«تابناک» هر روز سعی دارد با انتخاب تیترهایی از حوزههای مهم خبری به خصوص سیاسی و اقتصادی، شما را در جریان اخباری مهم و اثرگذار قرار دهد که قطعا باید شنیده و خوانده شوند. در این بسته خبری، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی و اوضاع اقتصادی کشور انداخته میشود که مخاطبان با مطالعه آن به رهیافتهای مهمی از سیر وقایع اثرگذار کشور دست خواهند یافت.
فقط سالی یک بار و در این دیدار رهبری، «اتاق سیگار» در بیت، فعال میشود
مهر نوشت: دوست سپاه، ولی امری ما را به سمت تجمع اهل دخان راهنمایی میکند. چند قدم دورتر از سالن افطار، در را باز کرده بودند و پشت آن چند تا میز، چند تا بسته سیگار، چند تا فندک و چند تا جاسیگاری فراهم کرده بودند. کسانی که اهل دود بودند، بی درنگ به اینجا شتافته بودند و چشمشان از دیدن این پذیرایی جانانه رنگی شده بود. بالأخره بعد از چهار سال شاعران در نیمه ماه مبارک رمضان به دیدار مقام معظم رهبری رفتند.
واقعاً حیف نیست این قسمت از دیدار رهبری با شاعران در نیمه ماه مبارک رمضان را روایت نکنم؟ هنوز افطار نکردهایم که اهل دخان دنبال اتاق سیگار هستند! بعضی که سال اولشان است، میگویند ما شنیده بودیم برای دیدار شاعران یک اتاق مخصوص تدارک دیدهاند که مخصوص کشیدن سیگار است.
آنهایی که تجربه دارند، میگویند سالهای قبل که نماز جماعت توی حیاط برگزار میشد، یک گوشه اتاقی تدارک دیده بودند که معروف بود به اتاق سیگار. توی آن هم انواع و اقسام سیگارها را برای شاعران تهیه کرده بودند و خلاصه عیش همه جور بود.
اما قضیه امسال هنوز مشخص نیست. هم محل برگزاری نماز جماعت تغییر کرده، هم محل برگزاری جلسه. یعنی ممکن است امسال خبری از اتاق سیگار نباشد؟ من که امسال با خودم عهد کرده بودم اتاق سیگار را از دست ندهم، همراه با دوستان اهل دخان سراغ یکی از نیروهای سپاه، ولی امر را میگیریم. میگوید چرا نباشد؟ مگر میتواند نباشد؟ دیدار شاعران با همه دیدارها فرق میکند. در هیچ دیداری امکان ندارد چنین فضایی فراهم شود. اینجا و سیگار؟! ولی خب رهبری شاعران را خیلی دوست دارند. ظاهراً یک سال توی بازرسیها سیگار و فندک استاد یوسفعلی میرشکاک را میگیرند و نمیگذارند با خودش به داخل ببرد. وقتی رهبری متوجه میشوند بیحوصلگی استاد میرشکاک به خاطر سیگار است، دستور میدهند از این به بعد برای سیگار کشیدن شاعران فضایی فراهم کنند! از همان سال است که یک گوشه را به سیگار کشیدن شاعران اختصاص میدهند. من که سالها ماجرای اتاق سیگار را شنیده بودم، تا خودم ندیدم باور نکردم...
از کسی که پلاستیک سیگارها دستش بود میپرسم این ماجرا مال هر سال است؟ با خنده میگوید بله. هرسال خودمان انواع سیگارها را تهیه میکنیم، میآوریم و خودمان هم جمع میکنیم. او هم تأکید میکند که این اتفاق فقط برای دیدار شاعران رقم میخورد. بعد هم به شوخی میگوید اگر کم و کسری دارید بگویید! یکی دو نفر هم شوخیشان گل میکنند و اسم دو تا برند مشهور را میبرند. دوستمان با جدیت زیادی توضیح میدهد که میخواستم بگیرم، ولی تمام کرده بود! خب چرا از خودمان پنهان کنیم؟ شاعران سیگاری کم نیستند. همه شاعران سیگاری نیستند، ولی در یک دیدار چندساعته و چند صد نفری، طبیعی است که تعدادی از آنها سیگاری هستند و نیاز به سیگار دارند! فقط از رهبری برمیآید که تا این حد حواسش به شاعران باشد. وگرنه بیت رهبری کجا و سیگار کجا؟ این خرق عادت، هم نشان میدهد چرا شاعران تا این حد رهبری را دوست دارند، و هم نشان میدهد رهبری برای شاعران چه ارج و قربی قائل هستند. کنار اهل دخان سیگاری دود میکنیم و تا مراسم شروع نشده خودمان را به محل برگزاری جلسه میرسانیم.
«جنگندههای سوخو ۳۵» بهزودی وارد ایران میشوند؟
یک رسانه بلغارستانی مدعی شد تا چند روز آینده اولین اسکادران سوخو-۳۵ از روسیه وارد ایران میشود. یک رسانه بلغارستانی به نقل منابع نظامی ترکیه نوشت که ایران انتظار دارد، ظرف چند روز آینده، نخستین مجموعه از جنگندههای سوخو را تحویل بگیرد.این اطلاعات رسمی تایید نشده است. ایران ۲۴ جنگنده سوخو ۳۵ فلانکر-ای را خریداری کرده است. بر اساس گزارشهای مختلف، سوخوهای ۳۵ که برای سفارش مصر تولید شده بودند، به ایران تحویل داده میشوند. در اوایل ماه مارس، خبرگزاری مهر ایران تایید کرد که نیروی هوایی ایران این جنگندهها را خریداری کرده است.
زیدآبادی: مساله اصلی ایران؛ این است، نه آن!
احمد زیدآبادی، فعال سیاسی در «هممیهن» نوشت: اگر قرار است انتخابات زمستان امسال با مشارکت واقعی همراه شود، اصلاحات همهجانبه و عینی از هماکنون باید آغاز شود. تا زمانی که اصلاحات معنادار و ملموسی در جهت کارکرد طبیعی نهادهای انتخابی صورت نگیرد؛ انتخابات مجلس و ریاستجمهوری حتی اگر آزاد و رقابتی و با حضور چهرههای شاخص برگزار شود، گرهای از کلافِ در هم پیچیدهٔ بحرانهای انباشت شدهٔ کشور نخواهد گشود. به عبارت دیگر، نوع برگزاری انتخابات در جمهوری اسلامی تضمین کنندهٔ اصلاح امور نیست و به همین علت، تغییر و تحول در کارکرد نهادها مقدم بر انتخابات است. این تغییر و تحول کارکردی هم فقط از همین حکومت یکدست اصولگرایان برمیآید. اگر آنان تا انتخابات آتی تغییر و تحولات لازم و ضروری را انجام دهند، انتخابات هم در پی آن تبدیل به امری راهگشا و به خودی خود رقابتی و کم و بیش آزاد و سالم و مشارکتی خواهد شد؛ اما اگر تغییر و تحول و اصلاح ملموسی انجام نگیرد، انتخابات حتی به شرط رقابتی بودن آن، صرفاً نوعی بازگشت به دوران دو پارگی قدرت خواهد بود که در عمل وضعیت کشور را مبهمتر و مشکلات را پیچیدهتر میکند! پس اگر قرار است انتخابات زمستان امسال با مشارکت واقعی همراه شود، اصلاحات همهجانبه و عینی از هماکنون باید آغاز شود.
«خواهرزاده سعید جلیلی»، رییس ستاد انتخابات صداوسیما شد
رئیس صداوسیما در حکمی علیرضا خدابخشی، معاون سیاسی صداوسیما را به سمت رییس ستاد انتخابات صداوسیما منصوب کرد. به گزارش خبرآنلاین، علیرضا خدابخشی، خواهرزاده سعید جلیلی است.
سازمان بازرگانی به جای وزارت بازرگانی
رئیسی در نشست مشترک دولت و مجلس: دولت موافقت خود را با تشکیل وزارت بازرگانی به مجلس اعلام کرد، اما برخی نمایندگان در کمیسیونهای تخصصی با این موضوع مخالفت کرده و خواستار تشکیل سازمان بازرگانی شدند. دولت به منظور همراهی با مجلس با اصلاح نظر خود لایحه جدیدی به مجلس فرستاد که امیدواریم این موضوع بهزودی در دستور کار مجلس قرار گرفته و تعیین تکلیف شود.
المانیتور از قول یک مقام ایرانی: اگر تا سه ماه آینده برجام احیا نشود، مذاکره برای توافقی دیگر اجتنابناپذیر خواهد بود که اصلا هم کار سادهای نیست
دولت بایدن میگوید، برجام در دستور کار نیست. با این حال، روز دوشنبه گزارشی از اکسیوس فاش شد که ایالات متحده با شرکای اروپایی و اسرائیلی خود در مورد توافق موقت با ایران که شامل تعلیق برخی از تحریمها در ازای توقف بخشهایی از برنامه هستهای ایران میشود، گفتوگو کرده است. یک مقام ایرانی که به شرط ناشناس ماندن با المانیتور صحبت کرد، گفت که تهران هیچ نوع توافق موقت را نمیپذیرد. وی این پیشنهاد را «نتیجه طوفان فکری برخی اتاقهای فکر» خواند و گفت در چندین نوبت دیگر ابتکارات مشابه به ایران ارائه شده است. این مقام ایرانی که با المانیتور صحبت میکرد، گفت: «اگر ظرف دو تا سه ماه آینده توافقی نشود، مذاکره برای یک توافق دیگر اجتنابناپذیر خواهد بود و این به هیچ وجه کار سادهای با توجه به تمام پیچیدگیها در داخل و بیرون کشور نخواهد بود...» / انتخاب
معاون دادگستری کهگیلویه و بویراحمد: شیرهای سنگی نصب شده روی قبرها باید سریع جمع آوری شود
سیدعیسی حسنی معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کهگیلویه و بویراحمد: سنگ فروشیها و سنگ تراشیها از هرگونه پیکر تراشی یا فروش چنین پیکرههایی اجتناب کنند. پس از یک هفته موضوع را میدانی بررسی میکنیم؛ در صورت مشاهده، پرونده قضایی برای مُتخلفین تشکیل خواهد شد. یکی از این رسوم رواج یافته در سالهای اخیر، تهیه سنگ قبرهای چند ده میلیونی و شیرهای سنگی است که گاهی قیمت آنها سر به فلک میکشد. به سنگ فروشیها و سنگ تراشیها اعلام میکنیم تا از هرگونه پیکر تراشی یا فروش یا عرضه چنین پیکرههایی اجتناب کرده و سریع نسبت به جمع آوری آنها اقدام کنند. /ایلنا
روزنامه اصولگرا: حجاب با «جریمه و تنبیه»، حل نمیشود
روزنامه رسالت نوشت: حجاب، مسالهای نیست که با یک قانون مبتنی بر برخورد و تنبیه و جریمه حل بشود. این سیاستهای بدون برنامه، تنها پیچیدگی این مقوله را خواهد افزود.
اخراج چهار دیپلمات ایران در جمهوری آذربایجان
جمهوری آذربایجان چهار دیپلمات ایران در باکو را عنصر نامطلوب معرفی کرد و از آنها خواست تا خاک این کشور را ظرف ۴۸ ساعت ترک کنند. آپا خبرگزاری رسمی جمهوری آذربایجان اعلام کرد، این موضوع در جریان احضار دو روز پیش سیدعباس موسوی سفیر ایران به وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان به وی اعلام شده است. این چهار دیپلمات ایران به دلیل آنچه فعالیتهای مغایر با ماموریت دیپلماتیک خود و مغایر با کنوانسیون ۱۹۶۱ خوانده شده، توسط دولت جمهوری آذربایجان «عنصر نامطلوب» تشخیص داده شده اند.
عضو مجلس خبرگان: نوشتهها و گفتارهای بسیاری از مسئولین در جامعه ما ارزش ادبی ندارد
سید حسن عاملی عضو مجلس خبرگان رهبری: چرا الان سخنان و حرف زدن ما حتی نوشتهها و گفتارهای بسیاری از مسئولین در جامعه ما ارزش ادبی ندارد؟ در حالی که باید سخنان ردههای ارشد جامعه باید به تراث ماندگار ادب فارسی تبدیل شود. یک مدیر وقتی صحبت میکند باید بیانات او جزو منشآت باشد؛ منشآت فراهانی را بخوانید ثروت لغوی، صنایع ادبی، عمق معلومات و اشراف بر مزایای کلام غوغا میکند. متاسفانه ادبیات در حصار، محدودیت و محاصره قرار گرفته است. ادبیات به معنای عام متاسفانه در جامعه ما مهجور است و بدنه اصلی جامعه ما از برکات آن محروم مانده است. ادبیات در جامعه ما میتواند نقش بسیار بزرگی ایفا کند. / جماران
توضیحات دادستان مرکز استان گیلان در مورد نامه کشفشده در محل فوت مرحوم کیومرث پوراحمد
دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان گیلان: نوشتهای که همراه مرحوم پوراحمد کشف شده، نوشتهای کاملا شخصی، خصوصی و خانوادگی است. عدمانتشار تصاویر دلنوشتههای خانوادگی و خصوصی پوراحمد در بخشی از وصیتنامه وی مورد تاکید قرار گرفته است. مرحوم پوراحمد در پایان این نامه تاکید کرده به غیر از خانوادهاش کسی از محتوای نامه باخبر نشود و با توجه به اینکه خانواده مرحوم از محتوای نامه مطلع هستند، در صورت صلاحدید محتوای آن را منتشر خواهند کرد. / میزان
رکورد رشد اجارهبها شکسته شد
آمارهای تغییرات اجاره مسکن نشان میدهد، در سال ۱۴۰۰ رشد اجارهبهای مسکن با نرخ نزدیک به ۴۷ درصدی و در بهمن امسال با نرخ رشد بیش از ۵۰ درصدی، رکورد ۳۲ساله رشد اجارهبها در مناطق شهری کشور شکسته شده است؛ موضوعی که حتی نه در سال ۱۳۷۴و ۱۳۷۵و نه در سال ۱۳۹۰ و ۱۳۹۱ رخ داده بود.
وزیر اقتصاد: باید انرژیها را آزاد کنیم تا سرعت حرکت قطار پیشرفت را افزایش دهیم
خاندوزی در نشستی با اعضای جامعه مشاوران رسمی مالیاتی ایران خطاب به حاضران در جلسه گفت: شما اعضای جامعه مشاوران رسمی مالیاتی ایران، مولود یک حرکت تحولی مبتنی بر دو رکن حرکت به سمت شفافیت و ایجاد فرصتهای برابر و عدالت هستید؛ بنابراین، تلاش کنید، در ادامه این مسیر راضی نبودن نسبت به شرایط موجود و تحولخواهی که شایسته مردم ایران است را سرلوحه کارهای خود قرار دهید. باید انرژیها را آزاد کنیم تا سرعت حرکت قطار پیشرفت را افزایش دهیم و این نیازمند همین تلاشها در راستای تحولخواهی است. /فارس
انتقاد نماینده مجلس از قیمت گذاری خودروی داخلی بر اساس بورس لندن
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: بیش از ۷۰ درصد مواد اولیه مورد نیاز تولید خودرو شامل فولاد، مس، آلومینیوم، چدن و... با وجود اینکه از داخل تامین میشود، با دلار قیمتگذاری میشود، در واقع با رشد نرخ دلار، مواد اولیه نیز با تورم روبهرو میشود. در نتیجه قیمت تمام شده خودرو افزایش مییابد. عسکری با بیان اینکه باید این موضوع ریشهای حل شود، چه دلیلی دارد موادی که در داخل تولید میشود با نرخ دلار و به طور مثال براساس بورس لندن قیمتگذاری شود، تصریح کرد: نکته مهم دیگر این که پس از کشف قیمت پایهی این محصولات با روش فوق، این مواد اولیه در بورس کالا نیز عرضه میشود و دوباره وارد میدان رقابت از نظر قیمت خواهد شد. این موضوع موجب شده که در برخی موارد، قیمت این محصولات بالاتر از بهای منطقهای آن به خودروساز فروخته شود. با حل این موضوع از یک سو قیمت خودرو منطقی میشود و از سوی دیگر، وابستگی آن به دلار و نوسانات پیاپی حاصل از آن کاهش مییابد.
مصوبه افزایش قیمت خودرو به وزارت صمت نرسید؟
عصر روز سهشنبه همین هفته (١۵ فروردین ماه)، شورای رقابت دستورالعمل افزایش قیمت محصولات خودروسازان را تصویب کرد و بالاخره پس از بالغ بر یک سال، محصولات خودرویی داخلی مجوز افزایش قیمت رسمی درب کارخانه را که از آن به عنوان اصلاح قیمتها یاد میشود، دریافت کردند. از همان ابتدا، شورای رقابت اعلام کرد، با توجه به اینکه شورای رقابت اجازه قیمتگذاری ندارد، میزان افزایش قیمت محصولات داخلی یا همان خودروهای غیرمونتاژی تصویب شده را به وزارت صمت ابلاغ میکند. اما امید قالیباف سخنگوی وزارت صمت در این رابطه نوشت: در روزهای اخیر همکاران رسانهای از وزارت صمت پیگیر مصوبه شورای رقابت بودهاند؛ قاعدتاً مسئولیت زمان و نحوه اطلاعرسانی و پاسخگویی هر تصمیمی با نهاد تصمیمگیر (شورای رقابت) است و در گذشته هم چنین بوده است؛ ضمن اینکه تاکنون مصوبهای به وزارت صمت نرسیده است.
درآمد ۲۵۰ هزار میلیارد تومانی دلالان در بازار خودرو
رئیس هیات مدیره انجمن صنایع همگن قطعهسازی کشور با اشاره به نام گذاری سال ۱۴۰۲ به عنوان مهار تورم و رشد تولید، افزود: تعدیل قیمت خودرو به هر دو هدف، مستقیم کمک میکند؛ یعنی اصلاح قیمت خودرو باعث کاهش ۲۰ تا ۳۰ درصد قیمت بازار شده و به کاهش تورم بازار کمک میکند. از سوی دیگر، توقف زیان تولید خودروسازان، زمینه افزایش میزان تولید را فراهم میکند که این موضوع نیز خود منجر به کاهش تورم هم برای خودروساز و قطعه ساز و هم مصرف کننده میشود. در این میان دولت نیز از افزایش میزان تولید منتفع خواهد شد. وی با بیان این که تنها گروهی که قطعا برای افزایش قیمت کارخانهای زیان خواهند دید، دلالان و رانت خواران هستند که از اختلاف بالای قیمت کارخانه و بازار در یک سال توانسته اند ۲۵۰ هزار میلیارد تومان درآمد کسب کنند، گفت: اصلاح قیمت خودرو، حرکتی شجاعانه است که اگر به درستی تبیین شده و مزایای آن برای جامعه بازگو شود، میتواند سبب ایجاد آرامش در بازار و تامین منافع همه ذینفعان شود.
نجفی منش با اشاره به برخی انتقادات غیرکارشناسی ناشی از افزایش قیمت کارخانهای توسط برخی که منافعشان به خطر افتاده افزود: ممکن است در این مسیر برخی افراد که از اختلاف قیمت بازار و کارخانه منتفع میشوند، به استناد به فرمایشات مقام معظم رهبری در شعار سال و ضرورت مهار تورم، دست به اقدامات تخریبی بزنند، اما اصلاح قیمتها در نهایت باعث کاهش تورم و ایجاد آرامش در بازار خودرو خواهد شد.
توییت یک مقام مسئول در دفتر رئیس جمهور درباره قیمت دلار
مدیرکل روابط عمومی دفتر ریاست جمهور در توییتی نوشت که قیمت دلار پس از برجام همیشه صعودی بود و هیچ گاه به قیمت قبل از آن بازنگشت. متن توییت محمدمهدی رحیمی به شرح زیر است؛
دلار در مقاطع مهم سال توافق هستهای و اوج هنرنمایی تیم سیاست خارجی اعتدال؛ اولین روز پس از امضای برجام (۲۴ تیر۹۴) ۳۲۱۸تومان
- روز اجرایی شدن برجام (۲۷ دی ۹۴) ۳۴۰۰تومان
- پایان سال۹۴: ۳۴۶۸تومان
در واقع دلار پس از برجام همیشه صعودی بود و هیچگاه به قیمت قبل از آن بازنگشت!
فرزین: تورم به موضوعی مزمن در اقتصاد ایران بدل شده است
محمدرضا فرزین با اشاره به نام گذاری سال جاری به عنوان «سال مهار تورم و رشد تولید» از سوی مقام معظم رهبری تصریح کرد: تحقق هدف مهار تورم در گرو کنترل نقدینگی، مهار افزایش هزینههای دولت و در پیش گرفتن سیاستهای مالی و خارجی مناسب است. رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه در زمینه تورم، نقش اصلی را بانک مرکزی عهده دار است، تاکید کرد: سال هاست تورم به موضوعی مزمن در اقتصاد ایران بدل شده است و تمام حاکمیت باید برای مهار آن کمک کنند. البته درباره نقدینگی هم معتقدیم که باید این شاخص هدفمند به سمت بازارهای مولد هدایت و آثار آن در مهار تورم و تحقق رشد تولید مشاهده شود.