گفت‌وگوی تابناک با یک کارشناس حوزه قفقاز

واکنش ایران به تهاجم احتمالی باکو با نزدیکی مرزهای شمالی چه خواهد بود؟/ راهبرد روسیه و آمریکا چیست؟

بار دیگر تنش‌ها در قفقاز جنوبی و مرز‌های شمالی ایران اوج گرفته و تحلیل‌ها و گمانه زنی‌های زیادی پیرامون احتمال وقوع یک جنگ جدید در این منطقه مطرح شده است. منازعه بر سر قره‌باغ بین باکو و ایروان می‌تواند منجر به جنگ شود یا اینکه با یک مصالحه سیاسی و امنیتی میان بازیگران اصلی از وقوع یک بحران جدید جلوگیری می‌شود؛ اما در صورت اقدام نظامی باکو برای اشغال استان سینویک، واکنش ایران چه خواهد بود؟
کد خبر: ۱۱۹۲۹۹۲
|
۲۳ شهريور ۱۴۰۲ - ۱۶:۰۳ 14 September 2023
|
29932 بازدید
|

واکنش ایران به تهاجم احتمالی باکو با نزدیکی مرزهای شمالی چه خواهد بود؟/ راهبرد روسیه و آمریکا چیست؟

بین الملل تابناک: بار دیگر تنش ها در قفقاز جنوبی و مرزهای شمالی ایران  اوج گرفته است و تحلیل ها و گمانه زنی های زیادی پیرامون احتمال وقوع یک جنگ جدید در این منطقه مطرح شده است. منازعه بر سر قره‌باغ میان باکو و ایروان می تواند منجر به جنگ یا اینکه با یک مصالحه سیاسی و امنیتی میان بازیگران اصلی از وقوع یک بحران جدید جلوگیری شود. 

در همین باره، دکتر «عفیفه عابدی» در گفت‌وگو با تابناک در پاسخ به این که تنش های اخیر در قره باغ میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان چقدر احتمال دارد به یک جنگ جدید منجر شود، اظهار داشت: هرچند تنش ها به شدت افزایش یافته است، گویا فشارهای بازیگران منطقه ای و بین المللی، موجب خویشتن داری جمهوری آذربایجان و ارمنستان از حرکت به سمت جنگ شود. با این حال، نظر به وجود آتش زیر خاکستر، منازعه نظامی کاملا منتفی نیست. کما اینکه در ماه های گذشته نیز بارها آتش بس نقض شده اما به جنگ تمام عیار تبدیل نشده است. دو کشور ادعاهای ارضی نسبت به هم دارند و این ادعاها با مطالبات و فشار داخلی زیادی مواجه است، به ویژه این مطالبات از سوی جمهوری آذربایجان با شدت دنبال می شود.
 
عابدی ادامه داد: از سوی هر دو طرف، هر تحرک مرزی به عنوان فعال شدن یک تهدید بالقوه نگریسته می‌شود. جمهوری آذربایجان از احتمال وجود انگیزه ارمنستان برای بازپس‌گیری مناطق از دست رفته در جنگ ۲۰۲۰ نگران است. ارمنستان نسبت به افزایش قدرت تهاجمی آذربایجان نگران است. باکو در دهه اخیر تمرکز سیاست خارجی خود را برای فراهم کردن زمینه‌های سیاسی نظامی تصرف کامل مناطق مورد مناقشه گذاشته است. به پشتوانه این تمرکز نیز در جنگ ۲۰۲۰ توانست پیشروی زیادی داشته باشد. به نظرم باکو پس از تنش‌های چند ماهه با ایران در یک سال گذشته، در رابطه با ایران نیز به شکل هوشمندانه­ ای به این سیاست بازگشته تا در صورت بروز هر نوع جنگی از حمایت تهران یا حداقل انفعال ایران برخوردار شود.
 
وی در پاسخ به این که در صورت اقدام نظامی باکو در مرزهای شمالی برای اشغال استان سینویک، واکنش ایران چه خواهد بود؟ عنوان کرد: سیاست ایران، حفظ ژئوپلیتیک موجود و پرهیز از وقوع هر نوع منازعه جدید است. رایزنی های اخیر ایران با هر دو طرف ارمنستانی و جمهوری آذربایجان نیز برای کمک به کاهش تنش ها و وقوع هر نوع جنگی بود. به نظرم ایران با انتخاب دشواری در صورت وقوع جنگ روبه رو خواهد بود. تشدید تدابیر مرزی و پرهیز از ورود مستقیم به جنگ، شاید انتخاب ناگزیری برای تهران باشد.
 
ذکر این مهم لازم است، مسئولان ارشد نظامی جمهوری اسلامی ایران در سال‌های اخیر بارها در زمینه تغییرات احتمالی مرزی هشدار داده‌اند و با صراحت گفته‌اند هیچ گونه تغییری را در مرزهای شمال غرب نمی‌پذیریم و به تازگی نیز رئیس ‌جمهور رئیسی گفته، «آماده جلوگیری از تغییر ژئوپلتیک منطقه هستیم» ناظر به همین موضوع است. علاوه بر ایران، کشورهای دیگری نیز، اعم از منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای، با پیدایش تغییرات مورد نظر ضلع سوم مخالفند؛ هرچند تحریکات رژیم اسرائیل و توهمات سران جمهوری آذربایجان به یک ناآرامی احتمالی برای تامین مطامع نژادی، اقتصادی و سرزمینی مورد اشاره دامن می‌زنند.
 
عابدی در رابطه با راهبرد جدید قدرت های بزرگ از جمله آمریکا (با توجه به رزمایش اخیر با ارمنستان) و روسیه (با توجه به تنش لفظی با ارمنستان) در این بحران ادامه داد: هر چند شاید به نظر می رسد، تشدید بحران در قفقازجنوبی به نفع غرب و به ضرر روسیه باشد، اما به نظرم هر نوع جنگ در قفقاز، محاسبات غرب را هم با توجه به در جریان بودن جنگ اوکراین و پیامدهای نظامی و اقتصادی آن پیچیده می کند. به همین دلیل، شاهد مانورهای غربی برای کنترل سطح تنش در منطقه هستیم. از سوی دیگر، شیب مواضع روسیه در تنش های اخیر، خودداری از درگیری مستقیم بوده تا در صورت هر نوع جنگ، ملزم به دخالت مستقیم و افزایش هزینه ها نباشد.
 
این کارشناس مسائل قفقاز در نهایت گفت: انگیزه ارمنستان از منازعه لفظی با روسیه نیز به دلیل درک این رویکرد در سیاست مسکو است. ایروان علاقه مند به کسب حمایت بیشتر از سوی روسیه است؛ اما روس ها ظاهرا با رویکرد متوازن به دنبال کنترل تنش در منطقه هستند. ورود روسیه به نفع یکی از طرف های منازعه می تواند به شکل گیری یک بازی هزینه ساز در منطقه علیه روسیه کمک کند. مسکو از این هزینه ها خودداری می کند. به نحوی نیز مدیریت این تنش ها و هزینه های احتمالی به ایران واگذار شده است. در واقع یک توافق تاکتیکی بین بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای درباره پرهیز از جنگ در قفقاز البته موقت وجود دارد.
 
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۰
در انتظار بررسی: ۳۶
انتشار یافته: ۷۶
سیدمحسن
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۰۸ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۳
ایران کاری تز دستش برنمیاد ترکیه وروسیه همکاره هستند
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۵۴ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۴
هیچ و هیچ و هیچ
از وحوش طالبان آب گرفت؟
از روسیه دریا گرفت؟
از آمریکا امتیاز گرفت؟
از سعودی ها انتقام گرفت،
.

فقط به طرف مردم آیدان شلیک کرد
ناشناس
| United States of America |
۰۱:۱۳ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۴
روسیه رو که ارمنستان ام پرتش کرد بیرون !!! گفت تضمین
روسیه دوزارم ارزش نداشته و نداره ، با جنگ اوکراین اینو فهمیدیم که تضمین داد و بهش حمله کرد
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۱۵ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۴
ترکیه کی جدیدا ادم حساب کرده؟؟؟؟؟؟؟؟
ارمنستان با امریکا مانمور نظامی برگزار کرد
یعنی غلط اضافه توسط ترکیه و یا باکو ایران همه بدون دردسر وارد میدان میشه
اونوقت همین پشتیبانی رسانه ای سنگین غرب میره روی جنایتکار بودن اردوغان و علی اف! همون کاری که با صدام کردن! و همین کاری که با پوتین دارن می کنن!!!
جرات دارن این 2 کشور؟؟؟ کمک نظامی سنگین از ارمنستان با حمایت ایران و تحریم سنگین باکو ترکیه!
اون وقت می بینی مکردم این دو کشور چطور استخوان های سرانشون خرد می کنند!!
فرشاد
|
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
|
۱۶:۱۷ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۳
کارهای دولت باکو بسیارخطرناک وبشدت درتضادبامنافع ملی ایران است. ولی متاسفانه این موضوع هم همانند مواردمتعدد دیگر قربانی اولویت ایدئولوژی برمنافع ملی است. بجای دشمنی با کشورهایی که اصولا ربطی به ایران ندارند وحتی با نوع عملکردایران پایشان به این منطقه بازشده بهتر است با دولت باکو درمورد گستاخی ها و زیاده خواهی های مرزی که بشدت با منافع ایران گره خورده برخورد لازم لفظی وعنداللزوم برخوردعملی صورت گیرد. قصد باکو هم کاملا مشخص است دولت ترکیه که درخقیقت اختیاردار دولت این اقلیم جدا افتاده از ایران است به آنها تکلیف کرده ازشمال مرزایران قسمت اصلی اقلیم را به نخجوان که هم مرز ترکیه است متصل کند تا ترکیه مستقیما به این استان خودهم متصل شود.
پاسخ ها
ناشناس
| United States of America |
۰۹:۳۷ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۴
مگرارمنی هافرشادهم اسم میکذارند هرچنددرنظرات اکثراًبانامهای زضا وحسین وغیره ظاهرمیشوند مگرازبیان اسم واقعی خودتان میترسید؟
رامین
|
Poland
|
۱۶:۲۵ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۳
ایکاش سیاسیون ونظامیونی که مدام از قدرت ایران صحبت میکنند نوک اسلحه شان بجای جاهای نامرتبط با منافع ملی ایران درجهت منافع ملی بود.الان بوضوح میبینیم قدرتی که در خدمت منافع ملی نباشد به عکس خودتبدیل میشود.درجنوب دست اندازی عربها به میادین نفت وگازمان واینجا این به اصطلاح جمهوری که قبلا هم همراه سایر وراث شوروی حق مارا در خزر بالا کشید ودرحال مذاکره با شرکتهای عظیم نفت وگازجهان برای بهره برداری است ودرداخل کشورمان هم تحرکات قومی راه میاندازد والان هم با چراغ سبزروسیه درحال تغییرات مرزی است و........
ناشناس
|
United States of America
|
۱۶:۳۰ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۳
اگر ایران دخالت نکنه تا قرن ها آسیب خواهد دید.
اردوغان بدخواه تمام همسایه هاش هست.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۳
ارمنی ها انتقام مهاجرت از مناطق شرق و جنوب شرقی ترکیه را به جای عثمانیی ها از ایران گرفتند و نقش بزرگ و فعالی در جنگ رسیه علیه ایران و جدایی قفاز جنوبی از ایران را داشتند
ناشناس
|
Germany
|
۱۶:۴۱ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۳
شما فکر می کنیداذربایجان نمی داند که اگر به زنگه زور حمله کند بالشکر صلیبیون مواجه خواهد بود؟ اذربایجان با زیرکی چنان بازی را می چیند که هم از تروریسم عرمنی کشور رو پاکسازی کند و هم کریدور رو بزند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۴۵ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۳
ما در مقابل طالبان هم توان واکنش نداریم چ برسه به سایر کشورها
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۴۶ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۴
توان داریم، فعلا سیاست شان این است. قضیه باکو فرق دارد تغییر مرزها شوخی بردار نیست. در دهان علی اف و پشتیبانان ش میزنیم تا قدرت ایران را ببینند اگر شما ملت همیشه آیه یاس خوان بگذارید
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۵۸ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۳
هراتفاقی بیفته شما هیچ کاری نمیکنید،تجربه نشون داده که جمهوری اسلامی مطلقا توان جنگ مستقیم ندارد
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۶:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۴
اغر بخیر داش!! صحت خواب
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۵۹ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۳
دخالت ایران صدمه جبران ناپذیری به ملت ایران خواهد زند دلار به 90 هزار تومان خواهد رسید
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۲۴ - ۱۴۰۲/۰۶/۲۳
خود این بنده خدا فهمیده اخر حرفاش چی شد؟ این بنده خدا چه نسبتی فامیلی با تابناکی ها داره؟
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟