خام فروشی با رانت خوراک ارزان و یارانه انرژی چگونه به نابودی بازدهی و حاشیه سود رانتی پتروشیمی‌های متانولی منتج شد؟

عضو کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی گفت: متاسفانه صنایع ما ارزش افزوده بالایی ندارند و گرفتن بازار‌های صادراتی به دلیل رانت خوراک و سوخت ارزان مورد استفاده است و این موضوع در رابطه با شدت مصرف بسیار بالای انرژی در ایران خود را نشان می‌دهد. در واقع با اعطای رانت سوخت و خوراک ارزان به صنایع برای صادرات، عملا به خریداران خارجی یارانه می‌دهیم.
کد خبر: ۱۱۵۵۵۸۵
|
۲۸ آذر ۱۴۰۱ - ۱۱:۴۱ 19 December 2022
|
9013 بازدید
|
۷

به گزارش تابناک اقتصادی؛ دولت در اقدامی کم سابقه به تعیین سقف ۵ هزار تومانی برای خوراک پتروشیمی‌ها مبادرت کرده است که به معنای محروم کردن کشور از درآمدی بالغ بر ۱۶۶ هزار میلیارد تومان در سال است. حذف هاب‌های اروپایی از فرمول تعیین قیمت خوراک پتروشیمی‌ها نیز سبب کاهش ۶.۵ سنتی قیمت خوراک نسبت به سقف ۵ هزار تومان شده و ۴۶ هزار میلیارد تومان درآمد دولت را در یک سال با فرض مصرف مشابه کاهش خواهد داد.

بنا بر آمار شرکت ملی صنایع پتروشیمی در سال ۱۴۰۰، کل مصرف گاز طبیعی واحد‌های پتروشیمی حدود ۲۵ میلیارد متر مکعب بوده که از این میزان ۱۱ میلیارد متر مکعب به سوخت و ۱۴ میلیارد متر مکعب به خوراک این واحد‌ها اختصاص یافته است. با در نظر گرفتن سقف ۵ هزار تومان برای خوراک و ۲ هزار تومان برای سوخت این واحد‌ها توسط دولت، درآمد حاصل از فروش گاز به واحد‌های پتروشیمی در سال جاری به ۹۲ هزار میلیارد تومان خواهد رسید.

این در حالی است که بدون در نظر گرفتن این سقف، منابع حاصل از فروش گاز (سوخت و خوراک) به این مجتمع ها، می‌توانست به بیش از ۱۶۷ هزار میلیارد تومان برسد. به نظر می‌رسد، این موضوع نیاز به بررسی دقیقی دارد که آیا پرداخت این حجم یارانه‌ی انرژی به صنایع و پتروشیمی‌ها منطقی است یا خیر؟!

نظریات محمدحسن دیده ور، عضو کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی را در این خصوص در ادامه می‌خوانید.

دیده ور در ارتباط با گزارش آژانس بین المللی انرژی، مبنی بر اینکه ما در زمینه‌ی کالا و خدمات تولیدی، بیش از دو برابر استاندارد جهانی انرژی مصرف می‌کنیم، تصریح کرد: واقعیت این است که عرضه‌ی انرژی با قیمت‌های بسیار پایین به صنایع و پتروشیمی‌ها عامل اصلی عدم مصرف بهینه‌ی انرژی در این حوزه است. ما کشوری هستیم که به لحاظ جغرافیایی در شرایط خوبی قرار گرفته ایم و می‌توانیم به وفور از انرژی بادی و خورشیدی بهره ببریم. دارای منابع عظیم انرژی هستیم و باید استفاده‌ی درست از آن‌ها را در دستور کار قرار دهیم؛ مثلا در دبی فضای زمینی برای استفاده از نور خورشید وجود ندارد و در داخل دریا تلاش کرده اند از این انرژی بهره ببرند. اما کشور ما از شرایط ویژه‌ای به لحاظ استفاده از این نوع انرژی‌های پاک برخوردار است. با وجود این نعمت‌های خدادادی، باید به سمت مدیریت مصرف گام برداریم و بهینه سازی را در دستور کار قرار دهیم. مدیریت مصرف، امری ضروری برای کشور ماست. کشور‌های جها به شدت در حال مدیریت مصرف انرژی خود هستند تا گرفتار تبعات منفی آن نشوند. اگر ما نتوانیم این مساله را حل و فصل کنیم با اثرات مخرب آن در صنایع روبه رو خواهیم شد.

وی در ادامه گفت‌وگو با تابناک اقتصادی افزود: دولت، گاز را با قیمتی پایین‌تر از فوب خلیج فارس در اختیار پتروشیمی‌ها قرار می‌دهد؛ اما شرکت‌ها این موضوع را قبول ندارند و می‌گویند با قیمتی بالاتر از فوب خلیج فارس گاز را از دولت می‌خرند. فروش برخی محصولات که از انرژی ارزان استفاده می‌کنند، در بازار‌های بین المللی به نحوی خام فروشی است. متاسفانه صنایع ما ارزش افزوده بالایی ندارند و گرفتن بازار‌های صادراتی به دلیل رانت خوراک و سوخت ارزان مورد استفاده است و این موضوع در رابطه با شدت مصرف بسیار بالای انرژی در ایران خود را نشان می‌دهد.

در واقع با دادن رانت سوخت و خوراک ارزان به صنایع برای صادرات، عملا به خریداران خارجی یارانه می‌دهیم. خریدار برای محصولات ایرانی زیاد است، دلیلش فقط همین یارانه‌ای است که دولت می‌دهد و اینکه محصولات با قیمت مناسبی به دست مصرف کنندگان می‌رسد. باید به سمت واقعی سازی قیمت انرژی برای صنایع گام برداریم. نرخ فوب خلیج فارس منهای رقم مناسبی که دولت به عنوان یارانه در نظر می‌گیرد، باید مدنظر باشد. نباید سوخت و خوراک را آنقدر ارزان در اختیار صنایع و پتروشیمی‌ها قرار دهیم که منافع کشور صدمه ببیند.

این عضو کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی خاطرنشان کرد: پتروشیمی‌های ما در حال تولید کالا‌هایی هستند که از این مواد می‌توان چیز‌های دیگری تولید کرد که ارزش بسیار بالاتری دارند. الان متان یا اتیلن تولید می‌کنیم، از آن‌ها می‌توانیم پنج تا شش ماده‌ی با ارزش‌تر بگیریم. همچنین از آن‌ها می‌توان برای خوراک پتروشیمی‌هایی استفاده کرد که به تولید محصولات دیگری می‌پردازند. اما می‌بینیم که اتیلن را خام و با قیمت بسیار ارزان به چین و هند می‌دهیم و این کشور‌ها آن را دوباره فرآوری می‌کنند و به کشورمان می‌فروشند. در واقع ما در حال تولید خوراک برای شرکت‌های پتروشیمی خارجی هستیم. متاسفانه شفاف سازی در زمینه‌ی فعالیت پتروشیمی‌ها وجود ندارد. نمی‌دانیم کدام شرکت چقدر از کدام مواد تولید می‌کند و نیاز کشور چقدر است.

وی در پایان تأکید کرد: قیمت خوراک پتروشیمی‌ها باید بر اساس قیمتی که دیگر شرکت‌ها در دورترین نقاط جهان برای تهیه‌ی مواد اولیه‌ی خود می‌پردازند، مشخص شود. البته لازم است ما به عنوان کشور دارنده‌ی منابع عظیم انرژی، حمایتی از شرکت‌ها داشته باشیم، اما نباید این حمایت به اندازه‌ای باشد که سودآوری برای کشور زیر سوال برود.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۸
انتشار یافته: ۷
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۰۷ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۸
پتروشیمی ها بجای صرفه جویی در مصرف منابع وکاهش هزینه ها وبهره گیری از نیروی انسانی جهت خود کفایی قطعات صنعتی ،^چیزی جز مصرف آب وگاز ونفتا جهت خوراک با رانت دولتی وهم چنین آلودگی محیط زیست ندارند وعده معدودی که کارمند آنجا هستند سود می برنند ،جالب است هر روز هر روز دم از اعتصاب می زننند ،جالب است اگر از آنها پرسیده شود در طول مدت خدمتان چکار کردید حرفی ندارند چون اول صبح یا به فکر دلار خریدن.ویا خرید خودرو .وام گرفتن ،بیمه تکمیلی وجدیدا هم جور کردن بساط مهاجرت فرزندان خود به خارج در وقت اداری هستند چون هم حقوق مفتی می گیرند هم کاری انجام نمی دهند ،بروید بطور غیر محسوس بررسی کنید وضع از این هم بدتر است
ناشناس
|
United States of America
|
۱۲:۴۶ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۸
الان مهمترین تهدید علیه ایران، آمریکا یا اسراییل نیستند بلکه رانت و فساده
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۰۳ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۸
یک مقاله را چند بار چاپ می کنی و یکمی به خودت زحمت نمیدی که راجع به نظریات مخالفانت که کامنت می گذارند تحقیق دقیق اقتصادی انجام بدی...
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۵۰ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۸
عجب ! دشمنان خارجی در لباس دوست ، با ژست دلسوزی کمر به نابودی صنعت پتروشیمی بستن تا تاثیر گذاری تحریمها رو افزایش بدن !!!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۱۳ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۸
با این نگرش فاتحه صنعت پتروشیمی در ایران خوانده شد. عزیز دلم بد نیست یک نگرشی به سوبسیدهای دولت چین و حتی کشورهای حوزه خلیج به پتروشیمی میدهند تا محصولات آنها بتوانند در بازار رقابتی حرف اول را بزنند بیندازید بعد یهوئی آنهم بدون تحلیل واقعی و فقط بر اساس نظر عده ای که ان شاالله نیتشان نابودی صنعت پتروشیمی نیست ؟؟!!1 اظهار نظر نکنید. اگر قصدتون دامن زدن به تعطیلی صنایع پتروشیمی و بیکار شدن قشر عظیمی از مردم است بفرمائدی انتحاری عمل کنید. شما بجای اینکه به این صنعت سوبسید بدید تا سرمایه گذارها راغب به سرمایه گذاری در این صنعت کنند که اگر این امر محقق شود میدانید چقدر از صنایع ما مشغول کار خواهند بود و چه تحولی در بازار کار ایجاد خواهد شد.دریغ از کمی تعقل و تحقیق واقعی و تحقیق شنیداری؟؟!1
ماجد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۳۲ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۸
خوب تو ی عضو کمسیون جلوش با سایر نماینده گان بگرید از ما که کاری ساخته نیست
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۱۷ - ۱۴۰۱/۰۹/۲۸
فعلا که متانولی ها میگن ما ورشکسته هستیم
برچسب منتخب
# جنگ ایران و اسرائیل # قیمت طلا # مهاجران افغان # یارانه # حمله اسرائیل به ایران # خودرو
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
به نظر شما چه کسی در انتخابات آمریکا پیروز خواهد شد؟