مرکز مبادله ارز و طلا چه تاثیری بر بورس دارد؟

اوایل بهمن ماه سال جاری بود که خبر افتتاح مرکز مبادله ارز و طلا توسط محمدرضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی منتشر شد. این مرکز قرار است از امروز سه شنبه ۲ اسفند ۱۴۰۱ رسما کار خود را آغاز کند. این مرکز چه تاثیری بر بورس می‌تواند داشته باشد؟
کد خبر: ۱۱۶۴۸۴۰
|
۰۲ اسفند ۱۴۰۱ - ۰۹:۳۴ 21 February 2023
|
2811 بازدید

به گزارش بورس تابناک به نقل از نبض بورس، اوایل بهمن ماه سال جاری بود که خبر افتتاح مرکز مبادله ارز و طلا توسط محمدرضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی منتشر شد. این مرکز قرار است از امروز سه شنبه ۲ اسفند ۱۴۰۱ رسما کار خود را آغاز کند. 

در ابتدا باید گفت که همواره یکی از دغدغه های فعالان بازار سرمایه اختلاف قیمت نرخ نیمایی با نرخ ارز در بازار آزاد بود و همواره این مساله را به عنوان یکی از چالش های جدی بازار سرمایه بر می شمردند. حالا پرسش این است که این مرکز چه تاثیری بر بورس می‌تواند داشته باشد؟

نظر کارشناسان درباره تاثیر مرکز مبادله ارز و طلا بر بورس

مریم محبی : راه اندازی مرکز مبادله ارز و طلا راهکار کوتاه مدت | ورود ارز به کشور راهکار جدی

مریم محبی، تحلیلگر بازار سهام در گفتگو با دنیای اقتصاد با اشاره به اینکه در حال حاضر هیچ تحلیلگری نیست که نداند کشور در تامین منابع ارزی مورد نیاز خود دچار مشکل است،‌ گفت: در تمامی بخش‌های اقتصادی کشور مشکل تامین ارز را مشاهده می‌کنیم. این در حالی است که مدیران اصلی کشور بر اساس دانش خود تنها راهکارهای کوتاه‌مدت می‌دهند. وی ادامه داد: راهکارهای کوتاه‌مدت برای کنترل بیشتر بازار مطرح است. تشکیل اتاق‌ها و مراکز مختلف، محدود کردن دامنه نوسان، محدود کردن عرضه و تقاضا و ... بخشی از این اقدامات است. باید توجه داشت که این کنترل‌ها صرفا راهکارها و شوک‌های کوتاه‌مدتی به بازار می‌دهند اما مساله حل نمی‌شود و موضوع اصلی به قوت خود باقی است. 

محبی اظهار کرد: بنابراین راه‌اندازی مرکز مبادله ارز و طلا نیز در کوتاه‌مدت می‌تواند به صورت مقطعی روی مشکل سرپوش بگذارد، اما نمی‌تواند مشکل را حل کند و پتانسیل ایجاد اتفاق مخرب همچنان در بازار وجود دارد. یعنی به جای اینکه بازار در دو روز ۲۰هزار واحد رشد کند این دو روز بازار را می‌گیرند و در یک روز بازار ۴۰هزار واحد رشد می‌کند.

این تحلیلگر بازار سهام عنوان کرد: این مسائل اتفاقاتی است که ما در تصمیم‌گیری آقایان مشاهده می‌کنیم. هیچ‌کدام از این راهکارها راهکار بلندمدتی برای بازار سرمایه و اقتصاد کشور نیست و صرفا مسکن‌هایی است که جلوی واکنش طبیعی بازار را می‌گیرد و در نهایت نیز منفعتی در آن برای بازار نیست. راهکار برون‌رفت کشور از شرایط نابسامان ارزی فقط یکی است و آن هم ایجاد و گسترش روابط تجاری بین‌المللی است و هیچ راه دیگری وجود ندارد. وی افزود: ما صرفا در صورتی می‌توانیم از شرایط فعلی رهایی پیدا کنیم که ورودی ارز داشته باشیم. ورودی ارز از طریق گسترش روابط تجاری بین‌الملل کشور ما با سایر کشورها می‌آید تا دولت در این قالب بتواند نفت بیشتری بفروشد و صنعتگر ما بتواند کالای موردنیاز جهان را تامین کند، فروشنده و بازرگان بتوانند مواد اولیه را با قیمت پایین‌تری تهیه کنند و این روابط برای کشور تسهیل و ارزان‌تر شود.

هلن عصمت پناه: چند نرخی بودن ارز اساس مشکلات کشور | مرکز مبادله طلا و ارز موجب بهبود شرایط کسب و کارها

هلن عصمت‌پناه، دیگر تحلیلگر بازار سهام، نیز عنوان کرد: تا پیش از این آقای فرزین، رئیس کل بانک مرکزی، با کلماتی مانند «حتما» و «تثبیت» بر دلار ۲۸هزار و ۵۰۰تومان تاکید داشتند. فارغ از اینکه تورم افسارگسیخته، عدم توافقات و تعاملات بین‌المللی کشور و ساختار درونی پیچیده و مختل‌شده اقتصاد، نرخ ۲۸هزار و ۵۰۰ تومان را برای دلار مانند ۴۲۰۰ تومان به تاریخ می‌برد.

وی ادامه داد: شرایط فعلی اشاره محکمی به کاهش ارزش پول ملی کشور دارد، نه رشد دلار. توییت اخیر رئیس بانک مرکزی در خصوص مرکز مبادله ارزی نیز نشان می‌دهد ایشان این موضوع را پذیرفته‌اند. معتقدم چندنرخی بودن ارز اساس مشکلات کشور و موثر بر کسب‌و‌کارهای تولیدی و شرکت‌های فعال در بازار سرمایه است. عصمت‌پناه اظهار کرد: به نظر می‌آید متولیان اقتصادی کشور مسیر حرکت دلار را پذیرفته و متوجه شده‌اند نمی‌توان با انحصار در مورد تعیین قیمت ارز پیش رفت؛ چرا که مخارج سرمایه‌ای و هزینه‌های عملیاتی و غیرعملیاتی تمامی شرکت‌های تولیدی صادراتی ارزآور در کنار کلیه محدودیت‌های آب و گاز و برق، دخالت‌های دولت، قیمت‌گذاری دستوری و بی‌پولی دولت باعث فشار به روند تولید و فروش و بهره‌وری این شرکت‌ها شده است. اگر قرار باشد منابع درآمدی این شرکت‌ها نیز در محدودیت باشد حاشیه سود آنها آسیب جدی خواهد دید و این آسیب مستقیم به اقتصاد کشور وارد می‌شود.

این تحلیلگر بازار سرمایه اظهار کرد: از طرف دیگر با توجه به مفروضات بودجه این فشار بر تولیدی‌ها کاملا محسوس بود؛ لذا هرگونه توییت، بخشنامه و ... تا زمانی که عملی نشود بی‌فایده است و باید تصمیم اساسی و عملی برای تعیین قیمت ارز در نظر گرفت. اما مهم‌تر اینکه تمام این مشکلات در کنار دو اهرم مهم دلار و تورم با برداشتن تحریم‌ها به آرامش می‌رسد.

وی ادامه داد: اگر آقای فرزین به کشف قیمت نرخ ارز با توجه به عوامل بنیادین و منابع و مصارف ارزی اشاره دارند، باید دقت کنند که هیچ عامل مهمی در بنیاد شرکت‌ها اتفاق نیفتاده که نکته مثبت باشد به جز فشار. بنابراین فعلا عوامل بنیادی دو ریسک سیستماتیک تورم و روند دلار آزاد است. حتی افزایش نرخ بهره برای سپرده در کنار این تورم جذابیتی ندارد، اما باز هم باعث فشار در هزینه تامین مالی شرکت‌هاست. لذا در صورت عملیاتی شدن شنیده‌ها از مرکز مبادله ارز و طلا شرایط برای کسب‌وکارها بهبود می‌یابد. عصمت‌پناه تاکید کرد: قطعا دولت، مردم و کسب‌و‌کارها روند رشد دلار را پذیرفته‌اند، اما نکته مهم کاهش ارزش پول ملی کشور است. متاسفانه اگر این روند پیش برود احتمال دوام آوردن دلار ۲۸هزار و ۵۰۰ تومانی برای کالاهای معیشتی کم است و سفره مردم روز‌به‌روز کوچک خواهد شد. لذا امیدوارم فکری اساسی برای اقتصاد این مملکت بکنند.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
برچسب ها
مطالب مرتبط
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟