامی سربازان روس در این منطقه بود. شتاب در آغاز عملیات و کمبود مهمات موجب شد تا روس ها امکان عقب نشینی یابند و بخشی از آنان جابجا شده و در شرق اوکراین فعالیت کرده و بخشی دیگر همچنان قادر به حمله به کرانه غربی باشند. در نتیجه، این پاتک ۵۰ تا ۶۰ درصد موفق بود.
نماینده دائم شبه جزیره کریمه در دفتر رئیس جمهوری روسیه هشدار داد طرح آتن برای انتقال سامانههای موشکی ضد هوایی اس- ۳۰۰ به اوکراین «اقدامی خطرناک» برای امنیت ملی خود یونان است.
خبرگزاری اسپوتنیک نوشت: «گئورگی مرداف» (Georgiy Muradov) در مصاحبه با خبرگزاری اسپوتنیک گفت پیشنهاد آتن برای انتقال این سامانه ها نه تنها نمایش بی معنی خصومت با روسیه است بلکه اقدامی خطرناک در جهت منافع ملی خود آتن است که مردم یونان اکنون آن را با صدای بلند فریاد می زنند.
مرادوف، گفت انتقال این سامانه ها به کییف «مطمئناً میتواند قدرت دفاعی یونان را به شدت تضعیف کند».
«نیکلاس پاناگیوتوپولوس» ( Nikolaos Panagiotopoulos) وزیر دفاع یونان روز جمعه گفت دولت یونان آماده است به شرط این که آمریکا سامانه های پاتریوت را در جزیره کرت یونان مستقر کند، سامانه های دفاع هوایی اس-۳۰۰ را از این جزیره به اوکراین ارسال کند.
این مقام یونانی به بهانه محافظت در برابر ترکیه، استقرار سامانه های پاتریوت آمریکا را در این جزیره خواستار شده است.
تارنمای «اوراسیا تایمز» در گزارشی در همین زمینه نوشت: یونان در تنش های بلندمدت خود با ترکیه در شرق مدیترانه بر سر برخی اختلافات دریایی و ارضی به سامانه های موشک سطح به هوای اس-۳۰۰ نیاز دارد.
سامانه اس-۳۰۰ یونان یک نوع صادراتی از اس-۳۰۰ ساخت روسیه است که بین سال های ۱۹۸۵ تا ۱۹۸۹ توسعه یافت و اولین بار در نمایشگاه هوایی مسکو در سال ۱۹۹۲ به نمایش درآمد. این موشک شامل چهار پرتابگر استوانهای است که هر کدام یک موشک دارند.
گزارش خواندنی نیویورک تایمز از برنامه اوکراین برای ترور ژنرال ارشد روسیه
نیویورک تایمز در گزارشی طولانی بر اساس «نقشههای جنگی مخفیانه، رهگیریها و مصاحبه با سربازان و معتمدین کرملین و همچنین برخی مقامات ناشناس آمریکایی سعی کرده دیدگاه برخی مقامات و رسانههای غربی و ادعاهای متفاوتی درباره ظرفیت و توانایی نظامی روسیه ارائه کند.
روزنامه نیویورک تایمز با ذکر نکاتی از جمله نقشههای مخفیانه جنگی و وضعیت روحی ولادیمیر پوتین، جنگ اوکراین را بررسی کرده است.
نیویورک تایمز نوشته است: «از طریق تماسهای تلفنی با بیمارستانهای روسیه، اطلاعات مهمی درخصوص عدم آمادگی سربازان این کشور حاصل شد. سربازان زخمی روسیه توصیف کردند که چگونه با آذوقهای اندک، آموزشهای ناچیز، گلوله و یا تجهیزات ناکافی به جنگ فرستاده شدند، از جمله این موارد میتوان به نقشهای از دهه ۱۹۶۰ و کاغذ پرینتشدهای از ویکیپدیا درخصوص نحوه کار با تفنگ تکتیرانداز اشاره کرد. طی مصاحبهای، یکی از سربازان یادآور شد که درست قبل از رفتن به جنگ به او گفته شده که چگونه از تفنگ خود استفاده کند. همچنین سرباز دیگری به این موضوع اشاره کرد که سرپرستش روز قبل از شروع جنگ به او گفته بود، فردا به جنگ اوکراین خواهید رفت.
بسیاری از نزدیک ترین افراد ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه به سوءظنهای او دامن میزدند و نارضایتیهایش علیه غرب را تشدید میکردند. یکی از معتمدان سابق پوتین مدعی شد که این افراد نزدیک، حس و حال ولادیمیر پوتین را میخواندند و سپس شروع به انجام کارهایی از این قبیل میکردند. پوتین، حمله به اوکراین را طوری مخفیانه تنظیم کرد که حتی دیمیتری پسکوف، سخنگوی خودش هم در مصاحبهای اذعان کرد که درست روز شروع حمله از آن مطلع شده بود. آنتون واینو، رئیس دفتر پوتین و الکسی گروموف، مشاور قدرتمند پوتین در حوزه رسانه نیز گفتند که از قبل نسبت به چنین حملهای آگاه نبودند.
ایالات متحده از برنامههای ادعایی گراسیموف برای بازدید از خطوط مقدم در اواخر آوریل در بحبوحه درگیری بین مسکو و کییف مطلع شد. مقامات آمریکایی پس از آن تصمیم گرفتند، اطلاعات را از اوکراین مخفی کنند، زیرا ممکن بود کییف از آن برای تلاش برای کشتن ژنرال استفاده کند و بالقوه باعث درگیری بین ایالات متحده و روسیه شود. ارتش اوکراین به هر حال اطلاعات مربوط به برنامههای گراسیموف را به دست آورد که باعث شد مقامات آمریکایی با اوکراینی ها تماس بگیرند و از آنها بخواهند که حمله به ژنرال روسی را متوقف کنند. این درخواست پس از مشورت با کاخ سفید مطرح شد.
یک مقام ارشد آمریکایی گفت: ما به آنها گفتیم که این کار را نکنند. اوکراینیها پیشتر حمله را آغاز کرده بودند و به هر حال رئیس ستاد ارتش روسیه از نیروهای نظامی در اوکراین بازدید کرد، در این حمله سربازان روس کشته شدند؛ هرچند ژنرال گراسیموف جزو آنها نبود.
یک مقام ارشد روسیه در ماه گذشته میلادی به ویلیام برنز، مدیر سازمان سیا گفت، روسیه تسلیم نخواهد شد. پیش از جنگ، درست هنگامی که ویلیام برنز، رئیس سازمان سیا به روسیه هشدار داد به اوکراین حمله نکند، یک مقام ارشد روسیه گفت، ارتش این کشور به قدری قوی است که حتی میتواند مقابل آمریکاییها هم بایستد.
همچنین، سربازان روسی برای برقراری تماس با خانههایشان از تلفن همراه خود استفاده میکردند و ارتش اوکراین این امکان را داشت که آنها را ردیابی کند.
موشکهای هدایتشونده انگلیس به اوکراین رسید
در ادامه حمایتهای همه جانبه غرب از اوکراین و تشدید فشارهای آنها علیه روسیه، لندن موشکهای هدایتشونده در اختیار کییف قرار داد.
به دنبال انتشار گزارشهای برخی رسانههای بینالمللی درباره اقدام تازه انگلیس در تجهیز موشکی اوکراین، وزارت دفاع انگلیس ضمن تایید این خبر، توضیحاتی درباره نوع این موشکها داد.
در توضیحات وزارت دفاع انگلیس آمده است: «بریتانیا به عنوان بخشی از بسته کمکی خود، موشکهای بریمستون ۲ (Brimstone 2) را که یک موشک هدایت شونده است، در اختیار نیروهای مسلح اوکراین قرار داده است.»
این وزارتخانه در پیام توییتری خود از هشتگ «در کنار اوکراین میایستیم» استفاده کرد و در توجیه کمکهای همه جانبه تسلیحاتی، مالی و اطلاعاتی به اوکراین افزود: این کمکها نقش مهمی در توقف پیشرفت روسیه ایفا کرده است.»
وزارت دفاع انگلیس همچنین فیلمی از ارسال موشکهای هدایتشونده خود به اوکراین منتشر و در آن اعلام کرده که اوکراین از این موشکها برای هدف قرار دادن خودروهای زرهی و تانکهای روسیه استفاده میکند.
ارسال موشکهای هدایت شونده در حالی انجام میشود که انگلیس، آمریکا و دیگر کشورهای غربی از آغاز حمله ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ (ششم اسفند ماه ۱۴۰۰) روسیه به اوکراین، کمکهای همه جانبه تسلیحاتی، اطلاعاتی و مالی به اوکراین را در دستور کار قرار دادهاند.
انگلیس و دیگر کشورهای غرب همچنین تشدید تحریمها و فشارهای اقتصادی بی سابقه علیه روسیه را در پیش گرفته و مدعی شدهاند که مانع از پیروزی مسکو در جنگ اوکراین خواهند شد.
بازدید سرگئی شویگو از نیروهای عملیاتی روسیه در اوکراین
وزارت دفاع روسیه امروز (یکشنبه) گزارش داد، سرگئی شویگو، ژنرال ارتش روسیه، از دستهبندی نیروها در مناطق «عملیات نظامی» در اوکراین بازدید و با نظامیان در خط مقدم جنگ گفتوگو کرد.
به گزارش خبرگزاری تاس، این وزارتخانه اعلام کرد: «ژنرال سرگئی شویگو، وزیر دفاع ارتش فدراسیون روسیه در سفری کاری به منطقه نظامی جنوبی رفت و از گروه نیروها در مناطق عملیات ویژه نظامی بازدید کرد. وزیر دفاع در اطراف مناطق استقرار نیروها پرواز کرد و مواضع واحدهای روسی را در خط مقدم مورد بررسی قرار داد.»
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد: «در خط مقدم، سرگئی شویگو با نظامیان روسی صحبت و از پرسنل به دلیل عملکرد مثالزدنی در مأموریتهای رزمی قدردانی کرد.»
شویگو در پست فرماندهی این گروه به گزارش فرماندهان در مورد وضعیت فعلی و همچنین اقدامات نیروهای روسی گوش داد. با این حال مشخص نیست این بازدید چه زمانی انجام شده و آیا شویگو از خود اوکراین هم بازدید کرده است یا خیر؟!
براساس این بیانیه که در پیامرسان تلگرام منتشر شد، وزیر دفاع روسیه در هنگام شنیدن سخنان فرماندهان، توجه ویژهای به سازماندهی پشتیبانی همهجانبه از نیروها، شرایط استقرار نیروها در میدان و همچنین کار واحدهای پزشکی و پشتیبانی داشت.
ویدیوی کوتاهی که همراه با این بیانیه منتشر شد، شویگو را در یک بالگرد نظامی نشان میدهد و همچنین چند عکس هوایی از زمینهای خالی منتشر شده است.
این اطلاعرسانی یک روز پس از آن انجام شد که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه با گروهی از فرماندهان ارشد روسیه از جمله شویگو دیدار کرده و پذیرای پیشنهادهایی در مورد ادامه کار کمپین نظامی روسیه در اوکراین شد. روز جمعه پوتین هنگام بازدید از ستاد مشترک «عملیات نظامی» روسیه در اوکراین به پیشنهادهای فرماندهان نیروها در مورد اقدامات احتمالی آینده در چشمانداز کوتاهمدت و میانمدت گوش داد.