بین الملل تابناک: چهارصد و پنجاه و سه روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
شورای امنیت ملی صربستان روز شنبه اعلام کرد که نیروهای مسلح این کشور به دلیل خشونت علیه صربها در کوزوو تا اطلاع ثانوی در بالاترین سطح آمادگی رزمی باقی خواهند ماند.
به گزارش خبرگزاری «آناتولی» این تصمیم پس از آن اتخاذ شد که صربستان روز جمعه به ارتش خود دستور داد تا مرز با کوزوو پیشروی کند.
کوزوو دارای جمعیت صرب قابل توجهی به ویژه در شمال، نزدیک مرز با صربستان است. اکثر کشورهای عضو سازمان ملل متحد، از جمله آمریکا، انگلیس، فرانسه، آلمان و ترکیه، کوزوو را پس از اعلام استقلال از صربستان در سال ۲۰۰۸ به عنوان کشور جداگانه به رسمیت شناختند. با این حال، صربستان همچنان آن را سرزمین خود میداند.
منطقه کوزوو که اکثریت ساکنان آن آلبانیتبار هستند، بعد از جنگ سالهای ۱۹۹۸ و ۱۹۹۹ با دولت صربستان، اعلام استقلال کرد اما بلگراد فقط اجازه خودمختاری به آنها داد. حدود ۵۰ هزار صرب در شمال کوزوو زندگی میکنند که حکومت مستقر در «پریستینا» یا وضعیت خودمختاری این منطقه را قبول ندارند.
«آلکساندر ووچیچ» رئیس جمهور صربستان نیز از ارتش و نیروهای امنیتی خواسته تا آماده نبرد باشند. در بیانیه دفتر ووچیچ در «بلگراد» آمده است: «در نشست شورای امنیت ملی، تمامی فعالیتهای امنیتی لازم به منظور تقویت ظرفیت دفاعی جمهوری صربستان مورد توافق قرار گرفت.»
به گفته شورا امنیت ملی صربستان ماموران اتحادیه اروپا و نیروهای ناتو در کوزوو کوزوو نتوانستند کار خود را مطابق با قطعنامه ۱۲۴۴ شورای امنیت سازمان ملل و موافقتنامه فنی- نظامی «کومانوو» انجام دهند.
در بیانیه شورای امنیت ملی صربستان آمده است: «جمهوری صربستان در حفاظت از مردم خود قاطعانه و تزلزل ناپذیر خواهد بود.
وزارت خارجه روسیه در بیانیهای اقدامات «تحریکآمیز» کوزوو در مرز با صربستان را بهشدت محکوم کرد.
وزارت خارجه روسیه روز شنبه در بیانیهای در واکنش به بالاگرفتن تنشهای مرزی کوزوو و صربستان اعلام کرد که با نگرانی اوضاع کوزوو را دنبال و بهشدت اقدامات «تحریکآمیز» پریشتینا را محکوم میکند.
روز جمعه، ووچیچ به عنوان فرمانده عالی نیروهای مسلح، دستور بالاترین سطح آمادهباش یگانهای ارتش صربستان و حرکت فوری به سمت خط اداری با کوزوو و متوهیا را صادر کرد.
رئیسجمهوری صربستان به ارتش فرمان داد تا با توجه به وضعیت کوزوو و متوهیا ناشی از اقدامات یکجانبه پریشتینا، حداکثر آمادگی رزمی را به کار گیرند.
در پی این فرمان، «میلوش ووچویچ»، وزیر دفاع و معاون نخستوزیر صربستان، تأکید کرد که به نیروهای مسلح این کشور دستور داده شده تا بهسرعت به سمت مرز کوزوو و منطقه متوهیا پیشروی کنند.
میلوش ووچویچ در یک برنامه زنده تلویزیونی گفت که دولت کوزوو در برابر صربتبارهای مقیم جمهوری کوزوو متوسل به خشونت شده است.
پلیس کوزوو در بیانیهای اعلام کرده بود که به شهرداران تازه انتخاب شده کمک میکند تا بتوانند وارد دفاتر شهرداری در چهار شهر شمالی کوزوو شوند. نیروهای کوزوو تلاش کردند تا وارد ساختمانهای دولتی در شهرهای با اکثریت صربنشین کوزوو شوند.
انگلیس، فرانسه، آمریکا، ایتالیا و آلمان وضعیت کوزوو را محکوم و اعلام کردند: ما تصمیم کوزوو را برای بازگشایی اجباری ساختمانهای شهرداری در شمال کوزوو، علیرغم درخواست برای خویشتنداری، محکوم میکنیم.
در این بیانیهها از همه طرفهای درگیر خواسته شد تا «حداکثر خویشتنداری را به خرج دهند و از لفاظیهای تحریکآمیز خودداری کنند.»
یک روزنامه آلمانی روز شنبه به نقل از دادههای منتشر شده توسط کمیسیون اروپا گزارش داد که ارزش کل داراییهای توقیف شده شهروندان روس در کشورهای اروپایی به ۲۶ میلیارد دلار رسیده است. از زمان آغاز جنگ روسیه و اوکراین بسیاری از کشورهای اروپایی اقدام به توقیف اموال دولت و شهروندان روسیه کردهاند.
به نوشته رسانههای آلمانی، ارزش داراییهای بلوکه شده روسیه در اواخر ماه می، نزدیک به ۱۹ میلیارد بود که از آن زمان تا کنون چند میلیارد دلار نیز به آن اضافه شده است.
این رسانهها افزودند که یک هزار و ۴۷۳ فرد و ۲۰۵ شرکت متعلق به روسیه توسط اتحادیه اروپا تحریم شدهاند.
اتحادیه اروپا از بهار ۲۰۲۲ تاکنون حدود ۳۰۰ میلیارد یورو از داراییهای بانک مرکزی روسیه را مشمول تحریمها قرار داده است.
این در حالی است که بلومبرگ گزارش داد، بروکسل از محل نگهداری یا سرمایهگذاری ۸۶ درصد از همه داراییهای روسها در اتحادیه اروپا اطلاعی ندارد.
به همین دلیل، اتحادیه اروپا به طور عملی قادر نیست که این پولها را مصادره و به اوکراین منتقل کند.
سرگئی لاوروف در اظهار نظر ویدئویی که در تلگرام پاول زاروبین روزنامهنگار روسی منتشر شد، گفت: من شک ندارم که عروسک گردانان در واشنگتن و لندن اکنون این پرسش را مطرح میکنند که آیا این افراد [مقامهای اوکراینی] عاقل هستند یا خیر.
وی در حالی این اظهارات را مطرح میکند که پیشتر وادیم اسکیبیتسکی معاون اداره اطلاعات وزارت دفاع اوکراین گفته بود، ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه در راس فهرست اهداف کییف قرار دارد.
لاوروف در پاسخ به آنچه زاروبین «تهدید مستقیم علیه رییس جمهوی روسیه» خواند با تایید اظهارات پیشین دیمیتری پسکوف سخنگوی کرملین گفت که این یک دولت تروریستی است.
حمله پهپادی به تأسیسات نفتی روسیه
میخائیل ودرنیکوف، فرماندار شهر پسکوف انگشت اتهام برای این حمله را به سوی اوکراین نشانه نگرفت، اما مسکو پیشتر کییف را مسئول چنین حوادثی دانسته بود.
وی اعلام کرد، این حمله پهپادی که به ساختمان اداری آسیب رسانده، تلفات جانی نداشته است و گروه عملیاتی که نتیجه نهایی را اعلام میکند در محل حادثه حضور دارند.
بر اساس این گزارش، اوکراین علنی حمله به اهدافی در روسیه را تایید نکرده است و تاکنون هیچ توضیحی از اوکراین در این باره وجود ندارد.
این حادثه در نزدیکی مرز روسیه با بلاروس رخ داد.
هشدار بزرگ هنری کیسینجر درباره جنگ اوکراین
هنری کیسینجر وزیر خارجه و مشاور امنیت ملی پیشین آمریکا در مصاحبه با روزنامه وال استریت ژورنال گفت: تلاش اوکراین برای بازگشت «شبه جزیره کریمه» و «سواستوپل» میتواند به عواقب منفی برای تمام جهان منجر شود.
وی با بیان اینکه سواستوپل در تاریخ همیشه بخشی از اوکراین نبوده است، افزود: از دست دادن این شهر برای روسیه، افت شدیدی خواهد بود که میتواند انسجام این کشور را به خطر بیندازد. من فکر نمیکنم این امر برای جهان مورد پسند باشد.
این سیاستمدار کهنه کار آمریکایی درباره تغییر موضع خود درباره پیوستن اوکراین به سازمان پیمان آنتلانتیک شمالی (ناتو) قبل و بعد از جنگ خاطرنشان کرد: من وقتی با این عضویت مخالفت کردم، تنها بودم و وقتی از آن دفاع میکنم نیز تنها هستم.
کیسینجر تاکید کرد: علاقه آمریکا برای اضافه شدن اوکراین به ائتلاف ناتو، اشتباه جدی بود که به این جنگ منجر شد.
به گفته وزیر امور خاجه اسبق آمریکا، روسیه برای قرنها از نفوذ در منطقه برخوردار بوده؛ اما موضوع آن در برابر اروپا همواره به نوعی دو پهلو بوده است؛ مسکو برای پیشرفت و توسعه به دنبال تقویت روابط با اروپا بود و در عین حال محتاط نسبت به تهدیدهای احتمالی غرب.
وی با اشاره به این دوگانگی رویکرد روسیه، پیشنهاد عضویت اوکراین در ناتو را اشتباهی بزرگ خواند که باعث جنگ اوکراین شد.
کیسینجر همچنین جلوگیری از حمله روسیه به متحدان اروپایی را نوعی پیروزی و موفقیت در جنگ اوکراین دانست اما تصریح کرد: احتمال بروز خطرات دیگر از سوی روسیه وجود دارد.
بر اساس این گزارش در سال ۲۰۱۴ و پس از کودتا، ساکنان شبه جزیره کریمه (۹۶.۷ درصد) و سواستوپل (۹۵.۶ درصد) در یک رفراندم جدایی از اوکراین و الحاق به روسیه را انتخاب کردند.
به رغم نتایج رفراندوم، دولت کییف هیچ گاه الحاق شبه جزیره کریمه به خاک روسیه را به رسمیت نشناخته است.
کیسینجر، دیپلمات شناخته و کهنهکار، یکصد سالگی خود را جشن میگیرد. وی تنها مقام دولتی آمریکاست که وزیر امور خارجه و همچنین مشاور امنیت ملی رییسجمهوری بوده است. او در دهه ۱۹۷۰ میلادی نقش کلیدی در شکل گیری سیاستهای واشنگتن درباره موضوعات مختلف داشت و به عنوان بنیان گذار دیپلماسی ایالات متحده درنظر گرفته میشود.
ادعای مقام ارشد اوکراین در مورد ضدحملات علیه روسیه
اولکسی دانیلوف دبیر شورای دفاع و امنیت ملی اوکراین در مصاحبه با شبکه بیبیسی انگلیسی، بدون ذکر تاریخ دقیق شروع این ضد حملات، ادعا کرد: این حمله که با هدف بازپسگیری منطقه تحت تصرف نیروهای روسیه انجام می شود، ممکن است فردا، پس فردا یا هفته دیگر آغاز شود.
وی به دولت اوکراین هشدار داد: "حق اشتباه کردن" در این تصمیم را ندارد چراکه این یک "فرصت تاریخی" است که نمیتوانیم آن را از دست بدهیم.
همچنین دانیلوف در این مصاحبه تایید کرد، برخی نیروهای گروه شبهنظامی واگنر از شهر باخموت عقبنشینی کرده اما این بدان معنا نیست که این نیروها دست از جنگیدن با ما بردارند، بلکه بیشتر روی جبهههای دیگر تمرکز میکنند و در حال جمع شدن در سه موقعیت دیگر هستند.
بر اساس این گزارش، اوکراین ماه هاست در حال برنامهریزی برای یک ضدحمله علیه نیروهای روسیه است؛ اما زمان بیشتری نیاز دارد تا نیروها را آموزش دهد و از متحدان غربی خود تجهیزات نظامی دریافت کند.
دانیلوف ادعا کرد که طبق محاسبه فرماندهان، زمانی نیروهای مسلح اوکراین حمله را آغاز میکنند که بتوانند بهترین نتیجه را در آن نقطه از جنگ رقم بزنند.
وی اظهار کرد: باخموت سرزمین و خاک ماست و ما باید از آن دفاع کنیم.