به رغم بارش شدید برف و باران در روزهای گذشته، شدت آلودگی هوا در مناطق وسیعی از تهران، قابل تامل است؛ رویدادی که می تواند حکم هشداری جدی برای کشورمان را داشته باشد.
به گزارش «تابناک»؛ پس از چند روز بارش برف در پایتخت ـ که اختلال هایی را هم در زندگی روزمره شهروندان به دنبال داشت ـ با توقف نزولات جوی، آلودگی هوا به حدی اوج گرفت که نفس شمار زیادی از شهروندان به شماره افتاد و اعلام شد که گروه های حساس از تردد غیرضرور پرهیز کنند، چون شاخص آلودگی هوا در محدوده «ناسالم برای گروه های حساس» قرار گرفته است.
این وضعیتی است که روز گذشته بر تهران حاکم بود؛ رسیدن شاخص آلودگی هوا به ۱۶۵، آن هم در شرایطی که هنوز برف در همه معابر دیده میشود و استفاده از شن و نمک برای یخ زدایی از معابر در مناطق شمالی پایتخت ادامه دارد؛ وضعیتی که بر اساس گزارشهای رسمی، در برخی مناطق تهران بسیار وخیمتر بود و حکایت از رسیدن شاخص آلودگی هوا به محدوده هشدار (رنگ قرمز) داشت.
البته این وضعیت اکنون تغییر کرده و پیرو بارندگی شب گذشته و بر اساس آخرین ارزیابیها و محاسبات صورت گرفته، شاخص آلودگی هوای تهران در ساعت ۱۱ صبح امروز به ۹۲ رسیده است. کاهشی که معنای آن، قرار گرفتن کیفیت هوا در محدوده «قابل قبول» است و هنوز فاصله زیادی تا رسیدن به محدوده «پاک» دارد.
نکته تامل برانگیز ماجرا هم همینجاست؛ اینکه بارش شدید نزولات جوی هم نمیتواند به رقم خوردن هوای پاک منجر شود و شدت آلایندهها به قدری افزایش یافته که به فاصله کوتاهی بعد از توقف بارش ها، غول آلودگی بر سر شهر سایه میافکند و زندگی شهروندان پر شمار را با مخاطرات گوناگون مواجه میکند.
وضعیتی که به رغم اجرایی شدن قانون هوای پاک در حال رقم خوردن است و نشان از کوتاهیهای فراوان دارد؛ اشکالی که به وضوح در آمار و ارقام هم مشهود است تا جایی که میشود با مقایسه تعداد روزهای سالم و ناسالم سال گذشته و امسال (هر دو در محدوده زمانی مشابه و ۳۳۱ روزه) پی برد که بر شمار روزهایی که شاخص در محدوده «ناسالم برای گروههای حساس» و «ناسالم» برای عموم مردم قرار داشته، به میزان زیادی افزوده شده است.
وضعیتی که دیر یا زود گریبانگیر دیگر کلانشهرهای کشورمان خواهد شد؛ شهرهایی که چند دهه قبل که تهران با غول آلودگی دست به گریبان بود، هوایی پاک و سالم داشتند؛ اما حالا برخی از آنها در مقاطعی از سال وضعیتی مشابه یا حتی بدتر از تهران دارند و با تداوم وضع کنونی و قصور در اجرای قانون هوای پاک، دیر نیست که بارندگی در آنها هم به رقم خوردن هوای پاک منجر نخواهد شد.
بلایی مشابه آنچه در تهران شاهد رقم خوردنش هستیم؛ اینکه بارش نزولات جوی و حتی وزش باد هم تنها برای چند ساعت می تواند از شدت آلودگی بکاهد و با توقف این فعل و انفعالات جوی، به سرعت زیاد آلودگی بازمی گردد و اگر بارندگی در پیش نباشد و هفته به پایان نزدیک نشود، چاره ای جز اقدامات تکراری و کم اثر مانند تعطیلی مدارس و کاهش ساعت کاری ادارات وجود ندارد!