در گفت‌وگو با تابناک اقتصادی مطرح شد

فخرفروشی بابت یک خام‌فروشی رانتی/ چرا تبدیل گاز طبیعی به متانول در وضعیت کنونی، اشتباه بزرگ است؟

یک استاد اقتصاد دانشگاه بر این باور است، با توجه به افزایش قیمت گاز و وابستگی بالای تولید متانول به رانت خوراک ارزان، باید در روند تولید متانول در کشورمان تجدیدنظر کنیم، زیرا این موضوع منطقی نیست که گاز به عنوان خوراک در پتروشیمی‌ها برای تولید متانول به کار گرفته شود و در نهایت ماده‌ی تولید شده را با قیمت پایین تری نسبت به خوراک اولیه در بازار‌های جهانی بفروشیم.
کد خبر: ۱۱۶۱۷۵۹
|
۰۹ بهمن ۱۴۰۱ - ۱۶:۱۵ 29 January 2023
|
7836 بازدید
|

فخرفروشی بابت یک خام‌فروشی رانتی/ چرا تبدیل گاز طبیعی به متانول در وضعیت فعلی، اشتباه بزرگ است؟

به گزارش تابناک اقتصادی؛ بررسی‌ها نشان می‌دهد، هم اکنون بازار مصرفی متانول ما در سال حدود ۱۱ میلیون تن است و انحصاراً به چین صادرات داریم. این در حالی است که ما حدود ۱۳ میلیون تن تولید می‌کنیم. هم اکنون با وجود این بازار انحصاری که داریم، تولید ما از بازار صادراتی مان بیشتر است؛ بنابراین، بازار هدف تعیین کننده‌ی قیمت متانول ماست. نیاز چین از تولید ما کمتر است و باید فکری کنیم که هم بازار را در دست بگیریم و هم چاره اندیشی‌ برای تولید مواد اولیه با ارزش افزوده‌ی بالاتر داشته باشیم.

با افزایش قیمت گاز طبیعی توانسته ایم در بازار‌های صادراتی افزایش نرخ قابل توجهی به دست بیاوریم. طبق آماری که وزیر نفت ارائه دادند، ما الان با قیمت ۴۲ سنت، گاز را به عراق و ترکیه از طریق خط لوله انتقال می‌دهیم. از آمار‌های غیررسمی این طور برمی آید که قیمت صادرات گاز ما قبلاً ۳۵ سنت بوده است. با بررسی این موضوع که با اعمال سقف ۵ هزار تومانی با قیمت ۱۸ سنت گاز را در اختیار پتروشیمی‌های داخلی قرار می‌دهیم و متانول با قیمت ۳۵ سنت صادر می‌شود، متوجه عدم النفع قابل توجهی می‌شویم. نظرات رحمان سعادت، استاد اقتصاد دانشگاه را در این خصوص در ادامه می‌خوانید.

سعادت با اشاره به این که یک اصل اساسی در علم اقتصاد ایجاد ارزش افزوده است، تصریح کرد: خام فروشی کمترین ارزش افزوده را برای کشور‌ها دارد و به معنای فروش ثروت ملی به عنوان منابع تمام شدنی است. وقتی می‌توانیم با تولید محصولات نهایی به سود بیشتری دست پیدا کنیم، فروش مواد به صورت خام هیچ توجیهی ندارد. مساله‌ی مقابله با خام فروشی از یک دهه پیش در کشورمان مطرح بود و کارشناسان بر لزوم جلوگیری از این امر تأکید کرده اند. در این ارتباط قوانینی در کشور مصوب شد که توسط برخی مدیران نادیده گرفته می‌شود. خام فروشی مضرات زیادی برای کشور دارد و لازم است با اعمال سیاست‌هایی جلوی آن را بگیریم. مثلاً دولت می‌تواند با محروم کردن شرکت‌های پتروشیمی‌ که به صادرات مواد خام می‌پردازند از خوراک ارزان، آن‌ها را به سمت توسعه‌ی زنجیره‌ی ارزش این صنعت سوق دهد.

وی در ادامه گفت: بازاریابی در بازار‌های جهانی موضوع پویایی است و هر روز اتفاقاتی در این حوزه رخ می‌دهد. الان شاهد کاهش قیمت متانول در بازار‌های جهانی هستیم. با توجه به افزایش قیمت گاز و وابستگی بالای تولید متانول به رانت خوراک ارزان، باید در روند تولید متانول در کشورمان تجدیدنظر کنیم. زیرا این موضوع منطقی نیست که گاز به عنوان خوراک در پتروشیمی‌ها برای تولید متانول به کار گرفته شود و در نهایت ماده‌ی تولید شده را با قیمت پایین تری نسبت به خوراک اولیه در بازار‌های جهانی بفروشیم. اعطای رانت خوراک نیز تنها برای توسعه زنجیره ارزش این صنعت مجاز است و خام فروشی باید متوقف شود.

این کارشناس اقتصادی و استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: فرآیند‌های شرکت‌های پتروشیمی در دولت سیزدهم مورد بررسی قرار گرفته است. متاسفانه در دولت قبلی داده‌های شفافی در این حوزه وجود نداشت و نمی‌توانستیم به بررسی دقیق شرایط بپردازیم. در وضعیت کنونی این پیشنهاد که در ماه‌های سرد سال شرکت‌های پتروشیمی به تعمیرات اساسی و اورهال کردن بپردازند و گاز را به نیروگاه‌ها بدهیم و گازوئیل را آزاد کنیم، راهکار خوبی به نظر می‌رسد؛ اما در این زمینه‌ها نباید شتاب زده عمل کنیم و باید جوانب امر توسط کارشناسان به دقت بررسی شود.

سعادت گفت: تعیین یک قیمت ثابت و دستوری در مورد خوراک پتروشیمی‌ها درست نیست، زیرا با این روش بسیاری از ملاحظات و منافع ملی در نظر گرفته نمی‌شود. به این ترتیب، ممکن است شرکت‌های پتروشیمی به جای اینکه به بهبود عملکردشان بپردازند، به دنبال دستیابی به خوراک ارزان باشند و روند توسعه‌ی آن‌ها دچار اختلال شود. اگر شرکت‌های پتروشیمی قوی باشند، می‌توانند با قیمت‌های واقعی خوراک هم به حیاتشان ادامه دهند و سودآور باشند. اما اگر عملکرد‌ها ضعیف باشد، اعطای خوراک ارزان نیز به بهبود وضعیت کمکی نخواهد کرد.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
برچسب ها
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۲۵
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۳۷ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۹
تا موقعی که صنعت پتروشیمی ایران تحت تحریم است، هر گونه سرمایه گذاری در آن ریختن پول به چاه است.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۳۹ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۹
بازارهای جهان از متانول اشباع است.
براب این متانولهای تولیدی که خریداری وحود ندارد، باید مانند مازوت در کوره ها سوزانده شوند!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۴۱ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۹
با توجه به شرایط فعلی جهان، فروش خود گاز استحصالی البته به صورت LNG از هر محصول تبدیلی دیگری پرسودتر است.
مهدی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۴۳ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۹
این دولت یکپارچه پروپاگندی است
تاریخ در مورد زیان های وارد شده توسط این دولت را به تحریر در خواهد آورد
بیچاره مردم مظلوم ایرن
دلم برای خودمون میسوزه
میان این همه چپاول ما در فقر زندگی می کنیم
ناشناس
|
Canada
|
۱۶:۵۲ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۹
واقعا تصور نمیکنید که چه کردیم که اینجوری شده. الان دههاسال هست که اخبار اصلی کشور توریع گوشت و مرغ و تخم مرغ ‌و.... هست. یاد دولت روحانی افنادم که با هواپیما گوشت از قزاقستان و خارج برای شکستن قیمت میاورد که در فرودگاه پیام کرج دچار سانحه شد. هنوز هم همان داستان تکراری کمبود و گرانی و اوردن اقلام نصف قیمت. بعنی همه دنیا اینجوری مدیریت میکنند؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۵۷ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۹
این قبیل تصمیمات را کدام کارشناس نماها و البته مسئول نماهایی اتخاذ می کنند؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۰۱ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۹
گسترش خساب نشده و ساخت و ساز بی رویه در عرصه های پتروشیمی، فولاد سازی، سد سازی و.... مصداق بی خردی و تصمیمات بدون پشتوانه و نابودی منابع کشور بوده اند.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۲۴ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۹
گسترش پتروشیمی ها حساب شده بوده.منبعد نیز البته بایستی به صنابع پایین دستی پتروشیمی بپردازیم که زنجیره ارزش کامل شود.جهت استنحضار درحالیکه نفت ما تحریم بود سال گذشته 2.3 میلیارد دلار فقط متانول صادر کردیم.اگر نبود چه می کردیم؟
ناشناس
|
Canada
|
۱۷:۰۴ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۹
ایران تکنولوژی تولید گاز مایع را ندارد. از انطرف سرمایه و وقت و دیپلماسی صادرات گاز با لوله را ندارد. از انطرف ترکیه که مقصد گاز طبیعی ایران بود با صادرات گتز روسیه زیر قیمت اشباع شده. از انطرف دولت شدیدا به دلار نیاز دارد نه ریال. پس هر چند ضرر هست ولی راهی دیگر نبست. این نتایج مدیریت مشعشع کلان حداقل یی ساله کشور هست که کسی را هم قبول ندارند
ناشناس
|
United States of America
|
۱۷:۰۷ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۹
تكنولژى جهاني در عرض .٤ سال گذاشته به اندازه طول تاريخ پيشرفت كرده و ما هنود اندر خم بازار صادراتى براى خام فروشى هستيم
كى از اين خواب خسته بيدار ميشويم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۲۹ - ۱۴۰۱/۱۱/۰۹
استاد گرامی. اقتصاد دان بزرگ. پتروشیمی ها مجبورند ارز حاصل از صادرات خود را به جای ۴۲ هزار توغمن به قیمت ارز نیمایی یعنی ۲۸ هزار تومان بفروشند. ضمن این که قطر اعلام کرده حاضر است خوراک پتروشیمی های ایران را با نرخی کمتر فراهم کند. پس پس همه واقعیت ها را ببینیم
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟