بین الملل تابناک: چهارصد و بیست و هشت روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
این تصمیم سهشنبه پس از آن اتخاذ شد که این کشورها واردات غلات از اوکراین را بطور یکجانبه محدود کردند.
بر اساس تصمیم جدید کمیسیون اروپا صادرات غلات اوکراین به این کشورها از دوم می تا پنجم ژوئن (۱۲ اردیبهشت تا ۱۵ خرداد) ممنوع است اما این کشورها در این مدت بعنوان مسیر ترانزیت محصولات کشاورزی اوکراین به سایر کشورهای اروپا عمل میکنند.
هدف از این تصمیم کمک به رفع مشکلات لجستیکی و ذخیره محصولات کشاورزی اوکراین در پنج کشور مذکور اروپایی است.
کمیسیون اروپا سهشنبه در بیانیهای درباره تصمیم جدید خود گفت: در این مدت، توزیع گندم، ذرت، دانه کلزا و آفتابگردان از مبدا اوکراین به مقصد کشورها عضو اتحادیه اروپا بجز پنج کشور بلغارستان، مجارستان، لهستان، رومانی و اسلواکی ادامه خواهد یافت.
این بیانیه افزود: همزمان به این تصمیم، این پنج کشور متعهد شدند تا ممنوعیت یکجانبه خود بر واردات غلات اوکراین را لغو کنند.
نخست وزیران این کشورها در اواخر ماه مارس در نامهای سرگشاده به اورسولا فون در لاین رئیس کمیسیون اروپا درخواست کردند تا تدابیری برای مقابله با تاثیرات منفی انباشت غلات اوکراین در این کشورها بیندیشد.
کوین مک کارتی رئیس مجلس نمایندگان آمریکا که در سرزمینهای اشغالی فلسطین بسر میبرد، در پاسخ به پرسش یک خبرنگار روس مبنی بر این که آیا احتمال تغییر سیاست آمریکا در زمینه ارائه کمک نظامی به کییف وجود دارد ، افزود: از این کمکها حمایت میکند و با اقدامات روسیه علیه اوکراین مخالف است.
وی ادامه داد ، من فکر میکنم، روسیه باید نیروهای خود را از اوکراین خارج کند. این اقدام درستی نیست و
مک کارتی همچنین بدون درنظر گرفتن سابقه ارتش آمریکا در قتل عام غیرنظامیان در کشورهای مختلف، ادعا کرد که ارتش روسیه در اوکراین دست به «کودک کشی» زده است.
این درحالی است که ۱۹ نفر از قانونگزاران جمهوریخواه در مجلس نمایندگان و سنای آمریکا با این استدلال که هر کمک اضافی واشنگتن به کییف تنش با روسیه را تشدید میکند، از دولت بایدن خواستهاند ارسال کمک به اوکراین را متوقف کند.
به گزارش فاکس نیوز، در نامه قانونگذاران آمریکایی به جو بایدن رئیس جمهوری این کشور آمده است «ما نگران واکنش آمریکا در قبال اوکراین هستیم.»
قانونگذاران آمریکایی همچنین در این نامه نوشتند: ما عمیقا نگران مسیر کمکهای آمریکا به جنگ اوکراین هستیم که ممکن است به بروز تنشهای بیشتری منجر شود و فاقد شفافیت راهبردی مورد نیاز هست.
این گروه از قانونگذاران جمهوریخواه همچنین گفتند «پایانی برای این جنگ دیده نمیشود و راهبرد روشنی برای پایان دادن به آن وجود ندارد. تحریمهای کنونی و راهبردهای کمک به اوکراین فقط این جنگ را طولانیتر خواهد کرد.»
آنها همچنین معتقدند گستردگی کمکهای آمریکا به اوکراین انکار اتهامات درباره جنگ نیابتی احتمالی بین آمریکا و روسیه را دشوار میکند و راهبرد دولت بایدن حتی باعث نزدیکتر شدن بیشتر روابط روسیه و چین شده است.
در پایان این نامه آمده است: منافع ملی ما و مردم اوکراین بیشتر از طریق ایجادانگیزه برای مذاکرات حاصل میشود. ما قویا از دولت میخواهیم از مذاکرات صلح بین دو طرف حمایت کنند و این درگیری وحشتناک را تمام کند.
معاون نخستوزیر لهستان از تمایل بسیاری از کشورهای اروپایی برای صلح با روسیه گفت.
«پیوتر گلینسکی» معاون نخست وزیر لهستان در مصاحبهای اعلام کرد که اپوزیسیون لهستان و نیمی از کشورهای اروپا خواهان پایان دادن به جنگ در اوکراین و بهبود روابط با روسیه هستند.
معاون نخستوزیر لهستان در ادامه افزود که رقبای سیاسی دولت فعلی در لهستان، چاره دیگری ندارند.
گلینسکی تاکید کرد که مخالفان دولت کنونی ورشو، گروگان گروههای ذینفعی هستند که فقط به این فکر میکنند که مشتری روسیه باشند و با این کشور تجارت کنند.
این مقام دولت لهستان برای اثبات ادعای خود افزود که «دونالد تاسک» نخستوزیر سابق و رهبر مخالفان لهستان، پس از تلاش در شورای اروپا برای نجات پروژه خط لوله گاز نورد استریم روسیه، حال به کشور خود بازگشته است.
انتخابات پارلمانی در لهستان از ۱۵ اکتبر تا ۵ نوامبر برگزار خواهد شد. نظرسنجیها حاکی از آن است که حزب حاکم قانون و عدالت پیشتاز است، با این حال اپوزیسیون این کشور نیز در صورت متحد شدن، شانس به دست گرفتن قدرت را دارد.
این اظهارات در حالی عنوان شد که کشورهای اروپایی و غربی از ابتدای جنگ اوکراین، سیل کمکهای نظامی و مالی را راهی اوکراین کردهاند و مانع پایان جنگ در این کشور شدهاند.
بنا به اعلام وزارت دفاع روسیه، نیروهای این کشور ۳ هواپیمای ارتش اوکراین را سرنگون کردند.
وزارت دفاع روسیه امروز سهشنبه در گزارش روزانه خود اعلام کرد که نیروهای روسی همچنان به بیرون راندن نظامیان اوکراینی از بخش غربی باخموت، درجمهوری دونتسک ادامه میدهند. همچنین نیروهای هوابرد روسیه، حملات ارتش اوکراین را به این شهر دفع میکنند.
بنا به گزارش وزارت دفاع روسیه، نیروهای این کشور در درگیری در مسیر کوپیانسک، تا ۶۰ سرباز اوکراینی را کشتند و انبار مهمات آنها را در این منطقه منهدم کردند.
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که در درگیری در منطقه کراسنولیمان دونتسک، ۶۵ نظامی اوکراینی کشته شدند و ۲ دستگاه هویترز منهدم شدند.
در گزارش وزارت دفاع روسیه آمده است که ۲۹۰ نظامی اوکراینی و مزدور خارجی در دونتسک به دست نیروهای روسیه کشته شدند.
همچنین بنا به اعلام وزارت دفاع روسیه، سامانههای پدافند هوایی روسیه ۳ هواپیمای اوکراینی را ساقط کردند.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین روز سهشنبه گفت که آمریکا نمیتواند از تلفات روسیه در «عملیات ویژه نظامی» مطلع باشد و بیشتر اطلاعات آنها جعلی است.
پیش از این، چندین رسانه به نقل از جان کربی، هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی آمریکا گزارش دادند که گفته می شود بیش از ۱۰۰هزار سرباز روسی در جریان عملیات ویژه نظامی این کشور در اوکراین کشته یا به شدت مجروح شده است.
پسکوف همچنین در واکنش به سخنان اولاف شولتس صدر اعظم آلمان گفت که آلمان نمیتواند اطمینان حاصل کند که اوکراین از تسلیحات غرب برای حمله به روسیه استفاده نمیکند چون کییف در حال حاضر از این سلاحها برای گلولهباران خاک روسیه استفاده میکند.
شولتس روز دوشنبه گفت که برلین از این مساله اطمینان حاصل خواهد کرد که سلاحهای ارسال شده به اوکراین برای حمله به خاک روسیه استفاده نشود.
مذاکرات درباره توافق غلات با روسیه که اجازه نقل و انتقال امن غلات اوکراین از طرق دریای سیاه را میدهد، فردا چهارشنبه برگزار میشود و تمامی طرفها در آن حضور دارند.
به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری رویترز، یکی از منابع مطلع که خواست نامش نشود، گفت: مذاکرات قرار است روز چهارشنبه آغاز شود. تمامی طرفها در آن حضور دارند و امیدواریم که به نتیجه برسد.
این توافق با میانجیگری سازمان ملل و ترکیه ژوئیه گذشته میلادی اجازه میدهد تا غلات در بنادر دریای سیاه اوکراین به صورت امن نقل و انتقال یابند.
روسیه گفته که اجازه نمیدهد تا پس از ۱۸ مه سال جاری میلادی این توافق ادامه پیدا کند، چون لیست درخواستهایش برای تسهیل در صادرات غلات و کودها اجابت نشده است.
پیشتر سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه گفته بود که اوضاع پیرامون ابتکار عمل غلات به بن بست خورده و مقصرش هم غرب است.
وزیر خارجه اوکراین از تداوم کمکهای جنگ افروزانه غرب به این کشور خبر داد.
«دیمیتری کولبا» وزیر خارجه اوکراین امروز دوشنبه اعلام کرد که این کشور به زودی جتهای جنگنده اف -۱۶ را از سوی متحدان غربی خود دریافت خواهد کرد.
وزیر خارجه اوکراین با تاکید بر این ارسال جنگندههای اف -۱۶ به این کشور نهایی شده است، افزود که در این میان تنها مسئله زمان (ارسال این جنگندهها) مطرح است.
کولبا در ادامه مدعی شد که سرعت ارسال جنگندههای اف -۱۶ از سوی متحدان غربی به کییف، احتمالاً به نتایج ضد حمله ادعایی اوکراین علیه روسیه بستگی خواهد داشت.
این در حالی است که پیشتر یک روزنامه انگلیسی به نقل از یک نظامی ارتش اوکراین نوشت که وی بر این امید است که پیش از شروع حمله تمام عیار از سوی روسیه، ارتش اوکراین تجربه رزمی بیشتری کسب کند.
این نظامی اوکراینی اعتراف کرد که نیروهای ارتش اوکراین آمادگی برای مقابله را ندارند و آنها به آموزش بیشتری در این زمینه نیاز دارند.
این رسانه انگلیسی در عین حال یادآورشد که نگرانیهای این نظامی اوکراینی در واقع منعکس کننده نگرانیهای بسیار در آمریکا و دیگر کشورهای غربی است که میلیاردها دلار برای حمایت از اوکراین صرف کردهاند. این کشورها حال نگران وضعیت ارتش اوکراین پس از گذشت بیش از یک سال از جنگ اوکراین هستند.
کشته شدن ۲۰ هزار نظامی روس در جنگ اوکراین
بر اساس تخمین ادعایی آمریکا، بیش از ۲۰ هزار سرباز روس در درگیریها در اوکراین از دسامبر کشته شدهاند.
به گزارش بیبیسی، جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا با استناد به اطلاعاتی که به تازگی از طبقهبندی خارج شده، گفت ۸۰ هزار نفر دیگر زخمی شدهاند. طبق این گزارش، نیمی از افراد کشته شده از گروه نظامی واگنر وابسته به ارتش روسیه هستند.
ماههاست درگیری در شهر باخموت که در بخش تحت کنترل کییف در منطقه دونتسک دونباس قرار دارد و مرکز لجستیکی کلیدی برای تامین تجهیزات اوکراین بوده، در جریان است. مسکو در حال حاضر بیشتر بخشهای باخموت را تحت کنترل درآورده؛ اما نیروهای اوکراینی همچنان بخش کوچکی از غرب این شهر را در کنترل دارند.
کربی به خبرنگاران گفت: تلاش روسیه برای حمله به منطقه دونباس عمدتاً از طریق باخموت شکست خورده است. روسیه نتوانسته هیچ منطقه استراتژیک و مهمی را تصرف کند. تخمین میزنیم که روسیه متحمل بیش از ۱۰۰ هزار کشته و زخمی از جمله بیش از ۲۰ هزار کشته در عملیات شده است.
بر اساس آمار ادعایی آمریکا، تلفات در باخموت از آغاز دسامبر بوده است. کربی در ادامه سخنانش ادعا کرد: نکته اصلی این است که تلاش روسیه برای حمله بعد از ماهها جنگ و تلفات فوقالعاده نتیجه معکوس داشته است.
او در استدلالی عجیب افزود: تخمینی از تلفات اوکراین ارائه نمیدهد، زیرا آنها قربانی هستند و روسیه متجاوز است. بیبیسی در گزارش خود اعلام کرد نمیتواند این آمار را تایید کند.
«سرگئی شویگو» وزیر دفاع فدراسیون روسیه، امروز سهشنبه درباره تلفات طرف اوکراینی گفت: ارتش اوکراین طی یک ماه گذشته در جریان عملیات ویژه نیروهای روس در منطقه دونباس، متحمل ۱۵ هزار تلفات شده است.
پیشتر، «الکساندر سیرسکی»، فرمانده نیروی زمینی اوکراین پس از بازدید از منطقه نبرد در دونتسک اذعان کرد که نیروهای اوکراینی با وضعیت سخت و پیچیدهای در شهر باخموت مواجه هستند. وزارت دفاع اوکراین در صفحه فیسبوک خود به نقل از این فرمانده ارشد اوکراینی اعلام کرد: «وضعیت در باخموت کاملاً پیچیده است.»
هفته گذشته هم «ویکتور خورنکو» فرمانده نیروهای عملیات ویژه اوکراین وضعیت در باخموت را پیچیده توصیف کرده بود.
کشته شدن ۱۵ هزار نظامی اوکراین در یک ماه
امروز (سهشنبه) «سرگئی شویگو»، وزیر دفاع فدراسیون روسیه گفت که ارتش اوکراین طی یک ماه گذشته در جریان عملیات ویژه نیروهای روس در منطقه دونباس، متحمل ۱۵ هزار تلفات شده است.
شویگو طی نشست خبری در وزارت دفاع روسیه با بیان اینکه نیروهای مسلح این کشور در سال ۲۰۲۳ به مقدار کافی مهمات برای تحمیل شکست موثر به نیروهای اوکراینی دارد، توضیح داد: «نیروهای روسی عملیات فشردهای را در خط مقدم جنگ انجام می دهند.»
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، وی ضمن اشاره به کمکهای نظامی گسترده غرب به کییف، تصریح کرد: «اوکراین فقط در ماه گذشته بیش از ۱۵ هزار نظامی را از دست داد. نیروهای روسیه در ماه آوریل ۸ فروند جنگنده، ۲۷۷ پهپاد، ۴۳۰ تانک و خودروی زرهی نیروهای اوکراینی را در منطقه عملیات ویژه منهدم کردند.»
وزیر دفاع روسیه ضمن اشاره به شروع تولید جدیدترین سری انواع سلاحهای پیشرفته این کشور در سریع ترین زمان افزود: «نیروهای مسلح روسیه به نابود کردن تسلیحات ارائه شده توسط غرب به نیروهای اوکراینی ادامه میدهند.»
هشدار آفریقای جنوبی درباره بازداشت پوتین
یکی از رسانههای آفریقای جنوبی نوشت، مقامات دولت این کشور تلاش دارند ولادیمیر پوتین را قانع کنند که در اجلاس مهم سران اعضای بلوک "بریکس" در ماه اوت در آفریقای جنوبی به دلیل احتمال دستگیر شدن بر مبنای حکم بازداشت صادره از سوی دادگاه کیفری بینالمللی برای او، شرکت نکند.
به نوشته پایگاه اینترنتی دیلی بیست، آفریقای جنوبی از اعضای دادگاه کیفری بینالمللی بوده و به همین دلیل، ملزم به اجرای حکم بازداشتی که از سوی این دادگاه علیه ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه بر مبنای اتهام ادعایی دست داشتن در ربایش غیرقانونی کودکان اوکراینی صادر شده، است.
بر اساس گزارش نشریه ساندی تایمز آفریقای جنوبی، مقامهای این کشور تلاش میکنند، پوتین را برای شرکت از راه دور و از طریق ویدیو کنفرانس در اجلاس سران بلوک بریکس (متشکل از برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی) در شهر کیپ تاون قانع کرده تا جلوی بروز یک فاجعه دیپلماتیک را بگیرند.
یک مقام دولت آفریقای جنوبی بیان داشت: ما گزینهای برای اجتناب از دستگیری پوتین نداریم. اگر او وارد این کشور شود، مجبور به دستگیر کردنش خواهیم شد.
پیش از این نشریه مسکو تایمز گزارش کرده بود، مقامهای کرملین در پشت صحنه از بابت اینکه کشورهای متحد روسیه ممکن است، ضد خواست روسیه، اقدام به دستگیر کردن پوتین مطابق با حکم بازداشت صادر شده از سوی دادگاه کیفری بینالمللی کنند، اظهار نگرانی کردهاند.
به تازگی مقامات اتریش که در جریان جنگ روسیه در اوکراین برای حفظ بیطرفی نسبت به این جنگ تلاش داشتهاند و همچنین مقامات ارمنستان که از اعضای یک ائتلاف نظامی تحت رهبری روسیه است، از قصد خود برای اجرایی کردن حکم بازداشت پوتین صحبت کردند.
تصمیم اخیر آفریقای جنوبی جهت عمل کردن به حکم بازداشت صادره برای پوتین مغایر با موضعی است که قبلتر این کشور در قبال جنگ روسیه در اوکراین در پیش گرفت. حزب حاکم آفریقای جنوبی از محکوم کردن جنگ روسیه در اوکراین خودداری کرده بود و پیش از این در رای گیری در مورد یک قطعنامه در سازمان ملل با موضوع محکوم کردن روسیه از بابت حمله به اوکراین و درخواست برای عقب نشینی سربازانش، رای ممتنع داده بود.
پرتوریا همچنین از تحریمها علیه روسیه حمایت نکرده است.
سیریل رامافوسا، رئیس جمهور آفریقای جنوبی گفته است، تحریمها علیه روسیه به کشورهای ناظر آسیب خواهند زد.
از سوی دیگر مواضع آفریقای جنوبی درباره جنگ در اوکراین و روابط این کشور با روسیه در ماههای اخیر، باعث نگرانی واشنگتن شده است. چندی پیش، آفریقای جنوبی، حوالی اولین سالگرد حمله سال ۲۰۲۲ روسیه به اوکراین رزمایشی مشترک را با روسیه برگزار کرد. در پی برگزاری این رزمایش، کارین ژان پییر، دبیر مطبوعاتی کاخ سفید گفت، دولت جو بایدن نگران روابط آنهاست.
با وجود این، آفریقای جنوبی که زمانی در منزوی ساختن پوتین مشارکت نمیکرد، حالا تبدیل به یک بنبست برای او شده است.
روزنامه ساندی تایمز نوشت: کرملین هنوز واضح درباره برنامههای پوتین برای شرکت در اجلاس بریکس صحبتی نکرده است.