وعده ۱۰ میلیون تومان سهام عدالت برای جاماندگان به کجا رسید؟

وزارت اقتصاد مکلف شده بود، از محل باقی‌مانده سهام متعلق به دولت در بانک‌های صادرات، ملت و تجارت، شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران، شرکت مخابرات ایران و صنایع پتروشیمی خلیج فارس، نسبت به واگذاری مستقیم سهام به افراد فاقد سهام عدالت تحت پوشش کمیته امداد و سازمان بهزیستی اقدام کنند.
کد خبر: ۱۱۶۷۹۲۵
|
۲۴ اسفند ۱۴۰۱ - ۱۲:۳۷ 15 March 2023
|
12803 بازدید
|

وعده ۱۰ میلیون تومان سهام عدالت برای جاماندگان به کجا رسید؟

به گزارش تابناک اقتصادی؛ روزهای پایانی سال و وعده ای از جنس سهام عدالت که هنوز به سرانجام مشخصی نرسیده است. خردادماه امسال بود که رئیس سازمان خصوصی سازی، از  شناسایی افراد جامانده سهام عدالت خبر داد و تاکید داشت: این افراد در مجموع حدود سه میلیون و ۳۳۷ هزار و ۷۰۰ تن هستند که حدود دو میلیون و ۲۵ هزار تن تحت پوشش بهزیستی و حدود یک میلیون و ۳۰۰ تن  تحت پوشش کمیته امداد هستند.

این سخن از زبان مقام مسئول در وزارت اقتصاد در شرایطی بود که در متن قانون بودجه سال جاری در این باره آمده است: «دولت موظف است از محل باقی مانده سهام متعلق به دولت یا شرکت‌های دولتی قابل واگذاری در هر بازار موضوع گروه (۱) و (۲) ماده (۲) قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل چهل و چهارم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، نسبت به واگذاری سهام عدالت به افراد تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره)، مدد جویان سازمان بهزیستی کل کشور و کلیه افراد واجد شرایط طبق قانون نحوه اجرای سیاست‌های کلی اصل چهل و چهارم قانون اساسی اقدام نماید.»

این تصمیم و تاکید بودجه ای از همان روزهای نخست سال برای بسیاری از افراد که سهام عدالت نداشتند، خبر خوشی بود و مسئولان نیز تقریبا از هفته های پایانی نخستین فصل سال پیگیر اجرای آن شدند. همان طور که اشاره شد، خردادماه سال جاری، رئیس سازمان خصوصی سازی در خصوص آخرین اقدامات برای شناسایی جاماندگان سهام عدالت، با بیان اینکه انتهای بند الف تبصره دو قانون بودجه به اختصاص سهام عدالت به مشمولان تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی و سایر افراد واجد شرایط اشاره دارد، اظهار داشت: در این راستا، شناسایی افراد جامانده نیز از افراد تحت پوشش نهاد‌های حمایتی آغاز و در این راستا چند جلسه برگزار شده است، زیرا برخی بانک‌های اطلاعاتی کامل نبوده و برخی نیاز به اصلاح داشته‌اند.

وی همچنین در خصوص تعداد جاماندگان اظهار داشت: در آخرین جلسه‌ای که با رئیس سازمان بهزیستی، معاون وزیر رفاه و مسئولان کمیته امداد برگزار شد، تعداد جاماندگان تحت پوشش این دو نهاد مشخص شدند؛ این افراد در مجموع حدود سه میلیون و ۳۳۷ هزار و ۷۰۰ تن هستند که حدود دو میلیون و ۲۵ هزار تن تحت پوشش بهزیستی و حدود یک میلیون و ۳۰۰ تن  تحت پوشش کمیته امداد هستند.

قربانزاده درمورد پرتفوی افرادی که به عنوان مشمول شناخته شده اند نیز گفت: تفاوت پرتفوی این افراد با مشمولانی که سال ۱۳۸۴ انتخاب شدند، در این است که هم اکنون سهام دولت بسیار محدود شده و ابتکار عملی که در آن زمان بوده، وجود ندارد. از طرف دیگر، دولت تکالیف دیگری در بند الف تبصره دو یا بند‌ی که رد دیون است و... دارد و تابلوی بورسی سهام دولت کفاف این تکالیف را نمی‌دهد؛ بنابراین، باید اولویت سنجی صورت بگیرد که در حال انجام است.

وی در مورد سایر افراد واجد شرایط نیز گفته بود: در مورد تعیین سایر افراد واجد شرایط نیز جلسات جداگانه ای در حال برگزاری است. مطابق تبصره ۳ ماده ۳۴ اجرای سیاست‌های اصل ۴۴ باید با همکاری وزارت رفاه و طبق سازو کاری که پایگاه رفاهی ایرانیان دارد، افراد واجد شرایط  بر اساس دهک بندی شناسایی شوند؛ بنابراین، مرحله بعد دو دهک ابتدایی هستند که باید تا پایان سال سهام عدالت به آن‌ها تخصیص پیدا کند. این موضوع نیاز به جلسات بیشتری دارد که ممکن است تا چند ماه آینده زمان ببرد.

گام بعدی از زبان وزیر اقتصاد

شهریورماه، خاندوزی وزیر اقتصاد اظهار داشت: در قانون بودجه ۱۴۰۱ دو تکلیف به دولت سپرده شده است: یکی اینکه افراد جامانده تحت پوشش نهاد‌های حمایتی مانند کمیته امداد امام خمینی و سازمان بهزیستی که جاه مانده‌اند، سهام عدالت به آن‌ها اختصاص یابد و دوم آنکه سایر اشخاص جا مانده در شش دهک کم‌درآمدی جامعه، که سهام عدالت ندارند و تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی هم قرار ندارند.

در گام نخست، اولویت گروه اول یعنی افراد جامانده تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی هستند که باید سهام عدالت به آن‌ها اختصاص داده شود. برای این منظور پیش‌نویسی تهیه کرده‌ایم و این پیش‌نویس در کمیسیون اقتصادی دولت مصوب شد که در مرحله ارائه به هیأت دولت قرار دارد و قرار است به سه میلیون تن از افراد تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی و بهزیستی که سهام عدالت ندارند، به ازای هر نفر ۱۰ میلیون تومان از سهام شرکت‌های دولتی تخصیص یابد.

دسته دوم افرادی از شش دهک کم درآمد جامعه هستند که تحت پوشش نهاد‌های حمایتی قرار ندارند و سهام عدالت هم به آن‌ها  اختصاص نیافته است. دولت همچنین طبق برآورد ۱۳۰ هزار میلیارد تومان به صندوق‌های بازنشستگی کشوری و لشکری و صندوق تأمین اجتماعی بدهکار است که امسال باید بدهی خود را بپردازد؛ بنابراین، نخست باید تکالیف خود به صندوق بازنشستگی و تأمین اجتماعی را بدهد و بعد ببینیم چقدر سهام دولتی می‌ماند که از مابقی آن سهام برای تعیین تکلیف افراد جا مانده از شش دهک درآمدی سهام عدالت اختصاص داده شود، اما هنوز مصوبه‌ای در این زمینه وجود ندارد.

شروع نیم سال دوم؛ واگذاری مستقیم سهام به افراد فاقد سهام عدالت جدی‌تر شد

سرانجام پس از گذشت شش ماه از سال و سخنان مطرح در این مدت، ششم مهرماه هیات وزیران تصمیم مهمی برای تخصیص سهام عدالت به جاماندگان داشت؛ بنابراین، هیأت وزیران در جلسه روز چهارشنبه ششم مهرماه ۱۴۰۱ که به ریاست آیت الله سیدابراهیم رئیسی رییس جمهور برگزار شد، وزارت اقتصاد را مکلف کرد، از محل باقی‌مانده سهام متعلق به دولت در بانک‌های صادرات، ملت و تجارت، شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران، شرکت مخابرات ایران و صنایع پتروشیمی خلیج فارس، نسبت به واگذاری مستقیم سهام به افراد فاقد سهام عدالت تحت پوشش کمیته امداد و سازمان بهزیستی اقدام کنند.

بر اساس مصوبه هیات وزیران، مبلغ سهام مورد واگذاری به هر یک از مشمولان، معادل حداکثر یکصد میلیون ریال با اعمال ۵۰ درصد تخفیف به صورت اقساط سالانه و ده ساله است. همچنین افراد مشمول این تصویب نامه، توسط نهاد‌های ذی ربط شناسایی و معرفی خواهند شد و احراز عدم تخصیص سهام عدالت به آنان (در مقطع واگذاری سال ۱۳۸۵) بر عهده سازمان خصوصی سازی خواهد بود.

سازمان خصوصی سازی نیز مکلف شد از طریق سازمان بورس و اوراق بهادار و تسویه وجوه، نسبت به انتقال سهام به کد سهامداری هر یک از مشمولان اقدام کند.

سهام واگذار شده تا پایان مدت اقساط در وثیقه سازمان خصوصی سازی قرار خواهد گرفت و آزادسازی سهام موصوف پس از تسویه کامل اقساط و مرحله‌ای (طی سه سال به نسبت مساوی) انجام خواهد شد. همچنین سهامداران می‌توانند پس از پایان سال پنجم نسبت به تسویه پیش از موعد و آزادسازی سهام خود اقدام کنند.

قیمت سهام موضوع این مصوبه توسط هیأت واگذاری و بر مبنای میانگین قیمت پایانی سهام هر شرکت از اولین روز کاری سال جاری منتهی به تاریخ ابلاغ این تصویب نامه/ منتهی به تاریخ جلسه هیأت واگذاری تعیین خواهد شد. در صورت عدم کفاف سهام برای واگذاری تا سقف ریالی تعیین شده برای هر فرد، سازمان خصوصی سازی مکلف است نسبت به تأمین کسری سهام از محل باقی مانده سهام دولت در شرکت‌های موضوع این مصوبه اقدام کند.

لازم به ذکر است، واگذاری سهام موضوع این تصویب نامه به موجب قرارداد الکترونیکی منعقده بین سازمان خصوصی سازی و فرد مشمول خواهد بود. همچنین نقل و انتقال سهام موضوع مصوبه خارج از ساعت معاملات و خارج از اتاق پایاپای، انجام خواهد گرفت و کلیه کارمزد، هزینه‌های نقل و انتقال و توثیق سهام موضوع این مصوبه بر عهده انتقال دهنده بوده و نقل و انتقال این سهام از پرداخت مالیات معاف است.  

جاماندگان سهام عدالت به پایان سال رسیدند؛ هنوز خبری نیست

در حالی که به نظر می رسید با تصمیم مهم هیات وزیران در مهرماه، روال تخصیص سهام عدالت به جاماندگان تسریع و عملیاتی شود، موانعی در این مسیر به وجود آمد. قربانزاده، رئیس سازمان خصوصی‌سازی بهمن ماه درمورد شناسایی جاماندگان سهام عدالت اظهار کرد: در راستای شناسایی جاماندگان سهام عدالت تکلیفی وجود داشت که باید انجام می‌شد. در این راستا در فاز نخست، مشمولان کمیته حمایت امداد و بهزیستی و همچنین ایثارگران شناسایی شدند و در ۲۲ خردادماه برای بررسی به هیات دولت ارسال شد. فرایند بررسی زمان‌برد و چندین بار بین هیات دولت و معاونت حقوقی ریاست جمهوری رفت‌وبرگشت داشت، زیرا ایرداتی درمورد بعضی از ضوابط وجود داشت که هیات دولت آن را مرتفع و مصوب کرد اما هیات تطبیق مجلس دوباره ایرادی مطرح نمود که درحال بررسی هستند.

وی به این پرسش که ایرادات هیات تطبیق مجلس چه مواردی بود، پاسخ داد: به طور کلی دو ایراد وجود داشت: نخست اینکه مرجع تصویب باید شورای عالی سیاست اصل ۴۴ باشد نه هیات وزیران. دوم آنکه سهام باید غیرمستقیم به مشمولان داده شود نه مستقیم. البته به هر دو ایراد پاسخ داده شد و معاونت حقوقی در حال پیگیری است، امیدوارم مورد قبول هیات تطبیق مجلس قرار بگیرد و اجازه دهند در پایان سال واگذاری را انجام دهیم.

چند هفته بعد دوباره نیز قربانزاده در گردهمایی مدیران کل امور اقتصادی و دارایی استان‌های سراسر کشور در این باره اظهار داشت: در خصوص تعیین تکلیف جاماندگان سهام عدالت؛ اول باید شورای عالی سیاست‌های کلی اصل ۴۴ تشکیل شود و شیوه اجرایی را مصوب کند تا بتوان پرتفوی سهام عدالت را نهایی کرد. رییس سازمان خصوصی سازی گفت: در حال حاضر پرتفوی سهام عدالت جاماندگان مشخص است، احکام ضوابط آن هم به تصویب هیات وزیران رسیده بود، اما هیات تطبیق مجلس به آن ایراد گرفت و اعلام کرد که مطابق قانون اجرایی سیاست‌های کلی اصل ۴۴ باید این شورا درباره آن تصمیم بگیرد و نه هیات وزیران؛ بنابراین، در حال حاضر جز اینکه شورای عالی سیاست‌های کلی اصل ۴۴ این موضوع را تصویب کند، راه دیگری وجود ندارد.

چهاردهم اسفندماه نیز رئیس سازمان بورس در این باره اظهار داشت: تعیین‌تکلیف جاماندگان سهام عدالت دارای مصوبه مجلس است و اکنون سازمان خصوصی‌سازی درصدد تعیین مصادیق آن قرار گرفته است. به محض مشخص شدن لیست افراد واجد شرایط، سازمان بورس آن را بررسی می کند و در اختیار شرکت سپرده‌گذاری قرار می‌دهد. عشقی اعلام کرد که سازمان بورس در مرحله شناسایی افراد برخوردار از سهام عدالت هیچ‌گونه دخالتی ندارد.

وعده سخنگوی اقتصادی دولت؛ تا پایان سال صبر کنید

خاندوزی به عنوان سخنگوی اقتصادی دولت شانزدهم اسفندماه در نشست خبری در پاسخ سوال خبرنگاران درباره اختصاص سهام عدالت به جاماندگان و پرداخت مرحله دوم سود سهام عدالت توضیح داد که درباره اختصاص سهام عدالت به افراد زیر پوشش نهادهای حمایتی مصوبه‌ای داشتیم اما مجلس اصرار داشت که به جای هیأت وزیران باید در شورای اصل ۴۴ مصوب شود. امروز عصر جلسه هیأت عالی با هدف بررسی تخصیص سهام عدالت به این قشر برگزار می‌شود که امیدواریم تا ۲۹ اسفند اجرایی شود.

وعده سهام عدالت برای جاماندگان به سال آینده رفت؟

در حالی که به روزهای پایانی سال نزدیک می شویم و به نظر می رسد خبری از تخصیص سهام عدالت به جاماندگان نباشد، نمایندگان مجلس در بودجه سال آینده به این موضوع ورود کردند؛ بنابراین، نمایندگان در نشست علنی نوبت روز شنبه ۱۳ اسفندماه مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی بخش هزینه‌ای لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ کل کشور، با بند‌های الحاقی (۵)، (۶) و (۷) تبصره ۲ ماده واحده این لایحه موافقت کردند.

در بند الحاقی ۵ تبصره ۲ ماده واحده این لایحه آمده است: به دولت اجازه داده می‌شود از محل واگذاری ۲۰درصد سهام و سهم الشرکه خود در شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی خوزستان جهت تکمیل عملیات اجرایی طرح احیای اراضی کشاورزی خوزستان و ایلام به شماره طبقه‌بندی ۱۳۰۶۰۱۲۰۲۴ هزینه نماید.

براساس بند الحاقی ۶ تبصره ۲ ماده واحده لایحه مذکور؛ دولت موظف است از محل باقی مانده سهام متعلق به دولت یا شرکت‌های دولتی در بنگاه‌های قابل واگذاری قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل چهل و چهارم (۴۴) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در سقف ردیف درآمدی ۳۱۰۵۰۰ نسبت به واگذاری سهام عدالت به کلیه جاماندگان مشمول دریافت این سهام اقدام نموده و گزارش اجرای این بند هر سه ماه یک بار توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی به کمیسیون‌های اقتصادی و اجتماعی مجلس شورای اسلامی ارسال نماید.

پیش از این نیز حسینعلی حاجی دلیگانی، عضو کمیسیون تلفیق بودجه مجلس شورای اسلامی، با اشاره به نشست کمیسیون تلفیق بودجه گفته بود: با مصوبه اعضای کمیسیون تلفیق مقرر شد تا جاماندگان از دریافت سهام عدالت که واجد شرایط مندرج در قانون هستند سال آینده سهام دریافت کنند و طبق این مصوبه دولت باید شرایط را برای ثبت نام و دریافت سهام عدالت برای این افراد را فراهم کند.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲
در انتظار بررسی: ۱۱
انتشار یافته: ۱۳
رضا اهوازی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۳۲ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۴
این کجاش عدالته طرف با کلی املاک و ثروت سهام گرفته اونوقت به امثال من مستاجر متاهل حرام است
یعنی استعلام برخوردار و غیر برخوردار اینقدر سخته؟!
مجتبی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۴۴ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۴
سلام من یک کارگرم ک چند وقته سرگذر کار بهم نمیخوره نزدیک عیده

به امام حسین ع دوتا بچه دارم مستعجرم به فاطمه زهرا ع خیلی

محتاجم اگه مسلمونی میتونه کمکم کنه انسانیت کنیین در هقم

جون عزیزانتون اگه واقعا کسی میتونه کمکم کنه. ش کارت

۵۸ جون بچه هام کلاه بردار نیستم
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۱۶:۵۰ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۴
تابناک لطفا شماره کارت برادر عزیز را ارسال کنید
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۰۱ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۴
شما سهام عدالت تان هم عادلانه نیست فامیل ماشرکت حمل و نقل داره شاید بالای ۲۰۰ تا کامیون و تریلر داشته باشد خودش را هم بیمه می کرد حالا باز نشسته شده و بچه هاش شرکت را می گردانند شنیدم چون بیمه تامین اجتماعی بوده سهام عدالت !!؟؟به ایشان تعلق گرفته دهها ملک و باغ و ویلا وو دارند ولی اتفاقا یک فامیل دیگر داریم که به سبب نوسانات بازار شغل اصلی ش که نقاش و طراح فرش بود را از دست داد و سر کارهای دیگر هم کل دارو ندارش را از دست داد حالا هم یک کار تولیدی بسیار کم درآمد دارد در کارگاه اجاره ای و سرمایه کم و خانه مستاجرش و بچه دانشجو و دم بخت بیچاره نتوانست حق بیمه تامین اجتماعی خودش را هم بدهد پس سهام عدالت احوی نژادی هم به ایشان تعلق نگرفت من این عدالت را عادلانه نمی دانم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۰۹ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۴
خدا کند مثل وعده همسانسازی حقوق بازنشستگان نباشد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۵۹ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۴
آخه کارمند و مسول و وزیر که حقوق میگیرید یکی بیاد مردونه بگه تکلیف ما چیه کارگریم فهم دارید ما آدم نیستیم
ااسم ما هم میره جز متوفی ها خدا رحم کنه این دیگه عدالت نیست ده سال نتونستند بفهمند مثلا من کارگرم
اهواز
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۱۷ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۴
تمام اقوام پولدار من که اکثرا کارمندبازنشسته نفت هستن سهام دارن هر وقت سود میدن مسخره می کنن اما به من بیکار ومجرد سهام ندادن. الان هم میگن 3دهک اول .چون مادرم 6500مستمری داره دهک 4هستیم.اگه عدالته و از بیت المال هست باید شامل همه بشه نه فقط پولدارها وسه دهک اول
فاطمه رجایی نژاد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۵۵ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۴
سلام بخدا منم اصلا این چند سال هیچ سهامی دریافت نکردم اخه این کجاش انصافه پولدارا بگیرن ولی ما که مستاجریم دوتا بچه یه شوعر گارگر این کجاش انصافه بقران
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۲۹ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۴
سهام ثروتمندان نه سهام عدالت .ما که عدالتی ندیدیم
سجاد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۲۴ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۵
من هم سهام ندارم رفیقام فامیلامون که پولدار هستن گرفتن من نگرفتم بقران این عدالت نیست بخدای واحد قسم هنوز یک ملیون پول رو کارتم ندیدم امیدم این بود اونم نمیدن بخدا عدالت وجود ندارد یا حق
آیدا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۱۱ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۵
سلام من از سالی ک سهام نوشتن جاموندم هی میگن سهام میدم نمی‌دن بخدا ک باور کنید تحت پوشش هستم جز دهک ۱ تا سوم هستم ولی یک بار اونم ۱۵۰هزار بهم دادن دی ماه ۱۴۰۰دیگ هیچی توروخدا ب ما جاماندها هم سهام بدید
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

captcha
برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # قاضی مقیسه # علی رازینی # ترور # ترامپ
الی گشت
نظرسنجی
ترامپ به ایران پیشنهاد رسمی مذاکره مستقیم خواهد داد؟