به گزارش تابناک اقتصادی؛ شرکت ها و موسسات دانش بنیان در تمامی کشورها به عنوان بازوهای رشد و توسعه مطرح هستند. ایجاد بستر مناسب برای فعالیت آن ها و ارائه ی حمایت های هدفمند به آن ها می تواند زمینه را برای بهره برداری از ظرفیت های این شرکت ها و موسسات فراهم کند.
به زعم کارشناسان، لازم است به انحای مختلف به حمایت از دانش بنیان ها بپردازیم و از ظرفیت های آن ها برای رشد و توسعه ی کشور استفاده ی حداکثری داشته باشیم.
در آیین نامه ی جدید ارزیابی و حمایت از شرکت ها و موسسات دانش بنیان مکانیسم هایی در جهت صعود پله ای دانش بنیان ها پیش بینی شده است.
نکته ی مهمی که در آیین نامه ی جدید ارزیابی شرکت ها و موسسات دانش بنیان به چشم می خورد این است که آنها در سه دسته تقسیم بندی شده اند و انتقال آن ها به دسته ی دیگر به صورت پله ای است.
بنابراین، شرکتی که در دسته ی اول قرار دارد نمی تواند مستقیماً به دسته ی سوم صعود کند. این شرکت ابتدا باید به دسته ی دوم انتقال یابد و سپس با کسب شرایطی به دسته ی بعدی برسد.
نظرات فاطمه مقیمی، رئیس اتاق مشترک ایران و گرجستان را در خصوص آیین نامه ی ارزیابی و حمایت شرکت ها و موسسات دانش بنیان که به تازگی از سوی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری ابلاغ شد، در ادامه می خوانید.
مقیمی ضمن تأیید ویژگی های مثبت آیین نامه ی ارزیابی و حمایت از شرکت ها و موسسات دانش بنیان که به تازگی از سوی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری ابلاغ شد، تصریح کرد: اینکه برای شرکت های نوپا و نوآور مدت زمانی مشخص شده است تا خود را به سطح بعدی برسانند، برنامه ی رشدی را برایشان تعریف می کند.
وی ادامه داد: در واقع یک چارت برای شرکت ها تعیین می شود و بر اساس این برنامه باید مسیر رشدشان را طی کنند. اگر شرکت ها بتوانند با موفقیت مراحل رشد را طی کنند به مرحله ی بعدی می رسند و از حمایت های دانش بنیانی بیشتر بهره مند می شوند، در غیر این صورت از بازار حذف می شوند. به این ترتیب، فرصتی برای دیگران که می توانند موضوعات دانش بنیانی را پیش ببرند، به وجود می آید.
وی در ارتباط با این موضوع که بر اساس آیین نامه ی جدید ارزیابی و حمایت از دانش بنیان ها، شرکت های فناور با پیشران های اقتصاد دانش بنیان کشور مرتبط می شوند و بازوی تحقیق و فناوری آن ها خواهند بود، خاطرنشان کرد: در شرایطی که دنیا در حال توسعه است، ارتباط دادن شرکت های فناور و دانش بنیان با مجتمع های بزرگ صنعتی کشور می تواند به ارتقای فناوری در صنایع مان منجر شود و آن ها را به فناوری های روز دنیا مجهز کند. از سوی دیگر، انگیزه ای برای شرکت ها به وجود می آوریم که خود را به سطح فناور برسانند و از مزیت ارتباط گرفتن با مجتمع های صنعتی بزرگ کشور بهره مند شوند.
وی یادآوری کرد: این موضوع بسیار مهمی است که برای شرکت ها و موسسات یک برنامه ی زمان بندی شده ی مناسب و منطقی داشته باشیم. نباید اجازه دهیم شرکت ها در یک مرحله به صورت مادام العمر باقی بمانند. در نظام جدید ارزیابی اقدام بسیار مهمی که صورت گرفته است به این شکل است که حمایت ها به شکل مشروط و در جهت توسعه و طی کردن مسیر رشد شرکت های دانش بنیان در نظر گرفته شده است و همچنین دانش بنیان های نوپا و نوآور در مدت زمان مشخص شده ای باید خود را به سطح بعدی برسانند تا در نهایت به سطح شرکت های فناور که در لبه ی تکنولوژی قرار دارند و بازوی تحقیق و توسعه پیشران های اقتصاد دانش بنیان کشور هستند، برسند. این نظام حمایتی مشروط، سبب توسعه زیست بوم و تقویت تحقیق و توسعه صنعتی در کشور خواهد شد.
رئیس اتاق مشترک ایران و گرجستان خاطرنشان کرد: وظیفه ی ما این است که چارچوب ها را برای دانش بنیان ها مشخص کنیم و فرصت ها را برایشان به وجود بیاوریم. وقتی پله به پله شرکت ها رشد کردند و به فناوری های نوین مجهز شدند، فرضت حضور در بازارهای بین المللی را پیدا می کنند. در دنیای امروز، همسویی با رشد بین الملل موضوع مهمی است. باید با روندهای جهانی رشد و توسعه همگام شویم و از این گردونه عقب نمانیم.