به گزارش تابناک اقتصادی؛ نگاهی به اطلاعات منتشره توسط مرکز آمار نشان میدهد، در نخستین ماه تابستان امسال، نرخ تورم سالانه برای خانوارهای کشور به ٤٧،٥ درصد رسیده که نسبت به همین اطلاع در ماه قبل، ١،٠ واحد درصد کاهش یافته است، در حالی که منظور از نرخ تورم سالانه، درصد تغییر میانگین اعداد شاخص قیمت در یک سال منتهی به ماه جاری، نسبت به دوره مشابه قبل از آن است.
همچنین با توجه به اینکه تورم نقطه به نقطه، درصد تغییر عدد شاخص قیمت نسبت به ماه مشابه سال قبل را نشان میدهد، این شاخص در ماه قبل، ٣٩،٤ درصد بوده که در مقایسه با ماه قبل، ٣،٢ واحد درصد کاهش یافته است؛ به بیان دیگر، خانوارهای کشور به طور میانگین، ٣٩.٤ درصد بیشتر از تیر ماه ١٤٠١، برای خرید یک «مجموعه کالاها و خدمات یکسان» هزینه کرده اند.
اما شاخص تورم ماهانه خانوارهای کشور چگونه بود؟ در تیرماه امسال، تورم ماهانه خانوارهای کشور برابر ٢،٠ درصد بود که نسبت به مدت مشابه ماه قبل، تغییری نداشت. به عبارت دیگر، نرخ تورم ماهانه کل کشور در خردادماه نیز ۲ درصد ثبت شده بود.
تورم سالانه شهر و روستا چه سمت و سویی داشت؟
در حالی که نرخ تورم سالانه کل کشور در دوازده ماه منتهی به تیرماه با کاهش به رقم ۴۷.۵ درصد رسیده، این نرخ برای شهر و روستا با تغییر همراه است، به گونهای که نرخ تورم سالانه خانوارهای شهری در تیرماه امسال، ۴۶.۸ درصد و برای خانوارهای روستایی نیز ۵۱.۶ درصد بوده که هر دو نرخ نسبت به ماه قبل، افت دارد؛ اما همچنان تورم سالانه مناطق روستایی از شهری بیشتر است.
اما این شاخص تورمی برای کل سال در دو بخش خوراکی و غیرخوراکی نکات قابل تاملی به همراه دارد. به بیان دیگر، در تیرماه امسال، نرخ تورم سالانه گروه خوراکی و آشامیدنی از نرخ ۷۰.۶ درصدی در پایان بهار به نرخ ۶۵.۷ درصدی در پایان تیرماه رسیده است که کاهش دارد. همچنین این نرخ برای خانوارهای شهری در گروه خوراکیها ۶۵.۴ درصد بوده که نسبت به نرخ ۷۰.۳ درصدی خردادماه، روند نزولی داشته است و در نهایت، برای مردم روستا، نرخ تورم سالانه خوراکی و آشامیدنی رقم ۶۶.۹ درصد را به ثبت رسانده است که آن هم نسبت به نرخ ۷۲.۲ درصدی خردادماه با کاهش همراه بوده است؛ بنابراین در گروه خوراکی ها، شاهد عقبگرد تورم سالانه از کانال ۷۰ به کانال ۶۰ درصدی هستیم.
تغییرات تورم نقطه به نقطه شهر و روستا
همان طور که اشاره شد، نرخ تورم نقطه به نقطه کل کشور در تیرماه با افت نسبت به مدت مشابه ماه قبل، به رقم ۳۹.۴ درصد رسیده است که نسبت به رقم ۴۲.۶ درصدی خردادماه، کاهش معناداری دارد؛ اما این نرخ برای شهر و روستا چند درصد بوده است؟ پاسخ به این سوال، تغییرات جزئی است. به گونهای که نرخ تورم نقطه به نقطه شهرنشینان ۳۹.۴ درصد و روستاییان ۳۹.۱ درصد بوده که نسبت به خانوارهای شهری بر خلاف تورم سالانه، کمتر بوده است.
همچنین تورم نقطه به نقطه گروه خوراکیها در تیرماه برای کل کشور ۳۷.۱ درصد و نسبت به نرخ ۳۷.۳ درصدی خانوارهای شهری، کمتر و نسبت به نرخ ۳۶.۲ درصدی روستاییان، بیشتر بوده است. اما در بخش غیرخوراکی، شرایط تغییر میکند؛ به بیان دیگر، در حالی که نرخ تورم نقطه به نقطه کل کشور برای گروه غیرخوراکی ۴۰.۶ درصد بوده، این نرخ نسبت به تورم نقطه به نقطه غیرخوراکی شهرنشینان یعنی ۴۰.۵ درصد، کمی بیشتر و نسبت به ۴۱.۶ درصدی تورم نقطه به نقطه غیرخوراکیها در روستا، کمتر است. به عبارت دیگر، بر خلاف گروه خوراکیها که نرخ تورم نقطه به نقطه خانوارهای روستایی از شهری کمتر بود، این شاخص برای غیرخوراکی ها، برعکس است و روستاییها نسبت به شهری ها، هزینه بیشتری بابت نیازهای غیرخوراکی و خدمات پرداخت میکنند.
تورم منفی در بازار خودرو
نگاهی به جدول منتشر شده در خصوص برخی گروهها و طبقات کالایی بیانگر این است که در تیرماه امسال، در حالی که نرخ تورم ماهانه کل کشور ۲ درصد بوده است، این نرخ برای چند گروه کالایی منفی شده، به گونهای که در اولین ماه تابستان، تورم ماهانه خرید وسایل نقلیه (بازار خودرو) منفی ۳.۱ درصد شده است؛ نرخی که در ماههای گذشته نیز منفی به ثبت رسیده است؛ برای نمونه نرخ تورم ماهانه خرید وسایل نقلیه در اردیبهشت و خرداد به ترتیب منفی ۲.۹ و منفی ۸ درصد بوده است.
روز گذشته نیز عبدالله توکلی لاهیجانی، مدیرکل دفتر صنایع خودرویی وزارت صمت در این باره اظهار داشت: سیاستهای افزایش تولید و شفافسازی عرضه از طریق سامانه یکپارچه، موجب شده، قیمت خودرو در بازار کاهش ۳۵ تا ۴۵ درصدی داشته باشد.