بین الملل تابناک: چهارصد و شصت و پنج روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
وزیر دفاع روسیه آماری از شکست طرح نیروهای اوکراینی برای انجام حمله شبانه در محور زاپروژیا اعلام کرد.
«سرگئی شویگو» در نشست خبری با اشاره به این حمله گفت: ساعت ۱ و ۳۰ دقیقه بامداد پنج شنبه، ۱۵۰۰ نظامی اوکراین و ۱۵۰ خودرو زرهی آنها تلاش کردند تا از خط دفاع روسیه در محور «زاپروژیا» عبور کنند.
وی افزود: موقعیت دشمن در محور زاپروژیا به موقع شناسایی شد و روسیه برای مقابله با حمله نیروهای اوکراینی، علیه آنها حمله پیشگیرانه انجام داد.
شویگو تصریح کرد: اوکراین در این حمله ۳۵۰ نظامی و ۳۰ تانک و ۱۱ خودروی جنگی پیاده نظام خود را از دست داد.
وزیر دفاع روسیه تأکید کرد: در ۲۴ ساعت گذشته در نتیجه درگیریهای جاری در مناطق مختلف اوکراین، ۹۴۵ نظامی، ۳۳ تانک، ۲۸ خودروی پیاده نظام، ۳۸ خودروی زرهی، ۳ سکوی توپخانهای و سایر سلاحهای نیروهای کی یف منهدم شد.
کرملین اعلام کرد، ولادیمیر پوتین با میزبانی از سران کشورهای آفریقایی در مسکو که قصد دارند ابتکار صلح خود را مبنی بر اتمام درگیری اوکراین ارائه کنند، موافقت کرد.
به گزارش راشا تودی، سیریل رامافوسا، رئیسجمهوری آفریقای جنوبی و ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه طی یک تماس تلفنی به چنین توافقی دست پیدا کردند.
طبق گزارش کرملین، روسای جمهور دو کشور طی این تماس درباره "ابتکار معروف آفریقایی برای صلح اوکراین" و "جنبههای کلیدی توسعه بیشتر شراکت دوجانبه و استراتژیک" گفتوگو و رایزنی کردند.
شش رهبر آفریقایی به دنبال ابتکار و میانجیگری برای پایان دادن به جنگ اوکراین هستند. دفتر رامافوسا پیشتر اعلام کرد که وزرای خارجه جزایر کومور، مصر، سنگال، اوگاندا، زامبیا و آفریقای جنوبی قرار است عوامل مربوط به نقشه راه این صلح را نهاییسازی کنند.
کرملین همچنین عنوان داشت که پوتین و رامافوسا پیرامون آمادهسازی دومین اجلاس روسیه-آفریقا که قرار است اواخر ژوئیه در سن پترزبورگ برگزار شود، بحث و گفتوگو کردند. هدف از این اجلاس ارتقاء همکاری میان روسیه و آفریقا در حوزههای متعددی نظیر تجارت، سرمایهگذاری و فناوری است.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملین گفت: ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه وضعیت منطقه خرسون را پس از انفجار در نیروگاه برق آبی کاخوفکا (HPP) تحت کنترل گرفته است.
دیمیتری پسکوف در جمع خبرنگاران اظهار داشت: او (پوتین) اوضاع در منطقه خرسون را پس از خرابکاری و انفجار در سد کاخوفکا تحت کنترل گرفته است. همان طور که میدانید رییس جمهور روز گذشته به وزارت شرایط اضطراری دستور داد تا با تقویت حضور خود در آنجا، به طور فعالانه به مردم کمک کند.
«آندرس فوگ راسموسن» دبیرکل سابق ناتو میگوید در صورتی که کشورهای عضو ائتلاف ناتو از جمله ایالات متحده در نشست آتی این ائتلاف در «ویلینوس» پایتخت لیتوانی ضمانتهای امنیتی ملموسی را به کییف ارائه ندهند، گروهی از کشورهای ناتو احتمالاً تمایل داشته باشند که نیروی زمینی برای مبارزه با روسیه به اوکراین اعزام کنند.
روزنامه انگلیسی گاردین در این خصوص نوشت، راسموسن که بعنوان مشاور رسمی «ولودیمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین در زمینه جایگاه کییف در ساختار امنیتی آینده اروپا فعالیت میکند، در حال سفر به اروپا و واشنگتن است تا قبل از نشست مهم ناتو که 11 ژوئیه (20 تیرماه) آغاز میشود، تا تغییر حالات کشورها در قبال اوکراین را مورد سنجش قرار دهد.
وی همچنین هشدار داد که حتی اگر گروهی از کشورها، ضمانتهای امنیتی به اوکراین ارائه ندهند، کشورهای دیگر، اجازه نمیدهند که موضوع عضویت اوکراین در ناتو در آینده از دستورکار نشست ویلنیوس حذف شود.
اوکراین تمایل خود برای پیوستن به ناتو را از سال ۲۰۰۸ اعلام کرده است. این اقدام به شدت با مخالفت روسیه مواجه شد. دولت روسیه تأکید کرد که گسترش حوزه ناتو به سرزمین های شوروی سابق امنیت ملی و حوزه نفوذ آن را تهدید میکند.
کشورهای غربی، از جمله ایالات متحده و اتحادیه اروپا، متعهد شدهاند که از برنامه اوکراین برای پیوستن به ناتو حمایت کنند.
اظهارات دبیرکل سابق ناتو در حالی مطرح شده است که «ینس استولتنبرگ» دبیرکل فعلی ناتو گفته است که موضوع تضمین امنیتی در دستورکار نشست ویلنیوس قرار دارد اما تأکید کرده است که ناتو، طبق ماده پنج پیمان واشنگتن، تنها برای اعضای ائتلاف ناتو، تضمینهای امنیتی تمام عیار ارائه میدهد.
طبق گزارش گاردین، «جولیانی اسمیت» سفیر ایالات متحده آمریکا در ناتو در این خصوص گفته است: «ما به دنبال مجموعهای از گزینهها هستیم تا نشان دهیم که اوکراین در روابط خود با ناتو در حال پیشرفت است».
راسموسن در ادامه اظهارات خود تصریح کرد: «اگر ناتو نتواند در خصوص یک مسیر روشن پیش رو برای اوکراین توافق کند، این احتمال وجود دارد که برخی کشورها به صورت جداگانه اقدامی انجام دهند. ما میدانیم که لهستان بسیار در ارائه کمکهای ملموس به اوکراین مشارکت دارد و این احتمال را رد نمیکنم که لهستان در این زمینه بر مبنای ملی با قدرت بیشتری مشارکت کند و دیگر کشورهای بالتیک نیز از آن پیروی کنند و احتمالاً شامل اعزام نیرو (به اوکراین) شود».
وی ادامه داد: «فکر میکنم در صورتیکه اوکراین در نشست ویلنیوس چیزی به دست نیاورد، لهستانیها به طور جدی رفتن به اوکراین و گردهمآوری یک ائتلاف از مشتاقان را بررسی کنند. ما نباید احساسات لهستان را دستکم بگیریم. لهستانیها مدتهاست که احساس میکنند که اروپای غربی به هشدارهای آنها علیه ذهنیت واقعی روسیه گوش نمیدهد».
اوکراین در حالی به دنبال عضویت در ناتو و دریافت کمک نظامی از غرب است که زلنسکی در دوران زمامداری خود قریب به 20 درصد از خاک کشورش را از دست داده و بسیاری از زیرساختهای اوکراین در درگیری با ارتش روسیه یا نابود شدهاند و یا آسیب جدی دیدهاند.
با وجود ارسال تجهیزات گسترده از سوی کشورهای غربی برای اوکراین، بسیاری از کارشناسان احتمال پیروزی این کشور در نبرد با روسها را ناچیز ارزیابی میکنند. اوکراین اخیرا شهر باخموت را در مواجهه با نیروهای یک شرکت خصوصی نظامی با نام «واگنر» از دست داد و علاوه بر آن متحمل دهها هزار نفر تلفات شد. نام باخموت اکنون به آرتموفسک تغییر کرده است.
فرماندار خرسون اوکراین گفت: بعد از انفجار در سد کاخوفکا، حدود ۶۰۰ کیلومتر مربع از منطقه خرسون در جنوب اوکراین به زیر آب رفته است که ۶۸ درصد آن در ساحل چپ رود دنیپرو و تحت اشغال روسیه قرار دارد.
مرکز فرماندهی عملیات جنوب اوکراین در ساعات اولیه روز سهشنبه شانزدهم خردادماه اعلام کرد که نیروهای روسیه سد نیروگاه برق آبی «کاخوفکا» در شهر «نوا کاخوفکا» را منفجر کردهاند.
با این حال «ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت امورخارجه روسیه مقصر جلوهدادن مسکو در فروریختن سد کاخوفکا از سوی غرب را اقدامی روس هراسانه خواند و خواستار تحقیقات بینالمللی در مورد این حادثه شد.
گزارش رسانه آمریکایی از جزئیات ضد حمله گسترده اوکراین علیه روسیه
روزنامه واشنگتنپست در گزارشی از قول مقام های نظامی اوکراین نوشت که این کشور، ضد حملات خود را برای بازپسگیری مناطق اشغال شده اوکراین علیه روسیه آغاز کرده است.
این روزنامه آمریکایی در گزارشی به نقل از مقامات نظامی اوکراینی که نامی از آنها نبرد، اعلام کرد که نیروهای اوکراینی ضد حملات خود را علیه نیروهای روسی به منظور بازپسگیری مناطق اشغال شده این کشور آغاز کردهاند.
پیش از این، ولودیمیر زلنسکی رییسجمهور اوکراین اعلام کرده بود که کییف به زودی عملیات نظامی را برای بازپسگیری مناطق اشغال شده توسط روسیه آغاز خواهد کرد.
صبح امروز نیز چندین گزارش رسانهای از حملات پهپادی اوکراین به مناطقی در داخل خاک روسیه منتشر شد.
همزمان شبکه خبری الجزیره نیز از قول سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه نوشت: شب گذشته نیروهای اوکراینی تلاش کردند تا خط دفاع نیروهای این کشور را در محور زاپوروژیا بشکنند.
واشنگتنپست گزارش داد: به گفته چهار تن از نیروهای مسلح اوکراین که خواستند نامشان فاش نشود، سربازان اوکراینی حملات خود را در خط مقدم در جنوب شرق این کشور تشدید کردهاند.
نیروهای اوکراینی شامل واحدهای حمله تخصصی مجهز به سلاحهای غربی و آموزش دیده در تاکتیکهای ناتو هستند. حملات به جنوب شرق این کشور نشان دهنده فشار قابل توجهی به سمت سرزمینهای تحت اشغال روسیه است.
این روزنامه آمریکایی به نقل از وبلاگ نویسان روسی تاکید کرد که درگیریهای شدید در منطقه زاپوروژیا بخشی از خط مقدم نیروهای اوکراینی است، زیرا آنها بدنبال قطع ارتباط زمینی روسیه با شبه جزیره کریمه هستند. این منطقه جزو خطوط تدارکاتی مهم روسیه است.
این گزارش افزود که هدف بعدی نیروهای اوکراینی، بازپسگیری شهر ملیتوپل است که روسیه آن را به عنوان پایتخت شهرهای اشغال شده در نظر گرفته و بعد از آن نیز شهر «انرودار» که نیروگاه هستهای زاپوروژیا هم در آن قرار دارد از اهداف اصلی است.
مسکو: اوکراین آماده صلح بود اما تحت فشارهای آمریکا منصرف شد
«نیکلای پاتروشف» دبیر شورای امنیت روسیه پنجشنبه (هشتم ژوئن) گفت حاکمیت اوکراین آماده حلوفصل مناقشه با روسیه بود اما تحت فشار آمریکا کنار کشید.
به گزارش خبرگزاری «تاس» او در اشاره به مذاکرات مارس سال گذشته بین هیأتهای روسیه و اوکراین در ترکیه گفت: اگر به خاطر فشار آمریکا بر افرادی که در راس اوکراین منصوب کرده نبود، این وضعیت اتفاق نمیافتاد. حتی مقامات اوکراین خودشان آماده امضای معاهده صلح بودند و به روسیه پیشنهادهای مکتوب دادند که ما کلیت آن را تایید کردیم.
پاتروشف در ادامه توضیح داد: با این حال، آنها (اعضای هیأت اوکراینی) صبح، پیشنهادها را به ما در جریان مذاکرات دادند و عصر گفتند: نه، آنها را کنار میگذاریم.
دبیر شورای امنیت روسیه تاکید کرد: «این اتفاق افتاد؛ فقط به این خاطر که ایالات متحده به آنها فشار میآورد و گفت نباید هیچ مذاکراتی برگزار شود.» به گفته وی، طرفهای ذینفع در این درگیری وجود دارند، درجه اول ایالات متحده و بریتانیا.
سابقه مذاکرت صلح بین روسیه و اوکراین
اولین دور از گفتوگوهای صلح بین روسیه و اوکراین بعد از آغاز درگیری ها در این کشور، اوایل مارس ۲۰۲۲ در بلاروس برگزار شد؛ اما گفتوگوها نتایج ملموس نداشت.
دور بعدی مذاکرات ۲۹ مارس ۲۰۲۲ در استانبول برگزار شد که بعد از آن «ولادیمیر مدینسکی» دستیار رئیسجمهور و رئیس هیأت روس اعلام کرد، مسکو برای اولین بار اصول کییف درباره یک توافق محتمل آتی را مکتوب دریافت کرده است. به گفته مسکو، در آن به ویژه تعهدات وضعیت بیطرف و امتناع از استقرار نیروها و تسلیحات خارجی از جمله تسلیحات هستهای در خاک اوکراین تصریح شده بود.
به نوشته خبرگزاری روسی تاس، روسیه نیروهایش را از مناطق کییف و «چرنیگوف» خارج کرد؛ اما مذاکرات درباره راهحل صلحآمیز به کلی متوقف شد و همانطور که ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه گفت، کییف از توافقات منعقد شده در استانبول صرفنظر کرد.
اکتبر سال گذشته «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین تصمیم شورای امنیت ملی و دفاع اوکراین مبنی بر ممنوعیت هر گونه مذاکره با پوتین را تصویب کرد.
واکنش ایران به تخریب سد کاخوفکا در جنوب اوکراین
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه، امروز (پنجشنبه) ۱۸ خرداد در واکنش به اقدام هولناک تخریب سد «کاخوفکا» در جنوب اوکراین، نسبت به اثرات بشردوستانه، زیست محیطی و اقتصادی آن عمیقا ابراز نگرانی کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه با تاکید دوباره بر مواضع اصولی جمهوری اسلامی ایران مبنی بر مخالفت با جنگ اوکراین، تخریب تاسیسات غیرنظامی و به خطر افتادن جان انسانها و شهروندان غیرنظامی، پایبندی همه طرفهای درگیر به اصول شناخته شده بینالمللى از جمله حفاظت از جان افراد غیرنظامی و کاهش آلام آنان را خواستار شد.
کنعانی با توجه به پیچیده شدن وضعیت درگیریها، خواستار روشن شدن ابعاد حادثه و شناسایی عامل اصلی این فاجعه شد.