به گزارش «تابناک» به نقل از تجارت نیوز، بخش هایی از این گفتگو را بخوانید؛
حدود یک سال از شکلگیری اعتراضات در کشور میگذرد؛ به نظر شما علت شکلگیری این اعتراضات چه بود؟ حاکمیت در قبال این اعتراضات چه موضعی داشت؟
بخشی از اعتراضات سال گذشته، اعتراضات بحق مردم معترضی بود که نسبت به مسائل اقتصادی انتقاد داشتند. آنها نه خرابکار بودند و نه جایی را آتش میزدند و نه آدم میکشتند؛ تنها میخواستند نسبت به وضعیت زندگی خود اعتراض کنند. اما مجموعهای که امروز در پاریس گرفتار هستند و مجموعه کشورهایی نظیر انگلیس، آلمان و فرانسه و در رأس آنها آمریکا و مشوق اصلی آنها یعنی رژیم صهیونیستی فوراً سوار بر موضوع مهسا امینی شدند.
به عقیده شما آیا امروز اعتراضات تمام شده است؟
کسانی که صاحبان واقعی حق اعتراض بودند امروز مطالبه دارند و باید به زندگی آنها از هر نظر رسیدگی شود. این افراد هم از منظر کارهای زیربنایی و هم از منظر سفره منتظر نتایج هستند، اما اغتشاش نمیکنند. جریانی هم امروز در کشور وجود دارد که از اول انقلاب نتوانست با ما بسازد و ما هم بیتوجه به شرایطی که در کشور وجود دارد به حال بسیاری جوانهای بعد از انقلاب نرسیدیم؛ این طیف اگر فرصت پیدا کند اغتشاش میکند ولی دولت با آنها برخورد میکند.
آیا دولت فضا را طوری مدیریت میکند که منجر به آرامشدن معترضان شود؟
در جریان «اغتشاشات سال گذشته»، مجروحان نیروی انتظامی از مجروحان مردمی بیشتر بود؛ مجموعه نیروی انتظامی کشور اعتراضات را تحمل کرد و از هیچ اسلحهای استفاده نکرد. تمام کشتهشدههای در خیابان با تیر غیرنظامی کشته شدند و به تور کسانی افتادند که کشته میخواستند؛ آنها به تعداد زیادی مهسا امینی نیاز داشتند که ساختند.
درگذشت مهسا امینی اتفاق زیبایی نبود. در مجموع با همه مماشاتی که با او شده بود همان اول که دیدند حالش خوب نیست او را به سرعت به بیمارستان بردند و مشخص شد که از نظر جسمی مشکل دارد. در مجموع دختر جوانی از دنیا رفت و مسأله تمام شده بود.
معمولاً دولتها حداقل از یک مغز متفکر اقتصادی در کابینه خود استفاده میکنند. مثلاً در دولت روحانی افرادی نظیر مسعود نیلی، علی طیبنیا و … چنین عنوانی داشتند. مغز متفکر اقتصادی دولت رئیسی کیست؟
من هم مثل شما به دنبال او میگردم و فعلاً پاسخی برای آن پیدا نکردهام.
مگر در جلسات دولتی شرکت نمیکنید؟
مدتی است که با دولت جلسه ندارم. درخواست ملاقات میکنم، ولی شاید چون خیلی سوال دارم و در واقع «فضولی» میکنم، به من وقت نمیدهند.
آیا ایران در حال حاضر به برجام نیاز دارد؟
به برجام ۲۰۱۵ نیاز دارد، اما زیر بار برجام جدید نمیرود؛ آن زمان ما با برنامه رفتیم و همه توافقهایمان را انجام دادیم. ولی آنها به هیچ کدام از وظایفشان عمل نکردند. ما آماده توافقیم؛ به این شرط که این بار یکی آنها و یکی ما. ما دیگر صبر نمیکنیم که همه کارهایمان را انجام بدهیم و آنها به هیچ یک از تعهدات خود عمل نکنند. مشکلات بانکی و بیمهای و همه این موارد باید برطرف شود. ایران حاضر است به برجام ۲۰۱۵ برگردد.
گفته میشود یکی از مشکلات اقتصاد ایران این است که برخی نهادهای نظامی در اقتصاد دخالت میکنند؛ آیا این دخالت را تائید میکنید و در صورت تائید آیا این اتفاق مثبتی است؟
باید تأکید داشت که سپاه فقط در پیمانکاری و فروش نفت در اقتصاد دخالت دارد و در تأمین مایحتاج عمومی، واردات کالا، ساخت مسکن و … دخالتی ندارد.
به اعتقاد من فروش نفت همواره باید در اختیار دولت بماند. پیشنهاد من در مورد فروش نفت این است که دولت برای خارج شدن از تحریم نفت و مشکلات فروش آن تعداد زیادی پالایشگاههای ۴۰ هزار بشکهای در روز را در مسیر دو سه خط لوله نفت در سرتاسر کشور به بخش خصوصی بدهد و نفت را به دلار به آنها بفروشد و به آنها اجازه بدهد محصولات خود را بعد از تأمین نیاز مصرف داخلی صادر کنند و دلار به دست بیاورند. مشکل نفت با این طرح حل میشود.
نظر شما در رابطه با نقش برخی گروههای نظامی در عرصه سیاست و قدرت و نشاندن افراد خود در کرسیهای مجلس و دولت چیست؟
سپاه پاسداران حق دخالت در انتخابات را ندارد. برخی بسیج را با سپاه اشتباه میگیرند. در صورتی که سپاه چندصدهزار نفر جمعیت دارد، اما بسیج در ایران حداقل ۲۰ میلیون نفر است. روحانی، کارگر، استاد دانشگاه یا حتی پزشک بسیجی هم داریم. کسانی که خودشان را انقلابی نشان میدهند و ممکن است نماینده انتخاب کنند بسیجیها هستند نه سپاهیها.
امام خمینی فرمان داد سپاه در سیاست دخیل نباشد و من در آن لحظه کنار امام بودم. مقام معظم رهبری هم همین را میگوید. حتی ارتش هم باید سیاست را بداند، ولی در سیاست دخالت نکند، وقتی گفته میشود سپاه در انتخابات دخالت میکند اشتباه است؛ چراکه آنها قطعاً نیروی ۲۰ میلیون نفری بسیج هستند.
در التهابات اخیر نقدهایی به سپاه و بسیج شد و گفته میشد کشتهشدهها تا حدی به سپاه و بسیج مرتبط بودند و همین موضوع مورد بدبینی در جامعه شده است. اصلاً این موضوعات به سپاه ربطی نداشت ومردم هم چنین نظری ندارند.
حدود هفت ماه به برگزاری انتخابات مجلس مانده است؛ آیا قرار است باز هم شاهد رد صلاحیتهای گسترده باشیم؟ پیشبینی شما از مشارکت مردم در این انتخابات چیست؟
طبق اخباری که به من رسیده میدانم که در انتخابات پیش رو فضا بازتر خواهد بود و رقابتها شکل میگیرد. علاوه بر این، امکان رقابت همه گروهها وجود خواهد داشت، اما برای مشارکت بیشتر مردم هم شرایط سیاسی باید بازتر شود و هم شرایط اقتصادی باید بهبود پیدا کند. البته اطمینان دارم که دولت در این امر موفق خواهد شد؛ چراکه دولت در حدی که روی کار آمده سرمایه اجتماعی دارد.