بین الملل تابناک: سیصد و شصت و ششمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
مجله آلمانی «اشپیگل» روز دوشنبه در گزارشی خبر داد که تانکهای آمریکایی آبرامز احتمالا تا پایان سال 2023 به اوکراین نرسند.
کشورهای ناتو به رهبری آمریکا اخیراً کمکهای تسلیحاتی به اوکراین را تشدید کردهاند که با واکنش تند مسکو مواجه شده است. روسیه در پی اعلام تصمیم واشنگتن و برلین برای ارسال تانک به اوکراین هشدار داده که این تانکها مانند سایر تسلیحاتی ارسالی ناتو در آتش نیروهای ارتش روسیه خواهد سوخت.
ماه پیش بود که رسانههای آمریکا گزارش دادهاند دولت جو بایدن قصد دارد ۳۱ دستگاه تانک آبرامز برای اوکراین ارسال کند.
پایگاه هیل به نقل از مقامهای ارشد آمریکایی گزارش داده انتظار میرود ورود تانکهای آبرامز به میادین جنگ دلیل زمان لازم برای خریداری آنها و فراهم کردن آموزشهای لازم مرتبط با استفاده از آنها چندین ماه به طول بینجامد.
ویکتور اوربان نخست وزیر مجارستان نسبت به ارسال تسلیحات به اوکراین و احتمال اعزام نیروهای برخی کشورهای اتحادیه اروپا به آن کشور هشدار دادهاست.
اوربان دوشنبه در پارلمان مجارستان اظهار کرد که وی نسبت به «کشیده شدن گام به گام تمام اروپا به جنگ» نگران است زیرا برخی کشورهای اتحادیه اروپا به اوکراین تانک فرستاده و در حال بررسی اعزام جنگنده به آن کشور هستند.
وی هشدار داد: اگر اوضاع به همین منوال پیش برود برخی کشورها ممکن است درصدد اعزام نیرو به اوکراین شوند.
اوربان افزود که کشورش بر حل و فصل مسالمت آمیز و دیپلماتیک مناقشه اوکراین تاکید کرد و از قانونگذاران میخواهد که از مواضع وی حمایت کنند.
نخست وزیر اوکراین گفت: آنها میخواهند ما را به این جنگ بکشانند اما من از شما میخواهم که تسلیم اقدامات تحریکآمیز نشوید.
اوربان با حمایت از طرح صلح چین برای مناقشه اوکراین اظهار کرد: ما به آتشبس و گفتوگوهای صلح نیاز داریم. به همین دلیل مجارستان در همه نشستهای بینالمللی بر صلح تاکید میکند.
وی خاطرنشان کرد که مجارستان به مخالفت با تحریمهای ضدروسی اتحادیه اروپا بویژه در بخش انرژی ادامه میدهد و یادآوری کرد که این تحریمها موجب افزایش شدید بهای انرژی شده است.
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه روز دوشنبه دراظهاراتی گفت که مسکو در حال آمادهسازی یک پاسخ مناسب به تحریمهای آمریکا و کانادا است.
به گزارش خبرگزاری "تاس", وی توضیح داد: ما در حال آمادهسازی اقدامات متقابل هستیم. این اقدامات بصورت خلاقانه برای تأثیر بیشتر بر واشنگتن و اوتاوا به کار گرفته خواهند شد. در شرایطی که غرب به رهبری آمریکا به شدت تهاجمی عمل میکند و از هیچ ابزاری برای هدف قرار دادن مسکو روی گردان نیستند، روسیه با تکیه بر اصل واکنش متقابل پاسخ خواهد داد.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه خاطرنشان کرد که تحریمهای آمریکا و کانادا به منظور تضعیف ظرفیت صنعتی و مالی روسیه و "توقف" دسترسی مسکو به اقتصاد جهانی وضع شده است.
شرکت دولتی حمل و نقل خط لوله ترانس نفت روسیه روز دوشنبه اعلام کرد که انتقال نفت روسیه به لهستان به دلیل عدم پرداخت به موقع این کشور متوقف شده است.
ترانس نفت که بخش روسیه از خط لوله دروژبا را اداره میکند، در بیانیهای اعلام کرد که صادرات نفت این کشور تنها با برنامه زمانبندی شده وزارت انرژی روسیه انجام میشود.
ایگور دمین سخنگوی این شرکت گفت: صادرات نفت روسیه به لهستان به خاطر عدم تایید پرداخت های این کشور متوقف شده است. به گفته دمین صادرات نفت به لهستان تا اواخر فوریه برنامه ریزی شده بود.
پیکیان اورلن بزرگترین شرکت نفتی لهستان نیز شنبه اعلام کرده بود که جریان نفت خام وارداتی روسیه متوقف شده است.
اتحادیه اروپا دسامبر گذشته واردات نفت از روسیه را ممنوع کرد، انتقال نفت روسیه از طریق خط لوله به لهستان مستثنی شده بود.
به گفته دانیل اوبایتک مدیرعامل اورلن، نفت روسیه در حال حاضر ۱۰ درصد از واردات لهستان را تشکیل میدهد.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی ریاست جمهوری روسیه امروز (دوشنبه) اظهارات مقامهای اوکراینی مبنی بر پس گرفتن شبهجزیره کریمه از کنترل مسکو را غیرممکن خواند.
پسکوف طی نشست خبری در کرملین توضیح داد: «بازگشت کریمه به اوکراین غیرممکن است ، زیرا این منطقه بخشی جداییناپذیر از سرزمین فدراسیون روسیه است».
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، وی با «مضحک و پوچ» خواندن لیست تحریمهای جدید اتحادیه اروپا علیه روسیه، اظهار داشت: «پزشکان و فعالان حقوق بشر در این لیست هستند که هیچ ارتباطی با تحریمها و عملیات نظامی ندارند. گزینههای غرب برای تحریم روسیه در حال تمام شدن است».
سخنگوی کرملین با بیان اینکه مسکو توجه زیادی به طرح صلح چین برای اوکراین دارد، تصریح کرد: «ما در حال مطالعه برنامه صلح چین هستیم و هیچ پیششرطی برای مذاکرات و روند عملیات ویژه در اوکراین در جهت دستیابی به اهداف خود وجود ندارد».
طبق این گزارش، وی درباره روابط روسیه و چین ادامه داد: «جزئیات برنامه صلح چین در مورد اوکراین متعاقب تجزیه و تحلیل دقیق اوضاع به دست آمده و این یک روند طولانی خواهد بود. من نیازی به صحبت درباره گزارشهای مربوط به ارسال تجهیزات نظامی به روسیه توسط پکن نمیبینم».
به نوشته اسپوتنیک، این مقام روس با بیان اینکه شرایط برای پایان دادن به درگیری در اوکراین فراهم نیست، تاکید کرد: «در حال حاضر ، هیچ شرطی برای مذاکره در مورد اوکراین وجود ندارد، عملیات نظامی ویژه به سمت اهداف خود میرود. ما هیچ تمایلی از طرف اوکراینی برای حل مسالمتآمیز اوضاع نمیبینیم».
دستگاه اطلاعات دفاعی اوکراین امروز دوشنبه گفته روسیه تاکتیکهای خود در استفاده از حملات موشکی را تغییر داده است.
«آندری چرینیاک»، سخنگوی دستگاه اطلاعات دفاعی اوکراین در گفتوگویی با خبرگزاری RBK اوکراین این موضوع را مطرح کرد. او گفت: «اول اینکه، آنها دارند از اشتباهاتشان یاد میگیرند. دوم اینکه، آنها نه فقط از لحاظ موشکهای نقطهزن، بلکه در کل از لحاظ تسلیحات موشکی دچار کمبود هستند.»
چرینیاک مدعی شد که روسیه هنوز هزاران موشک دارد اما آنها بیش از آن چیزی که تولید میکنند استفاده میکنند. یاهونیوز نوشته روسیه در ماه بیش از ۳۰ تا ۴۰ موشک تولید نمیکند.
وی همچنین مدعی شد که روسیه تصمیم گرفته پتانسیل تهاجمیاش را از طریق استفاده بیشتر از حملات هوایی تقویت کند.
وزیر امور خارجه اسبق آمریکا در حالی که یک سال از حمله روسیه به اوکراین میگذرد هشدار داد متحدان کییف در گفتن این حرف که "زمان به نفع اوکراین پیش میرود" احتیاط به خرج دهند.
به گزارش شبکه فاکس نیوز، کاندولیزا رایس، وزیر امور خارجه اسبق آمریکا روز یکشنبه پس از گذشت یک سال از حمله روسیه به اوکراین هشدار داد، آمریکا و متحدانش باید از گفتن این عبارت که "زمان به نفع اوکراین پیش میرود" دوری کنند چون به نظر میرسد ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه خلاف این حرف را باور دارد.
رایس که در دولت اسبق جورج دبلیو. بوش، رئیس جمهوری اسبق آمریکا خدمت کرده، در مصاحبه با برنامه "رو در رو با ملت" شبکه "سی.بی.اس" گفت از نظرش دولت جو بایدن از بابت اعطای تجهیزات و آموزشهای لازم به سربازان اوکراینی به منظور دفع روسیه "گاهی علی الظاهر کمی عقب مانده است."
رایس اظهار کرد: "اما تا هر میزان که کمک در زمینه آموزش و تجهیزات بتواند تسریع شود، فکر کنم این کمک خواهد کرد زیرا فکر میکنم ما باید از گفتن این عبارت که زمان به نفع اوکراین پیش میرود برحذر باشیم. من از این بابت مراقب آن هستم."
وزیر خارجه اسبق آمریکا با حمله به ولادیمیر پوتین تصریح کرد: "به نظر میرسد پوتین معتقد است که زمان به نفع اوکراین به پیش نمیرود. او معتقد است در صورتی که به این شیوهاش برای جنگ همراه با بسیج همه چیز، جوانان فقیر داغستان که به نوعی گوشت دم توپ هستند، همینطور به فعالیتهای تروریستی علیه مردم اوکراین دست بزند، اوکراینیها و ما و اروپاییها را فرسوده خواهد کرد. فکر نمیکنم این درست باشد؛ اما ما باید هر آنچه میتوانیم انجام دهیم تا بتوانیم او را متقاعده کنیم که در واقع این اشتباه است."
کاندولیزا رایس همچنین هشدار داد، نامزدهای احتمالی جمهوریخواه برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ که خواستار توقف حمایت و کمک آمریکا به اوکراین در جنگ با روسیه شدهاند، باید مراقب سخنان خود باشند.
مارگارت برنان، مجری این برنامه شبکه سی.بی.اس از رایس درباره اظهار نظرهای اخیر دونالد ترامپ، رئیسجمهوری سابق آمریکا و ران دیسانتیس، فرماندار ایالت فلوریدا و رقیب احتمالی او در رقابتهای درون حزبی جمهوریخواهان، که از حمایتهای آمریکا از کییف انتقاد کردند، سوال پرسید. رایس پاسخ داد: این واقعاً مهم است هر کسی که برای ریاست جمهوری آمریکا نامزد میشود، ماهیت این درگیری و این واقعیت را درک کند که ما نه تنها از استقلال اوکراین بلکه همچنین از یک سیستم مبتنی بر قوانین دفاع میکنیم که میگوید، نمیتوانید همسایه خود را از بین برید."
دیسانتیس که هنوز نامزدی رسمی برای کاخ سفید را اعلام نکرده هفته گذشته در مصاحبه با فاکس نیوز گفت که بایدن در حالی برای اولین سالگرد درگیری به اوکراین سفر کرد که از مسائل داخلی آمریکا "غفلت" کرد.
ترامپ همچنین گفته است که ایالات متحده باید کمکهای خود به اوکراین را کاهش دهد و در عوض برای مذاکرات بین کییف و مسکو فشار بیاورد.
با این حال، رایس، که در دولت بوش خدمت کرده، گفت که برای نامزدهای ریاست جمهوری "واقعا مهم است" که "ماهیت این درگیری" را درک کنند.
رایس گفت که کاهش حمایت از اوکراین نه تنها میراث تاریکی به جا میگذارد، بلکه در نهایت میتواند مشکلاتی را در فاصلهای نزدیکتر به کشور آمریکا ایجاد کند.
در آن صورت شهروندان آمریکایی در جهانی زندگی خواهند کرد که روسیه در چنین جهانی در جنگ در اوکراین پیروز شده در حالی که میدانند کشورشان میتوانست برای جلوگیری از این نتیجه کاری بکند.
وزیر خارجه اسبق آمریکا همچنین گفت، احتمال ورود اوکراین به ناتو در آینده مورد تردید است؛ اما کییف نیاز به توافقات امنیتی خواهد داشت.
رایس افزود: نیاز به نوعی تضمینهای امنیتی برای اوکراین در آینده وجود خواهد داشت و احتمالا باید این مساله از همین الان شروع شود.
وی تاکید کرد: ناتو خودش در حال حاضر مورد حفاظت است در حالیکه اوکراین بخشی غیرمحافظت شده در اروپاست. مهم اقدام ماست. تردید دارم ماده پنج معاهده ناتو در این وضعیت اجرایی شود. باید مطمئن شویم که تهدیداتی در آینده برای اوکراین وجود نخواهد داشت.
رایس همچنین تاکید کرد، اوکراین و ناتو هر دو همپیمان بسیار قوی هستند و این در آینده ادامه خواهد یافت.
در شرایطی که حمایتهای غرب از اوکراین ادامه دارد، وزیر دفاع آلمان ضمن درخواست برای افزایش تولید تانکهای آلمانی «لئوپارد»، پیشبینی کرد که اعضای ناتو توان ارسال ۳۰۰ تانک به اوکراین را دارد.
بنا بر گزارش خبرگزاری فرانسه، بوریس پیستوریوس وزیر دفاع آلمان در مصاحبه با شبکه رادیویی «دیالاف» این کشور اعلام کرد که ناتو میتواند در مجموع ۶۲ تانک آلمانی «لئوپارد ۲» در اختیار اوکراین قرار دهد.
این مقام ارشد آلمانی تصریح کرد: «بله این موضوع (ارسال در مجموع ۶۲ تانک آلمانی لئوپارد به اوکراین) میتواند محقق شود و سپس خواهیم دید که روند جنگ پس از آن چگونه تغییر میکند».
وزیر دفاع آلمان در این مصاحبه پیشبینی کرد که متحدان غربی اوکراین، روی کاغذ امکان ارسال بیش از ۳۰۰ تانک مورد درخواست کییف را دارند. به گفته او، این مقدار تانک برای ایجاد دو گردان تانک کفایت میکند.
بوریس پیستوریوس البته با اشاره به محدودیت ذخایر تانکهای لئوپارد در آلمان ابراز تردید کرد که برلین توان ارسال تعداد بیشتری از تانک را داشته باشد و ابتدا آلمان باید بتواند انبار خود از تانک را جایگزین کند.
وی در این باره گفت: «اگر من همه تانکها را (به اوکراین) بدهم، ما دیگر قادر به دادن آموزش نخواهیم بود و دیگر نمیتوانیم تمرین کنیم».
تهدید شدیداللحن چین توسط آمریکا درباره کمک به روسیه
روز گذشته (یکشنبه)، «جیک سالیوان»، مشاور امنیت ملی ایالات متحده آمریکا، با دخالت در امور داخلی چین و روابطش با روسیه، پکن را تهدید کرد و گفت، متعهد میشود که هرگونه کمک نظامی پکن به مسکو «پیامدهای واقعی و جدی» برای چین به همراه داشته باشد.
در حالی که آمریکا از تغذیهکنندگان اصلی اوکراین به سلاح است، سالیوان مدعی شد، هرگونه «کمک نظامی مرگبار» چین به روسیه در جنگ اوکراین، «هزینه واقعی» برای چین به همراه خواهد داشت.
بنا به گزارش شبکه آمریکایی «سی ان ان»، سالیوان در برنامه «State of Union» شبکه سی ان ان گفت: «از دیدگاه ما، این جنگ پیچیدگیهای واقعی برای پکن دارد و پکن باید تصمیم بگیرد، چگونه آن را پیش ببرد و کمکهای نظامی ارائه دهد یا خیر؛ اما اگر بخواهد این مسیر را طی کند (سلاح در اختیار روسیه قرار دهد)، هزینههای واقعی برای چین به همراه خواهد داشت و فکر میکنم که رهبران چین در زمان تصمیمگیری این موضوع را نیز سبک و سنگین خواهند کرد.»
وی در ادامه افزود: «در گفتوگوهای دیپلماتیک با چین، ایالات متحده تنها تهدید مستقیم نمیکند. ما فقط خطرات و عواقب آن را مشخص میکنیم که چگونه اوضاع پیش خواهد رفت و ما این کار را به وضوح و به طور خاص پشت درهای بسته انجام میدهیم.»
سی ان ان گزارش کرد که اظهارات سالیوان در برهه زمانی مهمی از جنگ اوکراین مطرح شده و ایالات متحده بر این باور است که دولت چین در حال بررسی عرضه پهپاد و مهمات به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین است.
سی ان ان به نقل از برخی منابع آگاه مدعی شده است که پکن هنوز تصمیم نهایی را درباره عرضه کمک نظامی به روسیه نگرفته و همچنان مذاکرات بین روسیه و چین درباره قیمت و حجم تجهیزات نظامی که قرار است به مسکو عرضه شود، در جریان است.
مشاور امنیت ملی کاخ سفید در پاسخ به سؤالی درباره احتمال تداوم حمایت آمریکا از اوکراین گفت: «من با مردم آمریکا در این جمله همنظر هستم که این جنگ غیرقابل پیشبینی است. یک سال پیش، ما همگی در انتظار سقوط کییف ظرف چند روز بودیم؛ اما یک سال بعد، جو بایدن در کنار رئیسجمهور ولودیمیر زلنسکی در کییف ایستاد و اعلام کرد که کییف ایستادگی کرد؛ بنابراین، نمیتوانم آینده را پیشبینی کنم و هیچ کس دیگر نیز نمیتواند این کار را کند و هر که پیشنهاد میکند میتواند برای شما تعیین کند که این جنگ چگونه و چه زمانی پایان مییابد، با مردم آمریکا یا هیچکس دیگر همراستا و همسو نیست.»
مشاور امنیت ملی کاخ سفید همچنین تأکید کرد که ایالات متحده، گزینه ارائه جنگنده اف-16 به اوکراین را در زمان فعلی منتفی میداند.
وی در این خصوص گفت: «این مرحله از جنگ نیازمند تانک، خودروهای جنگی پیادهنظام، نفربرهای زرهی، توپخانه و سامانه های دفاع هوایی تاکتیکی است تا نیروهای اوکراینی بتوانند قلمروهایی که روسیه در حال حاضر اشغال کرده را بازپس گیرند. جنگندههای اف-۱۶ مسالهای برای یک زمان دیگر است.»
برکناری فرمانده ستاد مشترک ارتش اوکراین
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین یکشنبه سرلشکر ادوارد میخایلوویچ موسکالوف، فرمانده ستاد مشترک ارتش این کشور را از سمت خود برکنار کرد.
موسکالوف در ماه مارس گذشته زمانی که سپهبد الکساندر پاولیوک به ریاست اداره نظامی منطقه کییف منصوب شد، به عنوان فرمانده جدید ستاد مشترک ارتش اوکراین جانشین وی شد.
زلنسکی توضیحی برای برکناری موسکالوف نداد، ولی این آخرین مورد از تغییرات اخیر فرماندهان است که توسط دولت وی انجام شده است.
مقامات اوکراین به تازگی مجموعهای از جستجوها و سرکوبهای ضد فساد را در سراسر کشور انجام دادهاند که انواع مختلفی از اخراجهای بلندپایه را به دنبال داشته است.
هنوز مشخص نیست، اخراج مسکالوف به پاکسازی فساد اخیر مرتبط است یا خیر؟!
مدودف: ارسال تسلیحات به اوکراین جهان را به سمت فاجعه هستهای میبرد
رویترز صبح دوشنبه نوشت، مدودف تهدید جنگ هستهای بر سر اوکراین را تکرار کرد و افزود، ادامه ارسال تسلیحات به کییف خطر فاجعه هستهای جهانی را به همراه دارد.
سخنان وی به عنوان تلاشی برای بازدارندگی ائتلاف نظامی ناتو به رهبری آمریکا و متحدان غربی کییف از درگیر شدن بیشتر در جنگ یک ساله اوکراین است که موجب شده مسکو در رسیدن به اهداف خود در میدان جنگ با مشکل مواجه شود.
آخرین اظهارات وی به دنبال هشدار هستهای هفته گذشته پوتین و تقابل مسکو با غرب برای بقای روسیه و مردم این کشور بیان شده است.
بر اساس این گزارش، مدودف گفت: البته پمپاژ تسلیحات به اوکراین میتواند ادامه یابد و از هرگونه احتمال احیای مذاکرات صلح جلوگیری کند.
وی افزود: دشمنان ما دقیقا همین کار را میکنند و نمیخواهند بفهمند که اهداف آنها قطعا به شکست کامل منجر میشود، ضرر آن برای همه و فروپاشی و پایان تاریخ است؛ زمانی که بشر باید قرنها زندگی قبلی خود را به دست فراموشی بسپارد.