بینالملل تابناک ـ امروز دوشنبه، ۱۹ تیرماه ۱۴۰۲ نشست خبری سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی برگزار شد و ناصر کنعانی به پرسشهای خبرنگاران داخلی و خارجی پیرامون مسائل مختلف سیاست خارجی پاسخ داد.
ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه صبح امروز (دوشنبه) در نشست خبری هفتگی خود با خبرنگاران در خصوص نشست اخیر شورای امنیت در قبال قطعنامه ۲۲۳۱ و پاسخ ایران به این اقدام، اظهارداشت: تحریم های یکجانبه به عنوان ابزاری غیرقانونی توسط آمریکا و متحدین اروپایی آن علیه ایران به طور متوالی استفاده شده است.
وی گفت: توسل به این تحریمها، غیرقانونی و نقض حقوق قانونی ملت ایران و نقض حقوق بشر است.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: در خصوص موضوعات مرتبط با برجام هم متاسفانه آمریکا غیرقانونی از برجام خارج شد و اروپایی ها هم از تعهداتشان اجتناب کرده و نتوانستند نقصان حضور آمریکا در برجام را جبران کنند.
کنعانی افزود: معتقدیم سه کشور اروپایی به اندازه آمریکا در نقض تعهدات برجام کوتاهی کردند و باید پاسخگو باشند و اینکه به رغم این وضعیت در موضع مدعی نشسته و علیه ایران اتهاماتی را مطرح و تحریم هایی را علیه ایران وضع میکنند کاملا غیرقانونی است.
وی افزود: این اقدامات غیر سازنده و در مسیری بی نتیجه است که سالهاست آمریکا و اروپا طی کرده و بدین ترتیب یک چهارچوب چندجانبه برای حل و فصل اختلافات مهم را مخدوش و ناکارآمد کردند.
سخنگوی وزارت امور خارجه بیان داشت: کشورهای اروپایی بجای اتهام زنی نسبت به کوتاهی خودشان در قبال برجام پاسخگو باشند.
کنعانی گفت: ایران این حق را برای خودش محفوظ میداند که واکنش جدی متناسب و متوازنی را نشان دهد.
آفریقا؛ قاره فرصتهاست
سخنگوی دستگاه دیپلماسی گفت: در استمرار نگاه دولت به تقویت مناسبات با قاره آفریقا و در پاسخ به دعوت روسای این کشورها، رئیس جمهور ایران بامداد امشب سفر خود به کنیا، اوگاندا و زیمبابوه را آغاز میکند. در این سفر یک جهش جدید در روند همکاریهای ایران و کشورهای آفریقایی صورت خواهد گرفت.
کنعانی گفت: قاره آفریقا قاره فرصتهاست و ظرفیتهای بالایی دارد و در سالهای اخیر اقتصاد این قاره رشد داشته و مورد توجه کشورهای مهم دنیا قرار گرفته است؛ طبیعتا ما نیز با توجه به ارزشهای مشترک و ظرفیتهای اقتصادی دو طرف میتوانیم روابط را با یکدیگر گسترش دهیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: در حوزه آفریقا فرصت های اقتصادی و تجاری و منابع سرشار وجود دارد و جمهوری اسلامی ایران دارای تکنولوژی های نوین است و در زمینه های دانش بنیان میتواند کمکهای خوبی به کشورهای آفریقایی داشته باشد تا جهشی در روابط اقتصادی با این کشورها را رقم بزند. کشورهای حوزه آفریقا نیز علاقه مند به توسعه روابط با ایران هستند و انجام این سفر می تواند پاسخگوی تقاضاهای آنها و همچنین پاسخگوی هدف گذاری های جمهوری اسلامی ایران در توسعه روابط سیاسی و اقتصادی با کشورها آفریقایی داشته باشد.
بازگشت روابط تهران و باکو به روال طبیعی
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص سفر وزیر امور خارجه به باکو و دیدار وی با رئیس جمهوری آذربایجان گفت: خوشبختانه در یک مسیر خیلی خوب، سازنده دو جانبه قرار گرفتیم و دو طرف اتفاق نظر دارند که از آنچه در مسیر روابط دو جانبه و حمله به سفارت آذربایجان در تهران اتفاق افتاد عبور کرده و به روال طبیعی روابط برگردند.
وی گفت: در سفر اخیر وزبر خارجه به باکو هم گفتگوهای خوب و سازنده ای با رئیس جمهوری آذربایجان انجام شد، نفس گفتوگو و محتوای آن نشان میداد در یک مسیر درست قرار گرفتیم و باید از این شرایط با گفتوگو و تبادل نظر عبور کنیم.
آخرین وضعیت حقآبه ایران از هیرمند
کنعانی در خصوص موضوع اختلافی ایران و افغانستان در مسأله هیرمند افزود: در خصوص هیرمند پیگیری ها و گفتوگوها ادامه دارد و طرف افعانستانی متعهد به عمل تعهدات خود در قبال توافقنامه و حق آبه ایران است و بر این موضوع هم اعتراف و تاکید دارد ولی به رغم پیگیری های ایران هنوز به صورت عملیاتی گامی از سوی طرف افعانستان برداشته نشده است، اما این موضوع را با جدیت در گفتگوهای خود با طرف هیات حاکمه افعانستان ادامه میدهیم.
ایران؛ پیگیر حقوق خود در میدان آرش
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص میدان گازی آرش و برخی اظهارات مبنی بر عدم اجازه ایران در استفاده از آن تصریح کرد: در چارجوب گفتگوهای دوجانبه با مقامات کویت این موضوع را در حال پیگیری هستیم.
دعوت رسمی پادشاه عربستان از آیت الله رئیسی
وی در خصوص تعیین سفرا میان ایران و عربستان اظهارداشت: سفرا میان ایران و عربستان معرفی و دو طرف موافقت کردند و در بازه زمانی مناسب آینده این امر انجام خواهد شد. روند روابط در مسیر درست و خوبی قرار دارد و پروتکل طبیعی خودش را طی میکند.
کنعانی در خصوص سفر رئیس جمهور به عربستان هم گفت: دعوت رسمی از سوی پادشاه عربستان انجام شده و متناسب با روند روابط این سفر هم در بازه زمانی مناسبی قابل انجام شدن است.
رشد تعاملات تجاری ایران و کشورهای منطقه نشان از موفقیت سیاست دولت دارد
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص توسعه تعاملات اقتصادی با کشورهای همسایه گفت: از ماموریت های دستگاه دیپلماسی دولت سیزدهم استفاده از ظرفیت دیپلماسی اقتصادی برای توسعه همکاری و تعاملات تجاری با کشورهای همسایه و منطقه است.
وی گفت: استفاده از ظرفیت چندجانبهگرایی برای تقویت روابط تجاری با کشورهای منطقه و رشدی که در این مدت ایجاد شده نشان از موفقیت سیاست دولت در این امر بوده است.
کنعانی ادامه داد: تقریبا با همه کشورها شاهد رشد تعاملات تجاری هستیم و اسناد همکاری زیادی که در این مدت در سفر مقامات انجام شده نیز موید این مطلب است.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: عضویت رسمی ایران در سازمان همکاری شانگهای به منظور استفاده از ظرفیت بسیار بزرگ این سازمان به نفع اقتصاد کشور یکی دیگر از اقدامات مثبت در این مسیر است.
ادامه تحرکات دیپلماتیک در موضوع تبادل زندانیان
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص تبادل پیام ها میان ایران و آمریکا در موضوع تبادل زندانیان گفت: ما از همه مسیرها و فرصت های دیپلماتیک از جمله تبادل پیامها و گفتوگوهای با واسطه برای احقاق حقوق حقه ایران و مشخصا در موضوع هستهای، تبادل زندانیان، انسداد منابع مالی و موضوعات دیگر استفاده میکنیم و تلاشهای دیپلماتیک ما در این مسیر ادامه دارد.
کنعانی در خصوص اجلاس آتی گرد و غبار تصریح کرد: این موضوع بر سلامت مردم و فعالیت های روزانه آنها تاثیر گذاشته و تحولات زیست محیطی محدود به مرز و جغرافیای مشخصی نیست و میتواند سلامت مردم در کشورهای مختلف را تحت تاثیر قرار داد و دولت توجه ویژهای به این موضوع دارد.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران تنها کشوری است که موضوع گرد و غبار را در سطح سازمان ملل مطرح و راهکارهای بینالمللی برا حل آن را جستجو و اقدامات گستردهای را انجام داده است.
کمیته به اصطلاح حقیقت یاب را به رسمیت نمیشناسیم
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص نشست اخیر شورای حقوق بشر تصریح کرد: همانطور که بارها اعلام کردیم، اقدام کشورهای غربی در بحث تشکیل کمیته به اصطلاح حقیقت یاب مصداق بارز سیاسی کردن موضوع حقوق بشر و استفاده از ابزاری از سازوکارهای بین المللی در این مسیر است و ایران از همان ابتدا تشکیل کمیته حقیقت یاب را غیر مشروع تلقی کرده و گفتیم که چنین سازوکاری را به رسمیت نمیشناسیم.
وی گفت: ایران مبتنی بر دیدگاهها و اصولی که دارد و به منظور استفاده از فرصتها، هیاتی را به ریاست دبیر ستاد حقوق بشر و برخی از همکاران ما در وزارت امور خارجه به این نشست اعزام کرد و گزارش کمیته مزبور را به طور جدی رد کرد.
کنعانی افزود: همچنین تعدادی از کشورهای عضو شورای حقوق بشر همسو با ایران صحبت کردند و از تشکیل این کمیته انتقاد کردند.
وی با بیان اینکه حمایت و ارتقای حقوق بشر مسئولیت انحصاری دولتهاست، گفت: بنابراین بررسی نقض حقوق افراد در چنین حوادثی وطیفه دولتهاست و بدین منظور با دستور رئیس جمهور کمیتهای به منظور بررسی حوادث اخیر تشکیل شده و اقدام کشورهای غربی در ایجاد چنین کمیتهای غیرقانونی است.
خوشحالیم که آلبانی به صدق گفتههای ایران پی برد
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص آخرین تحولات در قبال اعضای منافقین تصریح کرد: خوشحال هستیم که ایران در ارتباط با سازمان منافقین معتقد است که این یک سازمان تروریستی و جنایتکار است.
وی گفت: از ابتدای انتقال اعضای این فرقه تروریستی به آلبانی، ما در خصوص ماهیت تروریستی آنها به کشور آلبانی هشدار دادیم و خوشحال هستیم که به صدق گفته های ایران پی بردند و متأسفانه باید گفت این فرقه هم هزینههای زیادی به آلبانی و هم به روابط ایران و آن کشور وارد کرده است.
کنعانی تصریح کرد: بازرسی اخیر دولت آلبانی و آنچه که بدست آمد نشان داد که این یک فرقه تروریستی و خشنونت طلب است و انتظار داریم که آلبانی با آنها در قالب یک سازمان تروریستی برخورد کند.
وی ادامه داد: از برخی دولتها متعجب هستیم که همچنان از این فرقه تروریستی حمایت و میزبانی کرده و به آنها اجازه برگزاری مراسمهایشان را میدهند و امیدواریم در این خصوص مجامع حقوق بشری نسبت به اقدامات و رفتارهای فرقهای این سازمان واکنش جدی داشته باشند و حتما یکی از خواستههای خانوادههایی است برخی از عزیزانشان گرفتار در این فرقه شدهاند.
کنعانی بیان کرد: ایران در چهارچوب استفاده از ظرفیتهای بینالمللی درخواست استرداد آنها را برای بسیاری از کشورهای اروپایی ارسال کرده و این موضوع را پیگیری خواهیم کرد.
آغاز به کار سفارتخانه ایران در لیبی
کنعانی در پاسخ به سوال خبرنگار ایرنا در خصوص معرفی سفیر از سوی ایران به لیبی جهت ارتقای روابط دو جانبه گفت: نقش لیبی و جایگاه این کشور در حوزه جهان عرب یک نقش کاملا متمایز است. در طول سالهای طولانی هم روابط خوبی میان ایران و لیبی وجود داشته است. قبلا با توجه به شرایط لیبی و تحولات داخلی این کشور، تصمیم بر خروج سفیر و کادر دیپلماتیک ایران گرفته شد و فعالیت سفارت ما متوقف شده بود.
وی گفت: با نگاه به اهمیت جایگاه لیبی، ارتقا ثبات و امنیت کمک کرد که ما روابط را به صورت مرحلهای به مسیر طبیعی برگردانیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: سفیر لیبی در تهران معرفی شد و سفیر این کشور استوارنامه خودش را تسلیم رئیس جمهور کرد. هیات دیپلماتیک ایران هم عازم طرابلس شده است و در محل سفارت مستقر شدند. زمینه سازی برای ایجاد شرایط مطلوب در حال انجام شدن است. عملا سفارت خانه ما در لیبی هم فعالیت خودش را آغاز کرده است.
واکنش به ادعای میانجیگری روسیه بین ایران و صهیونیستها
کنعانی در پاسخ به سوالی در خصوص انتشار خبری مبنی بر میانجیگری روسیه بین رژیم صهیونیستی و ایران برای تبادل اسرا گفت: برای اظهارات رسانهای و حتی مقامات صهیونیستی که اقدام به ایجاد موج رسانهای میکنند ارزشی قائل نیستیم.
رای دادگاه آمریکا نماد راهزنی است
سخنگوی وزارت امور خارجه در ارتباط با رای دادگاهی در آمریکا مبنی بر پرداخت بخشی از دارایی ایران به مسیح علینژاد گفت: راهزنی آمریکا در قبال دارایی های دیگر کشورها را به هیچ عنوان نمی پذیریم. آمریکاییها با استفاده از قوانین داخلی خودشان نسبت به دیگر کشورها احکامی را صادر میکنند و بعد به منابع کشورها دست اندازی میکنند؛ این اقدام کاملا غیرقانونی و نامشروع و ناقض قوانین بین المللی است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص آخرین وضعیت روابط میان ایران و آمریکا، تصریح کرد: روابط میان کشورها مبتنی بر دو اصل نفع مشترک و احترام متقابل برقرار میشود و آمریکا هیچ گاه رفتار خود را مبتنی بر رفتار متقابل با ایران بنا نکرده و همواره مرتکب نقض های گسترده و فاحش قوانین بینالمللی و معاهده مودت میان دو کشور شده است.
وی گفت: موارد نقض حقوق بشر آمریکا در قبال ملت ایران هم تاریخ قطوری را رقم زده است و مادامی که آمریکا رفتار خود را به طور جدی تغییر ندهد و از موضع برتری طلبی و سلطه بخواهد با ملت ایران صحبت کند، اساسا مطرح کردن بازنگری روابط دو طرف بی معنی است.
کنعانی بیان کرد: ایران اساسا هیچ محدودیتی برای ارتباط متقابل با کشورهای مختلف بر اساس احترام متقابل ندارد.
اهداف سفر علی باقری به عراق
کنعانی در خصوص سفر باقری معاون سیاسی وزارت امور خارجه به عراق گفت: این سفر در راستای برگزاری پنجمین دور مشترک سیاسی میان دو طرف انجام شد، این کمیته چندین سال است که وجود دارد و با توجه به حجم روابط و تعدد موضوعاتی که در روابط دوجانبه ما وجود دارد کمیته مشترک سیاسی هم میان دو طرف فعال است.
وی گفت: در این کمیته در خصوص مسائل دو جانبه، موضوعات مورد علاقه منطقهای و بینالمللی صحبت میکنیم و ملاقاتهای خوبی هم در این سفر انجام شد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.