بین الملل تابناک: سیصد و سی و نهمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
وزیر امور خارجه اوکراین امروز سهشنبه اعلام کرد، این کشور در «اولین موج» کمکهای متحدان خود که ائتلافی متشکل از۱۲ کشور را شامل میشوند ۱۲۰ تا ۱۴۰ دستگاه تانک دریافت میکند.
به نوشته خبرگزاری «رویترز»، «دمیترو کولبا»، وزیر امور خارجه اوکراین در یک نشست خبری اعلام کرد: «نیروهای مسلح اوکراین در چارچوب اولین موج ارسال تانک، 120 تا 140 دستگاه تانکهای مدرن از مدلهای غربی دریافت خواهد کرد. این مدلها شامل لئوپارد-2، چلنجر-2 و ام1 آبرامز هستند و ما خیلی زیاد روی دریافت تانکهای فرانسوی لوکلر نیز حساب میکنیم.»
اوایل ماه جاری میلادی، متحدان غربی اوکراین به صورت رسمی به این کشور وعده اعطای تانکهای جنگی اصلی با هدف کمک به آن در جنگ با روسیهای که در حال کسب پیشرویهای تدریجی در شرق اوکراین است را دادند.
کولبا گفت: «ائتلاف ارسال کنندگان تانک حالا 12 عضو دارد. من میتوانم متذکر شوم در اولین موج کمکها، نیروهای مسلح اوکراین بین 120 تا 140 تانک غربی دریافت میکنند.»
وزیر امور خارجه اوکراین که کشورش از ابتدای عملیات ویژه روسیه در خاک این کشور همواره دریافت تسلیحات و کمکهای مختلف را از متحدان غربیاش طلب کرده، اظهار کرد، کییف در پشت صحنه مشغول تلاش هایی برای جلب کشورهای بیشتری به ارسال تانک به اوکراین است.
او در این نشست مطبوعاتی گفت: «ما به کار خود برای اینکه هم تعداد اعضای ائتلاف ارسال کنندگان تانک را افزایش دهیم و هم کمکهای بیشتری از اعطاکنندههای فعلی دریافت کنیم ادامه میدهیم.»
به نوشته رویترز، اوکراین در حال برنامهریزی برای اجرای یک ضد حمله بزرگ برای بازپسگیری بخش های از اراضی تحت کنترل روسیه در جنوب و شرق این کشور است اما آمریکا به کییف گفته، اجرای این عملیاتهای نظامی را تا زمان ورود موج جدید کمکهای نظامی غربیها به اوکراین معلق کند.
اوکراین همچنین اظهار نگرانی کرده، روسیه ممکن است در هفتهها یا ماههای آینده دست به یک حمله بزرگ بزند.
«بن والاس» وزیر دفاع انگلیس روز دوشنبه درباره زمان رسیدن تانکهای چلنجر 2 این کشور به اوکراین گفت، این تانکها «تابستان به اوکراین خواهند رسید اما زمان دقیق آن هنوز تایید نشده است».
روز یکشنبه هم وزارت دفاع انگلیس در توئیتی اعلام کرد، سربازان ارتش اوکراین با هدف گذراندن آموزش به کارگیری تانکهای چلنجر اعطایی لندن به کییف وارد انگلیس شدهاند.
انگلیس اولین کشوری بود که متعهد به ارسال تانکهای پیشرفته برای اوکراین شد و آلمان و آمریکا هم بعد از کشمکشهایی تصمیم خود را برای ارسال تانکهایشان برای نیروهای ارتش اوکراین اعلام کردند.
مارین لوپن رهبر فراکسیون اتحاد ملی فرانسه در پارلمان این کشور گفت: دخالت ناتو در اوکراین ممکن است به جنگ جهانی سوم منجر شود.
به گزارش خبرگزاری تاس، مارین لوپن سهشنبه در جلسه پارلمان فرانسه (مجلس سفلای این کشور) که با حضور الیزابت بورن نخستوزیر فرانسه برگزار شد، درباره وضعیت اوکراین اظهار کرد: در صورتی که ناتو به امید یک پیروزی فرضی (برای کییف) به مشارکت حداکثری در جنگ اوکراین اقدام کند، احتمال بسیار زیادی وجود دارد که این درگیری به جنگ جهانی سوم منجر خواهد شد.
وی افزود: تامین تدریجی سلاحهای تهاجمی برای نیروهای نظامی اوکراین میتواند این درگیری را به یک جنگ صدساله تبدیل کند.
رهبر بزرگترین جناح اپوزیسیون دولت فرانسه در مجلس این کشور خاطرنشان کرد: با عرضه تسلیحات دفاعی مخالف نیست اما خواستار «طرح سوال در مورد شدت گرفتن بیش از پیش درگیریها در جنگ اوکراین که عواقب آن مشخص نیست» شد.
لوپن تاکید کرد: ادامه این درگیری ممکن است برای همیشه توازن قدرت را در جهان تغییر دهد.
این سیاستمدار فرانسوی گفت: این درگیری تاکنون منجر به قطع روابط اروپا و روسیه شده و مسکو را به شریک ممتاز پکن و دهلینو تبدیل کرده است.
وی تاکید کرد: وقت آن فرا رسیده است که اقدامات خود را در سمت و سوی برقراری صلح در اوکراین هدایت کنیم.
لوپن خطاب به بورن گفت: بنابراین خانم نخستوزیر، من رسماً از طریق شما این درخواست را از رئیس جمهور (امانوئل مکرون) مطرح میکنم تا به گوش جهانیان نیز برسد که لازم است یک اجلاس فراگیر برای برقراری صلح و با مشارکت همه طرفهای درگیر در جنگ اوکراین سازماندهی شود.
کریاکوس میتسوتاکیس نخست وزیر یونان گفت کشورش هیچ تانک لئوپاردی در اختیار اوکراین قرار نخواهد داد.
به گزارش آناتولی، نخستوزیر یونان عصر سهشنبه با اعلام این خبر، افزود: آتن با ارسال نفربرهای زرهی قبلا حمایتهای نظامی قابل توجهی از کییف کرده است.
میتسوتاکیس گفت: تانکهای لئوپاردی که در اختیار یونان قرار دارد، برای وضعیت دفاعی کشور ما ضروری هستند و حمایت از اوکراین نمیتواند به بهای به خطر انداختن توان نظامی خودمان تمام شود.
یونان در حالی گفته است که هیچ تانک لئوپاردی در اختیار اوکراین قرار نخواهد داد که ایالات متحده پیشتر اعلام کرده تانکهای آبرامز به اوکراین میفرستد و آلمان نیز وعده ارسال تانکهای لئوپارد را به کییف داده است.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی ریاست جمهوری روسیه امروز (سهشنبه) درباره عواقب موضع تهاجمی کشورهای منطقه بالتیک علیه مسکو هشدار داد.
پسکوف طی نشست خبری در کرملین گفت: «روسیه قبل از عملیات نظامی ویژه، به دونباس کمک نظامی نکرد؛ اما شاهد نظامی شدن اوکراین [و پمپاژ سلاح به این کشور] و تمایل کییف برای حل اختلافات با زور بود».
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، وی درباره عملیات نظامی ویژه روسیه در اوکراین توضیح داد: «رهبری روسیه اطمینان دارد که تصمیم برای آغاز عملیات نظامی ویژه برای نجات مردم دونباس صحیح و ضروری بوده است».
سخنگوی کاخ کرملین با اشاره به موضع تهاجمی کشورهای بالتیک علیه مسکو، هشدار داد که آنها آماده انجام هر کاری برای افزایش رویارویی با روسیه هستند و به عواقب آن نیز فکر نمیکنند.
طبق این گزارش، پسکوف در اینباره اضافه کرد، شرمآور است که کشورهای بزرگ اروپایی به این رویکرد تهاجمی و تنشزایی کشورهای بالتیک و لهستان پایان نمیدهند.
وی درباره اظهارات سران سابق اوکراین، آلمان و فرانسه اظهار داشت: «پروشنکو، مرکل و اولاند تاکید کرده بودند که توافقات مینسک برای کشورهایشان، به معنای جبههای برای آماده شدن جهت یک سناریوی نظامی در دونباس است».
سخنگوی کرملین همچنین خبر داد که «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه روز سهشنبه با دادستان کل این کشور دیدار میکند که تا حد زیادی حول محور عملیات ویژه در دونباس خواهد بود.
چانهزنیهای ترکیه درباره درخواست عضویت سوئد و فنلاند به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) ادامه دارد و وزیر خارجه این کشور در سفر به مجارستان موضع آنکارا را تشریح کرد.
منابع رسانهای از بوداپست پایتخت مجارستان خبر دادند، وزیر خارجه ترکیه در نشست خبری مشترک با همتای مجارستانی خود گفت که ترکیه نمیتواند با الحاق سوئد به ناتو موافقت کند.
بنا بر گزارش «تیآرتی»، مولود چاووش اوغلو در این نشست خبری بار دیگر موضع دولت ترکیه درباره لزوم اجرای شرط و شروط این کشور برای اعلام موافقت با الحاق سوئد به ناتو را تکرار کرد.
وزیر خارجه ترکیه گفت: «ما نمیتوانیم به پیشنهاد سوئد (برای الحاق به) ناتو بله بگوییم مگر اینکه آنها کارهایی را که در مادرید بر سر آن توافق شده است انجام دهند. آنها میدانند که اگر موافقت ما را بخواهند باید به چه شرایطی پایبند باشند. اگر این کار را انجام دهند، ما آماده گفتوگو هستیم».
این مقام ارشد ترکیهای در بخش دیگری از اظهاراتش در بوداپست افزود: «سوئد به خاطر روسیه و تهدیدات تروریستی میخواهد به ناتو ملحق شود. این غیرقابل قبول است که مقابله ما علیه تروریسم توسط سوئد نادیده گرفته میشود. آنها میدانند که ما بر سر چه چیزی در مادرید توافق کردیم. ما هیچ چیز کمتر یا بیشتری نمیخواهیم».
از زمان مطرح شدن بحث الحاق سوئد و فنلاند به ناتو، ترکیه به عنوان یکی از اعضای این ائتلاف نظامی غربی شروطی را برای اعلام موافقت با عضویت آنها در ناتو اعلام کرده است. عضویت یک کشور تازه در ناتو طبق اساسنامه این ائتلاف، به موافقت همه کشورهای عضو نیاز دارد.
به دنبال اقدام هتاکانه در سوئد، روابط متشنج این کشور با ترکیه دچار تنشهای تازه شده و آنکارا سفر از قبل برنامه ریزی شده اخیر وزیر دفاع سوئد به آنکارا را لغو کرد.
پیش از این، رجب طیب اردوغان رئیسجمهور ترکیه با اشاره به تن ندادن سوئد به خواستههای انکارا گفته بود، ممکن است ترکیه تصمیم متفاوتی در خصوص پیوستن فنلاند به ناتو اتخاذ کند که باعث شوکه شدن سوئد خواهد شد.
دونالد ترامپ بار دیگر اظهارنظر جنجالی خود را تکرار کرد و گفت که به ولادیمیر پوتین بیشتر از مقامات اطلاعاتی آمریکا اعتماد دارد!
به گزارش پایگاه خبری ایندیپندنت، دونالد ترامپ، رئیسجمهوری سابق آمریکا پیش از این در سال ۲۰۱۸ در حالی که کنار ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه ایستاده بود، به گزارشگران گفت که به پوتین بیشتر از سازمانهای اطلاعاتی کشور خودش اعتماد دارد.
این اظهارات ترامپ در آن زمان با واکنش گستردهای از هر دو حزب جمهوریخواه و دموکرات آمریکا مواجه شد.
اما ظاهرا او از این انتقادات درس نگرفته و روز دوشنبه بار دیگر در شبکه اجتماعی خود به نام «تروث سوشال» به این مسئله اشاره کرد.
این رئیسجمهوری سابق آمریکا مقامات سابق اطلاعاتی آمریکا و اف بی ای مانند جیمز کامی و اندرو مککابی را افرادی «پَست» خواند که باعث میشوند ترامپ به کسانی مثل ولادیمیر پوتین اعتماد بیشتری داشته باشد.
ترامپ در انتهای این پست نوشت: شما بودید کدام را انتخاب میکردید؟ پوتین را؟ یا این «عتیقهها» را؟
اوکراین: نمی توانیم با موشک های بالستیک ایران مقابله کنیم
در شرایطی که کییف در حال لابی برای گرفتن جنگندههای غربی است، «یوری اینات» سخنگوی نیروی هوایی اوکراین مدعی است که روسیه در تلاش برای دریافت موشکهای بالستیک ایرانی است.
منابع رسانهای از کییف، پایتخت اوکراین خبر دادند که یک مقام ارشد نظامی اوکراین در یک نطق تلویزیونی اعلام کرده که این کشور توانمندی مقابله با موشکهای بالستیک ایران را ندارد.
به گزارش سیانان، «یوری اینات» سخنگوی نیروی هوایی اوکراین در این نطق مدعی شد که روسیه در تلاش برای دریافت موشکهای بالستیک ایرانی است.
وی گفت: «روسیه هنوز هم مایل است که پهپادها و موشکهای فاتح و ذوالفقار از ایران دریافت کند. اینها موشکهای بالستیک هستند. ما ابزارهای مورد نیاز برای شکست آنها را نداریم.»
اظهارنظر این مقام اوکراینی درباره تلاش روسیه برای دریافت موشکهای ایران در شرایطی مطرح شده که مقامات این کشور و حامیان غربی آن بارها ادعاهای بی اساس زیادی در این باره مطرح کرده بودند.
«سیانان» در گزارش قبلی خود به نقل از «مقامات یک کشور غربی» مدعی شده بود: «از ماه نوامبر (۲۰۲۲)، ایران در حال آماده شدن برای ارسال حدود ۱۰۰۰ سلاح دیگر، از جمله موشکهای بالستیک کوتاه برد زمین به زمین و پهپادهای بیشتر به روسیه برای استفاده در جنگ خود علیه اوکراین بود.»
خبرگزاری «رویترز» هم در ماه اکتبر ۲۰۲۲ در گزارشی ادعا کرده بود که ایران با ارسال پهپادها و موشکهای «فاتح» و «ذوالفقار» به روسیه موافقت کرده بود.
این ادعاهای رسانهای با اظهارات برخی مقامهای اوکراینی همراه شد و مسئولان این دولت غربگرا هم این ادعاها را تکرار کردند. ایران و روسیه بارها این ادعاها را بی پایه خوانده و رد کردهاند.
«یوری اینات» سخنگوی نیروی هوایی اوکراین در نطق تلویزیونی شامگاه دوشنبه (دیشب) خود از کشورهای غربی خواست که پیشرفتهترین سامانه پدافند هوایی خود را به کییف بدهند.
به گفته این مقام اوکراینی، «برای شکست دادن تهدیدهای بالستیک» موجود، این کشور به آخرین نسل سامانه آمریکایی «پاتریوت» آمریکا و «سام» فرانسه نیاز دارد.
سیانان در پایان گزارش خود به وعده چندی قبل آمریکا برای ارسال سامانه پدافند هوایی پاتریوت به اوکراین اشاره کرد.
در گزارش این رسانه آمریکایی آمده است: «ایالات متحده جزئیاتی درباره سامانه پدافند هوایی پاتریوت که قصد دارد به اوکراین ارائه بدهد، اعلام نکرده است؛ اما قرار شد آموزش سامانه موشکی پاتریوت به نظامیان اوکراینی اوایل ماه جاری آغاز شود.»
توسل دوباره اوکراین به ادعاهای ضد ایرانی برای جلب موافقت کشورهای غربی جهت ارسال تسلیحات و سامانههای پیشرفته نظامی در شرایطی انجام شده که اظهارنظر خصمانه مشاور ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین علیه ایران تنش زیادی در روابط تهران و کییف ایجاد کرده است.
«میخائیلو پودولیاک» مشاور دفتر ریاست جمهوری اوکراین در واکنش به حمله به تاسیسات دفاعی ایران در اصفهان توئیت منتشر کرد و نوشت که این حمله به جنگ اوکراین مرتبط است.
در پی انتشار موضع عجیب و مغرضانه از سوی مشاور دفتر ریاست جمهوری اوکراین در رابطه با اقدام تروریستی علیه تأسیساتی در اصفهان، کاردار سفارت اوکراین در تهران توسط رئیس اداره سیاسی در حوزه اورآسیا به وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران احضار شد.
انگلیس زمان انتقال تانک ها به اوکراین را اعلام کرد
بن والاس وزیر دفاع انگلیس گفت تانک های اهدایی بریتانیا به اوکراین قبل از تابستان در خط مقدم خواهند بود.
به گزارش رویترز، والاس وزیر دفاع انگلیس دوشنبه شب در پاسخ به این که در تانک های انگلیسی چه زمانی در میدان جنگ اوکراین مستقر خواهند شد، گفت: " این زمان تابستان یا ماه می خواهد بود؛ احتمالاً نزدیک به زمان عید پاک.
وی در ادامه افزود که دلایل امنیتی او را از تعیین جدول زمانی آموزش برای نیروهای اوکراینی در مورد استفاده از تانک ها باز می گذارد.
انگلیس هفته گذشته اعلام کرد که طبق برنامه تانک های ارسالی این کشور به اوکراین تا پایان ماه مارس (فروردین) خواهند رسید.
انگلیس پیشتر (۸ دی) همزمان با ارسال کمکهای تسلیحاتی جدید به اوکراین اعلام کرد، در سال ۲۰۲۳ حدود ۲.۳ میلیارد پوند (۲.۷۷ میلیارد دلار) دیگر به کییف کمک خواهد کرد.
وزیر دفاع انگلیس با اعلام این خبر گفت: برخی از این کمکها شامل حمایتهای غیرنظامی و بشردوستانه است. انگلیس در سال ۲۰۲۲ نیز ۲.۳ میلیارد پوند به اوکراین کمک کرد.
اختلاف غرب برای ارسال جنگنده اف- ۱۶ به اوکراین
همزمان با پیشرویهای اخیر روسیه و پس تسلیم شدن آلمان در برابر فشار چندماهه واشنگتن و هم پیمانانش در ناتو برای ارسال تانکهای تهاجمی لئوپارد۲ به اوکراین، کییف اکنون به سراغ جنگندههای نسل چهارم مانند جنگنده اف۱۶ رفته است.
در حالی که اظهارات اخیر مقامات فرانسه و لهستان نشان از تمایل این دو کشور به ارائه جنگندهها به کییف دارد، جو بایدن رییسجمهوری آمریکا عصر روز گذشته در پاسخ به پرسش خبرنگاران مبنی بر اینکه آیا واشنگتن جتهای جنگنده اف-۱۶ در اختیار اوکراین قرار میدهد، گفت: خیر.
روز گذشته و پیش از اظهارات بایدن در واشنگتن، امانوئل مکرون رییسجمهوری فرانسه در رابطه با احتمال ارائه جنگندهها نسل چهارم به اوکراین به خبرنگاران گفته بود: در تعریف حمایت نظامی هیچ سلاحی کنار گذاشته نمیشود.
وی همچنین تاکید کرده بود که هر اقدام این چنینی به شاخصهای متعددی بستگی دارد؛ از جمله پرهیز از تنشزایی و اطمینان از اینکه جنگندهها «خاک روسیه را لمس نمیکنند.» [برای حمله به خاک روسیه به کار گرفته نمیشود]
ماتئوش موراویسکی نخست وزیر لهستان نیز در اظهاراتی پیش از سخنان شب گذشته بایدن، آمادگی این کشور را برای ارائه جنگندههای اف۱۶ به اوکراین اعلام کرد.
وی در تارنمای خود در این باره نوشت: هر گونه نقل و انتقال در این زمینه با «هماهنگی کامل» اعضای ناتو (سازمان پیمان آتلانتیک شمالی) انجام خواهد شد.
اولاف شولتس صدراعظم آلمان نیز دو روز پیش و در واکنش به درخواست کییف برای ایجاد ائتلاف جنگندههای غربی گفته بود برلین هیچ جنگندهای در اختیار اوکراین قرار نمیدهد.
در همین رابطه، قرار است الکسی رزنیکوف وزیر دفاع اوکراین، امروز در پاریس با رییسجمهوری فرانسه دیدار کند.
هچند زلنسکی بر تسریع ارسال کمکهای نظامی به کییف اصرار دارد، از صدها تانک مدرن و خودرو زرهی که در هفتههای گذشته غرب اعلام کرد در اختیار اوکراین قرار میدهد، اکثریت آنها ماهها تا زمان تحویل فاصله دارند.
بن والاس وزیر دفاع انگلیس روز گذشته بدون اینکه زمان دقیقی تعیین کند، اعلام کرد که تانکهای چلنجر این کشور تا آوریل یا مِه (اردیبهشت یا خرداد ماه) به اوکراین تحویل میشوند.
بوریس پیستوریوس وزیر دفاع آلمان نیز در این باره اظهار داشت: نخستین گروه از تانکهای جنگی لئوپارد از آلمان تا حدود سه ماه دیگر به اوکراین فرستاده خواهد شد.
در این میان، هفته گذشته دمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ ریاست جمهوری روسیه، یک روز پس از اعلام خبر تصمیم آلمان برای ارسال تانکهای تهاجمی لئوپارد۲ به اوکراین در اظهاراتی تاکید کرد: ناتو با ارسال کمکهای نظامی به کییف مستقیم در جنگ اوکراین دخالت دارد.
وی با بیان اینکه دخالت غرب در جنگ روند افزایشی دارد، تاکید کرد: کمکهای نظامی روز افزون غرب به اوکراین هیچ تاثیری بر روند درگیریها ندارد.
اندیشکده مطالعات جنگ در آمریکا درباره روند جنگ اوکراین و پیشرویهای اخیر روسیه نوشت: ناتوانی غرب در تامین نیازهای اوکراین در سال گذشته دلیل اصلی توقف کییف در ماههای اخیر است.