اقتصاد در گذر زمان

از «اعلام نرخ رشد اقتصادی برای نیمه نخست سال» تا «قیمت نفت سقوط کرد»

موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی بیست و چهارمین روز آذر ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.
کد خبر: ۱۱۵۹۶۷۴
|
۲۴ آذر ۱۴۰۱ - ۱۰:۴۵ 15 December 2022
|
772 بازدید

به گزارش تابناک اقتصادی، تاریخ اقتصاد ایران و جهان آینه ای است تمام نما از رویدادهای اقتصادی که در گذشته رخ داده است و بیانگر ریشه های تاریخی بسیاری از واقعیت های امروز ایران و جهان است. موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی بیست و چهارمین روز آذر ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.

24 آذر 1300، در جلسه مجلس شورای ملی عقد قرارداد رسمی بین ایران و شوروی به تصویب رسید. این قرارداد شامل ۲۶ ماده بود که با مساعی مشاور‌الممالک سفیر ایران در شوروی تنظیم شد. به موجب این قرارداد بانک استقراضی روس با نقود و اشیا و اموال منقول و غیرمنقول به ایران واگذار و تمام امتیازاتی که دولت روسیه تزاری و اتباع آن از ایران گرفته بودند از درجه اعتبار ساقط شد. دولت شوروی راه شوسه انزلی - تهران، قزوین به تهران و کلیه متعلقات آن و همچنین اسکله و وسائل نقلیه در راه روسیه و تمام خطوط تلگرافی را به ایران بخشید. در برابر این امتیازات دولت شوروی این حق را برای خود محفوظ نگه داشته که در صورت دخالت مسلحانه یک کشور ثالث در ایران و تهدید سرحدات شوروی قشون خود را وارد ایران نماید. علت تاخیر تصویب قرارداد در مجلس نیز به همین بند مربوط شد که با توضیحات از طرف دولت شوروی نگرانی رفع شود.

24 آذر 1327، قرارداد استخدام 56 مستشار آمريكايي براي اجراي برنامه هفت ساله اقتصادي ايران ميان هيأت هاي دو كشور در واشنگتن به امضا رسيد.

24 آذر 1330، دکتر فاطمی و مهندس حسیبی معاون وزارت دارایی استعفا دادند.

24 آذر 1332، شرکت واحد اتوبوسرانی تهران و حومه در این روز کار خود را آغاز کرد.

24 آذر 1333، ایران و هند تعهدنامه تجارتی و دریانوردی امضا کردند.

24 آذر 1339، بهره‌ برداری از باند جدید فرودگاه مهرآباد آغاز شد.

24 آذر 1347، حقوق وظیفه و مستمری ‌بگیران افزایش یافت و از حداقل ۴۰ تومان به سیصد تومان رسید.

24 آذر 1351، کارخانه ذوب‌آهن کار تولید فولاد را آغاز کرد و همچنین در این روز، ایران پانزده میلیون دلار به لهستان اعتبار داد.

24 آذر 1376، صادرات پسته ايران به اروپا كه از 18 شهريور گذشته به دليل بهانه‌ جوئيهاي سياسي اروپائيها از جمله حوادث ميكونوس متوقف شده بود از سر گرفته شد.

24 آذر 1390، دادگاهی در آمریکا با تایید حکم یک دادگاه داوری بین‌المللی شرکت تسلیحاتی کیوبیک آمریکا را به پرداخت 8.2 میلیون دلار به ایران محکوم کرد.

24 آذر 1393، رونمایی از اسکناس ۲۰ هزار ریالی و بازدید از سامانه جدید بانک‌داری الکترونیکی با حضور رئیس‌جمهوری و رئیس‌کل بانک مرکزی دیروز در ساختمان بانک مرکزی انجام شد. در این مراسم، حسن روحانی، ارتقای بانک‌داری الکترونیکی را گامی در جهت توسعه دولت الکترونیک دانست.

24 آذر 1394، محسن سرخو مسوول طرح «مسکن اجتماعی» در وزارت تعاون با بیان اینکه ساختار نحوه اجرای طرح به لحاظ «ظرفیت ساخت، متقاضیان واجد شرایط و محل تامین منابع» براساس ظرفیت واقعی موجود کشور، نهایی شده است، اعلام کرد: فعلا برای ساخت ۲۵ هزار واحد مسکونی در سال، برنامه‌ریزی شده و تا پایان امسال، ۵ هزار واحد به گروه هدف (خانوارهای کم‌درآمد تحت پوشش نهادهای حمایتی) واگذار می‌شود. در تهران و شهرهای بزرگ، زمین مورد نیاز توسط شهرداری‌ها در بافت فرسوده تامین می‌شود. لیست اولیه مشمولان برای استعلام نهایی به وزارت راه و شهرسازی تحویل شد.

24 آذر 1397، بررسی مصوبه مجلسی‌ها درباره لایحه اصلاح قانون مبارزه با پولشویی در مجمع تشخیص مصلحت نظام آغاز شد؛ لایحه‌ای که هرچند هیات عالی نظارت مجمع آن را مغایر سیاست‌های کلی نظام خواند اما با اصرار نمایندگان بر آنچه در این لایحه به تصویب رسانده بودند، علی لاریجانی رئیس مجلس، ۲ آبان‌ماه امسال طی نامه‌ای به آیت‌الله هاشمی شاهرودی، تایید نهایی اصلاحات قانون مبارزه با پولشویی را به مجمع تشخیص مصلحت نظام سپرد.

24 آذر 1398،   طبق گزارشی که چندی پیش ازسوی رئیس‌کل پیشین بانک مرکزی منتشر شد، میزان مداخلات ارزی در سال‌های ۸۲ تا ۹۶ (به جز دو سال ۹۱ و ۹۲) ۲۸۴ میلیارد دلار بوده است. با توجه به اظهارنظر مسوولان، اگر میزان مداخله سال ۹۷ را ۲۰ میلیارد دلار لحاظ کنیم، حجم مداخله در۱۴ سال حداقل ۳۰۰ میلیارد دلار بوده است. این رقم حدودا یک سوم مجموع صادرات کشور در این مدت است. اما با وجود تزریق ۳۰۰ میلیارد دلار از منابع ارزی، نرخ ارز در این دوره ۱۴ ساله ۱۳ برابر شده است.

24 آذر 1399، بانک مرکزی اعلام کرد: بر اساس محاسبات مقدماتی اداره حساب‌های اقتصادی این بانک، تولید ناخالص داخلی کشور به قیمت پایه (به قیمت‌های ثابت سال ۱۳۹۰) در نیمه نخست سال ۱۳۹۹ به عدد ۳۲۲۸.۹ هزار میلیارد ریال رسید که نسبت به رقم مشابه سال قبل به میزان ۱.۳ درصد افزایش یافته است. لازم به ذکر است رشد تولید ناخالص داخلی در بهار سال جاری ۲.۹- درصد بود که این رقم در تابستان به ۵.۱ درصد افزایش یافته است. رشد تولید ناخالص داخلی بدون نفت نیز که در بهار سال جاری ۰.۶- درصد بود، در فصل تابستان به ۳.۲ درصد افزایش یافته و بر این اساس رشد اقتصادی بدون نفت کشور در نیمه اول سال جاری معادل ۱.۴ درصد حاصل شده است.

24 آذر 1400، قیمت نفت در معاملات روز چهارشنبه به دلیل انتظارات فزاینده برای پیشی گرفتن عرضه از تقاضا در سال آینده و با وجود پیش بینی تاثیر موقتی اُمیکرون بر تقاضا، برای سومین روز متوالی کاهش پیدا کرد. بهای معاملات نفت برنت کاهش پیدا کرد و به ۷۲ دلار و ۹۹ سنت در هر بشکه رسید. 

 
 

 

منابع: روزنامه دنیای اقتصاد و موسسه مطالعات و پژوهش های سیاسی

 

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟