بارش‌های بهاری گیلان بیش از نرمال خواهد بود

رئیس گروه مطالعات و تحقیقات هواشناسی گیلان گفت: بر اساس خروجی مدل های پیش بینی وضعیت جوی بارش های فروردین و اردیبهشت ماه گیلان و نیز حوضه آبریز سفیدرود ۱۰ تا ۲۰ درصد بیش از نرمال خواهد بود.
کد خبر: ۱۱۷۰۲۴۰
|
۱۸ فروردين ۱۴۰۲ - ۱۰:۰۰ 07 April 2023
|
7891 بازدید

به گزارش «تابناک»، سید محمد تقی سدیدی روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به میزان بارش ها در گیلان و حوضه آبریز سد سفید رود اظهار کرد: میزان بارش کشور در سال آبی جاری (از اول مهرماه سال گذشته تا چهاردهم فروردین ماه) در کشور ۱۵۰.۱ میلیمتر است که این میزان نسبت به سال آبی گذشته در این زمان که ۱۳۶.۵ میلیمتر ثبت شده بود ۹.۹ درصد افزایش و نسبت به دوره بلند مدت ۱۵.۵ درصد کاهش را نشان می دهد.

وی عنوان کرد: در سال آبی جاری تا کنون ۵۶۰.۳ میلیمتر در گیلان بارندگی ثبت شده که این میزان در مدت مشابه سال گذشته که ۷۰۹.۲ میلیمتر بوده ۲۱ درصد و در قیاس با میانگین بلند مدت که ۷۰۷.۸ میلیمتر است ۲۰.۸ درصد کاهش نشان می دهد.

این کارشناس مسئول ادامه داد: همچنین در این سال آبی تا کنون حوضه آبریز سد سفیدرود شاهد ۲۰۳.۵ میلیمتر بارش باران بود که سال گذشته در همین مدت میزان بارش در این حوضه ۲۰۰.۹ میلیمتر بوده که ۱.۳ درصد افزایش دارد و در مقایسه با دوره بلند مدت که ۲۲۵.۵ میلیمتر است ۹.۸ درصد کاهش نشان می دهد.

سدیدی اظهار کرد: تحلیل‌های آماری نشان می دهد که تمامی شهرستان های گیلان نسبت به دوره بلند مدت ۲۰ ساله کاهش بارش داشته اند که بیشترین کاهش در شهرستانهای رودبار و تالش به ترتیب با ۳۹.۷ و ۳۴.۷ درصد افت، اتفاق افتاده است.

وی یادآورشد: در سال زراعی جاری تمامی مناطق استان طی همه ماه های سپری شده به غیر از فروردین ماه بارش کمتر از نرمال داشته اند که این کاهش بارش استان به طور میانگین ۲۰.۸ درصد کمتر نسبت به نرمال بوده است.

سدیدی به پیش بینی بلند مدت بارش هواشناسی گیلان در ماه های پیش رو اشاره و تصریح کرد : بر این اساس بارش در اردیبهشت ماه گیلان ۱۰ تا ۲۰ درصد بیش از نرمال اتفاق می افتد؛ ضمن اینکه بارش اردیبهشت ماه حوضه آبریز نیز ۱۰ تا ۵۰ درصد بیشتر از حد نرمال پیش بینی شده است.

وی بارش نرمال اردیبهشت ماه در گیلان را ۴۹.۹ میلیمتر عنوان کرد و افزود: بارش نرمال در خرداد ماه گیلان ۲۵.۵ میلیمتر پیش بینی شده اما انتظار می رود که بارش ها در خرداد ماه گیلان ۱۰ تا ۲۰ درصد بیش از حد نرمال باشد؛ ضمن اینکه بارش ها در حوضه آبریز سد سفید رود در خرداد ماه نرمال ارزیابی می شود.

رئیس گروه مطالعات و تحقیقات هواشناسی گیلان با بیان اینکه بارش نرمال در تیرماه ۴۴.۲ میلیمتر است اما پیش بینی می شود در غرب استان میزان بارش ۱۰ درصد کمتر از نرمال و در حوضه آبریز سفیدرود نرمال باشد.

پیش بینی می شود اردیبهشت ماه یک درجه دمای هوای استان گرمتر از نرمال باشد

سدیدی به پیش بینی های بلند مدت دمایی استان نیز اشاره و تصریح کرد: دمای نرمال استان در اردیبهشت ماه ۱۷.۲ درجه سانتیگراد است اما پیش بینی می شود که دمای اردیبهشت ماه امسال استان و در حوضه سد سفیدرود تا یک درجه گرمتر از دمای نرمال باشد.

این کارشناس هواشناسی براساس نقشه های هواشناسی و داده های آماری با بیان اینکه دمای خرداد ماه در استان ۲۲.۴ درجه سانتیگراد است، دمای خرداد در استان نرمال اما در حوضه آبریز یک تا ۲ درجه گرمتر از نرمال پیش بینی کرد.

وی گفت: دمای نرمال در تیرماه با ۲۴.۷ سانتیگراد ثبت شده که پیش بینی می شود دمای تیرماه در استان یک درجه گرمتر از نرمال و در حوضه آبریز یک تا ۲درجه گرمتر از نرمال باشد.

رئیس گروه مطالعات و تحقیقات هواشناسی گیلان با اشاره به تحقیق صورت گرفته بر داده های آماری ۳۰ ساله اخیر در بررسی احتمال وقوع سرمازدگی برای محصول برنج طی ماه های فروردین و اردیبهشت اظهار داشت: در بررسی های انجام شده بر اساس منابع صفر بیولوژیک برنج ۱۰ درجه سانتیگراد در نظر گرفته شده و سه سناریوی دمایی سال گرم، سرد و نرمال در محاسبات لحاظ شده است.

وی ادامه داد:با توجه به پیش بینی های صورت گرفته در دو ماه آینده شرایط دمایی نرمال و گرمتر از نرمال را در استان خواهیم داشت و با احتمال ۷۵ درصد در جلگه مرکزی گیلان تا هفدهم فروردین ماه احتمال وقوع سرمازدگی محصول برنج وجود دارد.

سدیدی افزود: همچنین به احتمال ۵۰ درصد تا ۲۳ فروردین ماه کمینه دما در جلگه مرکزی گیلان به کمتر از ۱۰ درجه سانتیگراد برسد.

این کارشناس اضافه کرد: از ۲۶ تا ۳۱ فروردین ماه جاری با وجود اینکه احتمال وقوع سرما زدگی به کمتر از ۵۰ درصد می رسد اما بررسی ها نشان داده در این بازه زمانی در یک سوم سال های مورد مطالعه دماهای کمینه کمتر از ۶ درجه سلسیوس اتفاق افتاده است.

وی ادامه داد: براساس تحقیقات انجام شده پیرامون تقویم کشت برنج در گیلان با استفاده از پارامتر "درجه روز رشد" مناطق محدوده فومن، شفت و صومعه سرا کوتاهترین دوره رشد محصول برنج را داشته و مناطق محدوده اسالم، تالش و آستارا دارای طولانی ترین رشد برنج را می باشند.

بیان کرد: زود کاشتن دلیل بر زود برداشت کردن نیست زیرا به‌دلیل پایین بودن دمای هوا در اواخر فروردین و اوایل اردیبهشت ماه گیاه برنج میزان درجه روز رشد کمتری را دریافت می کند بنابراین از رشد کمتری برخوردار خواهد بود.

رئیس گروه مطالعات و تحقیقات هواشناسی گیلان اظهار داشت:به عبارت دیگر مقدار اندک درجه روز رشد دریافتی در یک دوره طولانی در ابتدای فصل کشت با تعداد روز کمی در انتهای فصل کشت قابل جبران است.

به گزارش ایرنا، سد سفیدرود بزرگ‌ترین سد مخزنی گیلان است که آب مورد نیاز ۱۷۲ هزار هکتار از مجموع ۲۳۸ هزار هکتار شالیزارهای استان را تامین می‌کند.

این سد بر روی رودخانه سفیدرود و در پایین دست محل تلاقی ۲ رودخانه قزل اوزن و شاهرود در ۷۵ کیلومتری جنوب شهر رشت و در مجاورت شهر منجیل احداث شده است.

بر اساس آمارها؛ میزان آب مورد نیاز سالانه در استان بیش از سه میلیارد و ۳۰۰ میلیون مترمکعب در بخش ها و مصارف مختلف می باشد که معادل ۹۲ درصد آن در بخش کشاورزی استفاده می شود و بیشترین بخش آب‌بر کشاورزی استان شالیزارهاست.

گیلان بزرگترین تولیدکننده ارقام بومی و با کیفیت برنج در کشور به شمار می‌آید که با ۲۳۸ هزار هکتار اراضی شالیزاری رتبه اول کشور را از لحاظ سطح زیرکشت و رتبه دوم تولید برنج را به خود اختصاص داده‌است.

ارقام هاشمی، علی کاظمی، صدری، حسنی و دیلمانی جزو رقم‌ های کیفی و ارقام گوهر و سپیدرود جزو رقم‌های پرمحصول است که در شالیزارهای گیلان کشت می‌شود، بیشترین رقم‌های کشت شده برنج در این استان، رقم‌های کیفی هاشمی و علی کاظمی است که افزون بر ۸۵ درصد محصول برنج گیلان را شامل می‌شود.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
سرمربی بعدی تیم پرسپولیس چه کسی باشد؟