بین الملل تابناک: چهارصد و پنجاه و دو روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
"ولفگانگ بوشنر" معاون سخنگوی دولت فدرال آلمان در کنفرانس خبری گفت: " انتقال تسلیحات هسته ای تاکتیکی روسیه به بلاروس، همانطور که توسط الکساندر لوکاشنکو رئیس جمهور بلاروس ادعا شده ، تلاش شفاف دیگری برای ارعاب هسته ای روسیه است و ما بشدت با آن مخالفت می کنیم.
وی در ادامه افزود: استقرار تسلیحات هستهای روسیه در بلاروس با اظهارات قبلی این کشور مبنی بر موافقت با تبدیل شدن به منطقه عاری از سلاح هستهای و همچنین اظهارات مسکو مبنی بر اینکه کشورها نباید تسلیحات هستهای خود را در خاک دیگران قرار دهند، مغایرت دارد.
بوشنر همچنین گفت که ناتو به تعهدات خود مبنی بر عدم استقرار تسلیحات هسته ای در قلمرو پیمان ورشو سابق عمل می کند.
واکنش سخنگوی دولت فدرال آلمان درحالی عنوان می شود که خود آلمان از زمان جنگ سرد میزبان تسلیحات هسته ای آمریکا بوده است.
سرگئی شویگو وزیر دفاع روسیه و ویکتور خرنین همتای بلاروسی وی روز پنجشنبه اسنادی را امضا کردند که رویه نگهداری تسلیحات هسته ای غیراستراتژیک روسیه را در یک انبار ویژه در خاک بلاروس تعریف می کند.
وال استریت ژورنال به نقل از مقامات اروپایی گزارش داد که لی هوی دیپلمات چینی در سفرهای اخیر خود از همتایان اروپایی خواست که استقلال خود را از آمریکا اعلام کنند و آتش بس فوری در اوکراین را دنبال کنند که بر اساس آن روسیه در اختیار بخش های سابق اوکراین باقی بماند.
براساس این گزارش، مقامات اروپایی اعلام کردند که هنوز زود است که تلاشهای پکن برای میانجیگری در این مناقشه را رد کنیم، اما گفته میشود با توجه به روابط نزدیک چین با روسیه، توانایی این کشور برای واسطهگری صادقانه در مذاکرات زیر سوال برود.
اروپایی ها همچنین اعلام کرد که تفکیک اروپا از آمریکا غیرممکن است و اروپا به حمایت خود از کی یف پایان نخواهد داد.
لی هوی نماینده ویژه دولت چین در امور اوراسیا در اوایل ماه جاری از چندین پایتخت اروپایی از جمله کی یف، ورشو، برلین، پاریس و بروکسل بازدید کرد تا طرح صلح پکن برای اوکراین را تبلیغ کند.
لی روز جمعه با سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در مسکو نیز گفت و گو کرد.
وزارت خارجه روسیه امروز (جمعه) اعلام کرد که دیپلماتهای ارشد آمریکایی را احضار کرده و اعتراض شدید خود را در رابطه با سخنان مشاور امنیت ملی کاخ سفید درباره حملات به خاک روسیه ابراز کرده است.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، جیک سالیوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید در ۲۱ مه گفته بود، واشنگتن به کییف اجازه استفاده از تسلیحات غربی برای حمله به خاک روسیه را نمیدهد و خاطرنشان کرد که کریمه را بخشی از روسیه نمیداند.
وزارت خارجه روسیه در بیانیه خود آورده است: دیپلماتهای ارشد هیئت دیپلماتیک آمریکا در مسکو امروز به وزارت خارجه روسیه احضار شدند و اعتراض شدید نسبت به اظهارات غیرقابل قبول سالیوان که عملا حملات گروههای مسلح کییف در خاک روسیه، از جمله جمهوری کریمه و منطقه بلگورود را تایید کرده به آنها اعلام شد.
در ادامه این بیانیه همچنین آمده است، اظهارات این مقام دولت واشنگتن درباره کریمه نادرست و ریاکارانه است. با توجه به شواهد مستقیم مبنی بر استفاده از تسلیحات و تجهیزاتی که برای نیازهای ارتش اوکراین توسط پنتاگون برای آماده سازی و اجرای عملیات تروریستی توسط شبه نظامیان اوکراینی وجود دارد، اطمینان مقامهای آمریکایی مبنی بر عدم تشویق ایالات متحده به چنین حملاتی علیه روسیه، ریاکارانه و نادرست است.
این وزارتخانه ادامه داد: زمان آن فرا رسیده که ایالات متحده درک کند که هر گونه تجاوز به روسیه واکنش جدی مسکو را در پی خواهد داشت. طرف روسی تاکید دارد که اقدامات خصمانه ایالات متحده که از مدتها پیش یکی از طرفین درگیری بوده، روابط مسکو و واشنگتن را وارد بحرانی عمیق، خطرناک و مملو از پیامدهای غیرقابل پیش بینی کرده است. زمان آن فرا رسیده است که واشنگتن بفهمد که هرگونه تجاوز به روسیه با جدیترین پاسخ روبرو خواهد شد.
بعد از هشدارهای مکرر روسیه درباره وجود آزمایشگاههای تحقیقاتی نظامی آمریکا در اوکراین برای تولید تسلیحات بیولوژیک، مسکو امروز (جمعه) از کشف اسناد و مدارکی که اثباتکننده وجود اینگونه آزمایشگاهها در اوکراین است، خبر داد.
«ایگور کریلوف» رئیس بخش دفاع شیمیایی، رادیواکتیو و بیولوژیکی وزارت دفاع روسیه گفت که اطلاعات بهدست آمده توسط نیروهای روسی در میدان جنگ با اوکراین، بار دیگر ثابت میکند که آمریکا در حال تولید سلاحهای بیولوژیک در خاک این کشور است.
پیش از این دولت روسیه گفته بود که آمریکا به صورت محرمانه برنامه آزمایشگاههای زیستی در اوکراین را مجدداً از سرگرفته است و هماکنون بر روی ساخت تأسیسات مخفی جدید و آموزش پرسنل متمرکز شده است.
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، کریلوف طی نشست خبری در مسکو توضیح داد: «وزارت دفاع آمریکا به طور فعال در حال تحقیق روی این آلودگیهای مهم اقتصادی در خارج از قلمرو خود در آزمایشگاههای بیولوژیکی واقع در امتداد مرزهای مخالفان ژئوپلیتیکی خود است. این یک بار دیگر تأیید میکند که ایالات متحده در حال تولید اجزای سلاحهای بیولوژیکی خارج از قلمرو خود، از جمله در خاک اوکراین است».
وی با بیان اینکه نیروهای روسی اسنادی را از یک آزمایشگاه در منطقه حفاظتشده زیستمحیطی «آسکانیا-نووا» در استان خِرسون کشف و ضبط کردند، گفت که این اسناد تأیید میکند «مؤسسه دامپزشکی تجربی و بالینی خارکیف» روی پروژههای بیولوژیکی نظامی پنتاگون موسوم به «Pi-444» و «Yu-Pi-8»، و همچنین آماده سازی برای اجرای پروژه «Flu-Fly-Way» فعالیت کرده است.
این مقام ارشد وزارت دفاع روسیه اظهار داشت: «هدف از این پروژهها ارزیابی شرایطی است که در آن انتقال پاتوژنهای عفونتهای مهم اقتصادی، غیرقابل کنترل شده و آسیبهای اقتصادی و خطرات امنیت غذایی ایجاد کند. افزایش بروز آنفولانزای پرندگان در روسیه نگرانیها را درخصوص مرگ دستهجمعی پرندگان به دلیل آزمایشات بیولوژیکی در اوکراین در سال ۲۰۲۱ افزایش میدهد».
با این حال وزارت خارجه آمریکا در واکنش به این گزارشها مدعی شده بود آزمایشگاههای بیولوژیک این کشور در اوکراین مصارف صلحآمیز دارند و هدف آنها ساخت سلاح نیست.
طبق این گزارش، کریلوف با بیان اینکه تلفات همزمان پرندگان در غرب روسیه به دلیل آزمایشات مداوم و بیتوجهی به الزامات ایمنی در اوکراین است، گفت: «ما درباره افزایش بروز آنفولانزای پرندگان در روسیه و کشورهای اروپایی نگران هستیم. به گفته سازمان جهانی سلامت پرندگان، این بیماری دیگر در تمام طول سال ظاهر میشود از سال ۲۰۲۱ خسارات ناشی از آن از ۳ میلیارد یورو فراتر رفته است».
وی ضمن اشاره به جمعآوری شدن سویههایی از ویروس آنفلوانزای پرندگان توسط محققان آزمایشگاه واقع در منطقه حفاظتشده آسکانیا-نووا در خِرسون پیش از آغاز عملیات نظامی ویژه روسیه در اوکراین، تصریح کرد که این سویهها بر سد میانگونهای غلبه کرده و سرایتپذیری بسیار بالاتری دارند.
به نوشته اسپوتنیک، این مقام نظامی روس همچنین تاکید کرد که بر اساس واقعیتها و حقایق بدست آمده، آمریکا از اوکراین به عنوان پایگاهی برای استقرار نیروهای ناتو استفاده کرده و مؤسسه تحقیقات نظامی «والتر رید» بر پروژههای بیولوژیکی نظامی موسوم به «U-Pi-1» و «U-Pi-2» نظارت داشت که طی آن مجموعهای فعال از زیستماده از مردم اوکراین جمعآوری شد.
به گفته وزیر دفاع آمریکا، دانمارک و هلند در هفتههای آینده توسعه آموزش خلبانهای اوکراینیها را به منظور به پرواز درآوردن جنگندههای اف-۱۶ هدایت خواهند کرد.
به گزارش شبکه خبری سی.بی.اس، لوید آستین وزیر دفاع آمریکا پس از نشست مجازی گروه تماس اوکراین درباره آموزش خلبانهای اوکراینی اعلام کرد که دانمارک و هلند هدایت آموزش این خلبانها را برعهده دارند.
این گروه متشکل از ۵۰ کشور جلسهای برای برنامه ریزی آموزش اوکراینیها به منظور استفاده از جنگندههای نسل چهارم شامل اف-۱۶ها را برای طولانی مدت تشکیل داد.
مارک میلی، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا نیز که در این نشست مجازی در کنار ژنرال آستین قرار داشت گفته که برای تشکیل یک نیروی هوایی اوکرایی که بتواند با هزاران جنگنده نسلهای چهارم و پنجم روسیه مقابله کند و به خوبی از عهده آنها برآید، زمان قابل ملاحظهای نیاز است.
ژنرال آستین همچنین گفت، کشورهایی چون نروژ، بلژیک، پرتغال و لهستان قبلا پیشنهاد شراکت در آموزش خلبانهای اوکراینی را دادهاند؛ اما وی نگفت که چه کشوری قرار است این جنگندههای پیشرفته را تامین کند.
این جنگندهها از سوی آمریکا تامین نمیشوند بلکه هر کشوری که بخواهد این جنگندههای اف-۱۶ ساخت آمریکا را از انبار خود به اوکراین بدهد، باید از دولت واشنگتن اجازه بگیرد.
مقامهای اوکراین از زمان شروع جنگ درخواست این جنگندههای پیشرفته را کردهاند؛ اما مانند سایر درخواستها، مسؤولان آمریکایی قبل از اینکه در نهایت به بله برسند، پاسخ منفی دادند. مارک میلی گفت که ایالات متحده انتخاب مقرون به صرفهای را در استفاده از تجهیزات دیگر مانند سیستمهای پدافند هوایی زمینی بجای این جنگندهها انجام داده است.
وی افزود، هزینه فقط ۱۰ فروند از این جنگندهها و نگهداری از آنها حدود دو میلیارد دلار است.
در این میان، وزیر دفاع آمریکا نیز گفته که برای کمک به هزینه آنها، کشورها قصد دارند تا صندوقی را ایجاد کنند که کشورهایی که نمیتوانند این جنگندهها را برای اوکراین تامین کنند یا در تعمیر و نگهداری آنها سهیم باشند، بتوانند هرطور که هست مشارکت کنند.
برخی منابع رسانهای از برنامه صدر اعظم آلمان برای دیدار و گفتگو با رئیسجمهور روسیه خبر میدهند.
«اولاف شولتز» صدراعظم آلمان اعلام کرد که قصد دارد در زمان مناسب در مورد وضعیت اوکراین با «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه به صورت تلفنی گفتگو کند.
صدر اعظم آلمان در مصاحبه ای با روزنامه Koelner Stadt-Anzeiger یادآور شد که مدت زیادی از آخرین تماس تلفنی وی با پوتین گذشته است.
شولتز افزود: من قصد دارم در زمان مناسب دوباره با پوتین صحبت کنم.
صدراعظم آلمان در پاسخ به سوالی مورد تغییر قدرت احتمالی در روسیه، تاکید کرد: من برای چنین گمانهزنیهایی اهمیت نمیدهم. در نهایت این مقامات مسکو و کییف هستند که باید به توافقی دست یابند.
بنا به نوشته تاس، پوتین و شولتز آخرین بار در ۲ دسامبر گفتگوی تلفنی داشتند. گفتگوی آنها حدود یک ساعت طول کشید و درگیری در اوکراین و پیامدهای آن محور این گفتگو بود. رئیسجمهور روسیه در آن زمان ازشولتز خواست تا در مواضع خود در تحولات اوکراین تجدید نظر کند.
کاخ سفید توافق روسیه و بلاروس برای استقرار تسلیحات هستهای تاکتیکی در این کشور را مثال انتخاب غیرکسؤولانه و تحریکآمیز دانست.
کارین ژان پییر، سخنگوی کاخ سفید در نشست خبری روزانه خود درباره امضای توافقنامه بین روسیه و بلاروس برای استقرار تسلیحات هستهای تاکتیکی در این کشور گفت: این توافقنامه بر مواضع هستهای آنها تاثیری ندارد.
وی این اقدام روسیه را نمونهای از انتخابهای غیرمسؤولانه و تحریک آمیز توصیف کرد.
سخنگوی کاخ سفید در ادامه گفت: واشنگتن از این توافق آگاه است و به نظارت بر وضعیت ادامه خواهد داد. ما هیچ دلیلی برای تطبیق مواضع هستهای خود نمیبینیم و هیچ نشانهای از آمادگی روسیه برای استفاده از سلاح هستهای وجود ندارد.
به نقل از تیآرتی، ژان پییر بر تعهد آنها به دفاع جمعی از اتحاد ناتو تاکید کرد.
گفتنی است سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه و ویکتور هرنین وزیر دفاع بلاروس پنجشنبه اسنادی را درباره استقرار تسلیحات هستهای تاکتیکی در بلاروس امضا کردند.
واکنش روسیه به برنامه اوکراین برای ترور پوتین
پس از آنکه یکی از مقامهای ارشد اطلاعاتی اوکراین گفت، پوتین نفر اول فهرست کشتار کییف است، کرملین اعلام کرد که سرویسهای امنیتی روسیه میدانند چه کار میکنند.
به گزارش رویترز، "وادیم اسکیبیتسکی" معاون رئیس سرویس اطلاعات ارتش اوکراین به روزنامه دی ولت آلمان گفت، کییف میخواهد ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه را ترور کند، چون اوست که در جنگ مسئول هماهنگی است و تصمیم میگیرد چه اتفاقی بیفتد و رئیس جمهوری روسیه هم میداند که نفر اول فهرست کشتار اوکراین است. در نهایت همه باید به اقدامات روسیه پاسخ دهند.
وی ادامه داد: پوتین متوجه شده که ما تلاش میکنیم به او نزدیک و نزدیکتر شویم و از اینکه توسط یکی از افراد ما کشته شود، میترسد.
این مقام ارشد اطلاعاتی اوکراین همچنین ادامه داد، دیگر روسها مانند یوگنی پریگوژین، رئیس گروه واگنر، سرگئی شویگو وزیر دفاع، والری گراسیموف رئیس ستاد مشترک ارتش و سرگئی سوروویکین فرمانده ارتش روسیه در فهرست مرگ ما هستند.
وی همچنین گفت، پوتین هدف سخت و دشواری بود، چون اغلب اوقات خودش را مخفی میکرد؛ اما اکنون بیش از گذشته در انظار عمومی است.
این مقام اطلاعاتی اوکراین در ادامه مصاحبه خود گفت: اوکراین یک فهرست مشروط از افرادی دارد که میخواهد آنها حذف شوند که شامل پوتین و پریگوژین است؛ اما پوتین و اطرافیانش جنایتکاران جنگی هستند و باید بازداشت شده و تحویل دادگاه لاهه شوند. اوکراین یک کشور متمدن است و به روشهای متمدنانه رفتار میکند. لاهه برای پوتین اجتناب ناپذیر است.
در این میان دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین در پاسخ به اینکه آیا در پی این مصاحبه اقدامات برای حفاظت از پوتین تشدید میشود، گفت: باور کنید سرویسهای امنیتی روسیه کارشان را خوب بلدند و میدانند چه میکنند. مصاحبه معاون رئیس اطلاعات ارتش اوکراین، تایید میکند که روسیه حق داشته تا به اوکراین حمله کند.
وی افزود: این رژیم تروریست درباره تمایلات تروریستی خود صحبت میکند. حمله ما به اوکراین بیش از حد موجه و بیش از حد ضروری است و باید با دستیابی به اهداف خود تکمیل شود.
کرملین همچنین حمله پهپادی به کاخ ریاست جمهوری روسیه را که اوایل ماه جاری میلادی رخ داد، تلاش اوکراین برای کشتن پوتین دانست؛ اما کییف آن را رد کرد.
نیویورک تایمز نیز روز پنجشنبه نوشت، آژانسهای اطلاعاتی آمریکا بر این باورند که این حمله پهپادی احتمالا توسط جاسوسهای اوکراینی یا اطلاعات ارتش این کشور ترتیب داده شده بود.
وقوع انفجارهای مهیب و گسترده در شهرهای مختلف اوکراین
منابع محلی از شنیده شدن صدای آژیر خطر حمله هوایی در سراسر اوکراین به استثنای غرب این کشور خبر دادند.
خبرنگار الجزیره از شنیده شدن صدای انفجارهای قوی در کی یف؛ پایتخت اوکراین پس از اعلام حالت آماده باش هوایی خبر داد.
همزمان منابع نظامی اوکراینی به حمله روسیه با موشک کروز به کی یف و مقابله پدافند هوایی این کشور با آن اشاره کردند.
از سوی دیگر، منابع روسی در بلگورود اعلام کردند که نیروهای اوکراینی، صبح امروز جمعه مناطق گرایفورون و گلوتوو در این منطقه را هدف قرار دادند.
خبرنگار الجزیره از حملات نیروهای اوکراینی به کالینینسکی در دونتسک خبر داد و اینکه بر اثر این حمله، خسارات بسیاری به مرکز پژوهش های علمی وارد شده است.
شهردار دونتسک وابسته به روسیه از کشته شدن یک تن بر اثر حمله اوکراین به این مرکز خبر داد.
مارک میلی: اوکراین به این زودیها نیروهای روس را بیرون نمیکند
نشریه پولیتیکو مینویسد، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا گفته، جنگنده آمریکایی اف-۱۶ برای اوکراین یک سلاح معجزه آسا نخواهند بود و هزینه آن بسیار بیشتر از پرتابهها و تجهیزات زمینی است.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، ژنرال مارک میلی، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا با بیان اینکه روسیه به پیروزی نظامی در اوکراین دست نخواهد یافت، همچنین هشدار داد که بعید است کییف به این زودی تمام نیروهای مسکو را از اوکراین بیرون کند.
وی ادامه داد: روسها هزار جنگنده نسل چهارم دارند، اگر بخواهید در هوا با روسیه مقابله کنید، به تعداد قابل توجهی جنگنده نسل چهارم و پنجم نیاز خواهید داشت؛ بنابراین، با تجزیه و تحلیل هزینهها، معقولترین چیز دقیقا همان کاری است که ما قبلا انجام دادهایم یعنی تحویل تعداد قابل توجهی از سیستمهای دفاع هوایی یکپارچه برای پوشش فضای رزمی و جلوگیری از تسلط روسیه در آسمان.
به گفته میلی، جنگندهها بسیار گرانتر از گلولههای توپخانه و وسایل نقلیه زمینی هستند و همین امر باعث میشود هزینه برای دفاع هوایی ارزشمندتر شود.
این ژنرال آمریکایی همچنین تاکید کرد: در جنگ هیچ سلاح معجزه آسایی وجود ندارد؛ اف-۱۶ها مانند هر چیز دیگری سلاح معجزه آسا نیست.
پیش از این، جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده از قصد متحدان برای آغاز آموزش خلبانان اوکراینی برای خلبانی اف-۱۶های آمریکایی و دیگر جنگندههای نسل چهارم ساخت غرب خبر داده بود. همانطور که در واشنگتن گزارش شده، هنوز تصمیمی در مورد اینکه چه کسی و کجا خلبانان را آموزش میدهد، گرفته نشده است؛ اما انتظار میرود یکی از کشورهای اروپایی محل آموزش باشد.
روسیه تحویل احتمالی این جنگندهها را مرحله بعدی تشدید درگیری میخواند و هشدار میدهد که این تجهیزات به یک هدف قانونی برای نیروهای مسلح روسیه تبدیل خواهد شد.
ژنرال میلی همچنین معتقد است بازپسگیری مناطق از دست رفته توسط اوکراین در آینده نزدیک قابل دستیابی نیست.
رئیس کمیته واحد روسای ستادهای نیروهای مسلح ایالات متحده همچنین اعلام کرد که هدف راهبردی اوکراین برای بازگرداندن مناطق از دست رفته از مسیر نظامی در چشم انداز کوتاه مدت دست یافتنی نیست.
وی روز پنجشنبه در کنفرانسی مطبوعاتی اظهار کرد: هدف راهبردی کییف این است که تمامی اوکراین که توسط روسیه به کنترل درآمده را پس بگیرد. در مناطق اوکراین که توسط روسیه به کنترل درآمده، چند صد هزار نظامی روسی حضور دارند. این امر ممکن است که از مسیر جنگی میسر باشد؛ اما احتمالا نه در چشم انداز کوتاه مدت. این بدان معناست که جنگ ادامه خواهد داشت، خونین و سخت خواهد بود و در نقطهای، هر دو طرف یا برای یک راه حل مذاکره میکنند یا به یک نتیجه نظامی میرسند.
ایالات متحده پیشتاز فشار برای حمایت بینالمللی از اوکراین بوده و به سرعت ائتلافی را برای حمایت از کییف پس از حمله روسیه در فوریه ۲۰۲۲ تشکیل داده و کمکهای دهها کشور را هماهنگ کرده است. ژنرال لوید آستین، وزیر دفاع ایالات متحده گفته، حامیان اوکراین در مجموع نزدیک به ۶۵ میلیارد دلار کمک امنیتی به این کشور ارائه کردهاند.
در این میان، کاخ سفید به تازگی اعلام کرد که واشنگتن از ارائه جنگندههای پیشرفته از جمله اف-۱۶ به اوکراین حمایت خواهد کرد، در حالی که پیشتر آمریکا عدم تمایلش را برای تامین چنین جنگندههایی به اوکراین اعلام کرده بود.