بین الملل تابناک: سیصد و نوزدهمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
وزارت دفاع روسیه روز سهشنبه خبر داد که پدافند هوایی این کشور سه جنگنده اوکراینی را سرنگون کرده است.
بر اساس اعلام وزارت دفاع روسیه، سه جنگنده سرنگون شده از نوع سوخو 25 بوده و بر فراز دونتسک سرنگون شدهاند.
- آنالنا بائربوک وزیر خارجه آلمان در سفر به خارکف گفت که کشورش ۴۰ میلیون یورو دیگر به اوکراین کمک میکند و ارائه تسلیحات به کییف ادامه خواهد یافت.
بائربوک سهشنبه به خبرگزاری د.پ.آ گفت: ما تا هر وقت لازم باشد از شما حمایت میکنیم. از تلاشها برای ارائه حمایت نظامی بیشتر با هدف حفظ جان انسانها دست نمیکشیم.
کمک جدید آلمان به اوکراین شامل ۲۰ میلیون یورو برای گذران زمستان از جمله تامین ژنراتورهای برق و مینروب است. همچنین ۲۰ میلیون یوروی دیگر به گسترش شبکه اینترنت ماهوارهای استارلینک اختصاص مییابد.
وزیر خارجه آلمان همچنین وعده کمک به الحاق اوکراین به اتحادیه اروپا را مطرح کرد.
دیمیترو کولبا، وزیر امور خارجه اوکراین همزمان با سفر روز سه شنبه آنالنا بائربوک همتای آلمانی وی به کی یف ، از برلین خواست به کشورش تانک ارسال کند.
به گزارش "خبرگزاری فرانسه" وزیر خارجه اوکراین که همراه بائربوک به شهر خارکف سفر کرده بود گفت که مخالفت آلمان با ارسال این تانکها منجر به کشته شدن تعداد بیشتری از مردم میشود.
وی گفت: هرچه دیرتر به اوکراین تانک ارسال کنید، تعداد بیشتری از افراد جان خود را از دست خواهند داد. من شک ندارم که اوکراین تانکهای لئوپارد آلمانی را دریافت خواهد کرد. فکر میکنم دولت آلمان این تصمیم را خواهد گرفت و تانکها به اوکراین منتقل خواهند شد.
به گزارش ایرنا، وزیر خارجه آلمان در بازدید از شهر خارکف و دیدار با مقامات اوکراینی، وعده تسلیحات بیشتر و کمک به الحاق این کشور به اتحادیه اروپا را مطرح کرد.
بائربوک بالاترین مقام آلمانی است که تاکنون از خارکف بازدید کرده است.
بائربوک در شهر خارکف در دیدار با مقامات اوکراینی وعده کمکهای بیشتر نظامی کشورش به کییف و کمک به پیوستن اوکراین به اتحادیه اروپا را ارائه کرد.
بائربوک در بیانیهای پیش از دیدار با دمیترو کولبا وزیر خارجه اوکراین، حمایت کشورش از کییف را در فصل زمستان ابراز کرد ولی جزئیاتی درباره کمکهای این کشور برای گذران زندگی مردم اوکراین در فصل سرما نگفت.
آلمان تاکنون با ارسال تانک به اوکراین موافقت نکرده است.
خبرگزاری دولتی تاس روسیه گزارش داد مسکو سپهبد الکساندر لاپین را به عنوان رئیس ستاد نیروهای زمینی این کشور منصوب کرده است. به ادعای رویترز، این انتصاب به رغم انتقادات شدید متحدان جنگطلب پوتین درباره عملکرد وی در اوکراین انجام شده است.
به نوشته رویترز، لاپین فرمانده سابق منطقه نظامی مرکزی روسیه اکتبر از سوی متحدان پوتین بعد از بیرون رانده شدن نیروهای روسیه از شهر لیمان در شرق اوکراین، مرکز لجستیکی کلیدی، مورد انتقاد قرار گرفت.
رمضان قدیروف رهبر جمهوری چچن که واحدهای نظامی برای تقویت روسیه به اوکراین فرستاده، گفته بود باید مدالهای لاپین از او گرفته شود و با یک تفنگ او را به خط مقدم فرستاد تا شرمش را با خونش بشوید.
طبق این گزارش، انتصاب او به دنبال تغییرات گسترده دیگر در رهبری نظامی روسیه در جریان جنگ ۱۱ ماهه است که در آن مسکو توانسته بخشهای بزرگی از جنوب و شرق اوکراین را به تسلط خود درآورد.
هشتم اکتبر، سرگئی سورویکین ژنرال نیروی هوایی روسیه به سمت فرماندهی کل نیروهای این کشور در اوکراین منصوب شد.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی ریاست جمهوری روسیه امروز (سهشنبه) گزارشهای ادعایی درباره انجام شدن گفتگوهایی بین مقامهای این کشور و نمایندگان آمریکا را تکذیب کرد.
پسکوف طی نشست خبری در کرملین، در پاسخ به سوالی درباره اقدام کشورهای غربی برای مصادره اموال روسیه در خارج از کشور، گفت: «تلاش برای مصادره داراییهای روسیه عواقبی برای همه کشورهایی که تلاش میکنند به آن اقدام کنند، خواهد داشت».
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، وی ضمن اشاره به حمایتهای نظامی مکرر کشورهای غربی از اوکراین برای جنگ با روسیه، توضیح داد: «دخالت ایالات متحده و ناتو در اوضاع اوکراین واضح است و آنها عملاً به طرفهای غیر مستقیم در این درگیری تبدیل شدهاند».
سخنگوی کرملین همچنین با رد ادعای سفر «دیمیتری مدودف» معاون رئیس شورای امنیت ملی روسیه به ترکیه برای مذاکره با نمایندگان آمریکا به منظور مقدمهچینی برای آغاز مذاکرات با اوکراین، گفت اینگونه گزارشها جعلی و نادرست است.
طبق این گزارش، پسکوف در پاسخ به سوالی در اینباره اظهار داشت: «خیر، نمیتوانم تأیید کنم. متأسفانه تعداد خبرهای جعلی در کانالهای تلگرامی، برخی مواقع از مقدار اطلاعات واقعی فراتر میرود، بنابراین بیایید در این مورد خلاق و فلسفی باشیم».
وی در ادامه واکنش اوکراین و کشورهای غربی به اعلام آتشبس یکجانبه روسیه به بهانه سال نو میلادی را «غیر قابل درک، غیرقابل توضیح و بدبینانه» توصیف کرده و گفت: «اینکه بخواهیم بار دیگر چنین آتشبسهایی اعلام کنیم، به تصمیم رئیسجمهور بستگی دارد».
این مقام روس همچنین از تایید یا تکذیب گزارشها درباره انتصاب ژنرال «الکساندر لاپین» بهعنوان رئیس ستاد کل نیروی زمینی روسیه اجتناب کرد.
پس از آنکه هفته گذشته، «جو بایدن» رئیسجمهور ایالات متحده آمریکا و «اولاف شولتز» صدراعظم آلمان در بیانیهای مشترک از تصمیم برای افزایش ارسال تسلیحات به اوکراین برای مقابله با روسیه، «رابرت هابک» معاون صدراعظم و وزیر اقتصاد آلمان نیز امروز (سهشنبه) از تدارکات برلین برای ارسال تانکهای «لئوپارد» به کییف برای نبرد با مسکو خبر داد.
بنا بر گزارش شبکه روسی راشاتودی، هفته گذشته آلمان از تحویل 40 خودروی جنگی پیادهنظام «ماردر» و یک سامانه پدافند هوایی پاتریوت ساخت آمریکا به کییف خبر داد.
با این حال دولت اولاف شولتز تحت فشار اوکراین و برخی سیاستمداران آلمانی و اروپایی قرار گرفته تا تانکهای لئوپارد را به بسته کمکهای نظامی به کییف بیافزاید.
این مقام آلمانی در حالی چنین اظهاراتی را مطرح کرده است که دولت اوکراین بارها از برلین کرده تا تانکهای سنگین «لئوپارد ۲» به این کشور بدهد.
وی در مصاحبه روز یکشنبه خود با شبکه «آ آر د 1» گفت که احتمالاً تحت فشارهای بیرونی مجبور به ارائه این تانکها به کییف شود.
با این حال، رئیس کمیته امور دفاعی پارلمان آلمان نیز اخیراً در این زمینه گفته است: «استدلال صدراعظم آلمان بر این اساس بوده که ما نباید به تنهایی عمل کنیم ولی با توجه به تصمیم فرانسه (برای ارسال سلاح به اوکراین) شولتز باید بپذیرد که زمان ارسال تسلیحات پیشرفتهتر فرارسیده است».
از زمان آغاز عملیات نظامی روسیه در اوکراین در اسفند ما
کشته شدن ۱۷۰ نظامی اوکراین طی یک روز
روز سه شنبه، نیروهای ملی جمهوری دونتسک اعلام کردند در جریان عملیات مشترک نیروهای جمهوری دونتسک و ارتش روسیه، دست کم ۱۷۰ نظامی اوکراینی کشته شدند.
بر اساس این گزارش، نیروهای جمهوری دونتسک و ارتش روسیه دو تانک ارتش اوکراین از نوع T-۶۴BV، سه توپ از نوع ۲S۳ Akatsia، چهار توپ هاوترز ۱۵۵ میلیمتری، ۱۹ خودروی زرهی و خودروهای وابسته به ارتش اوکراین را نابود کرده اند.
این در حالی است که «نیکلای پاتروشف» دبیر شورای امنیت روسیه سهشنبه (دهم ژانویه) گفت، روسیه اکنون در حال جنگ با ائتلاف نظامی ناتو تحت هدایت آمریکا در اوکراین بوده و غرب در تلاش است روسیه را از هم فروبپاشد و در نهایت آن را از نقشه سیاسی جهان پاک کند.
وی در اظهاراتش گفت، خودکفایی روسیه، غرب را که به دنبال تجزیه آن است، آشفته میکند. به گفته این مقام امنیتی روس، روسیه به ارتش و اطلاعات قوی برای خنثی کردن تهدیدهای نظامی نیاز دارد.
به تازگی سخنگوی کرملین تاکید کرد که کمک تسلیحاتی غرب به اوکراین، مانع دستیابی ارتش روسیه به اهداف نظامی خود نخواهد شد. او این اظهارات را همزمان با زمزمههایی مبنی بر ارسال تانکها و خودروهای زرهی از سوی کشورهای غربی به ارتش اوکراین، اعلام کرد.
گرجستان سلاحهای دریافتی از اوکراین را پس نمیدهد
گرجستان از پس دادن سلاحهایی که اوکراین در زمان جنگ روسیه و گرجستان در سال ۲۰۰۸ به این کشور فرستاده بود، سر باز میزند.
به گزارش خبرگزاری راشا تودی، آندری کاسیانوف، کاردار اوکراین در گرجستان گفت: اوکراین بر درخواست خود از تمامی شرکای بینالمللیاش – از جمله گرجستان – برای دریافت سلاح و مهمات پافشاری دارد. کییف از گرجستان خواسته تا سامانههای پدافند هوایی «بوک» را که در جنگ ۲۰۰۸ به این کشور داده بود، به اوکراین برگرداند.
به گفته کاسیانوف، اوکراین علاوه بر سامانه بوک، از گرجستان خواسته موشکاندازهای ضدتانک آمریکایی با نام «جاولین» را هم به کییف بفرستد. این اقدام نه تنها به تایید آمریکا رسیده، بلکه واشنگتن به تفلیس وعده داده که جای خالی این موشکاندازها را با سامانههای جدیدتر پر خواهد کرد.
کاردار اوکراینی تصریح کرد: با وجود مقاومت بسیار گرجستان در برابر کمک نظامی به کییف، اوکراین با هرگونه استفاده ابزاری از این مساله در مناقشات سیاسی داخلی مخالف بوده و اتهام کشاندن گرجستان به جنگ با روسیه را رد میکند.
در سال ۲۰۰۸ جنگی میان دولت مرکزی گرجستان و نیروهای جداییطلب در مناطق آبخازیا و اوستیای جنوبی – که تحت حمایت روسیه بودند – درگرفت. اوکراین در آن زمان سامانههای موشکی بوک ساخت شوروی را به گرجستان فرستاد.
با این حال، گرجستان از آغاز حمله روسیه به اوکراین، موضع بیطرف گرفته و نه تنها از ارسال سلاح به این کشور خودداری کرده، بلکه به پویش تحریمهای غرب علیه روسیه هم نپیوسته است.