بین الملل تابناک: چهارصد و نود و سه روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
در ادامه شکار جنگندهها و پهپاد نیروی هوایی اوکراین توسط روسیه، یک فروند جنگنده «سوخو-۲۷» و ۱۷ فروند پهپاد اوکراین سرنگون شدند.
به گزارش خبرگزاری «تاس»، «سپهبد ایگور کوناشنکوف» سخنگوی وزارت دفاع روسیه روز شنبه در نشست خبری گفت که نیروهای پدافند هوایی روسیه یک جنگنده سوخو-۲۷ اوکراین را در «جمهوری دونتسک» سرنگون کردند.
به گفته سپهبد کوناشنکوف، ۶ موشک «هایمارس» اوکراین نیز در ۲۴ ساعت گذشته رهگیری شدند. سامانههای پدافند هوایی روسیه همچنین ۱۷ پهپاد اوکراینی را در مناطق نزدیک به لوهانسک و دونتسک سرنگون کردند.
وزیر دفاع اوکراین شنبه با استقبال از تصمیم آمریکا برای ارسال بمبهای خوشهای به کییف، از عدم استفاده از این بمبها در خاک روسیه خبر داد.
به گزارش خبرگزاری «رویترز»، «آلکسی رزنیکوف» وزیر دفاع اوکراین از تصمیم آمریکا برای ارسال بمبهای خوشهای به کییف استقبال کرد و گفت این اقدام به بازپسگیری خاک اوکراین کمک میکند.
«پیمان ممنوعیت بمبهای خوشهای» یک معاهده بینالمللی است که هر گونه استفاده، انتقال، تولید و انبار این بمبها را ممنوع اعلام میکند. این پیمان روز ۳۰ مه ۲۰۰۸ در دوبلین به تصویب رسید و از اوت ۲۰۱۰ اجرایی شد. آمریکا، روسیه و اوکراین جزو کشورهایی هستند که این معاهده را امضا نکردهاند.
رزنیکوف در توییتی نوشت: «اوکراین از این مهمات فقط برای بازپسگیری سرزمینهای خود استفاده خواهد کرد. این مهمات در قلمرو به رسمیت شناخته شده روسیه استفاده نخواهد شد».
آمریکا جمعه اعلام کرد بمبهای خوشهای در اختیار اوکراین قرار میدهد. استفاده از بمبهای خوشهای در بیش از ۱۰۰ کشور ممنوع است. آنها پس از پرتاب به شمار زیادی بمب کوچکتر تبدیل میشوند که میتواند باعث کشتار گسترده غیرنظامیان شود. بمبهای منفجر نشده نیز برای چند دهه خطر به همراه دارند.
رزنیکوف مدعی شد این مهمات به نجات جان نظامیان اوکراینی کمک میکند و اوکراین سابقه دقیق استفاده از این بمبها را حفظ و اطلاعات را با شرکای خود مبادله خواهد کرد.
دولت کانادا با تصمیم آمریکا برای ارسال سلاح خوشهای به اوکراین اعلام مخالفت کرد.
دولت کانادا روز شنبه در واکنش به تصمیم دولت آمریکا برای تجهیز اوکراین به بمبهای خوشه ای اعلام کرد که اوتاوا از استفاده از مهمات خوشه ای حمایت نمی کند.
در بیانیه دولت کانادا تاکید شد که اوتاوا متعهد به پایان دادن به اثرات مهمات خوشه ای بر غیرنظامیان، به ویژه کودکان است.
وزیر دفاع اسپانیا نیز اعلام کرد که این کشور موافق ارسال سلاح خوشه ای به اوکراین نیست و اسپانیا متعهد است که برخی سلاح ها و بمب ها را تحت هیچ شرایطی نمی توان به اوکراین تحویل داد.
این مقام دولت اسپانیا تاکید کرد که مادرید به دفاع مشروع از اوکراین متعهد است اما این کار نباید با بمبهای خوشهای انجام شود.
به دنبال آنکه رئیسجمهوری آمریکا اعلام کرد که با ارسال مهمات خوشهای برای اوکراین موافقت کرده است، نخستوزیر انگلیس تاکید کرد که لندن استفاده از بمبهای خوشهای را «ترغیب و تشویق» نمیکند.
به گزارش وبسایت اسکای نیوز، ریشی سوناک، نخستوزیر انگلیس امروز شنبه گفت: انگلیس یکی از ۱۲۳ کشوری است که کنوانسیون ممنوعیت استفاده از این نوع تسلیحات را امضا کرده و همچنان به تهیه تانکها و سلاحهای دوربرد برای کمک به مبارزه با روسیه ادامه خواهد داد.
او افزود: «ما به انجام وظیفه خود برای حمایت از اوکراین در برابر تهاجم غیرقانونی و بیمهابای روسیه ادامه خواهیم داد، اما این کار را با تامین تانک و اخیرا با تسلیحات دوربرد انجام دادهایم و امیدوارم همه کشورها بتوانند به حمایت از اوکراین ادامه دهند.»
ریشی سوناک قرار است دوشنبه در آستانه نشست ناتو با جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا در لندن ملاقات کند.
یک روز بعد از آن که مقام های آمریکایی گفتند واشنگتن در حال برنامهریزی برای ارائه بمبهای خوشهای به اوکراین است، «آنالنا بائربوک» وزیر خارجه آلمان جمعه (هفتم ژوئیه) گفت برلین با ارسال مهمات خوشهای به اوکراین مخالف است.
سازمانهای حقوق بشری با چنین اقدامی مخالف هستند و وزیر خارجه آلمان گفت برلین به عنوان یکی از ۱۱۱ کشور عضو کنوانسیون مهمات خوشهای (CCM) همین نظر را دارد. ایالات متحده عضو این کنوانسیون نیست.
به نوشته رویترز، بائربوک در واکنش به اظهارات مقامهای آمریکایی، به خبرنگاران در کنفرانس آبوهوایی در وین گفت: گزارشهای رسانهای را دنبال کردهام. برای ما به عنوان یک کشور عضو، توافق اُسلو صدق میکند.
«کالین کال» معاون سیاسی وزیر دفاع آمریکا جمعه (هفتم ژوئیه) ضمن اذعان به اینکه تحویل مهمات خوشهای به اوکراین میتواند باعث تلفات غیرنظامیان شود، گفت ترس از موفقیت روسیه در میدان جنگ بر این نگرانیها غلبه دارد.
او در کنفرانسی خبری از تصمیم کاخ سفید در تصویب بسته کمک نظامی جدید به اوکراین به ارزش ۸۰۰ میلیون دلار که شامل مهمات خوشهای میشود، دفاع کرد.
این در حالی است که بیش از ۱۰۰ کشور هر گونه استفاده، انتقال، تولید و انبار این بمبها را بر اساس کنوانسیون مهمات خوشهای ممنوع کردهاند. آمریکا و اوکراین به این معاهده متعهد نیستند.
به گزارش راشا تودی، کالین کال در پاسخ به این پرسش که آیا پنتاگون به متحدانش اطمینان داده این مهمات باعث آسیب بیش از حد به غیرنظامیان نمیشود، گفت: من هم مانند هر کس دیگری نگران شرایط انسانی هستم، اما بدترین چیز برای غیرنظامیان در اوکراین این است که روسیه در جنگ پیروز شود. بنابراین مهم است که (پیروز) نشوند.
«جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا جمعه در مصاحبهای با شبکه خبری سیانان گفت ارسال بمب خوشهای به اوکراین «تصمیم سختی» بوده اما «کییف به این بمبها نیاز دارد».
تحلیلگران مسائل جنگ اوکراین میگویند یکی از دلایلی که آمریکا تصمیم گرفته با ارسال این بمبها به اوکراین موافقت کند این است که شرایط در میدان جنگ به هیچ عنوان به نفع اوکراین نیست. ضدحملات اخیر اوکراین علیه مواضع روسیه هیچگونه دستاورد چشمگیری به همراه نداشته و ارتش اوکراین تعداد زیادی از تانکها و خودروهای زرهی که غرب در اختیار این کشور قرار داده بود را در نبرد با روسیه از دست داده و آنطور که وزارت دفاع روسیه گزارش داده بیش از ۱۰ هزار نیروی انسانی خود را هم از دست داده است.
تصمیم دولت آمریکا در ارسال مهمات خوشهای به اوکراین، با انتقادات بینالمللی همراه شده است. سازمان دیدبان حقوق بشر (Human Rights Watch) گفته «انتقال این تسلیحات به اوکراین، تا مدتها به رنج غیرنظامیان منجر خواهد شد». ائتلاف ممنوعیت استفاده از مهمات خوشهای از همه طرفهای درگیر در اوکراین خواسته به دلیل آسیبهای مورد انتظار برای غیرنظامیان، از این سلاح استفاده نکنند.
سازمان عفو بینالملل نیز اعلام کرد: دولت جو بایدن نیز «باید متوجه شود که هر تصمیمی که اجازه استفاده گسترده از بمبهای خوشهای در این جنگ را بدهد، به یک نتیجه مورد انتظار منجر خواهد شد: کشتار بیشتر غیرنظامیان».
سفیر روسیه در واشنگتن هشدار داده تصمیم آمریکا برای ارسال مهمات خوشهای به اوکراین، بشریت را به جنگ جهانی جدید سوق میدهد.
نبرد سنگین ارتش روسیه و اوکراین در جبهه باخموت
با وجود اینکه روسیه مدتی قبل در جبهه باخموت اعلام پیروزی کرده بود، اکنون اوکراین مدعی شده که پیشروی در این جبهه انجام داده است.
اوکراین مدعی است که نیروهایش بیش از یک کیلومتر در نزدیکی شهر باخموت علیه نیروهای روسیه پیشروی کردهاند.
سرهی چرواتی سخنگوی فرماندهی ارتش اوکراین در شرق به تلویزیون این کشور گفت: نیروهای دفاعی ابتکار عمل را در آنجا حفظ و به دشمن فشار وارد آوردند. آنها عملیات تهاجمی انجام دادند و در حال پیشروی از جناحهای جنوبی و شمالی هستند.
وی در جریان این مصاحبه در روز جمعه اضافه کرد: به ویژه آنها طی روز گذشته بیش از یک کیلومتر پیشروی کردند.
الکساندر سیرسکی که مسئول نیروهای زمینی اوکراین است نیز اعلام کرد که سربازهای کییف در سمت جبهه باخموت پیش رفتهاند. یک سخنگوی ستاد کل نیروهای مسلح این کشور هم ابراز داشت که نیروهای اوکراینی موفقیت نسبی در نزدیکی روستای کلیشچیِوکا در جنوب غربی باخموت به دست آوردند.
تحلیلگران نظامی اوکراینی اعلام کردهاند که تسلط بر این روستا، به اوکراین برای بازپس گیری باخموت که پس از ماهها مبارزه در ماه مه توسط نیروهای روسیه تسخیر شد، کمک میکند.
خبرگزاری ریانوستی به نقل از یک منبع آگاه در ارتش روسیه گزارش داد که نیروهای مسکو یک حمله به روستای کلیشچیوکا را دفع کردند و در حال پاکسازی سربازهای اوکراینیها در این منطقه هستند.
روسیه شهر باخموت را به عنوان یک سکوی پرتاب برای تصرف شهرهای دیگر میبیند و هنوز این شهر را در اختیار دارد اما نیروهای اوکراینی امیدوار به محاصره این شهر هستند.
کییف اعلام کرده که از زمان آغاز ضد حملهاش برخی از روستاها در جنوب این کشور را بازپس گرفته اما روسیه هنوز بخشهای عمده شرق و جنوب شرقی اوکراین را در کنترل خود دارد.
در همین راستا برخی از اندیشکدههای غربی بر این باور هستند که این تحرکات نظامی اوکراین نشانه پیشرفت تدریجی این کشور در جبهههای جنگ است.
به نوشته اندیشکده آمریکایی موسسه مطالعات جنگ، ضد حمله اوکراین دستاوردهای تاکتیکی قابل توجهی در منطقه باخموت داشته و عملیاتها در دست کم سه منطقه دیگر ادامه دارد.
گزارش سازمان ملل از کشته شدن بیش از ۹ هزار غیرنظامی در جنگ اوکراین
هیات نظارت سازمان ملل بر حقوق بشر در اوکراین اعلام کرد که از آغاز جنگ این کشور تاکنون بیش از ۹ هزار غیرنظامی از جمله بیش از ۵۰۰ کودک کشته شدهاند.
این نهاد جمعه در گزارشی به مناسبت پانصدمین روز آغاز جنگ در اوکراین در تارنمای سازمان ملل با انتشار این آمار نوشت آمار واقعی ممکن است که بیشتر از این ارقام باشد.
نوئل کالهون معاون این هیات نمایندگی در اوکراین گفت: امروز به یک مقطع تاریک دیگری در جنگ رسیدیم که تلفات وحشتناکی از غیرنظامیان اوکراین میگیرد.
هیات نظارت سازمان ملل بر حقوق بشر در اوکراین در گزارش خود افزود که در مجموع کشته شدن ۹ هزار و ۱۷۷ غیرنظامی و زخمی شدن ۱۵ هزار و ۹۹۳ غیرنظامی دیگر از ابتدای جنگ در ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ تا روز جمعه ثبت شده است.
این گزارش حاکی است که ۶۱ درصد از تلفات مردان و ۳۹ درصد زنان هستند.
نامه روسای جمهور لیتوانی، لهستان و لتونی به سران ناتو درباره روسیه
روسای جمهوری سه کشور لیتوانی، لهستان و لتونی در نامهای به ینس استولتنبرگ دبیرکل و سایر رهبران ناتو درباره استقرار تسلیحات تاکتیکی روسیه در بلاروس آنچه که «اقدامات تهاجمی» مسکو خواندند هشدار دادند.
گیتاناس ناوسدا، آندری دودا و اگیلس لویتس روسای جمهوری لیتوانی، لهستان و لتونی جمعه در نامه خود نوشت: همکاری روسیه و بلاروس امنیت منطقه و تمام منطقه یوروآتلانتیک را وخیم کرده است.
آنها درباره استفاده روسیه از خاک بلاروس علیه اوکراین و استقرار تسلیحات هستهای تاکتیکی روس در بلاروس هشدار داده و این اقدامات را «تحرکات تنشزا» و «تهدیدی مستقیم علیه جامعه ما» خواندند.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه ماه گذشته اعلام کرد که نخستین کلاهکهای هستهای این کشور در خاک بلاروس مستقر شده است.
اما کیریلو بودانوف رئیس اطلاعات ارتش اوکراین مدعی شد که روسها هنوز تسلیحات تاکتیکی خود را به بلاروس منتقل نکردهاند.
در همین حال، ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین دو هفته پیش به والری زالوژنی فرمانده کل نیروهای مسلح این کشور دستور داد تا گامهای برای تقویت امنیت مرزهای اوکراین با بلاروس بردارد.
از سوی دیگر، راب باوئر رئیس کمیته نظامی ناتو دوشنبه با تاکید بر اینکه «نباید روسها را دستکم بگیریم» از بزرگترین طرح بازنگری ناتو خبر داد و گفت که این طرح جدید بر اساس توان ارتش روسیه پیش از حمله به اوکراین تدوین شده است.
طبق طرح جدید ناتو، این سازمان نظامی قصد دارد ۳۰۰ هزار سرباز آماده اعزام به جناح شرقی داشته باشد بطوری که بتوانند ظرف ۳۰ روز خود را به آن ناحیه برسانند.
این طرح همچنین منطقه فعالیت ناتو را به سه ناحیه تقسیم میکند: منطقه آتلانتیک و شمال، شمال آلپ و جنوب اروپا.