چرا پریگوژین باید می‌مرد؟

پس از انتقال واگنر به بلاروس و بررسی میزان سازشکاری فرماندهان واگنر توسط کرملین، معلوم شد که دیگر نیازی به پریگوژین نیست.
کد خبر: ۱۱۹۰۶۷۳
|
۱۰ شهريور ۱۴۰۲ - ۱۱:۲۲ 01 September 2023
|
53942 بازدید
|

به گزارش «تابناک» به نقل از اکو ایران، «آخر گیرش انداختند.» این عبارت در واکنش به خبر مربوط به سقوط هواپیمای شخصی بسیار رایج بود که دست کم به گفتۀ مسئولان روسی باعث مرگ جنگ‌سالاری به نام یوگنی پریگوژین، رئیس ارتش مزدور و بدنام واگنر، شد.

دربارۀ اصل ماجرا نظریات بسیاری وجود دارد اما نکتۀ اصلی این است که رئیس‌جمهور ولادیمیر پوتین دیگر نیازی به پریگوژین نداشت؛ به مردی که در ملأ عام و حین شورش کوتاه مدت دو ماه پیش از او به عنوان خائنی که از پشت خنجر می‌زند یاد کرد.

به نوشته تاتیانا استانووایا در کارنگی، آن موقع بسیاری شوکه شدند که شورش پریگوژین با جلسه‌ای رو در رو با رئیس‌جمهور تمام شد: که این روزها امتیازی نادر به حساب می‌آید. به گفتۀ روزنامۀ کومرسانت، وقتی از رهبران واگنر حاضر در جلسه پرسیدند که آیا حاضرند تحت فرمان رهبری جدید -آلکسی تروشف- و نه پریگوژین خدمت کنند، سرهایشان را به نشانۀ تأیید تکان دادند اما پریگوژین که پشت به آنان نشسته بود و سر تکان دادنشان را نمی‌دید گفت «نه، مخالفند.»

به عبارت دیگر، ظاهراً پوتین کوشید بدون ورود به درگیری مستقیم با پریگوژین با واگنر به توافق برسد. چون پوتین هنوز لازم داشت که رهبر واگنر تضمین کند همه چیز بدون دردسر به تروشف منتقل می‌شود و واگنر تجهیزات سنگینش را به وزارت دفاع تحویل می‌دهد. و ارتش مزدوران بدون هیچ مسئله‌ای به بلاروس نقل مکان کرد.

به همین دلیل است که حتی پس از شورش، پریگوژین اجازه داشت سفر کند، در روسیه باشد و دارایی‌هایی داشته باشد. همچنین به مسئولان زمان داد تا فهرستی از منابع، افراد و ارتباطات مفید پریگوژین در دیگر کشورها تهیه کنند.

بی‌عملی ظاهری کرملین پس از شورش پریگوژین می‌تواند برای حفظ این توهم -از جمله برای خود پریگوژین- بوده باشد که اختلاف واگنر با مقامات با گفت‌وگو حل شده است. شاید کسی تقصیر نداشته باشد اگر فکر کند مجازات پریگوژین ناپدید شدن از انظار عمومی روسیه ضمن ادامۀ فعالیت‌هایش در آفریقا باشد.

اما پس از انتقال واگنر به بلاروس و بررسی میزان سازشکاری فرماندهان واگنر توسط کرملین، معلوم شد که دیگر نیازی به پریگوژین نیست.

زیرساخت‌های واگنر در آفریقا و سوریه را می‌توان به‌سادگی به مدیریت حکومتی یا شخصیتی وفادار سپرد. و دارایی‌های رسانه‌ای پریگوژین -از جمله «کارخانۀ ترول» بدنامش در سنت‌پترزبورگ- از مدت‌ها پیش در اختیار سرویس‌های امنیتی روسیه بود.

حتی اگر پریگوژین همیشه همکاری نزدیکی با کرملین و سازمان اطلاعات نظامی روسیه داشته باشد، کل کاری که کرد ترکیب دارایی‌های خصوصی با قدرت حکومتی برای جایگزینی آژانس‌های رسمی در حوزه‌های ناکارآمد بود. تا مدت‌ها، پوتین این فرایند را تسهیل کرد، ظاهراً پریگوژین را یک تهدید یا قادر به حرکتی علیه حکومت یا رئیس‌جمهور نمی‌دید.

با این همه، این مدل همیشه از نظر پوتین به‌نوعی آسیب‌زا بود. در حالی که رئیس‌جمهور تمایل دارد وظایفی را به متحدانش (پریگوژین هرگز دوست نزدیکی نبود) بسپارد، او همیشه از حکومت حراست کرده است -و می‌ترسد ضعیف شدنش را ببیند.

از آغاز سال جاری، پوتین تلاش‌هایش برای تقویت سلسله‌مراتب نظامی را دوبرابر کرده است. پریگوژین اجازه یافت فتح شهر اوکراینی باخموت را کامل کند اما فرماندهان ارتش روسیه نقش مهم و مهم‌تری به دست آورده‌اند. وزیر دفاع، سرگئی شویگو و رئیس ستاد کل ارتش، والری گراسیموف، به‌روشنی در جلو و مرکز قرار گرفتند تا معلوم شود نزدیک رئیس‌جمهورند. این گزینه پیش روی جنگجویان واگنر قرار گرفت تا با وزارت دفاع قرارداد امضا کند (به عبارت دیگر، به سلسله مراتب رسمی نظام بپیوندند.)

به خود پریگوژین هم گفته بودند باید تمامی مسائل را از طریق ساختار سلسله‌مراتب نظامی حل کند نه تماس مستقیم با رئیس‌جمهور یا مسئولان کرملین. این تصمیم پوتین بود که، همانطور که بعداً معلوم شد، پریگوژین و میزان بی‌پروایی و خودسری این رهبر مزدور از زمان حملۀ تمام عیار سال ۲۰۲۲ به اوکراین را دست کم گرفته بود.

شورش واگنر به تلاش‌های کرملین برای تثبیت نیروهای مسلح و حرکت به سوی «خنثی‌سازی» تمامی شخصیت‌های خودسر درون رهبری ارتش سرعت بخشید. وقتی پوتین مطابق منطق حکومت محور عمل می‌کرد، چندان از همدلان پریگوژین خلاص نمی‌شد. او کوشید چند قطبی موجود در نیروهای مسلح را از بین ببرد و تمامی افراد دارای بلندپروازی یا مایل به استقلال عمل را خلع کند.

ظاهراً ژنرال سوروویکین به دلیل زیاده‌روی از مقامش به‌عنوان نیروهای هوایی روسیه برکنار شد، اگرچه این امر به این معنی نیست که لزوماً با اتهامی مواجه خواهد شد. به علاوه، شورش پریگوژین محرکی بود که به سازمان امنیت فدرال (اف‌اس‌ب) اجازه داد سراغ ناسیونالیست‌های دوآتشۀ صریح برود. بازداشت فرماندۀ شورشی اوکراینی سابق، ایگور گیرکین (معروف به استرلکف) این وضعیت را که ظاهراً کرملین از مواجهه با بعضی از منتقدان رادیکال ارتش می‌ترسد پایان داد.

بر اساس شیوه‌ای که ظاهراً باعث مرگ پریگوژین شد، کرملین می‌خواست نشان دهد چه برخوردی با خائنان خواهد داشت. هر چه که واقعاً اتفاق افتاده باشد، نخبگان روس سقوط این هواپیما را جزای شورش مسلحانۀ واگنر خواهند دانست. بعضی خواهند ترسید و بعضی خرسند خواهند شد: در میان محافظه‌کاران، این رفتار اجرای عدالت خواهد بود.

بسیاری از میهن‌پرستان دوآتشه از مهربانی اولیه‌ای که به پریگوژین نشان داده شد گیج شدند و آن را نشانۀ از ضعف تفسیر کردند: ضعف حکومت و پوتین. البته بسیاری دوست داشتند شاهد محاکمۀ پریگوژین باشند، به‌ویژه بابت سربازان روسی که طی آن شورش کشته شدند.

از دید پوتین اما این نوع سنتی‌تر عدالت مسئله‌آفرین بود چون پریگوژین هم‌دلان بسیاری داشت، از جمله در میان مردم عادی روسیه. همچنین پوتین هیچ وقت هم ایمان چندانی به فرایندهای دموکراتیک عمومی نداشته است.

حتی اگر هم مرگ پریگوژین واقعی نباشد، کرملین تمام تلاشش را می‌کند تا همه باور کنند که این اتفاق تلافی بوده است. پوتین این مسئله را یک مجازات شخصی برای تقویت حکومت روسیه می‌بیند.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۴
در انتظار بررسی: ۲
انتشار یافته: ۴۰
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۵۹ - ۱۴۰۲/۰۶/۱۰
این یعنی کار خود روسها است و تکذیب آنها تکذیب می شود .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۰۸ - ۱۴۰۲/۰۶/۱۰
این طور نوشتید آقا پوتین ناراحت نشه!!!!!
پاسخ ها
Reza
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۰۱ - ۱۴۰۲/۰۶/۱۰
لعنت به پوتین و دولت ناجوانمردانه اش و صد البته تمام طرفداران این از خدا بی‌خبر آن در تمام جهان
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۲۰ - ۱۴۰۲/۰۶/۱۱
واقعاً عجیب بود که سایت تابناک این مقاله را با چنین ادبیاتی بنویسد.
فرشید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۱۴ - ۱۴۰۲/۰۶/۱۰
چیزعجیبی نیست. از اول تاریخ افرادی مثل ولادیمیرپوتین که برای حفظ قدرت خود ازهیچ جنایتی ابا ندارند طبیعی است که زیردستی که به او خیانت کرد را بکشند. ولی نکته ای که بایدمورد توجه قرارگیرد این است که این فرد چون کاری کرد(شورش نظامی علیه حکومت) که اساسا در تمام دنیا حتی کشورهای لیبرال غربی اشد مجازات را دارد چرا پوتین از روش عادی محاکمه وسپس اعدام قانونمند او استفاده نکرد وبه این شیوه رذیلانه متوسل شد؟ جواب ساده است: پوتین برخلاف آنچه میخواهد نشان دهد فوق العاده ضعیف است آنقدرضعیف که توان محاکمه یک مجرم مسلم راهم نداشت وانقدر ازین مسئله روتین میترسید که ترجیح داد ولو با بدنامتر کردن بیشتر خود به این شیوه که اوج ذلت وخفتش را نشان میداد متوسل شود.
پاسخ ها
امیرخان
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۴۴ - ۱۴۰۲/۰۶/۱۰
در زمان جنگ خیانتکار رو محاکمه صحرایی میکنن،پرفسور نه تو دادگاه و.....
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۶/۱۱
نکنه تو هم مثل زلنسکی در توهم هستی اونم تو همین توهماتی که در اثر تلقین غرب بهش شده بود که روسیه و پوتین ضعیف هست به پر و پای پوتین پیچید خود غربی ها میدونند روسیه دومین ابر قدرت دنیاست به همین دلیل در جنگ دخالت مستقیم نظامی نمیکننداما عده ای ساده را شیرمیکنند پوتین چون به پریگوژین امان نامه داده بود توافق صلح امضا کرده بود نمیتونست علنا محاکمه کنه و بکشدش البته اگر کار پوتین باشه و واقعا هم پریگوژین مرده باشه از توهم زلنسکی هم بیا بیرون خوبه مسئولینمون هم مثل شما در توهم نیستن که بلای اوکراین سر کشور ما بیاد.ک
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۲۲ - ۱۴۰۲/۰۶/۱۰
تجربه استالین نشان داد افرادی مثل پوتین که نوکران را میکشندتا کشته نشوند خودشان هم توسط نوکر دیگری کشته میشوند.استالین را وفادارترین نوکرش بریا کشت. حالا فرداپس فرداشنیدیم مدودف یا لاوروف پوتین رو کشته نباید تعجب کرد. چون اونها هم میدونند نکشند کشته میشوند.همون چیزی که شعبان احمق متوجه نشد واز دروازه های مسکو برگشت و بجای تزارشدن جزغاله شد.
پاسخ ها
رحمانی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۵۹ - ۱۴۰۲/۰۶/۱۰
جنایات ترامپ که تحسین می کنید جوجه برو غازتبچران چت به این قضاوتها درکار مردان بزرگ ن
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۲۷ - ۱۴۰۲/۰۶/۱۰
آقای دکترولایتی پوتین را فردی معتقدبه معنویات خوانده است.
علی حیدری
|
Germany
|
۱۲:۳۲ - ۱۴۰۲/۰۶/۱۰
تلکلیف جبهه گیر نبست به سیستم هر چه زودتر باید روشن شود که شد .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۳۸ - ۱۴۰۲/۰۶/۱۰
چون باید میمرد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۳۹ - ۱۴۰۲/۰۶/۱۰
گفت که خیانت رو نمی بخشه خخخخخخ
ناشناس
|
United States of America
|
۱۳:۲۳ - ۱۴۰۲/۰۶/۱۰
قدیراف هم باید کشته شود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۲۴ - ۱۴۰۲/۰۶/۱۰
مردیکه زیاد می‌دانست.
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
سرمربی بعدی تیم پرسپولیس چه کسی باشد؟