بین الملل تابناک: سیصد و هفتاد و پنجمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
جوزف بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با درخواست از کشورهای اروپایی برای تامین تسلیحاتی کوتاه و بلندمدت اوکراین از طریق انبارهای تسلیحاتی کشورهای عضو، به آنها اطمینان داد که با این کار هیچ تهدیدی متوجه امنیت آنها نخواهد شد.
بورل در حاشیه نشست غیررسمی وزرای دفاع اتحادیه اروپا گفت: خوشبختانه کشورهای عضو در جنگ نیستند و از این رو میتوانند منتظر تامین مهمات جدید بمانند. من خطری در این موضوع نمیبینم. چرا خطرناک باشد؟
وی با ارائه طرحی بر مبنای سه اصل به منظور ترغیب تامین مهمات استاندارد ناتو از زرادخانه موجود این ائتلاف نظامی برای اوکراین، افزود: پیشنهادی را مطرح کردم که سه اصل دارد؛ نخست فراهم کردن سریع مهمات از انبار موجود. ما درباره چندین و چند هفته صحبت میکنیم و بنابراین باید از هرچه در حال حاضر داریم، استفاده کنیم. برای این بخش از طرح، حدود یک میلیارد یورو بودجه قابل تخصیص است.
وی در ادامه گفت که اتحادیه اروپا همچنین باید از طریق افزایش تولید و تامین مشترک سلاح، تحویل مهمات به کییف را تشدید کند.
در این بین، تیری برتون، کمیسر بازار داخلی اروپا اعلام کرده که قصد دارد برای بحث درباره موضوع افزایش تولید نظامی اتحادیه اروپا، از تمام کارخانههای دفاعی این بلوک بازدید کند.
کاخ سفید اعلام کرد که جو بایدن و امانوئل ماکرون در گفتوگویی تلفنی مسائلی را از جمله حمایت از اوکراین و تحمیل هزینههایی بر روسیه به دلیل حمله به این کشور، مورد بررسی قرار دادند.
به گزارش خبرگزاری تاس، در بیانیه کاخ سفید آمده است که جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا و امانوئل ماکرون، رئیسجمهوری فرانسه در گفتوگوی تلفنی خود درباره ادامه حمایت امنیتی از اوکراین گفتوگو کرده و به بررسی راههای تحمیل هزینههایی بر روسیه برای حمله به این کشور پرداختند.
این دو همچنین همکاریهای آمریکا و فرانسه در منطقه هند-آرام و «چالشهایی را چین بر سر راه نظم جهانی قانونمحور ایجاد کرده» بررسی کردند.
در ادامه این بیانیه آمده است: رهبران همچنین بر تعهد خود به هماهنگی نزدیک برای شتابدهی به فرایند گذار به یک اقتصاد مبتنی بر انرژیهای پاک تاکید کردند.
رئیس جمهور بلاروس معتقد است که اوکراین با "خرابکاری" در رابطه با هواپیمای رادار آ-۵۰ در فرودگاه ماچولیشچی، بلاروس را به چالش کشیده و به همین خاطر رئیس جمهور اوکراین را یک "شپش" خطاب کرد.
به گزارش پایگاه خبری «یوکراینسکا پراودا»، الکساندر لوکاشنکو، رئیس جمهور بلاروس گفت: تنها یک نتیجه وجود دارد. قبلا فکر میکردم اوکراین به صلح نیاز دارد و ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین در بین مردم کشورش ریشه دوانده است. زلنسکی تنها یک شپش است. یک شپش. چنین عملیاتهایی بدون تایید رهبر کشور و فرمانده کل قوا انجام نمیشوند. من این را به عنوان رئیس جمهور به شما میگویم.
وی افزود: زلنسکی یک شپش است چرا که اطراف بلاروس میچرخد، برای ما آدم میفرستد و مگوید «بیایید یک پیمان عدم تعرض امضا کنیم، بیایید توافق کنیم، ما هیچ مشکلی با شما نداریم».
لوکاشنکو تصریح کرد: من به او گفتم «ما حمله نمیکنیم. بیایید یک پیمان تحت نظارت سازمان ملل امضا کنیم دال بر اینکه شما به ما حمله نمیکنید». شما شاهد بودید که من تمام این اظهارات را بیان کردم. و در این زمان، چالش آغاز شد.
وی افزود: اگر آنها انتظار دارند و میخواهند ما را طبق دستور آمریکاییها به جنگ بکشانند، اگر فکر میکنید که با راه انداختن این چالش میتوانید ما را فردا به جنگ بکشانید درست همان طور که امروز کل اروپا درگیر جنگ است، سخت در اشتباهید.
لوکاشنکو گفت: اوکراین "تروریست" آموزش داده و بلاروسها عملیات فوقالعادهای انجام دادند و ظرف چهار، پنج روز توانستند تمامی همدستان وی را در بلاروس شناسایی و آنها را بازداشت کنند.
وی افزود: میخواهم بار دیگر به ویژه به اراذل و اوباش محلی و آنهایی که فرار کردند تاکید کنم که آنها شناسایی شدهاند و بالاخره آنها را پیدا خواهیم کرد. به فراریها باید بگویم که آماده باشید، ما شما را دستگیر خواهیم کرد.
۲۶ فوریه سال جاری میلادی انفجارهایی در فرودگاه ماچولیشچی در بلاروس رخ دادند. بعدها اطلاعاتی بدست آمد دال بر اینکه یک هواپیمای نظامی آ-۵۰ روسی در این رویداد آسیب دیده است.
الکساندر آزاروف، رئیس اتحادیه نیروهای امنیتی بلاروس گزارش داد، چریکهای بلاروس در خرابکاری در این فرودگاه دست داشتند. به گفته وی، عاملان این خرابکاری از بلارس خارج شده و در جای امنی پناه گرفتهاند.
ینس استولتنبرگ دبیرکل ناتو ضمن بیان این که نمیتوان احتمال سقوط باخموت در چند روز آینده را رد کرد، گفت: «باید اطمینان حاصل کرد که این امر، نقطه عطف در جنگ نخواهد بود». وی در ادامه گفت که «نباید روسیه را دست کم بگیریم».
به گزارش شبکه چینی سیجیتیان، استولتنبرگ این سخنان را هنگام ورود برای شرکت در نشست وزاری دفاع اتحادیه اروپا در استکهلم بیان کرد.
او همچنین در خصوص حمله به خط لوله نورد استریم هم اظهارنظر کرد و گفت: نتوانستهایم مشخص کنیم چه کسی پشت حمله به خط لوله نورد استریم بوده و تحقیقات در این خصوص در حال انجام است.
اظهارات استولتنبرگ درباره باخموت در حالی است که «یوگنی پریگوژین» مدیر و موسس گروه نظامی واگنر روسیه صبح امروز (چهارشنبه، هشتم مارس) در پیامی تلگرامی خبر داد که شرق باخموت تحت کنترل نیروهای روس قرار گرفته است.
«بوریس پیستوریوس» وزیر دفاع آلمان با بیان اینکه انتظار نداریم جنگ اوکراین به این زودی به پایان برسد اعلام کرد که به حمایت از اوکراین ادامه خواهند داد.
براساس گزارش بکه الجزیره، وی همچنین گفت، تانکهای آلمانی تا پایان ماه جاری به دست ارتش اوکراین میرسد و سربازانی برای استفاده از این تانکها آموزش دیدهاند.
وزیر دفاع آلمان پیش از این گفته بود که برلین بیش از یکصد تانک لئوپارد 1 به ارتش اوکراین تحویل خواهد داد. ارسال تانکهای آلمانی به اوکراین پس از ماهها بحث و مشاجره میان کشورهای غربی صورت میگیرد. آلمان از ابتدای جنگ تا کنون با ارسال این تانکها به اوکراین مخالفت کرده بود.
وزیر دفاع اوکراین نیز امروز چهارشنبه اعلام کرد که ارتش کشورش برای مقابله با روسیه در شرایط کنونی به یک میلیون قطعه مهمات فوری نیاز دارد.
وی در ادامه تاکید کرد که اولویت اول خواسته ما از متحدان اروپایی مهمات و سیستمهای دفاع هوایی است.
تلاش غربیها برای ارسال تسلیحات پیشرفته به اوکراین درحالیست که برخی منابع اطلاعاتی از آماده سازی ارتش روسیه برای تدارک یک حمله گسترده در جنوب اوکراین در آستانه شروع عملیات نظامی مسکو علیه این کشور خبر میدهند.
وزارت دفاع روسیه و رئیس دفتر ریاست جمهوری اوکراین خبر دادند که ۲۲۰ نظامی اسیر دو طرف جنگ آزاد شدند.
منابع رسانهای از جدیدترین طرح تبادل اسرای نظامی بین روسیه و اوکراین خبر دادند و مقامهای مسکو و کییف این موضوع را تایید کردند.
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که در نتیجه طرح تبادل اسرا، روز سه شنبه (دیروز) ۱۳۰ اوکراینی و ۹۰ شهروند روسیه آزاد شدند.
«آندری یرماک» رئیس دفتر ریاست جمهوری اوکراین هم اعلام کرد، پرسنل ارتش، گارد مرزی و گارد ملی جزو ۱۳۰ نفری هستند که در این طرح تبادل اسرا آزاد شدند و چهار نفر از آنها، زن هستند.
وی افزود: «ما همچنین در حال بازگرداندن اسرا در منطقه باخموت و سولیدار هستیم، ۳۵ نفر در جبهه دونتسک».
آخرین باری که روسیه و اوکراین طرح تبادل اسرا داشتند، اواسط ماه فوریه انجام شد که در آن ۱۰۱ شهروند روس و ۱۰۱ تبعه اوکراینی آزاد شده بودند.
به گفته مقامهای اوکراینی، از ابتدای جنگ تاکنون در مجموع ۱۹۹۳ اوکراینی از بازداشت روسیه به خانه برگشتند.
آماده باش گسترده ناوهای مسلح روسیه در دریای سیاه
ارتش اوکراین اعلام کرد ،چهار ناو جنگی روسیه که به موشکهای کروز کالیبر مسلح هستند، در دریای سیاه به حالت آمادهباش درآمدهاند.
به گزارش تارنمای «اوکراین اینفورم»، فرماندهی عملیات جنوب اوکراین سهشنبه در بیانیهای خبر داد: دشمن در دریای سیاه همچنان به مانور دادن با گروه دریایی خود ادامه داده و حضور شناورهای مسلح به موشک را نیز افزایش داده است.
تارنمای «اخبار نیروی دریایی» شنبه در گزارشی اعلام کرد که یک کشتی باری روس که محموله مشکوکی دارد، وارد دریای سیاه شده است.
این کشتی Sparta IV در سوریه بارگیری و پس از عبور از تنگه بوسفور عازم پایگاه نووروسیسک در روسیه شده است. این پایگاه نقش مهمی در حملات به اوکراین دارد.
از سوی دیگر، نیوزویک گزارش داد، ناظران و مقامات نظامی پنتاگون نسبت به شدت گرفتن فعالیت زیردریاییهای اتمی روسیه و استقرار برخی از آنها در نزدیکی سواحل آمریکا بیمناکند، چون بر این باورند، خاک آمریکا به راحتی در تیررس موشکهای اتمی مستقر در این زیردریایی ها قرار دارد.
به گفته فرماندهان نظامی آمریکایی از فوریه (بهمن/ اسفند) سال گذشته میلادی و با آغاز جنگ اوکراین، شاهد تقویت ناوگان دریایی روسیه در دریای سیاه و همزمان حضور هرچه بیشتر زیردریایی های اتمی روسیه در آبهای دریای مدیترانه بودهاند. روسیه بزرگترین ناوگان مسلح به تسلیحات هستهای در جهان را دارد که مسکو به عنوان یک ابزار بازدارنده بر آن تکیه میکند.
سفر گوترش به کییف
امروز چهارشنبه، دبیرکل سازمان ملل متحد، به کییف، پایتخت اوکراین سفر کرد و قرار است در مورد تمدید ابتکارعمل انتقال غلات از دریای سیاه به رایزنی بپردازد.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، سخنگوی آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل گفته است که این مقام قرار است در سفر به کییف، با ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین دیدار و گفتوگو داشته باشد.
سخنگوی گوترش در پیامی توییتری نوشت: دبیرکل اکنون در کییف است. عصر امروز او با زلنسکی در کییف دیدار دارد تا طرفین در مورد ادامه کار ابتکارعمل انتقال غلات از طریق دریای سیاه و تمام جنبههای آن و همچنین دیگر مسائل مربوطه رایزنی کنند.
این ابتکارعمل در سال گذشته با میانجیگری سازمان ملل و ترکیه میان اوکراین و روسیه که از فوریه گذشته درگیر جنگ شدهاند، به اجرا درآمد.
واکنش مسکو به گزارش نیویورک تایمز از عاملان انفجار نورداستریم
به گزارش رویترز، در شرایطی که پیش از این رسانهها از تنگ شدن حلقه محاصره باخموت خبر داده بودند، نیروهای واگنر روسیه اعلام کردند که بر شرق این شهر راهبردی استان دونتسک مسلط شدهاند.
مدیر و موسس گروه نظامی واگنر روسیه روز چهارشنبه (امروز) در پیام صوتی تلگرامی گفت: «واحدهای شرکت نظامی خصوصی واگنر کنترل بخش شرقی باخموت را به دست گرفتند.»
«یوگنی پریگوژین» افزود: «همه چیز در شرق رودخانه باخموتکا کاملا تحت کنترل واگنر است.»
مقامهای اوکراین و رسانههای غربی هنوز خبر تسلط نیروهای واگنر روسیه بر شرق باخموت را تایید نکردهاند.
اظهارنظر مدیر واگنر در شرایطی انجام شده که خبرها از پیشروی نیروهای روسیه در باخموت و تنگ شدن حلقه محاصره نیروهای اوکراینی حکایت داشته است.
خبرگزاری فرانسه تازگی به نقل از یک نظامی اوکراینی نوشت: باخموت سقوط خواهد کرد. ما تقریباً محاصره شدیم. یگانها به تدریج در گروههای کوچک در حال عقبنشینی هستند.»
روز گذشته، «سرگئی شویگو» وزیر دفاع روسیه درباره درگیریها در باخموت گفته بود: «باخموت یک مرکز دفاعی مهم برای نیروهای اوکراینی در دونباس است. تصرف آن، امکان عملیات تهاجمی بیشتر در عمق خطوط دفاعی نیروهای مسلح اوکراین را فراهم میکند.»