بین الملل تابناک: چهارصد و بیست و شش روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که در حملهای در منطقه دونتسک، ۲۰۰ تن از تجهیزات نظامی و مهمات اوکراین را نابود شده است.
به گزارش اسپوتنیک، وزارت دفاع روسیه یکشنبه در بیانیهای گفت: در پی حمله به مواضع نظامی [نیروهای اوکراین]در یک ایستگاه راهآهن در شهر کراماتورسک [در جمهوری خلق دونتسک] ۲۰۰ تن از تجهیزات نظامی و مهمات نیروهای مسلح اوکراین نابود شد.
کشورهای غربی انواع مختلفی از تسلیحات و سامانههای نظام را در اختیار اوکراین قرار دادهاند.
سامانههای دفاع هوایی، سیستمهای راکتی پرتاب چندگانه، تانک، توپخانه خودکشیی و تسلیحات هوایی از جمله تجهیزاتی است که غرب به اوکراین داده است تا در مقابل روسیه از آنها استفاده کند.
کرملین و همچنین گروهی از مخالفان جنگ هشدار دادهاند که ادامه این کمکها باعث تداوم جنگ میشد.
این در حالی است که اوکراین آماده میشود تا با استفاده از تسلیحات و حمایتهای غرب ضدحملهای را علیه نیروهای روس آغاز کند.
اما تارنمای پولیتیکو هفته گذشته گزارش داد که دولت جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا بیسر و صدا برای احتمال شکست «ضدحمله» بهاری اوکراین علیه روسیه آماده میشود و نگران تبعات آن است.
تیم بایدن علنا از اوکراین حمایت کرده و وعده داده است «تا جایی که لازم باشد» کمکهای اقتصادی و تسلیحاتی به این کشور میدهد. اما مقامهای دولت آمریکا در محافل خصوصی نسبت به دستاوردهای اندک حملات اوکراین ابراز نگرانی کردهاند.
گزارشهای اطلاعاتی آمریکا نشان میدهد که اوکراین توانایی عقب راندن نیروهای روسیه در جاهایی را که عمیقا موقعیت مستحکمی دارند، ندارد. این نگرش در مورد سایر میادین نبرد در اوکراین نیز صدق میکند.
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه روز یکشنبه گفت که مسکو به تصرف و اشغال مدرسه سفارت این کشور در لهستان پاسخ بسیار سختی خواهد داد.
به گزارش خبرگزاری "تاس", زاخارووا در برنامهای در شبکه تلویزیونی روسیا ۱ در پاسخ به این سوال که آیا پاسخ روسیه به اقدامات لهستان تند خواهد بود یا خیر، گفت: «پاسخ بسیار شدید خواهد بود.
وی گفت : ورشو با اقدامات تلافی جویانه مواجه خواهد شد. این اقدامات توسط آژانسهای روسیه درحال بررسی هستند.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه تاکید کرد: ما اقدامات تلافی جویانه را آغاز کردهایم، این انتخاب لهستان بوده است، ما پاسخ خواهیم داد.
صبح روز شنبه، مقامات لهستانی ساختمان مدرسه سفارت روسیه در ورشو را به زور تصرف کردند.
مقامات لهستانی به کادر آموزشی این مدرسه اعلام کردند تا ساعت۱۹:۰۰ روز شنبه (به وقت محلی) ساختمان را تخلیه کنند. سفارت روسیه در لهستان اقدامات مقامات لهستان را غیرقانونی توصیف کرد.
«گیتاناس ناوسدا» رئیس جمهور لیتوانی در مصاحبه با روزنامه ایتالیایی «ریپابلیکا» که امروز (یکشنبه) منتشر شد، احتمال پیوستن اوکراین به ناتو در جریان درگیریهای فعلی این کشور را منتفی دانست.
وی تصریح کرد که بحث درباره الحاق احتمالی اوکراین به ناتو یکی از سختترین موضوعات نشست ائتلاف ناتو است که قرار است 11 و 12 ژوئیه در «ویلینیوس» برگزار شود.
وی در این خصوص توضیح داد: «صادقانه بگویم، این سختترین موضوعی است که در ویلینیوس با آن مواجه خواهیم بود. لیتوانی برای یک دستور کار جاه طلبانه فشار می آورد اما برخی کشورها هنوز در ارسال سیگنالهای قوی به [ولودیمیر] زلنسکی [رئیس جمهور اوکراین] در مورد این موضوع مردد هستند».
وی ایده ورود احتمالی کییف به ناتو قبل از پایان جنگ اوکراین را منتفی دانست و گفت: «بسیار دشوار است. ما این را میدانیم و خود اوکراینیها هم این را میدانند. ما باید به سمت مرحله عملی حرکت کنیم و مراحل و فرمولهایی تعیین کنیم تا مشخص شود که چگونه پس از پایان درگیری عمل کنیم».
ناوسدا همچنین ابراز امیدواری کرد که نقشه راه الحاق اوکراین در این اجلاس ناتو مشخص شود.
اوایل ماه آوریل، «ینس استولتنبرگ» دبیرکل ناتو از کییف بازدید کرد و در جریان دیدار با «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین تصریح کرد: «درهای ناتو به روی اوکراین باز است».
وی همچنین تصریح کرد که شرکتکنندگان در نشست ویلنیوس در ماه ژوئیه درباره تضمینهای امنیتی برای اوکراین بحث خواهند کرد.
به باور معاون وزیر خارجه اوکراین نقش میانجیگرانه چین در جنگ روسیه در اوکراین قابل تأمل و تصور است. آندری ملنیک این نظر را در حالی ابراز میکند که دامنه جنگ ظاهرا به شبهجزیره کریمه نیز کشیده شده است.
آندری ملنیک، معاون وزیر خارجه اوکراین روز یکشنبه ۳۰ آوریل (۱۰ اردیبهشت) در گفتوگو با گروه رسانههای فونکه در آلمان نقش میانجیگرانه چین در جنگ روسیه در اوکراین را تصورپذیر دانست. او گفت: «چنین چیزی غیرواقعبینانه نیست.»
ملنیک در ادامه سخنان خود تصریح کرد: «چینیها طبیعتا مصالح و علایق خود را دنبال میکنند. اما گمان میکنم، راهحلی مسالمتآمیز و عادلانه و پایان درگیریهای بیشتر به نفع پکن است تا این زلزله سنگین و پایانناپذیر که کل نظم جهانی را به لرزه درآورده است.»
او با اشاره به تماس تلفنی اخیر میان ولودیمیر زلنسکی و شی جینپینگ، روسای جمهوری اوکراین و چین گفت: «این گامی بزرگ به جلو بود تا مناسبات خود با چین را تقویت کنیم و بتوانیم به تهاجم روسیه پایان دهیم.»
معاون وزیر خارجه اوکراین در عین حال اذعان داشت که موضع چین طبیعتا میتواند با موضع اوکراین متفاوت باشد. به گفته او، "برای کییف خروج تمامی نیروهای روس از مناطق اشغالی شرطی بنیادین است".
به گزارش دویچه وله، اظهارات ملنیک درباره قابل تأمل بودن نقش میانجیگرانه چین در حالی منتشر شده که دامنه جنگ ظاهرا به شبهجزیره کریمه نیز کشیده شده است.
روز گذشته یک انبار نفت در شهر بندری سواستوپل در حاشیه دریای سیاه و محل اسقرار ناوگان روسیه دچار آتشسوزی شد. به گفته یک مقام اطلاعاتی اوکراین ۴۰ هزار تن محصولات نفتی در جریان این حریق از بین رفته است.
مقامات روسیه اوکراین را مسئول این حادثه دانسته و گفتهاند که این آتشسوزی در پی حملهای پهپادی روی داده است. این در حالی است که کییف این اتهام را رد کرده و یک مقام اطلاعاتی اوکراین از "جزایی الهی" در قبال حملات موشکی روسیه در روز جمعه گذشته سخن گفته است.
سخنگوی سابق ارتش اوکراین روز یکشنبه در گفتوگو با یکی از رسانههای این کشور از قدرت آتش روسها و لزوم دریافت سامانههای بیشتر «پاتریوت» خبر داد.
«ولادیسلاو سلزنیوف» کارشناس نظامی و سخنگوی سابق ستاد کل نیروهای مسلح اوکراین گفت که اوکراین برای محافظت از خود برابر حملات روسیه به دستکم ۲۰ سامانه دفاع هوایی پاتریوت نیاز دارد.
سلزنیوف گفت: «خیلی خوب است که ما دو سامانه پاتریوت را از شرکای غربی خود دریافت کردیم، اما کافی نیست. ما حداقل به ۲۰ آتشبار از این سامانهها نیاز داریم.»
گفته میشود که ارتش اوکراین اینک مجهز به دو آتشبار پاتریوت برای مقابله با اهداف هوایی روسیه است.
سرهنگ «سرگئی خاتیلف» رئیس سابق نیروهای پدافند موشکی مسکو اخیرا گفت که وعدههای اعضای ناتو به اوکراین در زمینه ارسال سامانههای پدافندی عملی نیست زیرا این کشورها خود سامانه پدافند هوایی یکپارچه ندارند. به عقیده وی، اگر کشورهای عضو ناتو هر آنچه را که به اوکراین وعده دادهاند ارائه دهند، به هرحال امکان ایجاد یک سامانه دفاع هوایی لایه به لایه و یکپارچه وجود نخواهد داشت و همه به این دلیل است که خود اروپا امروز چنین سامانهای ندارد.
از اواخر دهه ۸۰ میلادی پدافند هوایی اروپا تنزل یافته است. از آن زمان، کشورهای اروپایی عضو ناتو سامانههای دفاع هوایی جدید سفارش ندادهاند، سامانههای دفاع هوایی قدیمی، موشکها و همچنین جنگندههای رهگیر آنها بهطور گسترده از کار افتادهاند. به عنوان مثال، فرانسه همچنین فاقد پدافند هوایی پیشرفته هوایی برابر حملات هوایی است.
ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهور اوکراین در مصاحبهای که شنبه (۲۹ آوریل) منتشر شد گفت که کار بر روی ضدحمله بسیار مورد انتظار علیه نیروهای روسیه در حال انجام است و این اتفاق خواهد افتاد.
به گزارش سیانان، در ویدئویی که از این مصاحبه بر روی کانال تلگرامی زلنسکی منتشر شد، او میگوید «حمله متقابل انجام خواهد شد» و در ادامه، ضمن بیان این که به موفقیت این ماموریت اعتقاد دارد، اظهار داشت: در حال آماده شدن برای آن هستیم. انجام خواهد شد. میتوانیم سرزمینهای خود را از اشغال خارج کنیم.
رئیسجمهور اوکراین با این حال گفت آمادگی ندارد با جزئیات درباره زمان و چگونگی این ضدحمله بگوید. این در حالی است که رئیس گروه نظامی واگنر وابسته به ارتش روسیه پیشتر اعلام کرد طبق پیشبینیها ارتش اوکراین تا نیمه ماه مه (۲۵ اردیبهشت) حملات خود را علیه نیروهای روسیه آغاز خواهد کرد.
زلنسکی در ادامه سخنانش تاکید کرد اوکراین همچنان به تسلیحات خاص نیاز دارد و گفت خطر اصلی پیشروی نیروهایش این است که آیا مهمات کافی مورد نیاز را در اختیار خواهند داشت یا خیر. به گفته وی، «تسلیحات در لحظات آزادسازی (سرزمینها) تعیینکننده هستند».
به نوشته وبگاه شبکه آمریکایی سیانان، اوکراین «تلاشهای فوقالعادهای را برای پنهان کردن شروع حمله متقابل حیاتی خود به لحاظ استراتژیک، انجام داده است». «هانا مالیار» معاو وزیر دفاع اوکراین هفته گذشته گفت حمله متقابل اعلام نخواهد شد.
طبق این گزارش، بخش عمده تمرکز گمانهزنیهای اخیر بر منطقه جنوبی زاپروژیا قرار دارد که نیروهای کییف میتوانند تلاش کنند شبهجزیره کریمه که به روسیه الحاق شده را از سرزمینهای تحت تصرف روسیه در شرق اوکراین و سرزمین اصلی روسیه جدا کنند.
ماههاست منابع غربی حدس و گمانهایی را درباره آغاز مجموعهای از ضدحملات از طرف نیروهای اوکراینی علیه روسیه در بهار مطرح کردهاند. پیش از این وزارت خارجه روسیه تاکید کرد چنین گمانهزنیهای آشکاری در کشورهای غربی در مورد انتظارات برای ضدحمله علیه روسیه تاییدکننده دخالت مستقیم کشورهای غربی در جنگ اوکراین است.
سهشنبه پیش روزنامه نیویورک تایمز به نقل از اسناد محرمانه فاش شده وزارت دفاع آمریکا که اخیرا روی اینترنت پخش شده، گزارش داد نیروهای اوکراینی درصدد آغاز حملاتی در مناطق جنوبی این کشور هستند که به دست روسیه افتاده است.
طبق بیانیهای که در وب سایت دولت انگلیس منتشر شده است، دولت این کشور قصد دارد در چارچوب صندوق بینالمللی اوکراین به رهبری انگلیس، موشکهای دوربرد برای کییف خریداری کند.
انگلیس از زمان جنگ روسیه و اوکراین بیش از ۲ میلیارد پوند به کییف کمک نظامی کرده است که بعد از آمریکا دومین رتبه کمک به اوکراین را در اختیار دارد.
انگلیس پیش از این چندین سامانه پرتاب موشک M۲۷۰ را برای شلیک راکتهایی با برد ۹۰ کیلومتر در اختیار کییف قرار داده است.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه اوایل سال جاری طی یک سخنرانی در پارلمان این کشور گفت که در صورت ارسال سامانههای موشکی دوربرد غرب به اوکراین، نیروهای روسی مجبور خواهند شد اهداف خود را دورتر از مرزهای روسیه قرار دهند.
پوتین گفته است اگر غرب موشکهای دوربرد به اوکراین بدهد، نیروهای مسلح روسیه اهداف جدیدی پیدا خواهند کرد.
تصرف ۴ منطقه مهم توسط نیروهای روس
روز یکشنبه، برخی منابع خبری روسی از پیشروی نیروهای این کشور در «باخموت» خبر دادند.
به گزارش «رویترز» به نقل از خبرگزاری «ریا نووستی» وزارت دفاع روسیه روز یکشنبه اعلام کرد که نیروهای این کشور چهار منطقه در غرب باخموت را تصرف کردهاند؛ باخموت شهری در استان دونتسک است و به تازگی جدال نیروهای روس با اوکراینی در این منطقه شدت گرفته است.
همچنین به تازگی «یووگنی پریگوژین» رئیس گروه نظامی «واگنر» اعلام کرد، بیش از ۸۰ درصد شهر راهبردی باخموت در اوکراین تحت سیطره این نیروهاست. در این شهر، درگیریهای سنگین بین نیروهای روسیه و اوکراینی در جریان است و نیروهای روس در تلاش برای گسترش سیطره خود بر این شهر قرار دارند.
سی ان ان: اوکراین آماده حمله بزرگ به روسیه می شود
شبکه خبری سی ان ان با تجزیه و تحلیل تصاویر ماهوارهای در گزارشی عنوان کرد، روسیه در خاک اوکراین در موضع تدافعی قرار گرفته و کییف هرلحظه برای حمله به مواضع روسیه آماده می شود؛ اما در این میان عبور از موانع نظامی مهم است.
تارنمای این رسانه تصویری آمریکایی نوشت: اوکراین اعلام کرده که آمادگی برای تقابل تهاجمی علیه روسیه را تقریبا کامل کرده است و زمانی که این عملیات (در جنوب اوکراین) آغاز شود نقطه عطفی در این جنگ به شمار خواهد رفت.
در ادامه این گزارش آمده است: روسیه نیز شش ماه است که مواضع خود را در مناطق جنوبی اوکراین مستحکم نموده و عبور از این موانع چالشی بزرگ برای طرف مقابل (اوکراین) خواهد بود.
این گزارش می افزاید: تصاویر ماهواره ای شرکت فضایی «مکسار تکنولژی» (Maxar Technologies) مستقر در ایالت کلورادو آمریکا نشان می دهد که مواضع دفاعی روسیه بیشتر متمرکز بر خطوط مقدم جبهه در مناطق جنوب شرقی «زاپوریژیا» (Zaporizhia) (واقع در جنوب شرق اوکراین) است که از همین بخش راهی به شبه جزیره کریمه دارند.
«استفان وود» رئیس این شرکت فضایی به سی ان ان، گفت: این مواضع دفاعی، مناطق گسترده ای از کریمه در جنوب تا بخش هایی از دونستک واقع در شرق اوکراین را در بر می گیرد.
به استناد تصاویر ماهواره ای این گزارش، مواضع دفاعی روسیه شامل خندقهای ضد تانک در نزدیکی « توکماک » (Tokmak) واقع در استان زاپوریژیا به طول ۱۹ مایل (۳۰ کیلومتر) است، در حالی که پیشتر روسیه ساخت استحکامات تدافعی را در شمال کریمه آغاز کرده بود؛ مواضع و استحکامات تدافعی روسیه پس از خروج قوای روس از منطقه «خرسون» در ماه نوامبر گذشته آغاز شد.
به گزارش این رسانه، تصاویر ماهواره ای همچنان نشان می دهند که یک پایگاه بزرگ روسیه در شمال کریمه در ماه فوریه مملو از تجهیزات نظامی از جمله تانک و توپخانه بوده که در ماه مارس شمار آنها کاسته شده و تصاویر ماهواره ای هفته گذشته نشان می دهد که کامل تخلیه شده است.
سی ان ان با اشاره به اینکه اوکراینی ها هم اکنون سرگرم بررسی نقاط ضعف روسیه هستند،نوشت: «ولادیمیر روگوف» (Vladimir Rogov) رئیس منطقه زاپوریژیا که از سوی روسیه بر این سمت منصوب شده، از تقویت قوای اوکراینی در نزدیکی این مناطق خبر می دهد و می گوید: یگان هایی از اوکراین به ۱۲هزار نیروی نظامی موجود در این منطقه منتقل شده اند.
تسلیحات ناتو در خاک اوکراین
بر اساس این گزارش، مقام های ناتو می گویند، هم اکنون ۹۸ درصد از خودروهای جنگی درخواستی کییف در خاک آن کشور قرار دارند و «الکسی رزنیکوف» (Oleksii Reznikov) وزیر دفاع اوکراین جمعه گذشته (۸ اردیبهشت ۱۴۰۲) گفته بود که آمادگی برای تقابل تهاجمی (علیه روسیه) تقریبا تکمیل شده است.
به نوشته تارنمای سی ان ان، یگان های اوکراینی با داشتن تجهیزات جدید برای عبور از موانع دفاعی روسیه، نیازمند مجموعه ای از هماهنگی، اعمال مانور، زدن پل برای عبور از خندق ها هستند که این امر بسیار پیچیده ای است و آنها نیازمند هماهنگی و ارتباطات منظم برای موفقیت دراین حمله خواهند بود.
غافلگیری در ۲۴ ساعت اول حمله
بر اساس این گزارش، برخی از تحلیلگران نظامی موفقیت چنین حمله ای را به مانند عملیات نظامی «دی دی» (D-Day) در زمان جنگ جهانی دوم از سوی قوای متفقین علیه آلمان نازی می دانند.
«فرانتس استفان گادی» (Franz-Stefan Gady) ، متخصص جنگ های مدرن مستقر در لندن، درباره حمله غافلگیرانه قوای اوکراینی علیه مواضع روس ها میگوید: هدف اوکراین باید فلج ساختن هدایت نظامی و ایجاد وحشت درمیان قوای روس باشد؛ عواملی همچون غافلگیری تاکتیکی، رهبری میدان نبرد و روحیه رزمی در ۲۴ ساعت اول چنین حمله ای، تعیین کننده است.
خطر گرفتار شدن اوکراین در حمله تهاجمی
این شبکه خبری در ادامه گزارش خود به نقل از «متیو اشمیت» دانشیار امنیت ملی در دانشگاه «نیوهیون» واقع در ایالت « کنتیکت » آمریکا آورده است: خطری که برای قوای اوکراینی در صورت انجام چنین حمله تهاجمی وجود دارد، این است که این جنگ در سطح کلان به یکسری از درگیری ها در سطح یگان های کوچکتر بدل شوند که در آن صورت قوای اوکراین در آن گرفتار خواهند شد.
در همین حال، استفان گادی یادآور می شود، نیروهای نظامی اوکراینی در طولانی مدت با خطر جنگ فرسایشی زمینی متمرکز بر قوای توپخانهای مواجه است که برای آنها بسیار دشوار خواهد بود.
بیم غرب از پوتین
سی ان ان در پایان نوشت: حتی چنانچه نیروهای اوکراینی موفق شوند تا خطوط دفاعی روسیه را شکسته و خود را به ملیتوپل (Melitopol) و بردیانسک (Berdyansk) (دو شهر واقع در استان زاپوریژیا ) برسانند، در میان مقامات غربی انتظار اندکی وجود دارد که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، اهداف خود را در اوکراین تغییر دهد.