به گزارش تابناک، معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره عدم اجرای کنسرت پاپ در شهر مشهد گفت: آیا تابهحال کسی در واتیکان کنسرت داده؟ در اروپا هم هست. هیچ ممنوعیتی هم وجود ندارد. هر کسی میخواهد به میلان، رم یا شهرهای دیگر میرود و کنسرت برگزار میکند. درواقع استدلالی وجود دارد. مشهد استثنای کشور ماست، ضمن اینکه در سال گذشته در همانجا هم موسیقی مناطق و بهخصوص موسیقی جنوب خراسانی چندین برنامه اجرا کردهاند
بخشهایی از گفتوگوی روزنامه «فرهیختگان» با محمود سالاری معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را در ادامه بخوانید.
یکی از مسائل مهمی که در یکی، دوسال اخیر داشتید و فقط برخی از آنها رسانهای شدند، درباره حواشی کنسرتها بودند. در برخی استانها میدیدیم که در اجرای کنسرتها اختلال ایجاد میکردند و حتی کنسرتها لغو میشدند. شما چه اقداماتی درخصوص این رفتارها داشتید که خارج از محدوده قانون بود و اصولا چه میشود کرد که این رویه ادامه پیدا نکند؟
در استانها مجوز اجرای صحنهای موسیقی برعهده استان است، یعنی اداره کل استان، شورای فرهنگی و عمومی و شورای تامین استان باید تصمیم بگیرند که یک کنسرت در آنجا برگزار بشود یا نشود. دلیلش هم این است که تعداد نفرات سالنهای آنها کم است. ما در مرکز موسیقی مجوز سالنهای بالای هزار و ۲۰۰ نفر را صادر میکنیم. زیر این تعداد را در خود استان دربارهاش تصمیم میگیرد.
شورای تامین استان شرایط سیاسی- امنیتی شهر را بهتر میداند. بالاخره آنجا میدانند که الان مسابقه مهم فوتبال درحال انجام است و نیروهای امنیتی و انتظامی درگیر آن هستند و همزمان ممکن است نتوانند امنیت آن سالن کنسرت را برقرار کنند. اینها شرایط و اقتضائات استانی است که دست خودشان است، بنابراین من نوعی یا هر کسی که جای من باشد هم نمیتوانیم دخالت کند.
یک زمان استاندار میگوید من الان شرایط برگزاری کنسرت در استانم را ندارم، خب ندارند. اما اگر مجوزی داده شد، باید پای آن بایستند. چالش اینجاست. به این ترتیب هنرمند هزینه تبلیغات نمیکند و بلیت نمیفروشد، مثلا در استان یزد وقتی اجرای صحنهای موسیقی سنتی در شهر اردکان لغو شد، من به معاون سیاسی- امنیتی استان زنگ زدم و با ایشان صحبت کردم. ایشان اقتضائات استان را گفت، من هم توجیهاتم را عرض کردم. ایشان بزرگوارانه پذیرفت و به آن گروه اجرا دادند و آنها اجرا کردند. متاسفانه در برخی استانها ما نگاههای خاص یا انقباضاتی را داریم و در برخی استانها هم نداریم.
همه سالنها در اختیار ارشاد نیست. در همین تهران سالنهایی داریم که یکی دست وزارت کشور است، یکی دست برج میلاد است، یکی دست موسسه نمایشگاههای بینالمللی است، یکی هم هتل است و کاملا خصوصی. ممکن است یک کنسرتگذاری با صاحب سالن سر اجاره یا هر چیز دیگری اختلاف پیدا کند. آن اختلاف مربوط به ارشاد نیست. رسالت ما این است که در این اختلافات کنار هنرمند باشیم و او را حفظ کنیم. هم من و هم مدیران کل تلاش کردهایم این رسالت فراموش نشود.
اگر موردهایی پیش آمده استثنا بودهاند. هنرمند برجستهای در اصفهان مشکل اجرا پیدا کرد، طبیعتا من زنگ زدم با مدیرکل آنجا صحبت کردم که این هنرمند باید اجرا کند. دلیل ما هم این است که اعتقاد داریم رسالتمان مراقبت از هنرمندان و حال آنهاست. هنرمند نباید بهخاطر یکسری اتفاقات خارج از اختیار خودش آسیب ببیند. برای انجام این رسالت من تمام توانم را گذاشتهام. اگر در جایی اتفاقی افتاده یا از زیر نگاه من دررفته یا برای حل آن زورم نرسیده است.
چرا در شهر مشهد کنسرت اجرا نمیشود؟
این را در جمع هنرمندان هم گفتهام. آیا تابهحال کسی در واتیکان کنسرت داده؟ در اروپا هم هست. هیچ ممنوعیتی هم وجود ندارد. هر کسی میخواهد به میلان، رم یا شهرهای دیگر میرود و کنسرت برگزار میکند. درواقع استدلالی وجود دارد. مشهد استثنای کشور ماست، ضمن اینکه در سال گذشته در همانجا هم موسیقی مناطق و بهخصوص موسیقی جنوب خراسانی چندین برنامه اجرا کردهاند.
درحالحاضر فقط موسیقی پاپ در خود شهر مشهد اجرا نمیشود، نه در طرقبه، شاندیز، سبزوار و اینجور جاها. این مساله در استان خراسان نیست. شهر مشهد نباید از زیارتی بودن دور شود و نباید به این معنا توریستی بشود. ما تلاش کردیم که شأن معنوی شهر مشهد و زائران حرم آقا علیبنموسیالرضا (ع) حفظ شود.
مگر میشود اجرای موسیقیای باشد که مجوزش را جمهوری اسلامی صادر کند و شأن معنوی یک شهر زیر سوال برود؟
بله میشود. بههرحال کنسرت حواشی دارد. منظورم عمدتا کنسرت پاپ است. بههرحال کنسرتها یکسری مسائل در اطراف خود دارند که شئونات زیارتی و حال معنوی مشهد را- که لازمه و ضرورت حضور زائر در آنجاست- تحتالشعاع قرار میدهد، حتی خود هنرمندان هم این را پس ذهنشان دارند که کنسرتشان را جای دیگری بهجز مشهد و حداقل دو کیلومتر آن طرفتر برگزار کنند. این الان پذیرفته شده است.
در اروپا هم که ممکن است مثل من و شما به دین نگاه نکنند، این پذیرفته شده است که یانی میتواند در آکروپلیس برنامه موسیقی اجرا کند، اما در واتیکان نمیتواند. این ملاحظات اجتماعی و اعتقادی و مبنایی را آنجا هم میبینید.
پس با این استدلال به کسی که مانع اجرای کنسرت در شهر اردکان یزد میشود باید حق داد، چون او هم میگوید اینجا دارالمومنین است و نباید فضای معنوی شهر از بین برود؟
خیر، اتفاقا با این استدلال نباید به او حق داد. گفتند آنجا دارالمومنین است. من گفتم نه، مشهد و قم استثنای ما هستند، چون حرم اهلبیت (ع) اینجا هستند. اینکه یک جریان در خوزستان بیاید بگوید در اینجا خون شهدا ریخته شده، بنابراین نباید کنسرت برگزار شود، پذیرفته شده نیست. ما هر آنچه داریم از شهداست، ولی این استدلالها برای ما در عدم برگزاری کنسرتها پذیرفتنی نیست. نشاط جامعه و حال مردم برای ما مهم است.
این روزها یک فضای رسانهای حول و حوش مهدی یراحی شکل گرفته است. بیشتر چهرههای مشهور در حوزه موسیقی هستند و در حوزه تئاتر یا هنرهای تجسمی شاید این جنس شهرت کمتر باشد. مدیریت چهرههای مشهور هنری و سلبریتیها نیاز به ظرافت دارد. الان میبینیم که از خارج دستگاههای مدیریت فرهنگی در مواجهه با هنرمندان اقداماتی صورت میگیرد. بهنظر شما معاونت هنری چه اقدامات پیشگیرانهای میتوانست انجام دهد که اتفاقات از چهارچوب هنر خارج نشود؟ وقتی اتفاقی درباره هنرمندی مانند مهدی یراحی میافتد، شما بهعنوان مدیر یک دستگاه فرهنگی کجای این مساله قرار دارید؟
یک کارگروه روی این موضوعات تصمیم میگیرد، اما ما و مدیران کل ما وقتی که احساس میکنیم دوستی دارد بهسمتی میرود که ممکن است نهادهای قضایی یا امنیتی وارد شوند، با تلفن یا حضوری با آنها گفتگو میکنیم. خودم به بعضی از آقایان در ماجرای اغتشاشات پارسال زنگ زدم که فلان پست اینستاگرامی را نگذار یا اینکه گفتیم حواستان باشد که اینها دارند برای شما پوست خربزه میگذارند، از خودت مراقبت کن. این کار را مدیران کل ما هم کردند. من باز یک نشستی داشتیم که دوستانی مطلع از نهادهای مختلف را دعوت کردیم و هنرمندان هم آمدند. در این جلسه توضیح داده شد که چه اتفاقی دارد میافتد. بخش زیادی از هنرمندان در این نشستها مصون ماندند.
ببینید ما الان ۹۰ هزار عضو صندوق هنر داریم. پارسال در همین اغتشاشات مصون ماندند. از این تعداد ۹ هزار نفر یعنی ۱۰ درصد هم به میدان نیامدند. ممکن است چهرههایی آمدند که سروصدا داشت، اما تعداد اینها به ۵۰۰ نفر نمیرسید. این طرف هم چهرههای مشهور زیادی داشتیم که به میدان نیامدند و توهین شنیدند. میخواهم بگویم از طریق گفتگو، ارتباط، پیغامدادن، برگزاری نشست کار انجام شد. در طبقه بالای تالار وحدت تعدادی از هنرمندان دعوت شدند و در نشستی برای آنها توضیح داده شد که چه اتفاقی دارد میافتد و از آنها خواستیم مراقبت کنند و جلو انداخته نشوند.
درواقع آگاهیبخشی شد. خود من و مدیران کل با بعضی تلفنی و با بعضی حضوری در این مورد صحبت کردیم. همچنین دعوتها، نشستها، سخنرانیها و نمایش فیلم توسط نهادهای امنیتی داشتیم و هنرمندان را توجیه کردیم. بعضی از دوستان هنرمند ما یا اصولا این حرفهای ما را نمیپذیرفتند یا کار به سمتی میرفت که نهاد قضایی وارد میشد. در این حالت دوم قاضی کار خودش را میکند و دیگر به حرف من گوش نمیدهد.
برای آقای یراحی نهاد قضایی حکم داده که دستگیر شود، ولی در طول این مدت ما با بسیاری از هنرمندان و بهویژه خوانندهها و تهیهکنندگان اینها در ارتباط بودیم. در همین ساختمان ما جلسهای با تمام تهیهکنندگان موسیقی گذاشتیم و به آنها توضیح دادیم که از خواندههایتان مراقبت کنید تا جوگیر نشوند و اتفاقی برایشان نیفتد. در آن جریان تعدادی هم گرفتار شدند. برای خیلی از آنها خود ما پادرمیانی کرده و خواهش کردیم. همین الان سجاد افشاریان در تئاتر شهر اجرا دارد. خیلی از خوانندههایی که میگفتند ما دیگر روی صحنه نمیآییم، بعد از عید دیدیم که آمدند و اجرا کردند.
الان برای فردی مثل مهدی یراحی میتوانید کاری انجام دهید یا از دست شما خارج شده است.
این تصمیم را نهاد قضایی برای او گرفته است. ما میتوانیم برویم گفتگو کنیم، اما وقتی کسی نمیخواهد حرفی را بپذیرد، من کاری برایش نمیتوانم بکنم. اولین گام این است که طرف خودش بخواهد که اتفاقی برایش بیفتد. وقتی تصور هنرمند ما این است که این کار او نوعی مبارزه و حقطلبی است، من کاری نمیتوانم برای او انجام دهم. خیلی از دوستانی که الان روی صحنه هستند، در آن جریان حضور داشتند و پادرمیانی و گفتگو و آگاهیبخشی برایشان صورت گرفت. من خودم بارها برای بسیاری از بچههای تئاتر به قوه قضائیه زنگ زدم و با مشاور محترم دادستان مفصل صحبت کردم. برخی از اینها جوگیر شده یا تحت فشار آن کارها را کرده بودند.
پس شما دنبال انتقامگیری نیستید؟
اگر بودیم که این همه آدم اجرا نداشتند. نمونه آن همین آقای سجاد افشاریان است که گفتم در تئاتر شهر اجرا دارد. فقط ایشان هم نیست.
اگر یراحی مجوزی برای کنسرتش بخواهد، شما به او میدهید؟
یراحی خودش بهسمتی رفت که از یک جایی به بعد نخواست تعامل کند. خیلیها پست گذاشتند که ما دیگر با جمهوری اسلامی یا این دفتر موسیقی کاری نداریم و دیگر مجوز نمیگیریم. همه اینها روی صحنه اجرا کردند. شما لیستها را ببینید حرف مرا باور میکنید. ما دنبال انتقام یا گرفتن حال کسی نیستیم. وقتی خود آقا رفتارشان اینطور نیست، چرا ما باید این کار را بکنیم! اما باید طرف هم خودش بخواهد.
بعضیها از اپوزیسیون بودن قهرمان بودن میبینند. من نمیگویم تو بیا طرف من، ولی پای حق بایست. ما با هیچکس مشکلی نداریم. فقط طبیعتا ما نمیتوانیم اجازه دهیم کسانی که بیحجاب شدهاند کار کنند که البته برخی باز خودشان پذیرفتند که طبق قوانین کشور کار کنند و الان روی صحنه هستند.
پس کسی که تن به قانون دهد، شما از حضورش ممانعت نمیکنید؟
برایمان مهم این است که قانون رعایت شود.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.