بین الملل تابناک: گمانه زنی درباره تبادل زندانیان میان ایران و آمریکا، رایزنی رابرت مالی با معاون وزیر خارجه عمان درباره ایران، اتهام آمریکا درباره حضو سرکرده گروه تروریستی القاعده در ایران، قطع گاز قره باغ از سوی جمهوری آذربایجان و تمدید تحریمها علیه یمن از سوی شورای امنیت، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
گمانه زنی درباره تبادل زندانیان میان ایران و آمریکا
یک رسانه آمریکایی به نقل از چهار مقام این کشور گزارش داد، دولت «جو بایدن» در حال انجام مذاکراتی غیرمستقیم با ایران در خصوص مبادله زندانیان است.
وبگاه شبکه خبری انبیسی با گزارش این خبر به نقل از چهار منبع آگاه مدعی شد، این مذاکرات با میانجیگری قطر و انگلیس انجام میشوند.
منابع مورد استناد انبیسی گفتهاند، مذاکرات پیشرفت کردهاند اما رسیدن به توافق نهایی همچنان در هالهای از ابهام است!
مطابق این گزارش، این تلاش از سوی کاخ سفید در حالی انجام میشود که مذاکرات وین برای رفع تحریمها علیه ایران دچار وقفه شده و دولت بایدن با ادامه سیاست فشار حداکثری تحریمهای جدیدی علیه ایران اعمال کرده است.
انبیسی نوشته دو طرف در حال بررسی فرمولی هستند که قبلاً مورد بحث قرار گرفته و تبادل زندانیان در ازای آزادسازی ۷ میلیارد دلار از داراییهای ایران در بانکهای کره جنوبی را شامل میشود.
پایگاه آمریکایی نوشته، مطابق این فرمول، ایران اجازه خواهد داشت از وجوه مذکور برای خرید غذا، دارو و سایر اقلامی که مشمول تحریمها نمیشوند استفاده کند.
منابع مذکور گفتهاند، در آن مذاکرات دیپلماتهای ایران و آمریکا، ساز و کارهای ممکن برای نحوه انتقال داراییهای مسدودشده ایران را مورد بررسی قرار داده و قرار است کشور سومی مانند قطر بر روند انتقال آنها نظارت کند.
یک منبع مدعی شد، در دیدار وزیر خارجه قطر با همتای ایرانی خود ـ که طی روزهای گذشته انجام شد ـ هیأت قطری «پیامهایی از آمریکا را به طرف ایرانی منتقل کرد که شامل نکاتی در خصوص مبادله زندانی بود.»
رایزنی رابرت مالی با معاون وزیر خارجه عمان درباره ایران
رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، عصر چهارشنبه به وقت تهران تصریح کرد، با معاون وزیر خارجه عمان درباره ایران گفتوگو کرده است.
رابرت مالی در توییتر نوشت: «دیداری فوقالعاده با شیخ خلیفه الحارثی (معاون وزیر خارجه عمان) داشتم که در آن درباره تعمیق همکاریها در طیفی از مسائل مربوط به ایران رایزنی کردیم. من از عمان بابت کمک آنها به آزادسازی باقر نمازی تشکر کردم.»
اتهام آمریکا درباره حضو سرکرده گروه تروریستی القاعده در ایران
چهارشنبه شب به وقت تهران، رسانههای ارمنستانی گزارش کردند، جمهوری آذربایجان بار دیگر عملیات تنها خط لوله انتقال گاز از ارمنستان به بخش ارمنی نشین «قره باغ کوهستانی» را مختل کرد.
به گزارش وبگاه «رادیو ارمنستان» به دنبال این اقدام باکو، این منطقه در آیندهای نزدیک با کمبود سوخت و گاز روبه رو خواهد شد.
به نوشته این وبگاه، جمهوری آذربایجان با این نوع رفتار و قطع گاز ارمنستان به منطقه ارمنی نشین قره باغ کوهستانی در هوای سرد، قصد ایجاد مشکل و شرایط اضطراری را دارد. این منطقه ۱۲۰ هزار جمعیت غیر نظامی دارد.
جمهوری آذربایجان از زمان بسته شدن غیرقانونی مسیر راهبردی «لاچین» در دسامبر ۲۰۲۲، دورهای گازرسانی را مختل کرده است.
این منطقه به تازگی نیز به دنبال اقدامات سران باکو با کمبود مواد غذایی مواجه و مجبور شده، سیستم کوپنی را راه اندازی کند. مقامات این منطقه تصمیم گرفتند، فروش برخی مواد غذایی اساسی و سایر اقلام کمیاب را محدود و از سیستم سهمیه بندی استفاده کنند.
«نارین آقابالیان» سخنگوی قره باغ کوهستانی گفت: «از کوپنهای جیره بندی فقط میتوان برای خرید محصولات ضروری استفاده کرد. ما به موضوع تامین مواد غذایی مردم ادامه خواهیم داد.»
«روبن واردانیان» مقام ارشد منطقه قره باغ نیز گفت، این منطقه ارمنی نشین برای محاصره طولانی مدت آماده میشود و در برابر فشار جمهوری آذربایجان سر فرود نمیآورد.
باکو در هفتههای گذشته به دلایل واهی، مسیر مهم لاچین به قره باغ را مسدود کرد؛ این تنها مسیر دسترسی ارمنستان به قره باغ است. این اقدام باکو با مخالفتهای بینالمللی روبهرو شده، به گونه ای که وزارت امور خارجه فرانسه از متحدان ارمنستان، با صدور بیانیهای خواستار بازگشایی راه ارتباطی قره باغ کوهستانی به ارمنستان از سوی جمهوری آذربایجان شده است.
تمدید تحریم ها علیه یمن از سوی شورای امنیت
شورای امنیت، تحریمها علیه شخصیتها و تشکلهای یمنی را ۹ ماه دیگر تمدید و همچنین با تمدید ماموریت تیم کارشناسان کمیته ویژه تحریمها موافقت کرد.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک روسیه، شورای امنیت پیشنویس قطعنامهای برای تمدید ۹ ماهه تحریمها علیه برخی اشخاص و تشکلها در یمن بر اساس قطعنامه ۲۱۴۰ سال ۲۰۱۴ تصویب و همچنین با تمدید ماموریت تیم کارشناسان کمیته ویژه تحریمهای یمن موافقت کرد.
سایت سازمان ملل اعلام کرد، شورای امنیت به اتفاق آرا، قطعنامه ۲۶۷۵ برای تمدید تحریمها در یمن تا ۱۵ نوامبر ۲۰۲۳ و تمدید ماموریت تیم کارشناسان تا ۱۵ دسامبر ۲۰۲۳ را تصویب کرد.
پیشتر این شورا در سال ۲۰۱۴ تحریمهایی را علیه علی عبدالله صالح، رئیس جمهور پیشین یمن و نیز عبد الخالق الحوثی و عبدالله یحیی الحاکم، دو تن از رهبران گروه انصارالله إعمال کرده و در ادامه نیز با تصویب قطعنامه ۲۲۱۶ در آوریل ۲۰۱۵ لیست تحریمها را افزایش داده و عبد الملک الحوثی، رهبر این گروه و احمد علی عبدالله صالح نیز به این لیست افزوده و حسابهای بانکی آنها مسدود و ممنوع السفر شدند.
طبق گزارش سازمان ملل، در جنگی که در یمن از ۲۶ مارس ۲۰۱۵ با حمله ائتلاف عربی به رهبری عربستان آغاز شد، هزاران تن کشته و نزدیک به ۱۲۶ میلیارد دلار به اقتصاد این کشور ضربه وارد شد و اکنون ۸۰ درصد جمعیت یمن برای ادامه زندگی به کمکهای بشردوستانه وابسته هستند.