بین الملل تابناک: پانصد و چهل و پنج روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
«گرانت شاپس» که امروز (پنجشنبه) پس از استعفای «بن والاس» به حکم «ریشی سوناک» نخستوزیر بریتانیا بعنوان وزیر دفاع منصوب شد، در پیامی توییتری بر ادامه حمایت لندن از کییف در نبرد با مسکو تأکید کرد.
وی در پیامی که در صفحه توییتری خود منتشر کرد، نوشت: «در حالیکه قرار است در وزارت دفاع کار کنم، برای همکاری با زنان و مردان نیروی مسلح کشورمان که از امنیت این کشور دفاع میکنند، مشتاق هستم».
شاپس در خصوص حمایت از اوکراین در نبرد با روسیه گفت: «و به حمایت از اوکراین در نبرد با حمله وحشیانه (ولادیمیر) پوتین (رئیسجمهور روسیه) ادامه میدهم».
دفتر «ریشی سوناک» نخستوزیر بریتانیا اعلام کرد که پس از استعفای رسمی «بن والاس»، «گرانت شاپس» وزیر کشور پیشین بریتانیا بعنوان وزیر دفاع جدید بریتانیا منصوب شد.
این پنجمین پست کابینهای است که شاپس در سال جاری میلادی برعهده میگیرد و پیش از آن بعنوان وزیر امور حمل و نقل بریتانیا در دوران نخستوزیری بوریس جانسون، وزیر کشور در دولت لیز تراس و وزیر امور تجاری و وزیر انرژی فعلی فعالیت داشته است.
وزارت دفاع روسیه امروز (پنجشنبه) آمار جدیدی از تلفات و خسارات ارتش اوکراین در جریان درگیری با نیروهای این کشور، طی بیست و چهار ساعت گذشته ارائه کرد.
این وزارتخانه در بیانیهای گفت که حداقل ۲۰ عملیات تهاجمی نظامیان اوکراینی به مواضع نیروهای روسیه در محورهای جنوب دونتسک، کوبیانسک، زاپروژیا، کراسنیلیمان و خِرسون طی یک روز گذشته دفع شدند.
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، وزارت دفاع روسیه در ادامه توضیح داد که در جریان مقابله نیروهای روس با حملات ارتش کییف در محورهای مذکور، بیش از ۶۷۵ نظامی اوکراینی کشته و حجم زیادی از تجهیزات جنگی آنها نابود شد.
در این بیانیه آمده است که ۳۲ هواپیمای بدون سرنشین، ۸ نفربر و خودروی زرهی، ۴۰ خودروی نظامی، ۲ دستگاه توپخانه خودکششی هوویتزر «کراب»، ۱ دستگاه موشکاندازه چندگانه، ۱۰ دستگاه توپخانه هوویتزر دی-۲۰ و دی-۳۰، ۱ دستگاه توپخانه هوویتز اِم۷۷۷ و یک سامانه پدافند موشکی اس-۲۰۰ طی این حملات روز گذشته از بین رفتند.
طبق این گزارش، این وزارتخانه همچنین افزود که ۵ انبار مهمات و تسلیحات متعلق به چند گردان مکانیزه ارتش اوکراین در مناطق جمهوری لوهانسک، جمهوری دونتسک، خِرسون و زاپروژیا منهدم گردید.
ارتش روسیه همچنین اعلام کرد که از زمان آغاز عملیات نظامی ویژه در منطقه دونباس (۲۴ فوریه ۲۰۲۲) تاکنون ۴۶۶ فروند هواپیمای جنگی، ۲۴۷ بالگرد رزمی، ۶ هزار ۲۶۶ فروند پهپاد، ۴۳۴ سامانه پدافند موشکی، ۱۱ هزار ۵۷۸ دستگاه تانک و خودروهای زرهی، ۱ هزار و ۱۴۷ دستگاه موشکانداز چندگانه، ۶ هزار ۱۴۵ قبضه توپخانه و خمپارهانداز، و همچنین ۱۲ هزار ۵۷۰ دستگاه خودروی نظامی نیروهای مسلح رژیم کییف منهدم شدهاند.
با نزدیک شدن به تاریخ برگزاری دیدار «رجب طیب اردوغان» و «ولادیمیر پوتین» رؤسای جمهور ترکیه و روسیه در شهر سوچی، رژیم کییف نیز به اظهار نظر درباره این نشست پرداخت.
«دمیترو کولِبا» وزیر امور خارجه اوکراین امروز (پنجشنبه) گفت که دیدار اردوغان با پوتین، احتمالا آخرین شانس برای بازگشت روسیه به توافق صادرات غلات اوکراینی از بنادر دریای سیاه خواهد بود.
توافق صادرات غلات از دریای سیاه، که توسط نمایندگان روسیه، ترکیه، اوکراین و سازمان ملل در تاریخ ۲۲ جولای ۲۰۲۲ امضا شد، شامل صادرات غلات، مواد غذایی و کود اوکراین از طریق سه بندر این کشور در سواحل دریای سیاه است. این توافق در ۲۲ جولای امسال در پی موافقت نکردن روسیه با تمدید آن، فسخ گردید.
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، کولبا طی سخنرانی در نشست اعضای اتحادیه اروپا در اسپانیا توضیح داد: «به نظر من، ماه سپتامبر برای توافق غلات و روند صلح بسیار مهم خواهد بود. ما میدانیم که دیداری بین پوتین و اردوغان برگزار خواهد شد. این تقریبا آخرین فرصت برای بازگشت روسیه به توافق غلات است».
روسیه و اوکراین مجموعا نزدیک به یک سوم عرضه جهانی گندم را تشکیل میدهند. اوکراین همچنین صادرکننده عمده ذرت، جو، روغن آفتابگردان و روغن کلزا است. به گفته سازمان ملل ۳۶ کشور جهان بیش از نیمی از نیاز گندم خود را از طریق اوکراین و روسیه تامین میکنند.
قرار است «هاکان فیدان» وزیر خارجه ترکیه روز پنجشنبه با سفر به مسکو، درباره شرایط تمدید توافق غلات و همچنین سفر رئیس جمهور این کشور به سوچی برای دیدار با همتای روس وی رایزنی داشته باشد.
پایگاه خبری «اوکراینسکا پراودا» به نقل از منابعی ناشناس در پارلمان اوکراین از احتمال برکناری وزیر دفاع این کشور در هفته آینده خبر داد.
«اولکسی رزنیکوف» وزیر دفاع اوکراین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا احتمال استعفا او به دلیل رسواییهای مربوط به خرید کاپشن ارتشی با قیمت تقریبا ۲ برابر بازار وجود دارد یا خیر، گفت که این تصمیم به «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهوری اوکراین بستگی دارد.
دفتر ریاستجمهوری اوکراین هنوز واکنش فوری نسبت به این گزارش نشان نداده است.
طبق قوانین اوکراین، روسا توسط رئیسجمهور نامزد میشوند اما انتصاب و عزل آنها باید توسط پارلمان حمایت شود.
«یاروسلاو ژلنزیاک» نماینده پارلمان اوکراین در پیامرسان تلگرام نوشت: رزنیکوف نامزد احتمالی برای سفیر کییف در انگلیس است درحالیکه شاید «روستیم اومروف» رئیس صندوق دولتی اوکراین جانشین رزنیکوف در وزات دفاع شود.
روزنامهنگاران و فعالان، شواهد و مدارکی یافتهاند که نشان میدهند کاپشنهای ارتشی زمستانه برای پرسنل نظامی اوکراین را میتوان در ترکیه با قیمت «بسیار پایینتر» از آن هزینهای خریداری کرد که وزارت دفاع اوکراین به گفته خودش از شرکت ترکیهای «ویکتور آویا» خریداری میکند.
یک روزنامهنگار تحقیقی در این خصوص گفت: وزارت دفاع اوکراین تلاش میکند تا قیمت خرید کاپشنهای ارتشی را عادی و طبیعی جلوه دهد، اما موضوع این طور نیست. طبق قیمتهای موجود در وبسایتهای ترکیهای، کاپشنهای ارتشی تقریبا ۳۹ دلار آمریکا ارزش دارد اما اسناد وزارت دفاع اوکراین رقم ۸۶ دلار آمریکا بابت هر یک کاپشن را نشان میدهد.
این درحالیاست که وزیر دفاع اوکراین تمامی اتهامات مربوطه را رد کرده است.
نخست وزیر مجارستان تاکید کرد، غرب باید با رئیسجمهور روسیه درباره معماری جدید امنیتی اوکراین توافق کند و این توافق نباید شامل بازگشت کریمه به اوکراین یا عضویت این کشور در ائتلاف نظامی ناتو باشد.
«ویکتور اوربان» نخست وزیر مجارستان گفت: «اوکراین در آستانه شکست در جنگ است چرا که تعداد نیروهای روسیه بیشتر است».
شبکه آمریکایی بلومبرگ گزارش داده اوربان که به خاطر تلاشهایش برای متزلزلکردن تحریمهای غرب علیه روسیه با انتقاد روبهروست، گفته است: «برای تامین امنیت و استقلال اوکراین، باید پیرامون معماری امنیتی جدید اوکراین با روسها توافق کنیم نه پیرامون عضویت این کشور در ناتو».
اوربان تاکید کرد، بازگرداندن شبهجزیره کریمه به اوکراین که پیش از حمله سال گذشته و در سال ۲۰۱۴ میلادی به روسیه الحاق شد، کاملا غیرواقعی است.
وی همچنین تاکید کرد، بهترین فرصت برای صلح، بازگشت «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق آمریکا به قدرت است چرا که وی میتواند به حمایت نظامی از اوکراین پایان دهد.
این در حالی است که سخنگوی وزارت امور خارجه اوکراین در پستی در فیسبوک نوشت: «مجارستان را نمیدانیم اما اوکراین در مورد قلمور یا حق حاکمیتش معامله نمیکند».
غربیها میگویند اوربان تلاش کرده تا در مقابل تحریمهای اتحادیه اروپا علیه روسیه بایستد، از تامین سلاح برای کییف امتناع کرده و بارها اعلام کرده است که ضد حمله اوکراین محکوم به شکست است.
حمله اوکراین به خاک روسیه با یک سلاح جدید با برد ۷۰۰ کیلومتر
رئیسجمهور اوکراین مدعی شد، کییف سلاح دوربردی ساخته که هدفی را در فاصله ۷۰۰ کیلومتری مورد اصابت قرار داده است.
امروز (پنجشنبه) «ولودیمیر زلنسکی»، رئیسجمهور اوکراین و یک روز پس از اعلام مسکو، مبنی بر هدف قرار گرفتن فرودگاه «پسکوف» روسیه در فاصله بیش از ۶۰۰ کیلومتری مرز اوکراین، مدعی شد کییف سلاحی دوربرد ساخته که با موفقیت به هدفی در فاصله ۷۰۰ کیلومتری اصابت کرده است.
در حمله به فرودگاه پسکوف ـ که بامداد چهارشنبه به وقوع پیوست ـ چهار هواپیمای ترابری نظامی «ایلوشین ایل-۷۶» آسیب دیدند. پس از این حمله، برخی رسانههای روسیه درباره احتمال هدف قرار گرفتن فرودگاه از مبدأ کشورهای استونی و لتونی صحبت کردند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس نوشته، حمله به فرودگاه پسکوف ـ که هممرز با کشورهای عضو ناتو است ـ با موجی از حملات پهپادها و چهار ساعت انجام شد.
زلنسکی در کانال تلگرام خود خبر ساخت این سلاح را منتشر کرده و مدعی شده، این سلاح توسط وزارت صنایع راهبردی اوکراین تولید شده است؛ رئیسجمهور اوکراین به جزئیات بیشتری از این سلاح اشاره نکرده است.
سخنگوی ریاستجمهوری روسیه روز گذشته و در واکنش به این حمله اعلام کرد که روسیه در حال بررسی مبدأ انجام آن است تا از حملات آتی جلوگیری شود.
کشته شدن شش نظامی اوکراینی در سقوط بالگرد
روز گذشته (چهارشنبه ۳۰ آگوست، هشتم شهریور) ارتش اوکراین اعلام کرد، شش نظامی نیروهای مسلح اوکراین در حادثه سقوط دو بالگرد در نزدیکی شهر «باخموت» واقع در شرق اوکراین کشته شدند.
شبکه الجزیره در این خصوص گزارش کرد، ارتش اوکراین در بیانیهای که روز گذشته در اپلیکیشن پیام رسان تلگرام منتشر کرده بود، اعلام نمود شش نظامی اوکراینی در حال «انجام مأموریت» در بخش تحت کنترل روسیه در شهر شرقی «باخموت» کشته شدند.
ارتش اوکراین هیچ جزئیاتی درباره آنچه در این حادثه مرگبار ـ که در آن دو بالگرد «ام آی-۸» مشارکت داشتند ـ رخ داد، نگفته و تنها به این بسنده کرد که حادثه فوق روز سهشنبه به وقوع پیوسته است. ارتش اوکراین به طور گستردهای از بالگردهای ام-آی ۸ در مأموریتهای نظامی خود بهره میگیرد.
وبسایت خبری «پراودا» اوکراین گزارش کرد که این حادثه مرگبار در نزدیکی «کراماتورسک»، شهرکی بزرگ در غرب باخموت در منطقه دونتسک رخ داده است.
این وبسایت خبری همچنین گزارش کرد که دو بالگرد کامل منهدم شدند» و اجساد شش تن در میان لاشههای بالگرد در محل حادثه که بالگردها سقوط کرده بودند، پیدا شده است.
از طرف دیگر، ایندیپندنت کییف گزارش کرد که پراودا گزارش کرده است حادثه فوق، «تحت شرایط نامعلوم» رخ داده است. دلیل سقوط این دو بالگرد در دست تحقیق است؛ اما هنوز مشخص نیست این دو بالگرد هدف ارتش روسیه قرار گرفته یا خیر؟
اوکراین چند ماه پیش، شهر باخموت را در مواجهه با نیروهای شرکت خصوصی نظامی «واگنر» از دست داد و علاوه بر آن متحمل دهها هزار تلفات شد؛ نام باخموت اکنون به آرتموفسک تغییر کرده است.
کرملین: نتایج ملموسی برای گفتوگو درباره توافق غلات وجود ندارد
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی ریاست جمهوری فدراسیون روسیه امروز (پنجشنبه) چشمانداز بازگشت این کشور به توافق صادرات غلات اوکراینی از بنادر دریای سیاه را رد کرد.
پسکوف طی نشست خبری در کرملین گفت: «اتهامزنی کییف مبنی بر اینکه روسیه [با عدم تمدید توافق غلات] باعث قحطی در قاره آفریقا شده، بیاساس و شرورانه است و عامدانه حقیقت را تحریف میکند.»
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، وی تاکید کرد با وجود منقضی شدن توافق صادرات غلات، روسیه در مورد عرضه مواد غذایی به آفریقا، موضع بسیار مسئولانهای در پیش گرفته است.
سخنگوی کرملین همچنین افزود: «هیچ نتیجه ملموسی برای بحث در مورد توافق غلات وجود ندارد و مسکو آماده است تا به محض برآورده شدن شرایط مربوط به روسیه، اجرای آن را از سر بگیرد.»
طبق این گزارش، پسکوف در واکنش به ادعاهای مقامات آمریکایی مبنی بر توافق نظامی روسیه و کره شمالی نیز توضیح داد: «مسکو و پیونگیانگ روابط خوبی بر اساس احترام متقابل دارند و تماسهایی بین آنها در سطوح مختلف برقرار است.»
توافق صادرات غلات از دریای سیاه، که توسط نمایندگان روسیه، ترکیه، اوکراین و سازمان ملل در تاریخ ۲۲ جولای ۲۰۲۲ امضا شد، شامل صادرات غلات، مواد غذایی و کود اوکراین از طریق سه بندر این کشور در سواحل دریای سیاه است. این توافق در ۲۲ جولای امسال در پی موافقت نکردن روسیه با تمدید آن، فسخ شد.
روسیه و اوکراین مجموعا نزدیک به یک سوم عرضه جهانی گندم را تشکیل میدهند. اوکراین همچنین صادرکننده عمده ذرت، جو، روغن آفتابگردان و روغن کلزا است. به گفته سازمان ملل، ۳۶ کشور جهان بیش از نیمی از نیاز گندم خود را از طریق اوکراین و روسیه تامین میکنند.