به گزارش تابناک اقتصادی؛ ساخت خانههای یک طبقه توسعه افقی کمربند شهرها را باز میکند و تقاضای بالا روی یک زمین محدود را پخش میکند و طبیعتا کاهش قیمت مسکن رخ خواهد داد. در واقع، عرضه بیشتر اراضی باعث کاهش قیمت زمین و به تبع کاهش هزینه ساخت خواهد شد. البته حمل و نقل سریع السیر بین شهرها باید تامین و در ارتباط با امکانات لازم از جمله آب، برق، گاز و... تمهیدات لازم اندیشیده شود.
بر اساس منابع و کتب شهرسازی، سرانه هر نفر از واحد مسکونی، حدود ۴۰ مترمربع است؛ بنابراین در کشور ما با بُعد ۳.۳ خانوادهها، احداث واحدهایی با متراژ حداقل ۱۳۰ مترمربع ضروری است. البته با توجه به اینکه ایران سیاست افزایش جمعیت دارد و از طرف دیگر مسکن یک کالای بادوام و ماندگار تا چندین دهه است، لازم است ساخت مسکن بر اساس سیاست افزایش جمعیت باشد. براین اساس درصورتیکه رساندن بُعد خانواده به ۵ نفر در دستور باشد، ساخت واحدهایی با متراژ ۲۰۰ مترمربع ضروری است.
خانههای ویلایی مزیتهای زیادی دارند و به لحاظ روحی و روانی شرایط بهتری را برای ساکنین به وجود میآورند و از بروز بیمارهای مختلف از جمله افسردگی جلوگیری میکنند. همچنین امکان تحرک در خانههای حیاط دار بیشتر است و این امر به سلامتی افراد خانواده کمک میکند. به گفتهی بسیاری از کارشناسان، آپارتمان سازی در کشور بر اثر اضطرار در دستور کار قرار گرفته است و قطعاً خانههای حیاط دار با سبک زندگی ایرانی و فرهنگ ما سنخیت بیشتری دارد. در ارتباط با ساخت خانههای ویلایی و حیاط دار نظرات مجتبی یوسفی، عضو کمیسیون عمران مجلس را جویا شدیم که در ادامه میآید.
یوسفی ضمن تأیید مزیتهای ساخت خانههای حیاط دار و اینکه این نوع خانهها با سبک زندگی ایرانی مناسبت بیشتری دارند، تصریح کرد: در برخی از شهرها به شرط تأمین زیرساختها و ارائهی خدمات مورد نیاز به خانوارها میتوانیم از گزینهی برداشتن محدودهی شهرها و الحاق محلات جدید به شهر اصلی استفاده کنیم. شهر یک موجود زنده است و باید امکان پیشبرد امور اقتصادی، فرهنگی و عمرانی در آن وجود داشته باشد. در شهرها باید یک نوع هویت شهری ایجاد شود. اگر شهر جدیدی به وجود میآید باید برای اشتغال مردم، تأمین زیرساختها و ارائهی خدمات به شهروندان چاره اندیشی کنیم. اگر بتوانیم از فضای باز اطراف شهرها استفاده کنیم و به ساخت و ساز بپردازیم و این محلات را به شهرها الحاق کنیم، اتفاق خوبی رخ میدهد.
بیشتر بخوانید:
وی در ادامه گفت: شهرهایی که در مرکز و شرق کشور واقع شده اند به علت دسترسی به زمین کافی قابلیت بیشتری دارند که ساخت خانههای حیاط دار در آنها کلید بخورد. باید مطالعات دقیقی صورت بگیرد و هر جایی که شرایطش را داریم به ساخت خانههای حیاط دار بپردازیم. این نوع خانه ها، سرعت ساخت بالاتری نسبت به آپارتمان سازی دارند. همچنین خانههای تک طبقه و ویلایی با سبک زندگی ایرانی و فرهنگ ما همخوانی بیشتری دارند. نکتهی مهم این است که باید برای ارائهی خدمات و تأمین زیرساختهای مورد نیاز برای شهرکهای ویلایی جدید چاره اندیشی کنیم.
این نمایندهی مجلس گفت: قانون جهش تولید مسکن یکی از قوانین خوبی است که در حوزهی مسکن در سال ۱۴۰۰ ابتدا در کمیسیون عمران و بعد در صحن علنی مجلس مصوب شد. در این قانون به دو وجه حوزهی مسکن پرداخته شده است. مالیات بر خانههای خالی نیز در تکمیل این قانون بود و به سه وجه این حوزه توجه شد. تأمین زمین، حمایت از فعالان حوزهی مسکن شامل مردم به عنوان خود مالک و انبوه سازان در این قانون دیده شده است. قانون جهش تولید مسکن با تکیه بر معضلات مسکن برای مردم، از دو محل اعطای زمین و تسهیلات ساخت مسکن به دنبال شکستن انحصار و قیمت زمین و همچنین تامین مالی ساخت مسکن بوده است و همه عوامل و بخشهای مختلف جهت تحقق وعده ساخت یک میلیون مسکن در این قانون دیده شده است.
وی در ادامه گفت: با روی کار آمدن دولت جدید و تلاشهای برخی مدیران شاهد هستیم که شناسایی زمینهای دولتی رشد چند برابری داشته است. این زمینها به عددی حدود ۲۹ هزار هکتار رسیده است و حدود ۸ هزار هکتار از آنها سند در مالکیت وزارت راه و شهرسازی صادر شده است. این رشد حدود سه برابری نسبت به ماههای قبل بی سابقه است. در صورتی که امکاناتی به وجود بیاید و در این زمینها و دیگر زمینهایی که آزادسازی میشود به ساخت خانههای حمایتی برای بازنشستگان، کارگران، خانوادههای تحت پوشش نهادهای حمایتی و... بپردازیم، اتفاق خوبی در حوزهی مسکن در کشور رخ میدهد. همچنین امکان فروش این زمینها و استفاده از منابع مالی حاصل از آنها در طرح مسکن ملی وجود دارد.