بین الملل تابناک: سیصد و ششمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
وزیر خارجه روسیه چهارشنبه شب تصریح کرد آمریکا به مسکو خبر داده اپراتورهای سامانه سامانه پدافند موشکی «پاتریوت» را به اوکراین اعزام نخواهد کرد.
به گزارش خبرگزاری «اسپوتنیک»، «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه تایید کرد که ایالات متحده از طریق کانالهای دیپلماتیک به مسکو اعلام کرده که قصد ندارد کارشناسانی را برای بهره برداری از سامانه پدافند هوایی پاتریوت به اوکراین اعزام کند.
وی همچنین گفت که واشنگتن چندین بار به صورت غیررسمی به مسکو پیشنهاد برگزاری جلسات را داده و مسکو با آن موافقت کرده است، اما تاکنون تنها یک دیدار بین روسای اطلاعات خارجی دو کشور در آنکارا حاصل شده است.
لاوروف افزود: «آنها به خوبی میدانند که ما گفتوگو را متوقف نکردهایم. تماسهای دیگری نیز در مورد پیشنهادهای واشنگتن وجود داشته که ما هرگز آنها را رد نکردیم، اما بعداً این درخواستها به نوعی شکست خورد.»
لاوروف گفت: «ایالات متحده از طریق مجاری دیپلماتیک به صراحت اعلام کرده است که قصد ندارد متخصصان آمریکایی را برای استفاده از سیستمهای دفاع هوایی پاتریوت خود به اوکراین بفرستد.»
«ولایمیر پوتین»، رئیسجمهور روسیه نیز اخیرا در واکنش به تصمیم آمریکا برای ارسال پاتریوت به اوکراین، گفت صد در صد اطمینان دارد روسیه میتواند سامانههای پدافند هوایی پاتریوت را در صورتی که آمریکا به اوکراین تحویل دهد، نابود کند.
پوتین پیشتر هم ضمن هشدار به آمریکا درباره تحویل سامانه پاتریوت به اوکراین گفت این سامانهها به اندازه «اس-۳۰۰» اثربخش نیستند. وی گفت سامانههای پدافند هوایی پاتریوت که آمریکا در اختیار اوکراین قرار میدهد سامانههای قدیمی هستند که روسیه قادر است با آنها مقابله کند.
رئیسجمهور روسیه همچنین تصریح کرده بود روسیه میخواهد جنگ در اوکراین و همه درگیریهای مسلحانه با مذاکرات دیپلماتیک به پایان برسد.
وی گفت: «هدف ما این نیست که بخواهیم آتشبیار معرکه درگیری نظامی باشیم بلکه بر عکس میخواهیم به این جنگ پایان بدهیم. ما تلاش خواهیم کرد که آن را پایان بدهیم. هر چه زودتر، بهتر.»
لاوروف در مصاحبه با برنامه «بازی بزرگ» که گزیدهای از آن روز چهارشنبه از شبکه یک روسیه پخش شد، اعلام کرد: آن دسته از کشورهای غربی که رهبری آمریکا را پذیرفتهاند، از مدتها پیش و به ویژه پس از کودتای سال ۲۰۱۴ در اوکراین، به رهبری واشنگتن به روسیه اعلام جنگ کردهاند.
وزیر امورخارجه روسیه تصریح کرد: جمعی از کشورهای غربی که توسط یک قدرت هستهای به نام ایالات متحده هدایت و رهبری میشوند، با ما در حال جنگ هستند. این جنگ از مدتها قبل و پس از کودتای سال ۲۰۱۴ در اوکراین که توسط آمریکا سازماندهی و از سوی اتحادیه اروپا پشتیبانی شده بود و پس از توافق مینسک که هیچکس قرار نبود آن را اجرا کند، به ما اعلام شد.
وی در مورد توافق مینسک خاطرنشان کرد: همانطور که الان مشخص شده است و خانم آنگلا مرکل صدراعظم پیشین آلمان بار دیگر این موضوع را تایید کرده، از ابتدا قرار نبود هیچکس مفاد توافقنامه مینسک را اجرایی کند.
مرکل در مصاحبهای با هفتهنامه آلمانی «Die Zeit» که در ۷ دسامبر (۱۶ آذر) منتشر شد، توافقنامه مینسک در سال ۲۰۱۴ را تلاشی برای خریدن زمان به منظور قویتر شدن اوکراین توصیف کرد. او استدلال کرد: برای همه روشن شده بود که در حالی درگیریها متوقف شده بود که مشکل همچنان حل نشده باقی بود اما توافقنامه مینسک، فرصت و زمان بسیار ارزشمندی را در اختیار اوکراین گذاشت.
صدراعظم پیشین آلمان در این مصاحبه ابراز تردید کرد که آیا کشورهای ناتو در آن زمان نیز میتوانستند به همان میزان که اکنون از اوکراین حمایت میکنند، از آن کشور حمایت کنند.
بنا به اعلام مقامات اوکراینی بخش قابل توجهی از ساکنان پایتخت این کشور از دسترسی به برق محروم هستند.
«نیکولای پووروزنیک» یک مقام مسئول در شهر کی یف، پایتخت اوکراین روز چهارشنبه در ارزیابی آخرین وضعیت دسترسی مردم این شهر به آب و برق گفت که بیش از ۳۰۰ هزار نفر از ساکنان کی یف به برق دسترسی ندارند و برخی از ساختمان ها در این شهر فاقد گرما و آب هستند.
این مقام اوکراینی در تشریح آخرین وضعیت پایتخت این کشور گفت: اخیراً موفق شدیم وضعیت انرژی برق را در شهر تثبیت کنیم. با این حال، از امروز، خاموشی اضطراری در مناطق مختلف پایتخت همچنان ادامه دارد. به عنوان نمونه صبح روز ۲۸ دسامبر، بیش از ۳۰۰ هزار مصرف کننده در کی یف برق نداشتند.
این مقام شهر کی یف در ارزیابی خود اعلام کرد: علاوه بر این، بخش هایی از کی یف که فاقد برق هستند، دسترسی به گرما و آب نیز ندارند.
وی یادآور شد که این مشکل بیش از همه، در ساختمانهای با ارتفاع زیاد دیده می شود که آب آنها با پمپ تامین میشود.
در حالیکه اوکراین روزهای بحرانی را به واسطه جنگ و سرمای زمستان میگذراند، رئیس جمهور این کشور بر این باور است که تا پیروزی بر روسیه راهی باقی نمانده است.
«ولودیمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین امروز چهارشنبه در اظهاراتی مدعی شد که اوکراین، به واسطه جنگ خود، کشورهای اتحادیه اروپا را متحد کرده است.
رئیس جمهور اوکراین در ادامه اظهارات ادعایی خود آورد: اوکراین به پیروزی بر دشمن نزدیک شده است.
در حالیکه به دلیل آسیب دیدن زیر ساختهای انرژی در اوکراین، زندگی عادی در این کشور ساقط شده است، زلنسکی مدعی شد که اوکراین زندگی عادی را به دونباس و کریمه باز میگرداند.
احتمالاً اشاره رئیس جمهور اوکراین به اتحاد میان اعضای اتحادیه اروپا به همنوایی آنها در طرح تحریمهای ضد روسیه برمی گردد، تحریمهایی که بیش از آنکه روسیه را متأثر سازد، کشورهای اروپایی را با بحران بی سابقه انرژی روبرو کرده است.
حملات گسترده ارتش روسیه علیه زیرساختهای اصلی اوکراین در شهرهای مختلف پس از انفجار پل کریمه در ۱۶ مهر آغاز شده و به گفته ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین در نتیجه این حملات تاکنون نزدیک به ۴۰ درصد زیرساختهای انرژی اوکراین از بین رفته است.
سباستین لکورنو وزیر دفاع فرانسه، روز چهارشنبه وارد کیف شد تا در مورد حمایت نظامی بیشتر از اوکراین گفتگو کند.
وی در ابتدای ورودش به خاک اوکراین به ادامه حمایتهای کشورش از کییف تاکید کرد و گفت تا زمانی که مذاکرات صلح انجام نشده است این حمایت همچنان وجود خواهد داشت.
لکورنو پیش از اوکراین به لهستان سفر کرده بود تا درباره فروش ماهوارههای نظامی فرانسه به لهستان با مقامات این کشور گفتگو کند.
وزیر دفاع فرانسه در ابتدای ورودش به خاک اوکراین از یادبود کشته شدههای اوکراینی در جنگ با روسیه بازدید کرد. طبق برنامهریزی دولت فرانسه قرار است لکورنو با ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور، الکسی رزنیکوف وزیر دفاع اوکراین و مقامات ارتش دیدار کند.
در حالی که فرانسه نسبت به آمریکا و انگلیس در مورد حمایت نظامی از اوکراین کمتر تبلیغ کرده است ولی این کشور از زمان آغاز جنگ روسیه و اوکراین به طور مداوم به کییف سلاح ارسال کرده است.
در ماه گذشته فرانسه همچنین میزبان دو کنفرانس کمک به اوکراین بود در حالیکه بسیاری در اوکراین به سیاست امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه برای حفظ ارتباط این کشور با روسیه و ولادیمیر پوتین انتقاد میکنند.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی ریاست جمهوری روسیه امروز (چهارشنبه) گفت مسکو در حال بررسی واکنش به تعیین سقف قیمت برای نفت و گاز این کشور توسط غرب است.
پسکوف طی نشست خبری در کرملین توضیح داد: «روسیه در حال تجزیه و تحلیل وضعیت پس از تعیین سقف قیمت گاز توسط غرب است و هنوز برای صحبت در مورد اقدامات دیگر زود است».
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، وی در اینباره تصریح کرد: «رئیس جمهور [ولادیمیر پوتین] قبل از امضای فرمان درباره پاسخ به سقف قیمتی برای نفت روسیه، با اوپک پلاس مشورت نکرد. اما اگر قرار باشد واکنشی نشان داده شود، تمام قراردادها در این زمینه اعمال میشود».
سخنگوی کرملین در واکنش به گزارشها مبنی بر نفوذ روسیه بر صربستان و دخالت در مسئله کوزوو، گفت: «صربستان یک دولت مستقل است و نباید دنبال نفوذ مخرب روسیه در این کشور باشند».
پسکوف همچنین در پاسخ به سوالی درباره واکنش روسیه به طرح صلح پیشنهادی زلنسکی، اظهار داشت: «هنوز هیچ طرح صلحی برای اوکراین وجود ندارد زیرا کییف واقعیتهای امروز را در نظر نمیگیرد».
اسپوتنیک به نقل از وی نوشت: «هر طرح صلحی برای اوکراین که واقعیتهای امروز در مورد خاک روسیه و الحاق مناطق جدید به فدراسیون را در نظر نگیرد، نمیتواند ادعای مسالمتآمیز بودن داشته باشد».
ستاد کل نیروهای مسلح اوکراین در جدیدترین گزارش خود اعلام کرد، نیروهای روسیه با خمپاره و توپخانه به مناطقی در نزدیکی خرسون حمله کرده اند.
ارتش اوکراین در این گزارش اعلام کرد، نیروهای روسیه در ۲۴ ساعت منتهی به اوایل روز چهارشنبه، ۳۳ راکت به سمت اهداف غیرنظامی در شهر خرسون شلیک کردند و درگیری ها با استقرار تانک و خودروهای زرهی بیشتر روسیه در خطوط مقدم شدت یافته است؛ اما روسیه در واکنش به گزارش ستاد کل نیروهای مسلح اوکراین، هرگونه حمله به اهداف غیرنظامی را رد کرده است.
نیروهای روسیه ماه گذشته خرسون را ترک کردند و بدین ترتیب، یکی از بزرگ ترین دستاوردهای اوکراین در یازده ماه گذشته از جنگ با روسیه رقم خورد؛ اما اکنون با آغاز زمستان، نبرد وارد مرحله کند و سخت تری شده و به نظر می رسد، مسکو بار دیگر در پی بازپسگیری مناطقی است که در ضدحملات اوکراین از دست داده بود.
«اوله ژدانوف»، تحلیلگر نظامی اوکراینی در این خصوص گفت: تغییر چندانی در خطوط مقدم رخ نداده، اما فشار دشمن چه از نظر تعداد نیروهای نظامی و چه از بعد نوع و کمیت تجهیزات، تشدید شده است.
وی افزود: نبرد جاری به دلیل استقرار خودروهای زرهی و تانک های روسیه شدت یافته است.
گزارش ها حاکی است، شدیدترین درگیریها پیرامون شهر "باخموت" در شرق اوکراین، که به دلیل بمباران شدید روسیه به شهر ارواح بدل شده و مسکو ماهها تلاش میکرد با هزینههای هنگفت جانی به آن حمله کند، در حال وقوع است. گفته می شود در شمال شهرهای "سواتوو" و "کرمینا" در استان شرقی "لوهانسک" نیز که اوکراین در تلاش برای شکستن خطوط دفاعی روسیه است، جنگی شدید در جریان است.
واکنش تند مسکو به درخواست اوکراین برای حذف روسیه از شورای امنیت
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه در واکنشی تند به درخواست کییف برای اخراج روسیه از شورای امنیت سازمان ملل، گفت که چنین لفاظیهایی را باید نادیده گرفت.
زاخارووا در واکنش به اینکه مسکو به بیانیه وزارت خارجه اوکراین چه پاسخی میدهد، گفت: هیچ پاسخی در کار نیست. این دقیقا مشابه وقتی است که سگها پارس میکنند؛ اما کاروان بیتوجه به راهش ادامه میدهد.
دیمیتری کولِبا، وزیر خارجه اوکراین ۲۰ دسامبر (۲۹ آذر) گفت که کییف خود را برای اقدامات رسمی در راستای لغو عضویت روسیه در شورای امنیت آماده میکند. به گفته وی، با این حال آغاز این فرآیند کار آسانی نیست.
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه بارها تاکید کرده حذف روسیه از شورای امنیت سازمان ملل غیرممکن است.
کارین ژانپیر، سخنگوی کاخ سفید نیز در نشست مطبوعاتی پانزدهم دسامبر گفته بود که به اعتقاد آمریکا هم تغییر قوانین سازمان ملل برای چنین اقدامی، غیرممکن است.