بین الملل تابناک: پانصد و سی و هشت روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
«نیکلا سارکوزی» رئیسجمهور پیشین فرانسه گفت فشار غرب برای الحاق اوکراین به ناتو تنها میتواند به تشدید درگیری با روسیه منجر شود. او همچنین در این خصوص که طرفهای بحران اوکراین از همه ابزارهای موجود در دسترس برای دستیابی به صلح استفاده کردهاند، ابراز تردید کرد.
به گزارش «راشا تودی»، سارکوزی چهارشنبه در مصاحبهای تاکید کرد معتقد است اوکراین باید بیطرف بماند و از الحاق به اتحادیه اروپا و ناتو خودداری کند. وی گفت: این راهحل نیست. راهحل گفتوگو است، (راهحل) برای افراد منطقی این است که دور یک میز بنشینند. برای ما این است که به اوکراین ضمانتهای امنیتی بدهیم و در گفتوگو مشارکت کنیم تا ببینیم دستکم میتوانیم بدون نابودی روسیه یا اوکراین، از آن (بحران) خارج شویم.
سارکوزی در ادامه سخنانش از غرب خواست صحبت درباره ارسال هواپیما، مهمات و تانک به اوکراین را متوقف کند و با مسکو تعامل دیپلماتیک داشته باشد. وی گفت پیروزی در درگیری یا از طریق نابود کردن دشمن یا مصالحه قابل دستیابی است و افزود جامعه بینالمللی باید راهحلی بیاید که منافع اوکراین را حفظ میکند.
به تحلیل سارکوزی، جهان و اروپا روی لبه آتشفشان در حال حرکت است که ممکن است هر لحظه از کنترل خارج شود. رئیسجمهور پیشین فرانسه تصریح کرد به اندازه کافی کشته وجود داشته و به نظر او مسیر دیپلماسی و گفتوگو تا آخر طی نشده و اکنون باید در این مسیر حرکت کرد.
سارکوزی هفته گذشته گفته بود بهرغم بنبست کنونی جنگ، روسیه همیشه همسایه اروپا خواهد بود و اوکراین باید پلی بین دو طرف (روسیه و اروپا) باقی بماند. وی همچنین گفت هر مصالحهای با مسکو شامل به رسمیت شناختن کریمه به عنوان بخشی از روسیه خواهد بود؛ اظهاراتی که باعث خشم کییف شد و «میخائیل پودولیاک» دستیار زلنسکی این پیشنهاد را مجرمانه خواند و سارکوزی را به همدستی در سازماندهی «نسلکشی» و جنگ متهم کرد.
«ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین امروز پنجشنبه (۲۴ اوت، دوم شهریور) در اولین واکنش به خبر سقوط هواپیمای حامل «یوگنی پریگوژین» و مرگ او، گفت اوکراین در این حادثه دخالتی نداشته است.
«فرانس ۲۴» به نقل از خبرگزاری «اینترفاکس» روسیه گزارش داد زلنسکی به خبرنگاران گفت: با آن ارتباطی نداریم. همه میدانند چه کسی با آن (این سانحه) ارتباط دارد.
پیش از زلنسکی، «میخائیل پودولیاک» مشاورش در خصوص مرگ پریگوژین به روسیه اتهامزنی کرد. وی در شبکههای اجتماعی مدعی شد: «حذف نمایشی (یوگنی) پریگوژین نشان داد که ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه بخاطر خوی وحشیانه خود، هیچکس را نمیبخشد».
شبکه تلویزیونی نروژ امروز (پنجشنبه) با استناد به منابع گزارش داد که دولت نروژ تصمیم گرفته تا جتهای جنگنده اف-۱۶ را به اوکراین بفرستد.
شبکه تلویزیونی تیوی۲ نروژ گزارش داد که چندین منبع مطلع تصمیم دولت نروژ را تأیید کردهاند.
طبق گزارشها ، نروژ پس از هلند و دانمارک سومین کشور عضو ناتو خواهد بود که قول جتهای اف-۱۶ را به اوکراین میدهد.
هفته گذشته جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی ایالات متحده تأیید کرد که آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده با تأیید رسمی انتقال هواپیماهای جنگنده اف-۱۶ از طرف کشورهای ثالث به اوکراین، نامهای را به همتایان اروپایی خود در دانمارک و هلند ارسال کرد. او افزود: انتقال جتها، بعد از اتمام آموزش خلبانان اوکراینی است.
به رغم ناامیدی برخی کشورهای اروپایی شامل آلمان از کارآمدی کارزار تحریمها علیه روسیه در رابطه با جنگ اوکراین، آمریکا تحریمهای جدیدی ضد روسیه اعمال کرد.
کاخ سفید روز پنجشنبه (امروز) بیانیه جو بایدن رئیسجمهور آمریکا را به مناسبت «روز استقلال اوکراین» منتشر کرد؛ بیانیهای که در آن از تحریمهای جدید علیه روسیه سخن گفته شده است.
جو بایدن رئیسجمهور آمریکا در این بیانیه مواضع ضد روسی خود را تکرار کرد و به شدت علیه ولادیمیر پوتین موضع گرفت.
او گفت: «امروز مردم اوکراین بار دیگر روز استقلال خود را جشن میگیرند در حالی که از حمله همه جانبه هوسکارانه پوتین برای (گرفتن) سرزمین و قدرت رنج میبرند. هجده ماه است که خانوادههای اوکراینی زیر تهدید روزانه موشکهای روسی و واقعیت حملات وحشیانه زندگی کردهاند. اما مردم اوکراین نپذیرفتهاند که شکست بخورند».
بایدن با تعریف و تمجید از عملکرد اوکراین در برابر روسیه، در بیانیه خود بار دیگر همتای روس خود را مخاطب قرار داد و تصریح کرد: «امروز در حالی که پوتین به جنگ وحشیانه خود برای از بین بردن استقلال اوکراین و ترسیم مجدد نقشه جهان ما با توسل به زور ادامه میدهد، آمریکاییها در سراسر کشور در کنار مردم اوکراین هستند».
رئیسجمهور آمریکا که از ابتدیا جنگ در حال ارائه انواع حمایتها از اوکراین است، در بیانیه امروز خود از ادامه همکاری با متحدانش در جهان برای حمایت از توانایی اوکراین جهت دفاع از خود در برابر «تجاوزگری روسیه» خبر داد.
وی اعلام کرد: «تعهد ما به استقلال اوکراین تزلزل ناپذیر و پایدار است. به همین دلیل است که ماه گذشته ایالات متحده و سایر کشورهای گروه هفت (G7) بیانیه مشترکی در لیتوانی صادر کردند که در آن متعهد شدند به اوکراین در حفظ نیروهای مسلحی که قادر به جلوگیری از تجاوز روسیه در سالهای آینده هستند کمک کنند، بیانیهای که اکنون بیش از 25 کشور به آن ملحق شدهاند. ما به همراه شرکای خود در اروپا، از اوکراین در مبارزه آنها برای آزادی حمایت میکنیم و در دراز مدت به آنها کمک خواهیم کرد».
رئیسجمهور آمریکا به روسیه درباره ارتکاب «جرایم جنگی» در اوکراین و «ربودن کودکان اوکراینی» اتهام زد و اعلام کرد که واشنگتن تحریمهای جدیدی علیه مسکو اعمال میکند.
به ادعای او، «ما همه جا با کشورها کار میکنیم تا نیروهای روسیه را در قبال جنایات جنگی و سایر جنایاتی که در اوکراین مرتکب شدهاند، پاسخگو کنیم. (جنایاتی که) شامل انتقال اجباری هزاران کودک اوکراینی به روسیه است. این کودکان از پدر و مادرشان دزدیده و از خانواده دور نگه داشته شدهاند. این، بی وجدانی است و امروز تحریمهای جدیدی را اعلام میکنیم تا مسئولین این اقدامات و اخراجهای اجباری را مورد بازخواست قرار دهیم».
اتهام زنی تند رئیسجمهور آمریکا به روسیه درباره دزدیدن بچههای اوکراینی در شرایطی مطرح شده که مقامهای مسکو بارها اتهامات واشنگتن و متحداشن را رد کردهاند.
بایدن در بیانیه خود توضیح بیشتیر درباره جزئیات تحریمهای جدید واشنگتن ضد مسکو ارائه نداد. آمریکا از آغاز جنگ اوکراین، کارزار فشارهای بی سابقه علیه روسیه را در پیش گرفته و به دیگر کشورهای جهان برای همراهی با مواضع ضد روسی خود فشار آورده است.
پس از آنکه اوکراین مدعی شد که یک سیستم دفاع هوایی روسیه را در غرب شبه جزیره کریمه منهدم کرده، مقامات کییف امروز (پنجشنبه) ادعا کردند که اوکراین «حمله آبی-خاکی» را به کریمه را آغاز کرده است.
به گزارش نشریه نیوزویک، آژانس اطلاعاتی نظامی کییف امروز در گزارشی که رسانههای اوکراینی منتشر کردند، ادعا کرد که نیروهای نظامی اوکراین با کشتی و هواپیما در شبه جزیره کریمه فرود آمدهاند.
آندری یوسف، سخنگوی آژانس اطلاعاتی نظامی اوکراین گفت: واحدهای اداره اطلاعات اصلی وزارت دفاع به عنوان بخشی از یک عملیات ویژه وارد منطقه شدند و همه کارها تکمیل شده است.
پیشتر در روز چهارشنبه این نهاد اطلاعاتی اوکراین با انتشار بیانیهای مدعی شده بود که سامانه اس-۴۰۰ AD روسیه در اولنیوکا، واقع در شبهجزیره کریمه را منهدم کرد. در این بیانیه ادعا شد که «حدود ساعت ۱۰ صبح به وقت محلی، انفجاری در نزدیکی روستای اولنیوکا در تارخانکوت در شبه جزیره کریمه که در اشغال روسیه است، رخ داد که در آن سامانه موشکی ضد هوایی دوربرد و میانبرد روسی اس-۴۰۰ "تریومف" منهدم شد.»
فیلمی که در این رابطه منتشر شده، وقوع انفجار مهیبی را نشان میدهد.
فعالان نظامی روسیه روز چهارشنبه و پنجشنبه به فعالیت اوکراین در غرب کریمه اشاره کردند و گزارشهایی درباره وقوع انفجار در اطراف منطقه تارخانکوت را تایید کردند.
ریبار، وبلاگنویس نظامی سرشناس روسیه امروز پنجشنبه گفت: نیروهای اوکراینی «حمله ترکیبی» به تارخانکوت در کریمه، جایی که چندین مرکز نظامی روسیه در آن واقع شده است، انجام دادند. پهپادهای مورد استفاده در این حمله، با دفاع هوایی روسیه شناسایی شد. اوکراین چندین هفته است که به طور فعال این منطقه را تحت نظر قرار داده است.
حمله روسیه به مرکز تصمیم گیری نیروهای مسلح اوکراین
وزارت دفاع روسیه امروز (پنجشنبه) اعلام کرد، نیروهای مسلح روسیه در حملهای شبانه مرکز تصمیمگیری نیروهای مسلح اوکراین را با موفقیت هدف قرار دادند.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، در بیانیه وزارت دفاع روسیه آمده است: شامگاه چهارشنبه، نیروهای مسلح روسیه یک حمله گروهی با استفاده از تسلیحات هدفمند دوربرد مستقر در زمین علیه یک مرکز تصمیمگیری نیروهای مسلح اوکراین انجام داد.
بر اساس این بیانیه، نیروهای مسلح روسیه به اهدافشان دست یافتند و نقطه مورد نظر مورد اصابت قرار گرفت.
وزارت دفاع روسیه همچنین امروز اعلام کرد که روسیه با موفقیت شش حمله را دفع کرده و اوکراین ۱۲۵ نظامی را در مسیر دونتسک از دست داد. این وزارتخانه گفت که نیروهای مسلح روسیه با موفقیت پیشرفت و پنج حمله نیروهای اوکراینی را در جهت کوپیانسک دفع کردند.
واگنرها روسیه را به انتقام تهدید کردند
نیروهای «واگنر» در بلاروس ساعاتی پس از خبر کشته شدن «یوگنی پریگوژین» رئیس این گروه نظامی در سانحه هوایی، تهدید به انتقام کردند.
نیروهای واگنر در ویدئویی منتسب به آنها که در فضای مجازی منتشر شده، میگویند: «در حال حاضر صحبتهای زیادی درباره آنچه گروه واگنر انجام خواهد داد، وجود دارد. میتوانیم یک چیز را به شما بگوییم. داریم شروع میکنیم، برای ما آماده باشید.» در همین حال، ادعا شده بلاروس اینترنت را در منطقه حضور گروه واگنر قطع کرده است.
پس از شورش واگنرها علیه کرملین در ماه ژوئن که با میانجیگری رئیسجمهور بلاروس پایان یافت، تعدادی از نیروهای این گروه به بلاروس نقل مکان و شروع به دادن آموزش به ارتش این کشور کردهاند.
شامگاه چهارشنبه بود که منابع محلی، تصاویری از سقوط یک هواپیما را در حومه منطقه مسکو منتشر کردند که در ادامه سازمان هوایی روسیه مرگ پریگوژین و «دیمیتری آتکین»، فرمانده و بنیانگذار گروه واگنر در سانحه را تأیید کرد.
کمیسیون ویژه آژانس حملونقل هوایی فدرال روسیه، تحقیقاتی را برای بررسی شرایط و علل سقوط هواپیمایی که گفته میشود، فرمانده گروه شبهنظامی واگنر در آن بود، آغاز کرده است.
پس از بیانیه سازمان هوانوردی روسیه درباره کشته شدن پریگوژین در سانحه هوایی، یک منبع در این گروه پیدا شدن جسد وی را تایید نکرد. این منبع سیاسی در گروه واگنر، بامداد پنجشنبه در مصاحبه با شبکه «الجزیره» گفت: «پریگوژین پس از سفر به آفریقا، قصد داشت از طریق مسکو به سنپترزبورگ بازگردد. قرار بود پریگوژین در هواپیمای سقوط کرده باشد که از آفریقا به سنپترزبورگ پرواز میکرد.»
وی با بیان اینکه گروه واگنر فعلا به اطلاعات منابع رسمی تکیه میکند، توضیح داد: «متأسفانه احتمال مرگ پریگوژین بسیار است، ولی هنوز حدس و گمان نمیزنیم و با مسئولانی که در حال بررسی همهجانبه وضعیت هستند در تماسیم.»
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، اطلاعات ناوبری روسیه اعلام کرد، هواپیمایی که گمان میرود حامل پریگوژین بود، پروازی نامنظم را تجربه نمود و ناگهان از ارتفاع ۳۰ هزار پایی به ۸ هزار کاهش ارتفاع پیدا کرد.
سفر وزیر خارجه ترکیه به اوکراین و روسیه برای احیای کریدور غلات
وزیر امور خارجه ترکیه به منظور احیای کریدور صادرات غلات دریای سیاه قرار است فردا (جمعه) به اوکراین و چند روز بعد به روسیه سفر کرده و با مقامات این دو کشور مذاکره کند.
هاکان فیدان در سفر به کی یف و مسکو در خصوص برپایی میز کریدور غلات در استانبول که از جمله خواستههای روسیه است، با مقامات روسیه و اوکراین مذاکره خواهد کرد.
بنا به گزارش ملیت، پس از اعلام خروج روسیه از توافق صادرات غلات دریای سیاه موسوم به کریدور غلات در ۱۷ ژوئیه ۲۰۲۳(۲۶ تیرماه ۱۴۰۲)، مسکو خواستههای خود را در مورد احیای فعالیت این کریدور و مسائل مربوط به مواد غذایی و کود از طریق ترکیه به ایالات متحده و اتحادیه اروپا منتقل کرد.
به نوشته این رسانه، بر اساس خواستهها و شروط روسیه که در پنج ماده شامل پذیرش بانک کشاورزی روسیه در سامانه سوئیفت، تعمیر خط لوله آمونیاک تولیاتی - اودسا، حل مشکل بیمه کشتی های حامل غلات و محصولات صادراتی روسیه و حل مسائل مربوط به دارایی شرکتهای روسی فعال در حوزه مواد غذایی ارائه شده است، مذاکرات سختی انجام شد.
بنا به گزارش ملیت، آغاز دوباره مذاکرات احیای کریدور غلات، با حضور روسیه و سازمان ملل در استانبول، یکی از گزینههای پیشنهادی مسکو برای این منظور با لحاظ قرار دادن همین پنج شرط بود که در صورت موافقت، قرار است این مذاکرات در قالب سه جانبه روسیه، سازمان ملل و ترکیه برگزار شود.
به نوشته این رسانه، در صورت پیشرفت مذاکرات، گفت وگوی بین طرفین در قالب چهارگانه و با مشارکت اوکراین ادامه خواهد یافت و به همین منظور، هاکان فیدان قرار است با سفر به کی یف و مسکو مقدمات این کار را فراهم کند.
روز گذشته، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، در پیام ارسالی به اجلاس بریکس اعلام کرد که هیچ یک از مفاد مربوط به روسیه در توافقنامه کریدور غلات از جمله لغو تحریم صادرات غلات و کود روسیه به بازارهای جهانی اجرا نشده و تعهدات امضا شده در قبال روسیه نادیده گرفته شده است.
پوتین در پیام خود با اعلام جلوگیری طرفهای غربی از ارسال رایگان کود به بنادر اروپا، موافقت روسیه با فعال شدن کریدور غلات را اقدامی انساندوستانه خواند و اعلام کرد که کشورش در صورت انجام تعهدات در قبال طرف روسی، آماده بازگشت به توافق کریدور غلات است.
بنا به گزارش روزنامه ملیت، روسیه علاوه بر قرارداد کریدور غلات، توافق دیگری با سازمان ملل در مورد صادرات محصولات خود دارد؛ بنابراین، در یک سال گذشته حدود ۶۰ میلیون تن غلات صادر کرده که حدود ۳۵ درصد این غلات از طریق بنادر روسیه در دریای سیاه و ۶۵ درصد نیز از سایر مسیرهای دریایی و زمینی به بازارهای خارجی صادر شده است.