به گزارش تابناک به نقل از باشگاه خبرنگاران، سعید کمانی، تهیهکننده سریال «همهگیری»، اظهار کرد: سال ۱۳۹۹ رهبری در یک سخنرانی تأکید کردند که درباره کادر درمان و خدمترسانی آنها در دوران شیوع کرونا فیلم و سریال ساخته شود. همان زمان ما ایده مدنظر خود را ارائه دادیم و قرار بود این سریال در ۲۱ قسمت و در همکاری با سه کارگردان کار اولی ساخته شود که در نهایت موفق شدیم با دو کارگردان همکاری کنیم.
کمانی بیان کرد: این سریال در نهایت به دو فصل تقسیم شد، فصل اول با عنوان «موج اول» سال ۱۴۰۰ پخش شد که شروع کرونا را روایت میکرد و متأسفانه آن زمان آقای سیامک اطلسی را هم به دلیل ابتلا به این بیماری از دست دادیم. حتی با علی سلیمانی هم برای این فصل قرارداد بسته بودیم که متأسفانه ایشان هم به کرونا مبتلا شدند و از دنیا رفتند. ما عملاً وارد جنگ شده بودیم و با همه سختیها و کمبودها این سریال خوشبختانه ساخته و پخش شد.
وی افزود: همزمان با پخش سریال «موج اول» دوباره رهبری به این مورد اشاره کردند که ساخت فیلم و سریال درباره خدمترسانی کادر درمان کار بسیار خوبی است و بهتر است این روند ادامه داشته باشد. با رضایتمندی که حس کردیم ساخت فصل دوم این سریال را در دستور کار قرار دادیم و فصل دوم را با کارگردان جوان دیگری مقابل دوربین بردیم.
کمانی درباره لزوم پرداختن به موضوع شیوع کرونا و خدمات کادر درمان گفت: هر اتفاقی که در آن افرادی جان خود را برای نجات جان افرادی دیگر فدا کنند، باید ثبت و ضبط شود. این اتفاق میتواند جنگ، مرزبانی یا حتی مبارزه با ویروس کرونا باشد. باید این رشادتها و از خود گذشتگیها را ثبت شوند و هیچ دلیل بزرگتری وجود ندارد که بخواهیم بگوییم مهمتر از نشان دادن این از خود گذشتگیها است. ابزار، امکان و بودجه ما خیلی کم است و ما با همان ابزاری که در دست داشتیم سعی داشتیم سهم خود را در این عرصه ادا کنیم.
این تهیهکننده در ادامه درباره حاشیهساز شدن برخی سریالها که به موضوع پزشکان میپردازد، گفت: ما تصاویری واقعی از حوادث و اتفاقات آن دوران را به مخاطبان ارائه دادیم و کسی نمیتواند به آن اعتراض کند. باید بپذیریم که در کنار از خودگذشتگیهای کادر درمان، برخی پزشکان با شیوع ویروس کرونا ترجیح دادند که به خانه بروند و هیچ کمکی برای مقابله با این ویروس انجام ندادند. ما درباره دارو و تخلفاتی که برخی پزشکان داشتند هم در این سریال صحبت میکنیم و این طبیعی است که همانطور یک مهندس میتواند در کارش دچار تخلف شود این اتفاق ممکن است برای یک پزشک هم رخ دهد.
وی افزود: خیلی از دلالان دارو در دوران کرونا اختلال شدیدی در دسترسی مردم به دارو ایجاد کردند، یک بسته داروی پنج هزار تومانی را به دویست و پنجاه هزار تومان رساندند و در آن وضعیت بحرانی برخی افراد تنها هدفشان به سود رسیدن بود.
در فصل دوم دارو تنها هدف ما بود و به این مسئله پرداختیم که در کنار این ایثار و فداکاری یک عده چگونه به فکر منافع خود بودند و برای آن دست به هر کاری میزدند؛ مثل دوران جنگ که یک عده به جبهه میرفتند و جان خود را به خطر میانداختند اما عدهای کالا احتکار میکردند. این یکی از مشکلات اصلی ما در دوران کرونا بود و ما در این سریال تصویر مثبت و خوبی از پرستاران و پزشکان ارائه دادیم و در این شرایط قطعاً میتوان انتقادات را هم مطرح کرد و فکر میکنم اگر کسی قرار است به محتوای این سریال اعتراض کند همان دلالان دارو هستند.
کمانی درباره عدم انتقاد سریال «همهگیری» از عملکرد برخی مسئولان گفت: این سریال برای تلویزیون ساخته شده و باید مطیع قوانین تلویزیون باشیم. تا حدی میتوانیم برای انتقاد جلو برویم و در حال حاضر انتقاد از مسئولان از اولویتهای تلویزیون نیست. ظرفیت انتقادپذیری در جامعه ما بسیار اندک است، ما فقط میتوانیم از دزدها که صنفی ندارند انتقاد کنیم و شاید بشود از صنوف دیگری مثل وکلا و... که از منتقدانشان شکایت نمیکنند هم انتقاد کرد.
هر سریالی که قرار است مسئلهای را نقد کند در این خطر قرار میگیرد که از سوی اعضای صنف مورد نظر مورد انتقاد قرار بگیرد و وارد چالشهای بزرگی شود. به همین دلیل سخیفترین و بدترین سریالها و برنامهها در شبکههای ماهوارهای دیده میشوند و بعضاً همان شبکهها انتقاداتی را هم مطرح میکنند ولی اگر تلویزیون به صورت شفاف به یک موضوع بپردازد ممکن است همه دست به اعتراض بزنند و سریال را به چالش بکشند. این جریانها باعث میشود که کیفیت برنامهسازی در تلویزیون کاهش داشته باشد.
این تهیهکننده درباره زمان پخش سریال «همهگیری» گفت: فضای سریال واقعاً تلخ و غمانگیز است و در قسمتهای بعدی مشخص میشود که چرا این سریال برای پخش در ایام محرم انتخاب شده است. قطعاً هدفگذاری ما این بود که این سریال در ایامی پخش شود که مناسبتهای مذهبی باشد و اینکه توفیق نمایش این سریال در ماه محرم را داشتیم به فال نیک میگیرم و اتفاق ارزشمندی است که شهادت برخی عزیزان را به ماه محرم گره زدهایم. اگر «همهگیری» در هر زمان دیگری پخش میشد قطعاً به دلیل میزان غمانگیز بودنش مورد انتقاد قرار میگرفت اما پخش آن در این زمان به دلیل ایام سوگواری امام حسین (ع) مناسب است و مورد پذیرش قرار میگیرد.
وی افزود: من؛ مادر و خالهام را به دلیل ابتلا به بیماری کرونا از دست دادم و بیتردید پرداختن به این دوره تاریخی مملو از تلخی و غم است. مادر من به دلیل تحریم داروی آمریکا نتوانست درمان بیماری سرطان خود را ادامه دهد و در همان زمان به ویروس کرونا نیز مبتلا شد و جان خود را از دست داد. نبود دارو و یا تجویز داروهای بیکیفیت باعث شد خیلیها عزیزان خود را از دست بدهند و من فکر میکنم اگر مردم سریال ما را عمیقتر نگاه کنند متوجه میشوند که جای این نوع سریالها در تلویزیون خیلی خالی بوده و ما در «همهگیری» مسائلی را مطرح میکنیم که تا امروز خیلی کمتر به این مسائل پرداخته شده است.
البته متأسفانه سلیقه مردم سالهاست که تغییر کرده و بیش از هر چیز به فیلمهای اکشن، پلیسی و طنز علاقه دارند و با این حال ما نباید تولید سریالهایی چون «همهگیری» را متوقف کنیم و معتقد هستم این سریال میتواند بستری فراهم کند که سریالهای متنوعی در تلویزیون ساخته و پخش شوند.
این تهیهکننده در ادامه تأکید کرد: میزان استقبال از «همهگیری» به اندازهای که انتظار داشتم نبوده اما فکر میکنم در بازپخشها این سریال بیشتر دیده شود و اگر پس از مدتها دوباره مخاطبان این اثر را ببینند متوجه میشوند که از زمان خودش خیلی جلوتر بوده است. ما با وجود بودجه اندکی که داشتیم اثری ساختیم که به نظر من توانسته با بهترین سریالهای تلویزیون رقابت کند.
کمانی در پایان اظهار کرد: از آنجا که خودم به شخصه با شیوع کرونا مادرم را از دست دادم دقیقاً با این جریان دلالی و سودجویی برخی افراد از نزدیک برخورد کردم. بارها برای به دست آوردن دارو با این جریان مواجه شدم، به داروخانههای مختلفی مراجعه کردم و دست خالی برگشتم. از طرفی حجت قاسمزاده اصل نویسنده این سریال به شدت درباره جزئیات آن تحقیق کرده و واقعاً یکی از نویسندهها و کارگردانهای خوب تلویزیون است.
ما تا جایی که امکان داشت به این موضوع پرداختیم ولی میتوان سریالهای بیشتری درباره آن ساخت و اگر یک روز به من اجازه دهند در بحث دارو سریال بسازم یکی از جذابترین سریالها را خواهم ساخت و اتفاقاً با ساخت اینگونه آثار میتوان به راحتی با مفسدان دارویی برخورد کرد. امیدوارم تلویزیون این اجازه را بدهد که درباره دارو سریال بسازیم.