بین الملل تابناک: سیصد و چهل و یکمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
شورای اروپا از برنامه این اتحادیه برای اعطای هفتمین بسته کمک نظامی به کییف به مبلغ ۵۰۰ میلیون یورو و همچنین ۴۵ میلیون یورو برای تامین مالی ماموریتهای آموزشی خبر داد.
به گزارش روزنامه لوموند، جوزپ بورل روز پنجشنبه در یک بیانیه مطبوعاتی اظهار داشت: اقدامهای جدید اتخاذ شده در روز جاری پیام روشنی را در یک زمان حیاتی ارسال میکند؛ ما تا زمانی که لازم و تا وقتی که ضروری باشد به حمایت از اوکراین ادامه خواهیم داد.
رئیس دیپلماسی اروپا همچنین در گفتوگو با شبکه تلویزیونی فرانس ۲۴، از شتاب گرفتن فرایند آموزش سربازان اوکراینی توسط اتحادیه اروپا در لهستان خبر داد.
بورل با یادآوری اینکه هدف اولیه این ماموریت، آموزش ۱۵ هزار سرباز بود، گفت: اما ما تعداد آنها را ۲ برابر کردیم و به ۳۰ هزار سرباز رساندیم.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه با بیان اینکه پس از گذشت دهها سال از جنگ جهانی دوم، روسیه بار دیگر با تانکهای لئوپارد آلمانی تهدید میشود تهدید کرد، مسکو به اقدامات غیردوستانه علیه روسیه پاسخ سختی خواهد داد.
به گزارش اسپوتنیک، پوتین روز پنجشنبه با اشاره به تهدیدات قدرتهایی که به دنبال راه انداختن جنگ اعلام نشده علیه روسیه هستند، تهدید کرد مسکو به اقدامات غیردوستانه علیه روسیه پاسخ سختی خواهد داد.
وی طی سخنرانی در کنسرتی به مناسبت هشتادمین سالگرد پیروزی شوروی در نبرد استالینگراد، از اینکه نازیسم در پوشش جدید بار دیگر روسیه را تهدید میکند، ابراز تاسف کرد و افزود: مسکو باید دوباره در برابر نیروهای غرب موضع بگیرد.
پوتین با اشاره به درگیریهای جاری در اوکراین خاطرنشان کرد: قدرتهای خارجی سعی میکنند از هواداران استپان باندرا (همدست بدنام اوکراینی نازیها در جنگ جهانی دوم) برای حمله به روسیه استفاده کنند.
وی تاکید کرد: باور کردنی نیست اما این یک واقعیت است که ما یک بار دیگر با تانکهای لئوپارد آلمانی که صلیبهایی بر روی بدنه آنها نقاشی شده است، تهدید میشویم.
رئیس جمهور روسیه هشدار داد: کسانی که به دنبال کشاندن آلمان به جنگی جدید هستند و امیدوارند در میدان نبرد به پیروزی برسند، ظاهراً درک نمیکنند که جنگ امروز با روسیه کاملاً متفاوت خواهد بود.
وی افزود: کشورهایی که تلاش میکنند جنگ اعلامنشده علیه روسیه به راه بیندازند، پاسخ سختی دریافت خواهند کرد.
پوتین با بیان اینکه ما تانک به مرزهای آنها نمیفرستیم، گفت: با این حال روسیه هنوز ابزارهای دیگری برای مقابلهبهمثل دارد.
کاخ سفید گزارش ها در خصوص پیشنهاد صلح جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا مبنی بر واگذاری بخشی از خاک اوکراین به روسیه را تکذیب کرد.
کاخ سفید روز پنجشنبه به وقت محلی، گزارش یک روزنامه اروپایی مبنی بر پیشنهاد ارائه یک پنجم از خاک اوکراین به روسیه جهت پایان جنگ را رد کرد.
نشریه آمریکایی نیوزویک در گزارشی به نقل از یک روزنامه اروپایی نوشت که ویلیام برنز، رئیس سیا به عنوان بخشی از طرح صلح جو بایدن رئیس جمهور آمریکا ارائه کرده است.
شان داوت، معاون سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، به نیوزویک گفت که گزارش روزنامه سوئیسی-آلمانی "دقیق نیست" و سیا نیز نظر مشابهی دارد.
این روزنامه اروپایی روز پنجشنبه گزارش داد که در اواسط ژانویه، رئیس سیا طرح صلحی را به کی یف و مسکو ارائه کرده است.
به گفته این روزنامه، این پیشنهاد "حدود ۲۰ درصد از خاک اوکراین" را در اختیار روسیه قرار می دهد. این مقدار تقریباً به اندازه منطقه دونباس در شرق اوکراین است.
دیمیتری پولیانسکی، معاون اول نماینده دائم روسیه در سازمان ملل، به نیوزویک گفت که این گزارش "جالب" است، اما او نمیتواند "در مورد گمانه زنی ها اظهار نظر کند."
ایالات متحده از آغاز جنگ اوکراین، ۲۷.۱ میلیارد دلار کمک امنیتی به اوکراین ارائه کرده است.
اتریش از اخراج چهار دیپلمات روس از جمله دو دیپلمات سازمان ملل متحد در وین خبر داد.
به گزارش تارنمای روزنامه لو فیگارو، وزارت امور خارجه اتریش روز پنجشنبه در بیانیهای که به خبرگزاری فرانسه ارسال کرد، مدعی شد که این دیپلماتها به شیوهای ناسازگار با وضعیت دیپلماتیک خود عمل کردند.
این روزنامه پرشمارگان فرانسوی یادآوری کرده که اخراج دیپلماتها در اتریش، کشوری بیطرف که به طور سنتی پیش از حمله به اوکراین به روسیه نزدیک بود، بسیار نادر است.
رئیس جمهور اوکراین مدعی شد: روسیه نیروهای خود را متمرکز میکند تا از اوکراین و اروپا انتقام بگیرد.
به گزارش شبکه تلویزیونی فرانس ۲۴، ولودیمر زلنسکی روز پنجشنبه در نشست مطبوعاتی با اورسلا فون در لاین رئیس کمیسیون اروپا، روسیه را متهم کرد که نیروهای مسلح خود را برای انتقام گرفتن از اوکراین و اروپا به دلیل حمایت از کییف در برابر تهاجم روسیه آماده میکند.
وی گفت: روسیه در حال تمرکز نیروهای خود است، همه ما این را می دانیم. او نه تنها از اوکراین بلکه از اروپای آزاد نیز میخواهد انتقام بگیرد.
در این دیدار رئیس کمیسیون اروپا نیز اعلام کرد: قصد داریم دهمین بسته تحریمی اروپا علیه مسکو را تا ۲۴ فوریه یعنی دقیقا یک سال پس از آغاز تهاجم روسیه به اوکراین اجرا کنیم.
فون در لاین با تخمین اینکه تعیین سقف قیمت نفت روسیه روزانه حدود ۱۶۰ میلیون یورو برای مسکو هزینه دارد، مدعی شد که تحریمهای موجود اقتصاد روسیه را تخریب میکند.
رئیس کمیسیون اروپا ضمن اطمینان بخشی به کییف از حمایت کامل این اتحادیه، افزود: اتحادیه اروپا از اقدامات ضد فساد اتخاذ شده توسط اوکراین اطمینان گرفته است.
فون در لاین از تلاشهای اخیر اوکراین برای مبارزه با فساد در این کشور در بحبوحه جنگ و عضویت آتی آن در اتحادیه اروپا، استقبال کرد.
وی گفت: از اینکه سازمانهای ضد فساد اوکراین را در حالت آمادهباش میبینم و به سرعت موارد فساد را شناسایی میکنند، اطمینان دارم. این مبارزه نتایج ملموسی دارد.
رئیس کمیسیون اروپا در آستانه ورود به اوکراین نیز در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: خوشحالم که به کییف برگشتم. چهارمین بار از زمان تهاجم روسیه. ما اینجا با هم هستیم تا نشان دهیم که اتحادیه اروپا قاطعانه در کنار اوکراین ایستاده است.
رئیس سرویس اطلاعات خارجی روسیه گفت، مسکو تمایلی ندارد «تا آخرین اوکراینی باقیمانده» به درگیری با کییف ادامه دهد.
به گزارش شبکه خبری راشا تودی، «سرگئی ناریشکین» رئیس سرویس اطلاعات خارجی روسیه همچنین غرب را به ادامه تامین سلاح برای دولت «ولودیمیر زلنسکی» رئیس جمهوری اوکراین با هدف طولانی شدن این درگیری متهم کرد.
از آغاز حمله روسیه به اوکراین در ۲۴ فوریه سال گذشته میلادی، مقامهای ارشد مسکو از جمله ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه و سرگئی لاوروف، وزیر خارجه این کشور گفتهاند که حامیان غربی اوکراین به دنبال این هستند که این جنگ تا گرفتن جان آخرین اوکراینی ادامه یابد.
اظهارات رئیس اطلاعات خارجی روسیه بر این اساس است که آمریکا و متحدانش خود را آماده میکنند تا برای هدف خود که همان تضعیف روسیه است، جان اوکراینیها را قربانی کنند.
ناریشکین همچنین امروز (پنجشنبه) به خبرگزاری نووستی گفت که مسکو نمیخواهد شاهد عملی شدن چنین سناریویی باشد. وی افزود: اگر ما درباره روسیه صحبت میکنیم که همینطور هم هست، نمیخواهیم تا جان آخرین اوکراینی، این جنگ را ادامه دهیم.
رئیس اطلاعات خارجی روسیه همچنین بار دیگر بر موضع این کشور مبنی بر اینکه مردم اوکراین، دشمن نیستند، تاکید کرد و در ادامه صحبتهایش گفت: ما میدانیم که بسیاری از مردم اوکراین آدمهای عادی هستند و میخواهند زندگیای در آرامش داشته باشند اما آنها هم قربانی و هم گروگان رژیم مستبد کییف هستند و هم قربانی سیاستهای خصمانه بلوک ناتو.
به گفته ناریشکین، ائتلاف نظامی تحت رهبری آمریکا تهدید اصلی برای ثبات و امنیت اروپا و فراتر از آن است.
به گزارش راشا تودی، اطمینان از اینکه اوکراین رسما خود را یک کشور بیطرف اعلام میکند که هرگز به ناتو نمیپیوندد، اتفاقی که امنیت روسیه را به شدت تضعیف میکند، تقریبا یک سال پیش توسط مسکو در میان دلایل آغاز حمله به کییف ذکر شده است.
در این میان، روسیه مدتهاست که تاکید دارد جنگ در اوکراین به واقع یک جنگ نیابتی است که از سوی واشنگتن و متحدانش علیه مسکو ایجاد شده است.
ماه گذشته میلادی، ژنرال والری گراسیموف رئیس ستاد کل ارتش روسیه گفته بود که نیروهای مسلح این کشور مخالف غرب جمعی هستند. اخیرا نیز لاوروف گفته بود که روسیه همواره آماده مدنظر قرار دادن هرگونه پیشنهاد جدی برای حل بحران اوکراین از طریق روشهای دیپلماتیک است اما آمریکاییها نمیتوانند پیشنهاد مناسبی ارائه دهند.
وی گفته بود، جدیدترین پیام از سوی آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده این بود که جنگ را متوقف کنید و از اوکراین بیرون بروید و بعد همه چیز خوب خواهد شد اما این ایده برای مسکو «غیر قابل قبول» است.
دو برابر شدن نیروهای نظامی روسیه در جنگ
روزنامه نیویورک تایمز روز پنجشنبه به نقل از ارزیابی منابع اطلاعاتی کی یف نوشته است که شمار کنونی نیروهای روسیه در اوکراین از ۳۲۰ تن فراتر رفته که نزدیک به دو برابر تعداد نظامیان مسکو در آغاز عملیات ویژه نظامی است.
مقام های غرب و تحلیلگران نظامی همچنین گفته اند که مسکو اکنون میان ۱۵۰ هزار تا ۲۵۰ هزار نظامی ذخیره دارد که یا دوره های آموزشی می گذرانند و یا در پایگاه هایی در داخل روسیه برای پیوستن به نبرد در هر زمانی، در آماده باش هستند.
«دیو باتلر» سخنگوی ستاد مشترک ارتش آمریکا چهارشنبه شب، با انتشار بیانیهای در تارنمای این ستاد اعلام کرد: جیک سالیوان مشاور امنیت ملی و مارک میلی رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا تلفنی با آندی یرماک، رئیس دفتر رئیس جمهوری و ژنرال والری زالوژنی، فرمانده نیروهای مسلح اوکراین گفتوگو کردند.
این گفتوگوها در حالی انجام شد که رسانهها گزارش میدهند، آمریکا قصد دارد، بسته جدید نظامی به ارزش ۲ میلیارد دلار به اوکراین ارائه دهد. احتمال میرود این بسته شامل بمبهای هوشمند با بُرد بالا باشد و آمریکا روز جمعه آن را رسما اعلام کند.
آمریکا و آلمان به تازگی برای انتقال تانک به اوکراین به توافق رسیدند؛ قرار است آمریکا تانک آبرامز و آلمان نیز تانک لئوپارد ۲ به اوکراین بدهند. آلمان همچنین به کشورهایی که تانکهای ساخت این کشور را در اختیار دارند، اجازه میدهد که آنها را به اوکراین بفرستند.
روسها و مخالفان حمایت نظامی غرب از اوکراین همواره هشدار دادهاند که انتقال تسلیحات به آن کشور صرفا به تداوم جنگ و وخامت اوضاع منجر میشود؛ اما ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو مدعی شد که ارسال سلاح به اوکراین، زمینه را برای صلح فراهم میکند.
به گزارش تارنمای روزنامه وال استریت ژورنال؛ اولکسی دانیلوف، دبیر شورای امنیت و دفاع ملی اوکراین و مقام بلندپایه امنیتی این کشور به شبکه اسکای نیوز گفت که نیروهای روسیه آماده تهاجم بزرگ تازه ای در چند هفته آتی در خاک اوکراین می شوند.
به گفته دانیلوف، تهاجم تازه روسیه ممکن است با سالگرد آغاز حمله گسترده این کشور در ۲۴ فوریه (پنجم اسفند ماه) همزمان باشد. روسیه آماده اوج گیری حداکثری تنش و درگیری می شود و همه امکانات موجود خود را شامل برگزاری رزمایش ها و آموزش ها، برای این هدف گردآوری و بسیج کرده است؛ این هشدار چند هفته پس از اشاره مقام های اوکراین و غرب به خطر تهاجم احتمالی تازه روسیه در ماه های آینده، منتشر شده است.
جبهه های درگیری نظامی اوکراین از هنگام بازپس گیری بخش های بزرگی از این کشور در نیمه دوم سال گذشته، شاهد تغییر و تحول عمده ای نبوده و تنها نیروهای روسیه توانسته اند به پیروزی هایی پیرامون شهرک کوچک باخموت در شرق اوکراین دست یابند؛ روسیه از سپتامبر سال گذشته نزدیک به ۳۰۰ هزار نظامی را از میان نیروهای ذخیره، بسیج کرده است.
«جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا امروز (پنجشنبه) اعلام کرد که ارسال جنگنده به اوکراین برای نبرد با روسیه در دستورکار اروپا قرار ندارد.
به گزارش «ال پائیس»، در حالی که غرب در تکاپو برای تشدید کمکهای نظامی به اوکراین برای نبرد با روسیه است، بورل در یک کنفرانس خبری تصریح کرد: «موضوع عرضه هواپیماهای جنگی به اوکراین منجر به اختلافات جدی در میان کشورهای عضو اتحادیه اروپا شده است.»
اظهارات مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در حالی مطرح شده که روز گذشته (چهارشنبه)، «بن والاس»، وزیر دفاع انگلیس گفت که لندن برای عدم ارسال جنگنده برای اوکراین «تصمیم قطعی» ندارد؛ اما اکنون این رویکرد را درست نمیداند.
بن والاس که کشورش با وجود اعلام قصد ارسال تانکهای پیشرفته «چلنجر 2» برای اوکراین هنوز زمانبندی قطعی برای تحویل این تانکها ارائه نداده، در گفتوگوی روز چهارشنبه با خبرنگاران با این پرسش روبه رو شد که چرا انگلیس برای اوکراین جنگنده نمیفرستد؟
وزیر دفاع انگلیس پاسخ داد: «من مدت نسبتا زیادی است که درگیر این موضوع بودهام و دو چیز را یاد گرفتهام، هرگز به صورت قطعی چیزی را قبول یا رد نکنم.»
او گفت: «در این زمینه تصمیم قطعی وجود ندارد. فعلا فکر نمیکنم ارسال جنگنده، رویکرد درستی باشد؛ روندی که امسال در این جنگ رخ میدهد، توانمند شدن اوکراینیها برای به کارگیری تجهیزات زرهی غربی علیه روسیه است.»
کشورهای غربی از زمان آغاز عملیات نظامی روسیه در اوکراین در ماه فوریه با تشدید فشار تحریمها علیه مسکو و عرضه تسلیحات سبک و سنگین به اوکراین، تنها به آتش ناآرامیها در این کشور دامن زدهاند.