بسته ویدیویی «تابناک» مجموعهای از ویدیوها پیرامون رویدادهای سیاسی عمدتاً متکی بر گزارشها و تحلیلها و ویدیوییهایی درباره دیگر موضوعات فرهنگی، اقتصادی و... است که دیدنش را از دست دادهاید؛ نگاهی دوباره و متفاوت به آنچه در این بستر میتوان فرا گرفت.
مرگ معمر قذافی، دیکتاتور لیبی به هشت ماه جنگ داخلی در لیبی خاتمه داد اما مرگ وی بحثهای بسیاری را در مجامع سیاسی ایجاد کرد. مردم خشمگینی که دیکتاتور منفور خود را دستگیر کردهاند در حرکتی کاملا خارج از کنترل بعد از تحقیر و شکنجه وی نهایتا او را میکشند و در عمل همان خشونتی را مرتکب میشوند که بر علیه آن قیام کردهاند. در این تصاویر که آخرین لحظات معمر قذافی را به تصویر میکشد و توسط تلفن همراه شورشیان فیلمبرداری شده است، رفتار خشونتباری که با وی میشود را میتوان دید و توضیحات مردی که او را پیدا کرد و رویدادهایی که منجر به دستگیری قذافی شد تشریح میکند.
انفجار مجسمههای بودا در بامیان
«تندیسهای بودا در بامیان / Buddhas of Bamiyan» مجموعه مجسمههای تاریخی است که قدمت آنها به قرن ششم میلادی بازمیگشت. بنای ایستاده این مجسمههای تاریخی در کنارههای صخرهای دره بامیان در مناطق هزارهجات کنده کاری شده بودند. این دو مجسمه به بلندی 53 متر و 35 متر، در کنار مجموعهای از بناهای تاریخی در این محل برای زمانی طولانی از جاذبههای اصلی گردشگری در افغانستان بودند. تندیس کوچکتر در سال 507 میلادی و تندیس بزرگتر در سال 554 میلادی ساخته شدهاست. این دو تندیس، نشاندهنده سبک کهن هنر یونانی و بودایی بودهاست؛ که در مناطق آسیای مرکزی به ویژه در افغانستان رواج داشتهاست. با اشغال افغانستان توسط طالبان، بسیاری از آثار تاریخی تخریب شد و این مجسمهها نیز در همین راستا تخریب شد. نیروهای طالبان به فتوای ملامحمد عمر در روز نهم مارس سال 2001 میلادی، به روی مجسمههای غولپیکر بامیان آتش گشودند تا در شامگاه یازده مارس از صلصال و شهمامه تنها دو حفره باقی ماند. تندیسهای بودا در بامیان، تا قبل از آنکه در زمان حاکمیت طالبان تخریب شوند، بزرگترین تندیسهای بودا و بلندترین مجسمههای سنگی در جهان بهشمار میآمدند. لحظات منفجر کردن این مجسمههای عظیم را در تابناک میبینید.
حال و هوای شانگهای از دهه 30 تا 80 میلادی
«شانگهای / 上海/ Shanghai» در دلتای رود یانگ تسه در جنوب پای رود یانگتسه در میانه انتهای شرقی خاک اصلی چین قرار دارد. شانگهای در طول تاریخ و به ویژه تاریخ معاصر، نقش کلیدی در تحولات چین داشت و حزب کمونیست چین نیز در آن پایهگذاری شد. از دهه 1930، شانگهای تبدیل به مهمترین بندر آسیا شد و شعبی از بزرگترین شرکتهای تجاری و بانکی در جهان، در این دفتر مستقر شدند. حال و هوای شانگهای از دهه 1930 تا 1980 میلادی را در تابناک تماشا میکنید.
اسرای عراقی با پرچم ایران در تهران
در جریان جنگ تحمیلی، صدام حسین برای تامین نیروی انسانی، حتی افسران راهنمایی و رانندگی عراق را نیز به اجبار به جنگ با ایران گسیل کرده بود. بسیاری از این سربازان مقاومتی در مقابل اسارت نمیکردند و چون انگیزههای ایدئولوژیک قوی نداشتند، پس از اسارت با ایرانیها همراه میشدند. گروهی از همین اسرا، با عضویت در گردان بدر در عملیات خیبر علیه صدام شرکت کردند. تصاویری از گروهی از این عراقیهای اسیر را با پرچم ایران در تابناک میبینید.