بین الملل تابناک: چهارصد و چهل و چهار روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
اولاف شولتس صدراعظم آلمان اعلام کرد که برای جلوگیری از دورزدن تحریمها از سوی مسکو، گروه ۷ آنها را تشدید خواهد کرد.
شولتس امروز پنجشنبه زمان ورود برای شرکت در نشست سه روزه گروه ۷ در ژاپن به خبرنگاران گفت که کشورهای عضو این گروه تحریمها علیه روسیه را شدیدتر خواهند کرد تا از دور زدن چنین محدودیتهایی از سوی مسکو جلوگیری شود.
شولتس در این نشست که در هیروشیما ژاپن برگزار میشود، تاکید کرد: تشدید تحریم ها به شیوه ای خوب و عملی انجام میشود.
نشست سران گروه ۷ از روز جمعه تا روز یکشنبه برگزار میشود. جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا هم که برای شرکت در این نشست به ژاپن سفر کرده قرار است با فومیو کیشیدا نخست وزیر این کشور دیدار کند. بایدن پس از ورود به ژاپن از پایگاه هوایی ایواکونی آمریکا دیدن کرد.
به غیر موضوع تشدید تحریمها علیه روسیه که صدراعظم آلمان به آن اشاره کرده است، مساله چین نیز یکی از محورهای اصلی نشست سران گروه ۷ خواهد بود.
نشریه پولیتیکو گزارش داد که مقامهای آمریکایی در حال آماده شدن برای این حقیقت هستند که جنگ اوکراین ممکن است چندین سال یا شاید چند دهه طول بکشد.
این نشریه آمریکایی امروز پنجشنبه نوشت که مقامهایی آمریکایی در حال بررسی این احتمال هستند که جنگ اوکراین و روسیه به یک مناقشه فرسایشی طولانی مدت تبدیل خواهد شد که چند سال (شاید چند دهه) طول بکشد و در رده رویاروییهای طولانی در شبه جزیره کره و آسیای جنوبی قرار بگیرد.
بر اساس این گزارش، گزینههای مورد بحث در دولت جو بایدن برای جنگ فرسایشی بلندمدت شامل این است که کجا باید خطوط بالقوهای تعیین کرد که اوکراین و روسیه طبق توافق از آن عبور نکنند و در عین حال به عنوان مرزهای رسمی نیز به رسمیت شناخته نشوند. این گفتگوها در آژانس های مختلف ایالات متحده و در کاخ سفید انجام شده است.
در این گزارش آمده است: این یک سناریو است که با توجه به اینکه نه کییف و نه مسکو ظاهرا حاضر به پذیرش شکست نیستند، ممکن است واقع بینانهترین نتیجه در طولانی مدت باشد. همچنین در میانه افزایش این احساس در دولت آمریکا که ضد حمله اوکراین ضربه مهلکی به روسیه وارد نمیکند، این سناریو محتملتر میشود.
یک جنگ فرسایشی طولانی مدت که در آن درگیری متوقف میشود اما هیچ کدام از طرفین اعلام پیروزی نمیکند یا با پایان رسمی جنگ موافق نیست، میتواند نتیجه سیاسی بلند مدت مطلوبی برای آمریکا و سایر کشورهای حامی اوکراین داشته باشد.
به نوشته پولیتیکو، این بدین معنی است که شمار رویاروییهای نظامی کم میشود، هزینههای حمایت از کییف احتمالا کاهش پیدا میکند و توجه عموم به جنگ کمرنگ خواهد شد.
یک مقام آگاه آمریکایی به این نشریه گفت: ما برای بلندمدت برنامه ریزی میکنیم، خواه یخ زده (با درگیریهای نظامی کمتر) به نظر بیاید خواه ذوب شده (با درگیریهای نظامی آتشین). چنین برنامه ریزی تمرکز فزاینده دولت است، در حالی که در ماه های گذشته "همه چیز فوری و کوتاه مدت بود."
دو مقام دیگر ایالات متحده و یک مقام سابق دولت بایدن تایید کردند که توقف طولانی درگیریها یکی از احتمالاتی است که ایالات متحده برای آن آماده میشود. مقامات آمریکایی همچنین به روابط بلندمدت امنیتی واشنگتن با کییف و همچنین روابط اوکراین با ائتلاف نظامی ناتو فکر میکنند.
یک مقام دولتی پیشین آمریکا اظهار داشت: یک مکتب فکری وجود دارد که می گوید، "اوه، اوکراینی ها باید به [شهر] ماریوپول و دریای آزوف دسترسی داشته باشند."
چنین بحثهایی در مراحل اولیه باقی میماند و مقامات آمریکایی تاکید کردند که جنگ برای مدتی طولانی ادامه خواهد داشت و دولت بایدن قصد دارد تسلیحات و پشتیبانی اوکراین را برای بیرون راندن روسها از قلمروشان فراهم کند.
با این حال، حتی پیشنهاد چنین برنامهریزی میتواند اعتماد سران اوکراینی به آمریکا را کاهش دهد، بهویژه با توجه به اینکه برخی از جمهوریخواهان خواهان کاهش حمایت از کییف هستند.
یکی از مقامات ارشد دولت بایدن که به نمایندگی از کاخ سفید صحبت میکرد، گفت مجموعهای از طرحهای احتمالی در حال بررسی هستند، اما وضعیت سیال است و تنها پیشبینی قطعی این است که روسیه اوکراین را فتح نخواهد کرد.
در حالی که بسیاری از مقامات ایالات متحده از صحبت علنی در مورد چگونگی تحول درگیری روسیه و اوکراین اجتناب می کنند، ژنرال مارک میلی، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا بارها پیش بینی کرده که این درگیری به مذاکرات ختم خواهد شد، نه پیروزی نظامی برای هر یک از طرفین.
یک مقام وزارت دفاع آمریکا گفت ترکیب بسته های کمک نظامی اخیر به اوکراین نشان دهنده تغییر رویکرد دولت بایدن به یک استراتژی بلندمدت است.
«سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه در کنفرانس خبری مشترک با همتای اوگاندایی گفت واضح است که آمریکا آماده اقدامات سازنده برای حل وضعیت اوکراین در آینده نزدیک نیست.
وی در ادامه سخنانش درباره طرح صلح پیشنهادی آفریقای جنوبی و برنامه سفر هیأت آفریقایی به مسکو و کییف برای حلوفصل بحران اوکراین گفت «جزئیات ابتکار رئیسجمهور آفریقای جنوبی برای حلوفصل در اوکراین در حال حاضر در سطح کارشناسی در حال بررسی است».
وزیر امور خارجه روسیه چهارشنبه گفته بود مسکو به دنبال شنیدن پیشهادات کشورهای آفریقایی و آمریکای لاتین برای پایان یافتن درگیریهای اوکراین است.
لاوروف در اظهارات امروز خود، ضمن بیان این که آفریقا بازیگر کلیدی در نظم نوین جهانی است، افزود «ماموریت کشورهای آفریقایی قصد دارد اواسط ژوئن به مسکو سفر کند».
«سیریل رامافوزا» رئیسجمهور آفریقای جنوبی سهشنبه اعلام کرد رؤسایجمهور روسیه و اوکراین موافقتشان را برای دیدار با هیأتی از رهبران آفریقایی جهت رایزنی درباره راههای پایان دادن به جنگ اعلام کردند.
«زِین دانگور» مدیرکل دپارتمان روابط و همکاری بینالمللی آفریقای جنوبی گفته یک ماموریت آفریقایی قرار است در ماه ژوئن برای گفتوگو درباره راههای حلوفصل بحران اوکراین به مسکو و کییف سفر کند.
لاوروف در بخش دیگری از اظهاراتش به تمدید توافق غلات با اوکراین به میانجیگری ترکیه و سازمان ملل هم اشاره کرد و گفت مسائل مربوط به توافق غلات به هیچوجه به رویدادهای سیاسی داخلی در ترکیه مرتبط نیست و افزود: مدت زمان دو ماههای که توافق غلات تمدید شد در سرنوشت آینده آن تعیینکننده خواهد بود.
«ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه چهارشنبه خبر داد توافق غلات بین این کشور و اوکراین برای دو ماه دیگر تمدید شد. در واکنش، «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد اقدام روسیه را در تمدید توافق غلات با اوکراین ستود و خواستار بهبود هرچه بیشتر اوضاع شد.
این ابتکار در ژوئیه سال گذشته آغاز شد و توسط یک مرکز هماهنگی مشترک با نمایندگانی از روسیه، اوکراین، سازمان ملل متحد و ترکیه که مقر آن در «استانبول» است، مدیریت میشود.
روسیه و اوکراین مجموعا نزدیک به یک سوم عرضه جهانی گندم را تشکیل میدهند. اوکراین همچنین صادرکننده عمده ذرت، جو، روغن آفتابگردان و روغن کلزا است. به گفته سازمان ملل ۳۶ کشور جهان بیش از نیمی از نیاز گندم خود را از طریق اوکراین و روسیه تامین میکنند.
حمله گسترده روسیه به اوکراین با ۳۰ موشک کروز
همزمان با شدت یافتن حملات روسیه به اوکراین و محک زدن سامانههای دفاع موشکی کییف، مقامهای مسئول اعلام کردند که مسکو ۳۰ موشک کروز به مناطق مختلف اوکراین شلیک کرده که ۲۹ فروند از آنها ساقط شدند.
سرهی براچوک سخنگوی اداره منطقهای اودسا اعلام کرد که یک ساختمان صنعتی در این منطقه تخریب شده است.
انفجارهای شدیدی در کییف به گوش رسیده است. نیروهای مسکو، پایتخت اوکراین را برای نهمین بار در ماه جاری میلادی هدف قرار دادند. این حملات روسیه پیش از ضد حمله پیش بینی شده اوکراین با استفاده از تسلیحات پیشرفته غربی، انجام گرفته است.
طبق ادعای مقامات، اوکراین دو پهپاد انتحاری و دو پهپاد شناسایی روسیه را نیز ساقط کرده است.
به گفته «یوری ایهنات» سخنگوی نیروی هوایی اوکراینی، در بمباران سراسر اوکراین همچنین از شش موشک ابرصوت کینژال استفاده شده که بیشترین تعداد در یک حمله تا اینجای جنگ است.
والری زالوژنی، فرمانده کل نیروهای مسلح اوکراین در پیام رسان تلگرام اعلام کرد که موشکها از دریا، هوا و پایگاههای زمینی شلیک شدند. وی گفت که چندین موج شلیک موشک از شامگاه چهارشنبه تا سحرگاه امروز پنجشنبه مناطقی از اوکراین را هدف قرار دادند.
مقامهای کییف مدعی شدند که نیروهای روسیه از بمب افکنهای استراتژیک از منطقه خزر استفاده کردند و ظاهرا موشکهای نوع ایکس-۱۰۱ و ایکس-۵۵ شلیک شدند. روسیه سپس پهپادهای شناسایی بر فراز آسمان پایتخت اوکراین روانه کرده است.
مقامهای اوکراینی گفتند، در آخرین حمله هوایی گسترده به کییف، روز سهشنبه سامانههای دفاع هوایی که با سیستمهای پیشرفته غربی تقویت شدند، تمام موشکها را ساقط کردند.
اما سامانه موشکی پاتریوت که واشنگتن بسیار روی قابلیتهای آن و توانش برای مقابله با موشکهای ابرصوت تاکید کرده، در حملات روز سهشنبه روسیه آسیب دیده است. در حالی که درگیری بر روی زمین در خطوط مقدم به بن بست رسیده، هر دو طرف همدیگر را با تسلیحات دوربرد هدف قرار میدهند.
در همین حال، مقامات منصوب از سوی روسیه در کریمه از خارج شدن هشت واگن قطار به دلیل انفجار در روز پنجشنبه خبر دادند.
مجارستان کمک نظامی به اوکراین را مسدود کرد
وزیر خارجه مجارستان چهارشنبه (۱۸ ماه می) گفت این کشور به جلوگیری از پرداخت سهم جدید از حمایت نظامی اتحادیه اروپا از اوکراین تا زمانی که کییف بانک مجارستانی را از فهرست حامیان بینالمللی جنگ روسیه حذف نکند، ادامه میدهد.
«پیتر سیجارتو» که پس از گفتوگو با همتای اتریشی از وین صحبت میکرد، قرار دادن نام OTP Bank در فهرست مذکور از سوی اوکرین را «شرمآور و غیرقابلقبول» خواند و افزود: مجارستان با آزاد شدن ۵۴۳ میلیون دلار از تسهیلات صلح اروپا تا زمانی که این بانک از فهرست مذکور خارج نشود، موافقت نخواهد کرد.
سیجارتو گفت بوداپست نمیتواند از تخصیص نیم میلیارد یورو از تسهیلات صلح اروپا برای انتقال تسلیحات به اوکراین حمایت کند و تا زمانی که OTP در این فهرست خاص باشد، چراغ سبز نشان نخواهد داد.
اوایل این ماه، آژانس ملی پیشگیری از فساد اوکراین، بانک OTP را به عنوان حامی بینالمللی جنگ «به دلیل ادامه حضور در روسیه» طبقهبندی کرد که با واکنش تند مقامات مجارستانی روبه رو شد.
به گزارش «ایبیسینیوز»، پس از این اقدام اوکراین، شعبه اوکراین این گروه بانکی در بیانیهای اعلام کرد حضور خود را در بازار روسیه به شدت کاهش داده و سهم بازارش در آنجا تنها به ۰.۱۷ درصد رسیده است.
روابط مجارستان و همسایهاش اوکراین با امتناع بوداپست از تامین تسلیحات برای کییف یا اجازه انتقال آن از مرز دو کشور تیرهوتار شده است. مجارستان همچنین منتقد تحریمهای اتحادیه اروپا علیه روسیه بوده است.
چهارشنبه سیجارتو همچنین گفت مجارستان برای مسدود کرد تحریمهای بیشتر اتحادیه اروپا علیه روسیه تا زمان خارج شدن بانک مجارستانی از فهرست مذکور اقدام خواهد کرد و افزود: کییف در قبال مجارستان به شکلی فزاینده متخاصم شده است.
وی گفت: تا زمانی که اوکراین OTP را در فهرست حامیان بینالمللی جنگ نگه دارد، مجارستان نمیتواند با تصمیماتی که اتحادیه اروپا و کشورهای عضو را ملزم به فداکاریهای اقتصادی و مالی بیشتر میکند، موافقت کند.
وزیر خارجه مجارستان پیشتر هم ادعاهای زلنسکی علیه بوداپست را رد کرده و گفته بود کییف در جایگاهی نیست که به این کشور اتهام بزند.
زلنسکی اخیراً مدعی شده بود، مجارستان به عنوان یک کشور عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) رفتار نامناسبی در اجرای تعهدات خود و همچنین حمایت ناکافی از اوکراین دارد.
سیجارتو با بیان اینکه مردم مجارستان تا الان هم هزینه بسیار سنگینی برای جنگ اوکراین پرداخت کردهاند، افزود: «تعداد زیادی از اقلیت قومی مجارها در اوکراین، طی درگیریهای مداوم بین کییف و مسکو جان خود را از دست دادهاند.»
بوداپست اعلام کرده با اقدام اروپا در ارسال تسلیحات به اوکراین مخالف است، چون این اقدام باعث طولانی شدن جنگ اوکراین میشود.
استقبال سازمان ملل از تمدید قرارداد غلات اوکراین
دبیرکل سازمان ملل متحد از تمدید قرارداد غلات اوکراین استقبال کرد.
به گزارش آناتولی، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل در یک کنفرانس خبری گفت: ما تحولات مثبت و مهمی داریم... تایید فدراسیون روسیه برای ادامه مشارکت خود در طرح دریای سیاه برای شصت روز دیگر از آن جمله است. من از این تصمیم استقبال می کنم. اظهارات وی ساعاتی پس از آن بیان شد که اردوغان اعلام کرد، این قرارداد که قرار بود در ۱۸ ماه می به پایان برسد، برای دو ماه تمدید شد.
گوترش گفت: این خبر برای جهان خبر خوبی است؛ اما مسائل باقی مانده هنوز به قوت خود باقی است.
مسکو اعلام کرده بود از آنجا که غرب به تعهدات خود عمل نکرده، این قرارداد روز پنجشنبه ملغی میشود.
بر اساس گزارش آرتی، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه روز چهارشنبه در یک سخنرانی در مقر حزب خود گفت: ابتکار دریای سیاه شصت روز دیگر ادامه خواهد داشت.
او از ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه به خاطر حمایت از طرح ترکیه برای تمدید توافق غلات تشکر کرد و قول داد آنکارا هر کاری بتواند برای اجرای کامل آن انجام دهد.
ابتکار دریای سیاه با میانجیگری سازمان ملل و ترکیه در ژوئیه گذشته به اوکراین اجازه ارسال حدود ۳۰ میلیون تن ذرت، گندم، سویا و سایر غلات را داده است. به عنوان بخشی از همان بسته، قرار بود سازمان ملل متحد صادرات غلات و کود روسیه را رفع انسداد کند. با این حال، مسکو می گوید که این هرگز اتفاق نیفتاد.
وزارت خارجه روسیه بلافاصله سخنان اردوغان را تایید کرد. ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه گفت که "انحرافات در اجرای قرارداد غلات باید هر چه سریعتر اصلاح شود."
هفته گذشته، سرگئی ورشینین، معاون وزیر امور خارجه روسیه برای مذاکره در مورد تمدید توافق غلات به استانبول رفت، اما این سفر بدون نتیجه بود. او به خبرنگاران گفت که این معامله تمام شده است، مگر اینکه روسیه تا پنجشنبه تضمین های محکمی در رابطه با صادرات خود دریافت کند و نگرانیهای مسکو برطرف شود.
در حالی که واشنگتن و اتحادیه اروپا اصرار دارند، هرگز غلات و کود روسیه را تحریم نکردند، آنها همه کشتیهای روسیه را تحریم کردند و دسترسی آنها به خدمات بیمه را غیرممکن کردند و در عمل مانع از صادرات شدند.
به گفته گنادی گاتیلوف، نماینده این کشور در هیات سازمان ملل در ژنو، مسکو خواهان لغو این تحریم هاست. روسیه همچنین به دنبال حذف تحریم های مالی ارائه دهندگان کود، اتصال دوباره بانک کشاورزی روسیه (Rosselkhozbank) به سیستم پرداخت سوئیفت بین المللی و اوکراین برای بازگشایی خط لوله آمونیاک Togliatti-Odessa بود.
اردوغان نگفت که آیا هیچ یک از این شرایط برآورده شده است یا خیر. مقامات روسی بارها خاطرنشان کردهاند که تنها بخشی از توافق مربوط به اوکراین رعایت میشود. ابتکار دریای سیاه قرار بود قیمتهای جهانی غذا را تثبیت و به کشورهای آفریقایی و بخشهایی از آسیا که به واردات وابسته هستند کمک کند تا نیازهای خود را برآورده کنند. بیشتر صادرات غلات اوکراین در واقع به علوفه حیوانات در کشورهای ثروتمند غربی ختم شد. یک تحقیق در ماه فوریه توسط یک رسانه اتریشی نشان داد که تقریباً نیمی از ذرت و گندم صادراتی به اتحادیه اروپا به تولیدکنندگان ژامبون معروف اسپانیایی برای تغذیه خوکهایشان میرفت.