بین الملل تابناک: افزایش شمار قربانیان زلزله ترکیه و سوریه به بیش از ۵۰ هزار تن، نگرانی آمریکا از احتمال ارسال جنگنده و تجهیزات گسترده نظامی روسیه به ایران، اقدام امارات علیه چند فرد و یک شرکت به بهانه ارتباط با حزبالله، اعمال محدودیتهای صادراتی جدید آمریکا علیه ایران و هشدار از نزدیک جنگنده چینی به هواپیمای جاسوسی پی-۸ آمریکا، از مهم ترین خبرها و رویدادهای منطقه ای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
افزایش شمار قربانیان زلزله ترکیه و سوریه به بیش از ۵۰ هزار تن
آژانس مدیریت سوانح و حوادث غیرمترقبه ترکیه اعلام کرد، از آغاز زلزله در این کشور تاکنون ۹ هزار و ۱۳۶ پس لرزه به وقوع پیوسته و شمار کشتههای زلزله اخیر در جنوب این کشور به ۴۴ هزار و ۲۱۸ تن رسیده است.
خبرگزاری آلمان نیز گزارش داد، شمار قربانیان زلزله در سوریه نیز به ۵ هزار و ۹۰۰ تن رسیده است.
پیشتر سازمان ملل متحد اعلام کرده بود که ۸.۸ میلیون تن در سوریه تحت تأثیر تبعات زلزله شمال این کشور قرار خواهند گرفت.
بامداد دوشنبه ۱۷ بهمن، زمین لرزه بزرگی، جنوب ترکیه و شمال سوریه را لرزاند. در جریان این زمین لرزه، ۷.۸ دهم در مقیاس امواج درونی زمین (ریشتر) ساعت ۰۴:۱۷ دقیقه بامداد خسارات زیادی به ساختمانها وارد شد و تیمهای نجات و جستجو در حال آواربرداری و نجات کسانی هستند که در زیر آوارها گرفتار شدهاند.
بسیاری از کشورهای جهان در پیامهایی با دولت و ملتهای ترکیه و سوریه ابراز همدردی و همبستگی کردند.
نگرانی آمریکا از احتمال ارسال جنگنده و تجهیزات گسترده نظامی روسیه به ایران
روز جمعه به وقت محلی، جان کربی، هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی آمریکا در نشستی خبری در کاخ سفید در واشنگتن به مناسبت سالگرد جنگ اوکراین گفت: ما معتقدیم که روسیه ممکن است، تجهیزات دفاعی بی سابقه ای از جمله در زمینه موشکی، الکترونیک و پدافند هوایی به ایران ارائه دهد.
این مقام کاخ سفید ادعا کرد، ایران به دنبال تقویت ارتش خود با کمک روسیه در ازای ارسال تسلیحات به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین و خرید بالگرد، رادار و مربی رزمی از روسیه است.
هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید ادامه داد: در مجموع، ایران به دنبال خرید میلیاردها دلار تجهیزات نظامی از روسیه است. ایران به روسیه توپخانه و گلوله تانک ارسال کرده است تا در اوکراین استفاده کند.
کربی ادامه داد: ما نگران بودیم که این رابطه دو طرفه خواهد بود و این نگرانیها در حال تحقق هستند.
این مقام کاخ سفید مدعی شد: ایران تاکنون صدها پهپاد و همچنین توپخانه و مهمات تانک به روسیه ارسال کرده و حمایت ایران از جنگ روسیه گسترش یافته است.
اقدام امارات علیه چند فرد و یک شرکت به بهانه ارتباط با حزبالله
امارات متحده عربی یک مرد و دو پسر او و شرکت آنها را به بهانه ارتباط با حزبالله لبنان در فهرست تحریمها قرار داده است.
خبرگزاری امارات متحده عربی در بیانیهای نوشته، این اقدام تعهد امارات برای هدف قرار دادن و منهدم کردن گروههای حامی تروریسم و فعالیتهای آنها را مورد تأکید قرار میدهد.
ابوظبی گفته، پس از اقدام امروز، مسئولان محلی به شناسایی مراودات مالی، تجاری و فنی افراد و شرکتها با شرکت تحریمشده خواهند پرداخت.
شرکتی که به فهرست نهادهای ممنوعه امارات اضافه شده صرافی CTEX نام دارد. ماه گذشته وزارت خزانهداری آمریکا این سه فرد و شرکت آنها را به انتقال پول به حزبالله متهم کرده بود.
اعمال محدودیتهای صادراتی جدید آمریکا علیه ایران
دولت آمریکا از اعمال محدودیتهای صادراتی جدید علیه ایران به دلیل تهاجم روسیه به اوکراین خبر داد.
به گزارش رویترز، وزارت بازرگانی آمریکا با صدور بیانیهای اعلام کرد، به دلیل تهاجم روسیه به اوکراین محدودیتهای صادراتی را علیه ایران و بلاروس اعمال کرد و اشخاص و نهادهای جدیدی را در لیست سیاه خود قرار داده است.
هشدار از نزدیک جنگنده چینی به هواپیمای جاسوسی پی-۸ آمریکا
دست کم سه رسانه آمریکایی که خبرنگارانشان به عنوان شاهد عینی سوار بر یک هواپیمای جاسوسی آمریکایی «پی-۸ ای پوسایدون» بودند، گزارش دادند، یک جنگنده «جی-۱۱» نیروی هوایی چین، مجهز به چهار موشک هوا به هوا، مانورهایی را با هدف رهگیری این هواپیمای جاسوسی آمریکایی بر فراز دریای چین جنوبی به اجرا درآورده است.
روزنامه «وال استریت ژورنال» نوشت، این جنگنده چینی ابتدا پشت هواپیمای نیروی دریایی آمریکا ظاهر شده، سپس با عبور از روی آن در فاصله ۱۵۰ متری از بال آن قرار گرفته است.
پی-۸ هواپیمای نظامی با کاربری گشت دریایی، شناسایی-جاسوسی، اخطار هوایی و پشتیبانی جنگ الکترونیک است که نیروی دریایی ارتش آمریکا از آن استفاده میکند.
این روزنامه نوشت، در ادامه این وضعیت، یک ایستگاه زمینی ارتش چین به هواپیمای شناسایی پی-۸ آمریکا این پیام را مخابره کرد: «هواپیمای آمریکا، نیروی هوایی ارتش آزادیبخش خلق صحبت میکند. شما در حال نزدیک شدن به حریم هوایی چین هستید. فاصله ایمن را حفظ کنید، در غیر این صورت رهگیری خواهید شد.»
پایگاه آمریکایی «ان.بی.سی نیوز» نیز نوشت، این هواپیمایی نیروی دریایی آمریکا قبل از دریافت هشدار چین، چند ساعت مشغول پرواز در شمال جزایر پاراسل بوده و در پاسخ به پیام مخابره شده اول چینیها گفت که پرواز آن در حریم هوایی بینالمللی صورت میگیرد.
به نوشته ان.بی.سی نیوز، چینیها در پیام دومی به این هواپیمای آمریکایی هشدار دادند: «از این نزدیکتر نشوید؛ در غیر این صورت شما کاملا مسئول دانسته خواهید شد.»
ان.بی.سی نیوز در ادامه این گزارش نوشت، بلافاصله پس از مخابره این پیام جنگنده جی-۱۱ چین در فاصله ۱۵۰ متری بال چپ هواپیمای گشتزنی آمریکا قرار گرفت و در ضمن عبور این هواپیما بر فراز جزایر عمدتا خالی از سکنه، بالغ بر یک ساعت در کنار آن پرواز کرد؛ جزایر پاراسل محل استقرار چند پایگاه نظامی ارتش چین است.
به نوشته این رسانه، مقامهای آمریکایی ادعا کردند، برخوردهایی از این دست که خبرنگاران چند رسانه شامل ان.بی.سی نیوز و سی.ان.ان روز جمعه سوار بر هواپیمای جاسوسی آمریکایی، شاهدش بودهاند، حرفهای هستند؛ اما با تشدید رقابت چین و آمریکا بر سر کسب نفوذ در منطقه اقیانوسیه هر چه بیشتر رخ میدهد.
طبق گزارش ان.بی.سی، عوامل نیروی دریایی آمریکا در داخل این هواپیما به تحلیل تصاویر راداری دوربینهای ویژه آن در پرواز بر فراز جزایر «پاراسل» در دریای چین جنوبی پرداخته و در ادامه این هواپیما به یک پایگاه ارتش آمریکا در اوکیناوای ژاپن بازگشت.
خبرنگار شبکه سی.ان.ان نیز در خصوص مشاهداتش از این اتفاق نوشت، جنگنده چینی به حدی به هواپیمای آمریکایی نزدیک شد که او تشخیص داد خلبانهای چینی سرشان را به سمت آنها چرخاندند.
خبرنگار سی.ان.ان نتیجهگیری کرد، این رخداد سند و مدرکی از بروز تنشها بین آمریکا و چین در دریای چین جنوبی است.
طبق این گزارش، این هواپیمای آمریکایی پس از شناسایی یک ناوشکن چینی مجهز به موشکهای هدایتشونده برای پیدا کردن دید نزدیکتر به حدود ۳۰۰ متری آن نزدیک شده و پاسخ هشدارآمیز این ناوشکن چینی به خود را برانگیخته است.