بین الملل تابناک: ممنوع الکار شدن زنان افغانستان توسط طالبان، تهدید انصارالله یمن برای آغاز دوباره جنگ با عربستان، مذاکرات ترکیه با روسیه برای استفاده از حریم هوایی شمال سوریه، خشم چین از قانون جدید دفاعی آمریکا و رایزنی علیاف و ماکرون درباره گذرگاه لاچین، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
ممنوع الکار شدن زنان افغانستان توسط طالبان
طالبان پس از منع دختران از تحصیل در دانشگاههای افغانستان، دستور داد تا از کار کردن زنان افغان در سازمانهای غیر دولتی محلی و بینالمللی جلوگیری شود.
روز شنبه وزارت اقتصاد دولت موقت طالبان اعلام کرده است که زنان افغان پس از «شکایت» در مورد عدم رعایت قوانین پوشش، از کار در سازمانهای غیر دولتی داخلی و بینالمللی منع میشوند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، وزارت مسئول تایید مجوز برای سازمان های غیر دولتی فعال در افغانستان در نامهای اعلام کرد: «شکایات جدی در مورد عدم رعایت حجاب اسلامی و سایر قوانین و مقررات مربوط به کار زنان در سازمانهای داخلی و بینالمللی دریافت شده است.»
این وزارتخانه در نامه خود افزود: «در صورت بیتوجهی هر سازمان به بخشنامه، مجوز کار آن سازمان ابطال میشود.»
سخنگوی وزارت اقتصاد دولت موقت طالبان گفته که این موضوع به سازمانهای غیردولتی ارجاع داده شده است.
این اعلامیه تنها چهار روز پس از دستور طالبان برای ممنوعیت تحصیل دختران در دانشگاهها دولتی و خصوصی صادر شده است.
تهدید انصارالله یمن برای آغاز مجدد جنگ با عربستان
محمدعلی الحوثی عضو شورای عالی سیاسی یمن تاکید کرد، کسی که مانع صلح در یمن است، متجاوزان و مزدوران آنها هستند که از خود اراده یا دیدگاه ملی ندارند.
بر اساس این گزارش، محمد علی الحوثی در سخنانی طی مراسم دانش آموختگی افسران گفت: حتی کشورهای عربی که مدعی هستند به خاطر یمن و همبستگی عربی وارد یمن شده اند خوب میدانند که در آغوش آمریکا و اسرائیل غلتیده اند.
وی همچنین از فریب خوردگان خواست تا به صف میهن بازگردند و کسانی که در صف بیگانگان قرار گرفته اند در امان نخواهند بود.
الحوثی گفت: هر که به وطن بازمی گردد مورد استقبال ماست و هر که بر باقی ماندن در صف متجاوزان پافشاری دارد، شرافتمندانه و با تمام توان با آنها خواهیم جنگید.
این عضو شورای عالی سیاسی یمن خطاب به هیأت مذاکره کننده یمنی و هیأت عمانی که در صنعا حضور دارد، گفت: از طرف ما این پیام را به عربستان برسانید که اگر در بودجه خود مازاد دارند، مالیاتهایی را که کمر شهروندانشان را خم کرده کاهش دهند چون اگر جنگ دوباره آغاز شود همانند آنچه در سالهای گذشته روی داد، بودجه آنها صفر و با کسری روبه رو خواهد شد.
این در حالی است که «محمد عبدالسلام» رئیس هیات مذاکره کننده جنبش انصارالله یمن هم تاکید کرد که بدون توقف عملیات نظامی ائتلاف متجاوز سعودی و بدون برداشته شدن محدودیتها صلح در یمن محقق نخواهد شد.
وی افزود: سفر هیات عمانی به صنعاء در راستای تکمیل مذاکرات گذشته درباره پایان دادن به حملات نظامی ائتلاف متجاوز و لغو محاصره به عنوان حقوق طبیعی و انسانی شهروندان یمنی صورت گرفته است.
عبدالسلام پیش از این نیز با تاکید بر اینکه کشورهای عضو ائتلاف متجاوز سعودی اقتصاد یمن را نشانه گرفته اند، گفت: اگر در پرونده انسانی و مسائل مربوط به پرداخت حقوق کارمندان، بازگشایی فرودگاهها و بنادر پیشرفت داشته باشیم، میتوان به پیشرفت در سایر پروندهها نیز امیدوار بود.
رئیس هیات مذاکره کننده جنبش انصارالله یمن تصریح کرد: ائتلاف متجاوز سعودی وعدههایی را مطرح میکند که هیچ تأثیری در پایان دادن به محاصره و خروج نیروهای بیگانه از یمن ندارد.
مذاکرات ترکیه با روسیه برای استفاده از حریم هوایی شمال سوریه
شنبه شب، وزیر دفاع ترکیه از مذاکرات این کشور با روسیه برای استفاده از حریم هوایی شمال سوریه برای انجام عملیات احتمالی علیه شبه نظامیان کُرد سوریه خبر داد.
به گزارش رویترز، «خلوصی آکار» گفت: آنکارا در حال انجام گفت وگوهایی با مسکو درباره عملیات زمینی احتمالی خود علیه گروههای تروریستی در شمال سوریه است.
وزیر دفاع ترکیه افزود: ما با روسیه در مورد همه مسائل از جمله باز کردن حریم هوایی مذاکره و گفت وگو میکنیم.
وی درباره حملات کشورش به شمال سوریه گفته بود که ترکیه با این عملیات از ایجاد گذرگاه تروریستی در مرزهای جنوبی خود جلوگیری کرد.
آکار افزود: هیچ طرفی نباید انتظار داشته باشد که ترکیه با عناصر تروریستی مستقر در امتداد مرزهایش به رهبری کشورهایی که درصدد بی ثبات کردن منطقه و به هرج و مرج کشاندن آن هستند، مدارا کند. وزیر دفاع ترکیه در عین حال نامی از این کشورها نبرد.
خشم چین از قانون جدید دفاعی آمریکا
دولت چین شنبه (۲۴ دسامبر) اعلام کرد، قانون مجوز دفاع ملی آمریکا، تهدید چین را مطرح، در امور داخلی این کشور مداخله و به حزب کمونیست چین حمله میکند.
وزارت خارجه چین در بیانیهای اعلام کرد، برنامه هزینه نظامی ۸۵۸ میلیارد دلاری برای سال مالی ۲۰۲۳ که با امضای جو بایدن رئیسجمهور آمریکا به قانون تبدیل شد، تحریک سیاسی جدی علیه چین است. این وزارتخانه افزود پکن قانون جدید را محکوم میکند و قاطعانه با آن مخالف است.
پکن افزود: قانون دفاعی ایالات متحده که اجازه ۱۰ میلیارد دلار کمک امنیتی به تایوان و خرید سریع تسلیحات توسط آن را میدهد، سیگنال بسیار نادرستی به نیروهای جداییطلب این جزیره ارسال میکند و به شدت بر صلح و ثبات در سراسر تنگه تایوان اثر میگذارد.
به گزارش راشاتودی، پکن در ادامه اعلام کرد، آمریکا باید از تلاش برای استفاده از تایوان برای مهار چین و دستکاری، تحریف و توخالی کردن اصل چین واحد دست بکشد و حرکت در مسیر اشتباه و خطرناک را متوقف کند. در عین حال، این لایحه شامل اصلاحیهای است که آژانسهای دولتی آمریکا را در خرید محصولات حاوی تراشههای کامپیوتری ساخته شده توسط گروه خاصی از شرکتهای چینی محدود میکند.
چین به آمریکا هشدار داد از اجرای بخشهای منفی مرتبط با پکن در این قانون خودداری کند، یا با اقدامات متقابل محکم و قاطع مواجه خواهد شد. به گفته وزارت خارجه چین، به نفع هر دو طرف خواهد بود اگر واشنگتن ذهنیت جنگ سرد و مجموع صفر را رها و دیدگاهی منطقی را در روابط با چین ایجاد کند.
پیشتر، «وی فنگ» وزیر دفاع چین در گفتوگو با «لوید آستین» همتای آمریکایی خود تایوان را خط قرمزی غیرقابل عبور برای کشورهای خارجی توصیف کرد و گفت این جزیره در مرکز منافع اصلی پکن قرار دارد.
بر اساس سیاست چین واحد که آمریکا آن را قبول دارد، تایوان بخشی از چین است. با آنکه آمریکا با این جزیره روابط «غیررسمی» دارد، روابط قوی تجاری و امنیتی بین دو طرف برقرار است.
حمایت آمریکاییها از جداییطلبان تایوانی و فروش تسلیحات به تایپه، خشم چین را برانگیخته است. چندی پیش، «نانسی پلوسی» رئیس مجلس نمایندگان آمریکا در سفری تحریکآمیز به تایوان رفت که قطع برخی مذاکرات پکن و واشنگتن و رزمایشهای چین اطراف تایوان را به دنبال داشت.
رایزنی علیاف و ماکرون درباره گذرگاه لاچین
پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری آذربایجان در بیانیهای اعلام کرد، الهام علی اف با امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه به صورت تلفنی گفتوگو کرد.
بنابراین طرفین، در مورد اعتراض سازمانهای مردم نهاد جمهوری آذربایجان به نحوه فعالیت معادن در کریدور لاچین بحث و گفتوگو کردند.
بررسی روابط ارمنستان و جمهوری آذربایجان و نیز وضعیت جاده شهر خان کندی در منطقه لاچین یکی دیگر از محورهای تماس تلفنی ماکرون با علی اف اعلام شد.
رئیس جمهور جمهوری آذربایجان همچنین ادعا کرد که ارمنستان هشت روستای متعلق به این کشور را دارد.
ماکرون نیز در سخنانی اعلام کرد که کشورش آماده حمایت از عادی سازی روابط میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان و ادامه مذاکرات توافقنامه صلح است.
این در حالی است که وزاری خارجه روسیه و جمهوری آذربایجان پنجشنبه هفته پیش مکالمه تلفنی داشته و نسبت به تصمیم ارمنستان درباره خودداری از شرکت در مذاکرات سه جانبه برای دستیابی به توافق صلح بین ایروان و باکو، ابراز تأسف کردند.
قرار بود این نشست ۲۳ دسامبر (دیروز، دوم دی ماه) در مسکو برگزار شود. سه روز قبل گزارش شد که ارمنستان به دلیل شرایط جاری در کریدور لاچین، درخواست کرده تا نشست مذکور به تعویق بیفتد.
پس از جنگ ۴۴ روزه بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان در منطقه قرهباغ، دو کشور با میانجیگری روسیه توافق آتشبس را امضا کردند. بر اساس این توافقنامه سهجانبه، کنترل شهر لاچین به جمهوری آذربایجان واگذار شده است. شهر لاچین و مناطق و روستاهای پیرامون آن در سال ۱۹۲۲ به کنترل ارمنستان درآمد و دولت آذربایجان در سالهای اخیر خواستار خروج نیروهای ارمنستان از این منطقه شده بود.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.