سناتور بیل کسیدی، یکی از هفت جمهوریخواه سنا که در دومین محاکمه استیضاح رئیسجمهور سابق در سال ۲۰۲۱ به محکومیت ترامپ رای دادند، پرونده اسناد فدرال علیه ترامپ را یک تلاش ناکام توصیف کرد و هشدار داد که رأیدهندگان کسی را که به جرمی مجرم شناخته شده است به عنوان رئیس جمهور انتخاب نخواهند کرد.
ترامپ با وجود مشکلات حقوقی فزاینده شامل چهار کیفرخواست جنایی، که یکی از آنها مربوط به مدیریت اسناد طبقه بندی شده ایالات متحده پس از ترک کاخ سفید در سال ۲۰۲۱ است، نامزد اصلی جمهوری خواه ریاست جمهوری است.
کسیدی گفت:"ما ممکن است نامزدی برای ریاست جمهوری داشته باشیم که به جرمی محکوم شده باشد. من فکر می کنم جو بایدن باید جایگزین شود، اما فکر نمی کنم آمریکایی ها به کسی که محکوم شده است رای بدهند. بنابراین، من فقط از اینکه همه این ها چگونه انجام می شوند متاسفم.
در جدیدترین نظرسنجی رویترز/ ایپسوس که در این ماه منتشر شد، ترامپ ۴۷ درصد از آرای جمهوری خواهان در سطح ملی را در اختیار داشت و ران دیسانتیس، فرماندار فلوریدا، با شش درصد کاهش به ۱۳ درصد رسید. هیچ یک از نامزدهای دیگر که قرار است در اولین مناظره اولیه حزب در روز چهارشنبه شرکت کنند، تک رقمی نشده اند.
انتظار می رود ترامپ از این مناظره صرف نظر کند و در عوض با تاکر کارلسون مجری سابق فاکس نیوز مصاحبه آنلاین داشته باشد.
رئیسجمهور سابق آمریکا گفته حتی اگر محکوم شود از انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴ کنار نخواهد کشید و از زندان نامزد خواهد شد. ترامپ گفت: هیچ چیزی در قانون اساسی نیست که این میتواند [باعث جلوگیری از نامزدی در انتخابات شود]. اصلاً نیست. حتی دیوانههای افراطی چپگرا خودشان هم میگویند که این نمیتواند مانعی باشد.
پایگاه پولیتیکو در تحلیل این اظهارات ترامپ به نقل از کارشناسان مسائل حقوقی نوشته که او درست میگوید. «ایگوئن مازو»، استاد دانشگاه در رشته حقوق به این رسانه گفته که ترامپ حتی اگر عقلش را از کف داده باشد باز هم میتواند به صورت قانونی نامزد انتخابات شود.
او گفت: «هیچ قانونی نمیتواند مانع نامزدی ترامپ شود. حتی محکومیت فدرال هم نمیتواند مانع این شود... حتی اگر او از لحاظ روانی دیوانه قلمداد شود [باز هم میتواند نامزد شود.]»
وی اضافه کرد: «دیوان عالی آ«ریکا گفته که شرایطی که در قانون اساسی آمده تنها شرایط لازم برای نامزد شدن برای رسیدن به سمت ریاستجمهوری است.»
ترامپ علاوه بر نگهداری اسناد محرمانه در یک پرونده دیگر که در دادگاهی در واشنگتن در دست رسیدگی قرار دارد با اتهامات جداگانهای در زمینه تلاش برای ابطال نتیجه انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۰ روبرو است.
راه جلوگیری از شرکت دونالد ترامپ در انتخابات ۲۰۲۴ آمریکا این است که او به شورش علیه کشورش محکوم شود. اما این آنقدرها هم ساده نیست.
نخست باید دید که آیا وقایع ششم ژانویه ۲۰۲۱ مصداق شورش هستند؟
بسیاری از فرهنگهای لغت، "شورش" را به عنوان یک قیام خشونتآمیز علیه دولت تعریف کردهاند. گرچه در ششم ژانویه شاهد خشونت بودیم، اما آیا این کافی است؟ فارغ از این، در مورد واژه «قیام»، میتوان گفت که تمامی تظاهرکنندگان خواهان سرنگون کردن دولت نبودند. بسیاری از آنها صرفا میخواستند تایید نتیجه انتخابات را به تعویق بیاندازند.
از سوی دیگر، این بخش از قانون در پی جنگ داخلی آمریکا در ۱۸۶۵ تصویب شد و اشارهاش به شورش و قیام، احتمالا چیزی در حد همان "جنگ داخلی" است که بیش از چهار سال به طول انجامید و نزدیک به ۶۲۰ هزار کشته داشت. باید دید که آیا تنظیمکنندگان این قانون یورش ششم ژانویه به کنگره را «شورش» مینامند یا نه.
اما آنچه تا اینجا گفته شد، همه پیچیدگی ماجرا نیست. بیایید فرض کنیم که دادگاه در بررسیهای خود، وقایع ششم ژانویه را «خشونتآمیز» پنداشته و مصداق شورش بداند. اما آیا این لزوما بدین معناست که شخص ترامپ شورش کرده است؟ آیا فراخوان ترامپ برای جمع شدن هوادارانش و یورش به سمت ساختمان کنگره آمریکا، مصداق شورش توسط شخص دونالد ترامپ است؟ اگر پاسخ دادگاه به این پرسش هم مثبت باشد، ترامپ را از حضور در انتخابات منع خواهد کرد.
با این حال، این پایان راه ترامپ نخواهد بود. بخش سوم متمم چهاردهم قانون اساسی آمریکا که در ابتدا به آن اشاره کردیم، یک جمله دیگر را هم در خود جای داده که جانی تازه به احتمال نامزدی دوباره ترامپ میبخشد: «کنگره میتواند با رای دو سوم اعضای هر یک از دو مجلس، به عدم صلاحیت فرد مذکور پایان دهد».
این یعنی اگر همه موارد فوقالذکر بر خلاف تمایل ترامپ پیش رفته، او در دادگاه به شورش متهم شده و از شرکت در انتخابات ریاستجمهوری منع شود، موافقت دو سوم اعضای مجلس نمایندگان و مجلس سنای آمریکا کافی است تا این ممنوعیت لغو شود.
اما گفتنی است که کنترل مجلس نمایندگان امروز در دست حزب متبوع ترامپ (حزب جمهوریخواه) است و مجلس سنا هم با اختلاف ناچیزی در کنترل دموکراتهاست. به هر رو، این جدیترین احتمال برای شرکت نکردن ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری سال آینده آمریکاست؛ اما شرکت در انتخابات و شکست خوردن از رقیب دموکرات هم یکی دیگر از راههایی است که به ریاستجمهوری ترامپ ختم نمیشود و با توجه به پروندههای متعدد قضایی و دادگاههایی که ترامپ این روزها با آنها روبروست، این گزینه هم چندان دور از ذهن نیست.
روی هم رفته شاید نتوان راه ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴ آمریکا را مسدود دانست، اما بیشک میتوان گفت که این راه هموار نخواهد بود.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.