بین الملل تابناک: سیصد و بیست و پنجمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
رمضان قدیروف، رهبر چچن و از حامیان سرسخت ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه امروز (سهشنبه) درگیری اوکراین را "جنگ جهانی سوم" توصیف کرد.
به گزارش وبسایت خبری "ایامایاِی تریبون"، رمضان قدیروف گفت: اگر آن دسته از کشورهای اروپایی و ناتو را که با اوکراین در ارتباط هستند و در این درگیری مشارکت دارند، جزو کشورهای جامعه جهانی محسوب کنیم، آن وقت میتوان گفت که این یک جنگ جهانی سوم است.
وی در ادامه اشاره کرد که کشورهای بزرگی نظیر چین، هند و پاکستان در چنین "وقایع نظامی" شرکت ندارند.
قدیروف در رابطه با مشارکت کشورهای اروپایی در درگیری اوکراین گفت: اگر ما به وضعیت کنونی کشورهای اروپایی نگاه کنیم، متوجه میشویم که مشکلات و اعتراضاتی در این کشورها در جریان است و رهبرانشان را اخراج میکنند اما ما کسی را اخراج نمیکنیم. ما محیط کاری آرامی داریم و هیچ مشکلی وجود ندارد. همچنین رئیسجمهور روسیه جلساتش را برگزار میکند و کارش را به طور عادی انجام میدهد.
چند روز پیش، این رهبر چچن از حضور بیش از ۲۱ هزار نیروی چچنی طی "عملیات نظامی روسیه" در اوکراین و بیش از ۹ هزار سرباز دیگر در خط مقدم خبر داد.
رمضان قدیروف از زمان آغاز حمله روسیه به اوکراین، بارها در کانال تلگرامی خود نیروها را نسبت به مبارزه در کنار نیروهای روسیه علیه اوکراین تشویق کرده است. وی حتی پیشتر گفته بود که سه پسر نوجوانش به زودی به "عملیات ویژه نظامی" در اوکراین ملحق خواهند شد.
روسیه سهشنبه (۱۷ ژانویه، ۲۷ دی) گفت که نیروهای مسلح این کشور از سال ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۶ متحمل تغییرات اساسی از جمله در ترکیب و همچنین اصلاحات اداری خواهند شد.
به گزارش رویترز، وزارت دفاع روسیه گفت که تغییرات در حالی که روسیه تعداد پرسنل نظامی خود را به یک و نیم میلیون نفر افزایش میدهد، رخ خواهد داد. در ماه دسامبر هم وزارت دفاع روسیه متعهد شد تعداد پرسنل نظامی را به یک و نیم نفر افزایش دهد.
علاوه بر اصلاحات ادرای، وزارت دفاع روسیه گفت که تواناییهای رزمی نیروهای دریایی، هوافضا و موشکی استراتژیک را تقویت خواهد کرد.
سرگئی شویگو وزیر دفاع روسیه افزود: تنها با تقویت اجزای ساختاری کلیدی نیروهای مسلح میتوان امنیت نظامی کشور را تضمین و از نهادهای جدید و تاسیسات حیاتی فدراسیون روسیه حفاظت کرد.
دیمیتری پسکوف سخنگوی کرملین در خصوص این تغییرات توضیح داد چنین تغییراتی به دلیلی جنگ نیابتی در حال انجام غرب علیه روسیه در اوکراین که با ارسال تسلیحات سنگین برای مقابله اوکراین با نیروهای روسیه همراه شده، ضروری گشته است.
اخیراً هم مسکو در تغییری اساسی «سرگئی سوروویکین» ملقب به ژنرال آرماگدون را از سمتش به عنوان فرمانده تمام نیروهای روس حاضر در جنگ اوکراین تنها سه ماه بعد از انتصاب برکنار و «والری گراسیموف» رئیس ستاد کل نیروهای مسلح روسیه را جایگزین وی کرد.
طبق اعلام وزارت دفاع روسیه، این تغییرات با هدف افزایش اثربخشی عملیاتهای نظامی در اوکراین و نیاز به هماهنگی نزدیکتر بین انواع نیروها و تسلیحات آنها ایجاد شده است.
اولین فروند از هواپیماهای جاسوسی ناتو وارد رومانی شد و قرار است چند فروند دیگر نیز به آن اضافه شود.
به گزارش رویترز، روز سهشنبه یک فروند هواپیمای جاسوسی متعلق به نیروهای ناتو وارد شهر بخارست شد که گفته میشود با هدف نظارت بر فعالیتهای نظامی روسیه وارد یک پایگاه نظامی در شهر بخارست شده است.
این هواپیما در پایگاه هوایی نزدیک شهر بخارست مستقر شده است و گفته میشود دو هواپیمای دیگر نیز امروز و فردا به آن ملحق خواهند شد. این هواپیماهای جاسوسی قرار است ماموریت چند هفتهای داشته باشند.
ناتو هفته گذشته اعلام کرد که هواپیماهای تجسسی سیستم هشدار و کنترل هوابرد (AWACS) را به بخارست اعزام خواهد کرد و قصد دارد آنها را بر فراز کشورهای شرق اروپا پرواز دهد.
آنجل تیلوار وزیر دفاع رومانی با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی فیسبوک گفت: در چارچوب جنگ غیرقانونی روسیه علیه اوکراین، ناتو با کمک هواپیماهای آواکس، فعالیتهای نظامی روسیه در جناح شرقی را زیر نظر خواهد گرفت.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی ریاست جمهوری روسیه امروز (سهشنبه) استفاده کشورهای غربی از اوکراین برای اقدام علیه مسکو را دلیل افزایش حجم ارتش این کشور عنوان کرد.
پسکوف طی نشست خبری در کرملین درباره افزایش تعداد نظامیان روسیه به ۱.۵ میلیون سرباز، گفت: «این به دلیل اقدامات و جنگ نیابتی غرب است که علیه ما به راه انداخته است. امنیت روسیه باید بدون قید و شرط حفظ شود».
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، وی همچنین توضیح داد که کرملین امکان برگزاری نشست جدیدی بین مدیران سرویسهای اطلاعات خارجی روسیه و آمریکا را رد نمیکند.
سخنگوی کرملین درباره گزارشها مبنی بر دور جدیدی از بسیج بخشی از نظامیان روسیه اظهار داشت که چنین شایعاتی از کشورهای خارجی علیه مسکو طراحی میشوند و این در حالی است که رئیس جمهور هرچیزی که لازم بود را درباره بسیج نیروها گفته بود.
سرگئی ناریشکین مدیر سرویس اطلاعات خارجی روسیه سهشنبه (۱۷ ژانویه، ۲۷ دی) گفت که ملاقاتی جدید با ویلیام برنز رئیس سیا (سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا) امکانپذیر است.
به نوشته خبرگزاری روسی تاس، او در پاسخ به این سوال که آیا چنین دیداری میتواند تکرار شود، گفت: این امکان وجود دارد است. زمانبندی نشست محتمل جدید ممکن است با توافق بین طرفین تعیین شود.
روسای اطلاعات روسیه و آمریکا آخرین بار در مقر سازمان اطلاعات ملی ترکیه در تاریخ ۱۴ نوامبر دیدار کردند. سرگئی لاوروف وزیر خارجه رسیه گفته بود که ایالات متحده بر محرمانه ماندن کانال ارتباطی بین برنز و ناریشیکن اصرار کرده، اما اطلاعات به محض رسیدن هیأت آمریکایی به آنکارا فاش شد.
یک سخنگوی کاخ سفید که نامش فاش نشد، با اعلام این خبر گفته بود که برنز در دیدار با ناریشکین که در آنکارا انجام شده، درباره هرگونه استفاده احتمالی از تسلیحات اتمی به مسکو هشدار داد.
پیش از آنف «دیمیتری پسکوف» سخنگوی کاخ کرملین به رسانهها گفته بود که دیدار محرمانهای بین مقامات روسی و آمریکایی در آنکارا انجام شده و از ارائه جزئیات بیشتر درباره آن خودداری کرده بود.
این در حالی است که «آناتولی آنتونوف» سفیر روسیه در واشنگتن با بیان اینکه گفتوگوهای سیاسی و همکاریها با آمریکا حتی در موضوعات مورد انتفاع دو طرف هم از بین رفته، گفته بود کارکنان سفارت روسیه نیز تهدید میشوند.
آغاز آموزش نیروهای اوکراینی توسط آمریکا در آلمان
رسانههای آمریکایی به نقل از مقامات ارشد نظامی آمریکا گزارش دادند که ایالات متحده، آموزش سربازان و نظامیان اوکراینی را برای تعلیم تاکتیک های نظامی در یک پایگاه نظامی این کشور در آلمان آغاز کرده است.
به نوشته روزنامه واشنگتن پست، همچنین آمریکا در حال آموزش نظامیان اوکراینی برای نحوه کار با سیستم های پیچیده دفاع موشکی در پایگاه نظامی خود در اوکلاهاماست.
بنا بر این گزارش، آموزش و تجهیز تسلیحاتی ارتش اوکراین به منظور افزایش توانایی های دفاعی و تهاجمی این کشور در جنگ با روسیه است.
روزنامه نیویورک تایمز نیز نوشت، هدف این آموزش ها در آلمان، آموزش تاکتیکهای نظامی پیچیده است که میتواند توانایی ارتش اوکراین را برای انجام حملات جدید و دفاع در برابر حملات روسیه بهبود بخشد.
به گفته مقامات ارشد پنتاگون، حدود ۵۰۰ نظامی اوکراینی دوره آموزش تاکتیهای پیچیده نظامی را در جنوب آلمان پشت سر خواهند گذاشت.
در عین حال، شانزدهم ژانویه بیش از یکصد نظامی اوکراینی، وارد پایگاه نظامی «فورت استیل» در اوکلاهاما شدند؛ جایی که قرار است کار با سامانه دفاع هوایی پاتریوت را آموزش ببینند.
وزارت دفاع آمریکا اواخر دسامبر گذشته از احتمال ارسال سامانه پدافند موشکی پاتریوت به ارتش اوکراین خبر داد. ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین از ماهها پیش، خواستار ارسال سامانههای دفاعی به این کشور شده بود.
لهستان: روسیه شیطان است
در شرایطی که حمایتهای همه جانبه آمریکا و متحدانش از اوکراین ادامه دارد، نخستوزیر لهستان به عنوان یکی از کشورهای عضو ناتو، اظهارنظر شدیدی علیه روسیه مطرح کرد.
منابع رسانهای اروپایی گزارشی درباره سفر روز دوشنبه (دیروز) «ماتئوش موراویهتسکی» نخستوزیر لهستان به برلین و سخنرانی ضد روسی او در پایتخت آلمان منتشر کردند.
به گزارش «آر ای میکس»، موراویهتسکی طی سخنرانی در مراسمی که برای گرامی دات «ولفگانگ شوبله» رئیس کنفرانس امنیتی مونیخ، وزیر پیشین دارایی آلمان و رئیس اسبق پارلمان این کشور در برلین برگزار شد، سخنرانی کرد.
نخستوزیر لهستان در این سخنرانی نخست مدعی شد که «امپریالیسم خصیصه تعیین کننده سیاست روسیه است» و سپس با اشاره به «فاوست» یک شخصیت افسانهای آلمانی ادعا کرد، هم اکنون داشتن هر گونه روابط با روسیه مانند «معامله با شیطان» است.
فاوست، شخصیتی افسانهای است که به رغم موفق بودن در زندگی و تحصیلات بالا، از زندگی خود ناراضی بوده و به همین دلیل برای دستیابی به دانش نامحدود و لذات دنیایی، روح خودش را با شیطان معاوضه میکند.
نخست وزیر لهستان در سخنرانی خود در برلین به جنگ اوکراین اشاره کرد و از دولت آلمان خواست با تصمیم قاطع به اوکراین تسلیحات مورد نیازش برای مقابله با روسیه را تحویل بدهد.
به ادعای او، اوکراین در جنگ با روسیه نه تنها در حال جنگیدن برای آزادی خودش است، بلکه کل اروپا هم دارد میجنگد.
وی ضمن استقبال از تحرکات کشورهای غربی برای ارسال سامانه پدافندی پاتریوت به اوکراین هشدار داد، هر گونه کاهش حمایت میتواند منجر به شکست اوکراین شود و شکست اوکراین، جنگ جهانی دیگری را تسریع خواهد کرد.
وی با تاکید بر سابقه تاریخی لهستان در زمینه «امپریالیسم روسیه» و تجاوزات این کشور، ادعا کرد که از نظر روسیه، یک اوکراین مستقل، کشورهای بالتیک مستقل و لهستان مستقل با ماهیت امپریالیستی روسیه سازگار نیست.
به گفته نخستوزیر لهستان، تعجبی نداشت که سیاستهایی مانند «تغییر از طریق تجارت» و سایر تلاشها برای پیوند دادن اروپا به روسیه شکست خوردند. وی همچنین از وابستگی اروپا به گاز روسیه تا قبل از آغاز جنگ اوکراین انتقاد کرد.
وی در بخش دیگری از سخنرانی خود در برلین تلویحا از نفوذ بالای آلمان و فرانسه بر اتحادیه اروپا انتقاد کرد و خواستار تغییر این روند شد.
از نظر نخستوزیر لهستان، دیگر این امکان وجود ندارد که اروپا همچنان تحت تسلط و اداره فقط دو یا سه پایتخت باشد، چون این موضوع سبب حرکت به سمت الیگارشی خواهد شد و این موضوع در تضاد با دموکراسی و منافع کل اروپاست.