بین الملل تابناک: چهارصد و هفتاد و یک روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
در حالی که پمپاژ تسلیحاتی غرب به اوکراین ادامه دارد، دبیرکل ناتو گفته که هنوز زمان تغییر آرایش اتمی در برابر روسیه و گرفتن تصمیم برای ارسال اف-۱۶ به اوکراین نشده است.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، «ینس استولتنبرگ» دبیرکل ناتو قبل از آغاز نشست وزرای دفاع این ائتلاف نظامی غربی در بروکسل اعلام کرد که هنوز زود است ناتو درباره زمانبندی ارسال اف-۱۶ به اوکراین تصمیم بگیرد.
استولتنبرگ به خبرنگاران گفت: «اینکه دقیقا چه زمانی تصمیم گرفته شود (برای تحویل اف-۱۶ به اوکراین) هنوز زود است که بگوییم اما این واقعیت که آموزش شروع شده است این امکان را برای ما فراهم میکند که تصمیم به تحویل هواپیما نیز بگیریم و سپس خلبانها آماده پرواز آنها خواهند شد».
دبیرکل ناتو که در مقر این ائتلاف نظامی غربی سخن میگفت، از کشورهای عضو ناتو برای ارائه پیشنهاد آموزش خلبانان اوکراینی برای پرواز با اف-۱۶ قدردانی کرد.
پیش از این اظهارات استولتنبرگ، «کاسا اولونگرن» وزیر دفاع هلند اعلام کرده بود که در حال حاضر درباره تحویل جنگندههای اف-۱۶ به اوکراین صحبتی نشده است.
وزیر دفاع هلند افزود: «البته مساله مورد خلبانان است اما همچنین آموزش، در مورد پرسنل فنی، تعمیر و نگهداری و غیره گام بعدی است».
«ترولز لاند پولسن» وزیر دفاع دانمارک هم در جمع خبرنگاران در مقر ناتو اعلام کرد که خلبانان اوکراینی در پایگاه هوایی اسکریداستراپ» در مرکز دانمارک آموزش پرواز با اف-16 دریافت خواهند کرد.
ماریا زاخارووا پنجشنبه در نشست خبری در حاشیه بیست و ششمین مجمع بین المللی اقتصادی سن پترزبورگ روسیه افزود: سیاست بازدارندگی هسته ای روسیه کاملاً تدافعی است و استفاده فرضی از سلاح های هسته ای به وضوح توسط شرایط فوق العاده در چارچوب اهداف کاملاً دفاعی محدود شده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه گفت: مسکو کاملاً به اصل غیرقابل قبول بودن جنگ هسته ای متعهد است.
وی ابراز امیدواری کرد که همه طرف های دیگر در بیانیه رهبران پنج کشور هسته ای در مورد جلوگیری از جنگ هسته ای به شکل پیوسته به این بیانیه پایبند باشند.
زاخارووا در عین حال، تجدید نظر روسیه در تصمیم خود برای تعلیق مشارکت در پیمان کاهش تسلیحات استراتژیک (استارت جدید) را محتمل دانست و گفت: تنها در صورتی که واشنگتن اراده سیاسی نشان دهد و با حرکت در مسیر تنشزدایی و ایجاد شرایط برای ازسرگیری عملکرد کامل معاهده تلاش کند.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی ریاست جمهوری روسیه امروز (پنجشنبه) نسبت به نتیجه و مفید بودن توافق صادرات غلات از بنادر اوکراینی ابراز ناامیدی کرد.
پسکوف طی نشست خبری در کرملین ضمن اشاره به تداوم کار روسیه بر روی توافق صادرات غلات اوکراینی، اما گفت که چشماندازی برای تمدید آن دیده نمیشود.
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، وی در اینباره توضیح داد: «مسکو تعهدات خود ذیل توافق غلات را به طور دقیق انجام داده است، اما بخش مربوط به روسیه هنوز اجرا نشده است و این روند نمیتواند تا ابد ادامه یابد».
سخنگوی کرملین درباره تصمیم استرالیا برای فسخ قرارداد اجاره محل نمایندگی دیپلماتیک روسیه در این کشور اظهار داشت: «[استرالیا] به شدت هیجانات ضد روسی و روسهراسی را ادامه میدهد. ما این مسئله را در نظر خواهیم گرفت».
مقامات آمریکایی و اروپایی می گویند که اعضای ائتلاف نظامی ناتو در حال رقابت بر سر تکمیل طرحی برای ارائه حمایت بلندمدت از اوکراین هستند؛ موضوعی که به گفته آنها بهترین راه برای تضمین امنیت این کشور تا زمان پیوستن به پیمان آتلانیتک شمالی است.
اما در حالی که تنها چهار هفته تا نشست سران ناتو در ویلنیوس پایتخت لیتوانی باقی مانده، همه اعضا بر سر این موضوع که نمی توان اوکراین را در بحبوحه جنگ با روسیه به عنوان عضو جدید این ائتلاف پذیرفت توافق دارند و ولودمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین نیز در نهایت پس از ماه ها تقاضا برای پیوستن سریع کشورش به ناتو در اوایل ماه جاری میلادی پذیرفت که این امر در حال حاضر امکان پذیر نیست.
به گفته مقامات، اعضای ناتو بر سر تقویت روابط با کییف از جمله پیشبرد نحوه همکاری آن با ناتو و یک برنامه چند ساله برای کمک به اوکراین به توافق رسیده اند تا نیروهای امنیتی آن را مطابق استانداردهای عملیاتی و فنی ناتو آموزش دهند.
اما هنوز اختلاف بر سر چگونگی رسیدگی به تمایل بی وقفه اوکراین برای عضویت در ناتو مطابق بیانیه مبهم سال ۲۰۰۸ مبنی بر پیوستن این کشور به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی که بدون ذکر جزئیات در مورد چگونگی و زمان آن اعلام شده بود، وجود دارد.
جولین اسمیت سفیر آمریکا در ناتو دیروز چهارشنبه به خبرنگاران گفت که اعضا همچنان در حال بحث بر سر چگونگی واکنش به تمایل زیاد کییف برای پیوستن به ناتو هستند.
یک منبع نزدیک به این ائتلاف که خواست نامش فاش نشود، گفت: تلاش برای یافتن یک مکانیزم مبنی بر اینکه بدون عضویت اوکراین، آن را به ناتو نزدیک تر کنیم در جریان است.
حمله پهپادی اوکراین به شبه جزیره کریمه
در حالیکه مقامهای اوکراینی اخیراً اعلام کردند که هدف نهایی ضدحمله این کشور، بازپسگیری اوکراین از روسیه است، فرماندار این منطقه اعلام کرد که حمله ۹ پهپاد ارتش اوکراین به مواضعی در شبهجزیره دریای سیاه روسیه با شکست مواجه شد و ۶ پهپاد سرنگون شد و سه پهپاد دیگر با استفاده از تجهیزات پارازیت انداز ناکام ماندند.
«ایگور ژوکوا» معاون رئیس دفتر «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین در گفتوگو با شبکه سی ان ان تصریح کرد که هدف نهایی ضدحمله اوکراین، بازپسگیری تمامی قلمروها از جمله «کریمه» است.
در بحبوحه تشدید درگیریها میان ارتش اوکراین و روسیه به خصوص در جنوب اوکراین، کییف به طور مکرر گفته است که قصد دارد در ضدحمله خود علیه مواضع روسیه، قلمروهای کشورش را بازپس گیرد.
بنا بر گزارش شبکه روسی «راشاتودی»، فرماندار کریمه با اشاره به حملات پهپادی ارتش اوکراین تصریح کرد که یکی از پهپادها بر روی یک روستا سقوط کرد و موجب خرد شدن شیشههای خانهها شد که البته در پی آن کسی زخمی نشد.
کریمه، محل استقرار چندین پایگاه هوایی و مقر ناوگان دریای سیاه، از زمانی که مسکو عملیات نظامی خود را در اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ آغاز کرد، بارها هدف هواپیماهای بدون سرنشین ارتش اوکراین قرار گرفته است.
پیش از این، کییف در خصوص بازپسگیری کریمه تأکید کرده بود که نیازمند دستکم ۴۸ فروند جنگنده اف-۱۶ است تا بتواند به مرزهای خود در سال ۱۹۹۱ (بازپسگیری تمام مناطق تحت سیطره روسیه از جمله شبهجزیره کریمه) برسد.
از طرف دیگر، «دیمیتری مدودوف» معاون رئیس شورای امنیت ملی روسیه هشدار داده بود اگر اوکراین به شبهجزیره کریمه که با برگزاری همهپرسی به روسیه ملحق شده است، حمله کند، قیامت بهپا خواهد شد.
اخیراً، «ایگور ژوکوا» معاون رئیس دفتر «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین در گفتوگو با شبکه سی ان ان به وابستگی ارتش اوکراین به غرب برای پیروزی در مقابل روسیه اشاره کرد و گفت که اوکراین برای پیروزی به مهمات و توپخانههای بیشتری از سوی غرب نیاز دارد.
مقامهای روسیه بارها با انتقاد از پمپاژ تسلیحات غرب به اوکراین هشدار دادهاند که این تجهیزات تنها درد و غم اوکراین را بیشتر خواهد کرد و به طولانیتر شدن جنگ اوکراین منجر میشود.
دولت زلنسکی با طرح این ادعا که حمله روسها علیه کشورش بهمثابه اقدام علیه کل اروپاست، تاکنون صدها میلیارد دلار کمک نظامی از کشورهای غربی جلب کرده است. کمکهای آمریکا به اوکراین بهتنهایی از رقم صد میلیارد دلار فراتر رفته و برخی از پیشرفتهترین تجهیزات ناتو راهی میادین نبرد با روسیه شدهاند؛ تانکهای لئوپارد و سامانههای ضدهوایی پاتریوت از این جملهاند اما با وجود ارسال تجهیزات گسترده از سوی کشورهای غربی برای اوکراین، بسیاری از کارشناسان احتمال پیروزی این کشور در نبرد با روسها را ناچیز ارزیابی میکنند.
روز گذشته، وزارت دفاع روسیه در بهروزرسانی اطلاعات میدان جنگ اعلام کرد از چهارم ژوئن (۱۴ خرداد) تا روز گذشته، (بازه زمانی ۱۰ روزه) حدود ۷۵۰۰ نظامی اوکراینی در حملات ناموفق کشته یا زخمی شدهاند.
بمباران سکوی پرتاب پهپادهای روسیه توسط اوکراین
آرتم لیسوهور رئیس اداره نظامی منطقهای لوهانسک اوکراین اعلام کرد: در راستای ضدحمله ارتش اوکراین و در جریان نبرد میان اپراتورهای پهپادهای اوکراینی و روسی در محور سواتوف - کوپیانسک در منطقه لوهانسک، سکوی پرتاب پهپادهای روسی کشف و منهدم شد.
وی افزود: در پی این حمله، سربازان تیپ ۹۲ موتوری اوکراین نیز در عملیاتی جداگانه، به این سکوی پرتاب پهپاد نیروهای روسیه حمله کردند.
لیسوهور خاطرنشان کرد: اپراتورهای اوکراینی در جریان این حمله از پهپادهای «ماویک ۳» و «ماویک تی ۳» که توسط شرکت یونایتد ۲۴ به اوکراین اهدا شده است، استفاده کردند.
لوکاشنکو: غرب بیش از همه از یک فاجعه هستهای میترسد
رئیس جمهور بلاروس در مصاحبه با برنامه گفت وگوی ۶۰ دقیقه تلویزیون دولتی روسیه گفت: غرب علیرغم آخرین اقدامات خود، از احتمال وقوع یک جنگ جدید در مقیاس بزرگ یا یک فاجعه هستهای بسیار میترسد.
لوکاشنکو با اشاره به اینکه تاکنون با افرادی که نقش مهمی در این رابطه ایفا میکنند ملاقات کرده که ادعا میکنند «اگر» چنین شود، «چنان» میکنیم، افزود: مقامات غربی تهدید به اتخاذ تصمیمات رادیکال و شدید میکنند اما واقعیت این است که آنها بیش از همه از یک فاجعه هستهای میترسند.
وی تاکید کرد: آنها در این مورد صادق بودهاند که بیش از هر چیز از استفاده از سلاحهای هستهای در اوکراین میترسند و این یک امر کاملا طبیعی است.
لوکاشنکو با یادآوری اینکه مینسک نیز نمیخواهد اوضاع به این شکل پیش برود، افزود: ما نیز به دنبال آن نیستیم و ما هم میترسیم زیرا به گفته کارشناسان، این مساله میتواند یک فاجعه جهانی ایجاد کند و اگر همه سلاحهای هستهای منفجر شوند، ممکن است باعث خروج سیاره زمین از مدار خودش شود.
رئیس جمهور بلاروس گفت: با این حال، اگر دشمن به خاک روسیه حمله و با اقدام تجاوزکارانه خود موجودیت این کشور را تهدید کند، مسکو ممکن است ناچار به استفاده از سلاحهای هستهای شود.
لوکاشنکو در ادامه با اشاره به این نکته که همیشه خواستار این بوده است که تا زمانیکه فرصت وجود دارد، اوکراین مساله را از طریق گفت وگو با روسیه حل کند، تاکید کرد: اما غرب، کییف را از دخالت در هر چیزی منع کرده است.
وی همچنین با یادآوری این موضوع که بر اساس اطلاعات دقیقی که دارد، مطمئن است که اکثریت قاطع مردم اوکراین از جمله نظامیانی که در آنجا جنگیده و بعضا کشته میشوند، مایل هستند این جنگ بلافاصله متوقف شود، افزود: اما مقامات عالیرتبه کییف به رهبری ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین با توقف جنگ و مذاکره مخالف هستند.
رئیس جمهور بلاروس خاطرنشان کرد: زلنسکی تصور میکند که قهرمان محبوبی است که در حال گردش در سراسر جهان، او را در آغوش میگیرند و میبوسند اما فکر میکردم او باهوشتر از این باشد.