محمدرضا مقامی فرد- به گزارش تابناک اقتصادی؛ دو پاشنه آشیل اصلی کشور شامل رشد نکردن تولید و عدم توانایی در مهار تورم در بحث ناتوانی در مدیریت نقدینگی موجود و همچنین نقدینگی در حال خلق و عدم هدایت آن به سمت تولید نهفته است. یکی از مهمترین مشکلاتی که الان خانوارها با آن روبهرو هستند، موضوع مسکن و گرانی آن است.
به گفتهی کارشناسان، جمع آوری نقدینگی از اقتصاد و سوق دادن آن به حوزهی مسکن میتواند کارگشا باشد. بدین منظور میتوانیم به ساخت خانههای یک طبقه و ویلایی بپردازیم که گردش سرمایهی بیشتری را به وجود میآورد.
برای ساخت خانههای ویلایی اولین موضوعی که مطرح میشود، تأمین زمین است. به همین منظور لازم است رفع انحصار زمین با جدیت در دستور کار قرار بگیرد. واقعیت این است که در حال حاضر تنها نیم درصد از کل مساحت کشور به حوزه سکونت گاه و همچنین مناطق مسکونی اختصاص داده شده است. همین ایجاد محدودیت در اعطای زمین و بسته بودن کمربندی شهرها، تورم بی سابقهای در حوزه مسکن به دنبال داشته است.
با توجه به آنچه در بالا گفته شد، راهکار اصلی برای تحقق مهمترین وعده دولت به مردم مبنی بر ساخت خانههای جدید، رفع محدودیت اعطای زمین به مردم و هدایت اعتبارات و تسهیلات بانکی به بخش ساخت مسکن است. در خصوص این موضوعات نظرات دکتر حسن بان، دبیر کمیته موسسین بورس املاک ایران را جویا شدیم که در ادامه میخوانید.
حسن بان در گفتوگو با تابناک اقتصادی در خصوص توسعهی افقی شهرها و ساخت خانههای حیاط دار تصریح کرد: ساخت مسکنهای ویلایی در جاهایی که امکان ساخت این طور خانهها باشد، مزیتهای زیادی برایمان دارد. این طور خانهها با سبک زندگی ایرانی و اسلامی همخوانی دارند و بسیاری از مشکلات آپارتمان نشینی را حل میکنند.
وی ادامه داد: باید با بررسیهای دقیق به سمت افقی سازی برویم و از آپارتمان سازی فقط در موارد اضطرار و بیشتر برای مقاصد تجاری و اداری استفاده کنیم. ساخت خانههای حیاط دار در قالب شهرکهای ویلایی که در شمال کشور و در کیش وجود دارد، امکان پذیر است. این نوع خانه سازیها را میتوان در شهرهای کوچک و متوسط انجام داد.
دبیر کمیته موسسین بورس املاک ایران گفت: برای ساخت شهرکهای ویلایی نیاز به زیرساختهایی شامل راه سازی، برق، گاز، آب، درمانگاه، مدرسه و... داریم که باید پیش بینیهای لازم برای اعاده کار به مردم انجام شود.
حسن بان خاطرنشان کرد: تدارک زیرساختها در شهرکهای ویلایی را به جای اینکه دولت برعهده بگیرد میتوانیم به صورت یک بسته مسکن به خود مردم، تعاونیها یا صندوق بورسی بسپاریم. به این صورت هزینهی زیرساختها را از طریق مشارکت عمومی خصوصی با دولت تأمین مالی خواهیم کرد.
وی ادامه داد: با عرضه زمین و همچنین اعطای وام ساخت، در عین حال که میتوانیم نقدینگی سرگردان در اقتصاد کشور را جمع آوری کنیم،بخش بزرگی از نیاز مصرفی خانوار را نیز پوشش خواهیم داد و اثر تحریم و تورم را در زندگی مردم به حداقل برسانیم. همچنین با ویلایی سازی نیز از ظرفیت اساسی مردم در اقتصاد استفاده خواهیم کرد.
به گفته حسن بان، حتی میتوانیم به مردم یکسری معافیتها و تشویقهای مالیاتی بدهیم تا مجبور نشوند خانهها را در مرحلهی سفت کاری رها کرده و بتوانند آنها را کامل کنند.
وی ادامه داد: در حال حاضر، قانونی که به حمایت از توسعهی شهرها بپردازد و برداشتن حریم آنها را مطرح کرده باشد، نداریم. لازم است در بارهی این موضوع قانونگذاریهای صحیحی صورت بگیرد.
دبیر کمیته موسسین بورس املاک ایران یادآوری کرد: متاسفانه ما در ۴۰ تا ۵۰ سال گذشته، رویکرد انبوه سازی را پیگیری کرده ایم و ساختن برجها یا ساختمانهای چند طبقه مدنظر بوده است. نتیجه اش، سبک زندگی ضعیف تر، استرسهای شهری، ترافیک، حاشیه نشینی و مسائل اجتماعی است.
وی در خصوص ساخت شهرکهای ویلایی در اطراف شهرهای بزرگ تصریح کرد: نمونههایی از ساخت شهرکهای ویلایی را در اطراف شهرهایی مانند نیویورک یا پکن شاهد هستیم.
دکتر حسن بان ادامه داد: این شهرکها با قطارهای سریع السیر به مرکز شهر وصل هستند و افراد میتوانند به راحتی تردد کنند. این طور شهرکها با شهرکهای اقماری فعلی در ایران تفاوت دارند و با زیرساختهای جادهای و قطار به شهر اصلی مرتبط هستند.