به گزارش تابناک، دلقکها در نگاه بعضی افراد شخصیتهای خندهداری هستند، اما عده دیگری از مردم از این شخصیتها وحشت دارند. حالا مطالعهای جدید بهدنبال واکاوای علت ترس از دلقکها رفته است تا ببیند این پدیده که با نام «کولروفوبیا» هم شناخته میشود، به چه علتی بهوجود میآید.
محققان دانشکده روانشناسی و مطالعات درمانی دانشگاه ساوت ولز در پژوهشی سعی کردهاند علت هراس گروهی از مردم از دلقکها را پیدا کنند. آنها برای انجام این کار پرسشنامهای را ایجاد کردند تا ببینند هر فرد چه واکنشی به دلقکها دارد و ترس او از این شخصیتها چقدر است.
برخی از سؤالات مربوط به ظاهر و ژستهای صورت دلقکها، برخی مربوط به رفتار آنها و برخی مربوط به شیوه نمایش این شخصیتها در فرهنگ عامه بود. همچنین محققان از افراد پرسیدند که آیا در گذشته تجربه بدی از برخورد با دلقکها داشتهاند یا خیر. آنها درنهایت مؤلفههایی مثل سن و جنسیت افراد را هم در نظر گرفتند.
نتیجه این بود که از بین ۹۸۷ نفر در بازه سنی ۱۸ تا ۷۲ سال که ۸۰ درصد زن و ۲۰ درصد مرد بودند، ۵۳.۵ درصد اعلام کردند که تا حدی از دلقکها میترسند. از این میان، ۵ درصد افراد مدعی بودند که «فوقالعاده زیاد» از دلقکها وحشت دارند. این رقم اگرچه در ظاهر کم بهنظر میرسد، اما در مقایسه با ترس شدید در دیگر فوبیاها ازجمله فوبیای حیوانات با ۳.۸ درصد، فوبیای تزریق و جراحت با ۳ درصد و فوبیای ارتفاع با ۲.۸ درصد بیشتر است.
محققان میگویند برخلاف آنچه انتظار میرود، تجربه منفی از برخورد با دلقکها کمترین عامل تأثیرگذار در کولروفوبیا بوده، درحالیکه نمایش این شخصیتها در فرهنگ عامه تأثیر بسیار بیشتری داشته است. بااینحال، قویترین عامل ظاهراً مخفیشدن احساسات دلقکها در زیر گریم چهره آنها بوده است.
بهنظر میرسد که گریم صورت دلقکها باعث میشود افراد نتوانند دریافتی از احساسات آنها داشته باشند و مقاصدشان را متوجه شوند. درنتیجه این دسته از مردم احتمالاً نمیدانند که دلقکها چه زمانی عصبانی هستند و ممکن است چه حرکتی از آنها سر بزند؛ بنابراین از آنها میترسند.
پژوهشگران البته در پایان مقاله خود که در مجله Frontiers in Psychology منتشر شده است، سؤالات بیشتری را برای مطالعات بعدی مطرح کردهاند.
آنها میگویند اکنون باید دید که آیا گریم چهره حیوانات روی صورت انسان هم میتواند اثر مشابهی برای این افراد داشته باشد یا ترس از دلقکها دلایل عمیقتری دارد.
منبع: دیجیاتو