رشید مجدد - هربار که تب خرید و فروش امثال دلار و سکه بالا میگیر، یکی از واکنشهای مسئولان، تشویق مردم به سرمایه گذاری در بازارهای دیگر است؛ توصیهای تکراری که این بار به معرفی جایگزینی عجیب منجر شد و توجهها را به خود جلب کرد.
به گزارش «تابناک»، با افزایش توجه عمومی به بازارهای مالی از جمله ارز و طلا، بهرام عین اللهی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی که به مناسبت رونمایی از شماری داروهای دانش بنیان تولید داخل برای حضار سخن میگفت، تاکید کرد: «از مردم درخواست میکنیم سرمایههای خود را به جای این که برای خرید دلار و سکه هزینه کنند، به طرحهای تحقیقاتی حوزه دارو اختصاص دهند»؛ اظهاراتی که بازتاب زیادی در جامعه و به طور ویژه شبکههای اجتماعی یافت و واکنشهایی را به دنبال داشت.
اما مگر چنین امکانی وجود دارد و میتوان در بازار تولید دارو و آن گونه که وزیر بهداشت تاکید کرده، در طرحهای تحقیقاتی حوزه دارو سرمایه گذاری کرد؟ این سوالی است که یونس پناهی، معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت به آن پاسخ مثبت میدهد و تاکید دارد که رویداد «فن بازار ملی سلامت» که در زیرمجموعه این معاونت در دست اجرا قرار دارد، به نوعی به این مهم میپردازد.
پناهی میگوید: اکنون یک سری صندوقهایی در کشور راه اندازی کرده ایم و داریم که ما هم به عنوان وزارت بهداشت در آن سهم داریم و بخشی از سهام آنها در اختیار افراد حقیقی است. ۶ صندوق حمایتی و به تعبیری صندوقهای سرمایه گذاری که بخشی از آنها به صورت مشارکتی کمک میکنند و در میان آنها صندوقهای سرمایه گذاری جسورانه (VC) هم وجود دارد.
وی میافزاید: به عنوان مثال میشود به صندوق پرشین یا صندوق ثامن اشاره کرد که در برخی امور سرمایه گذاری کرده و محصولاتی دارند و افراد میتوانند با سرمایه گذاری در آن صندوقها به درآمدهایی دست پیدا کنند که شاید بهتر از خرید و فروشی باشد که در جای دیگر میشود انجام داد. باید مراقب هم باشیم که برخی امور مانند دلار بصورت «چشمی» سود دارد.
معاون وزیر بهداشت در ادامه میگوید: هم اکنون داروهایی در کشور داریم که بیشترین کاربرد و بیشترین سود را دارد و اگر به آنها دقیق شویم، در پشت صحنه شان صندوقهایی قرار دارند که مردم در آنها سرمایه گذاری کرده اند. شرکتهای دارویی خیلی قدری در کشور دایم که یک سری صندوقها در آنها سرمایه گذاری کرده اند و اعضای آن صندوقها افراد حقیقی هستند. این سوای صندوقهای دانش بنیان است که ما در وزارت به کار آنها و اطلاعات شان اشراف داریم.
اما آیا میشود مثالهایی عینی از سرمایه گذاری مردم در این دست صندوقها ارائه کرد که منجر به سود شده باشد و مستندات مربوط به آن را هم ارائه کرد؟ این سوالی است که پناهی به آن پاسخ مثبت میدهد و تاکید میکند که آمار و ارقام مالی مربوط به این امور در صندوقهایی که در زیرمجموعه و با همکاری وزارت بهداشت فعالیت میکنند وجود دارد، هرچند تصویری روشن از چگونگی سرمایه گذاری مردم در این امور ارائه نمیدهد.
وی در ادامه تاکید میکند که یکی از مباحثی که در «فن بازار ملی سلامت» دنبال میشود این است که مردم در جریان این امور قرار بگیرند، درباره مالکیت فکری اطلاع پیدا کنند و بدانند که برای اینکه در تولید، مثل تولید دارو و تجهیزات سرمایه گذاری کنند، چه باید بکنند و قدرالسهم شان چگونه تعیین میشود. البته این سازوکار در دنیا وجود دارد و در کشور ما هم وجود دارد، اما در ابتدای راه هستیم.
معاون وزیر در پایان میگوید: سرمایه گذاری در صندوقها هم حاشیه سود بهتری دارند و هم سود پایدارتری دارند. البته نباید فراموش کنیم که کار فرهنگی هم مهم است؛ آدم باید پولی را بدست آورد که لذتی هم داشته باشد؛ اینکه پول از خرید و فروش دلار بدست بیاید یا از تولید دارو که امتی از آن بهره مند میشوند و سود میبرند. آقای وزیر منظورش این بود؛ سرمایه گذاری در صندوقهایی که در عرصه تولید دارو فعالیت میکنند.