بین الملل تابناک: پانصد و شصت و چهار روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
خبرگزاری دولتی PAP روز چهارشنبه با استناد به «اطلاعات غیررسمی» گزارش داد که وزارت خارجه لهستان سفیر کی یف را به دلیل اظهارات ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین احضار کرده است.
به گزارش رویترز، رئیس جمهور اوکراین دیروز سه شنبه در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل متحد گفته بود که کی یف «به سختی در تلاش است تا مسیرهای زمینی صادرات غلات را حفظ کند» و «تئاتر سیاسی» در خصوص واردات غلات، تنها به مسکو کمک می کند.
به گزارش اسپوتنیک، پیش از این اوکراین اعلام کرده بود که از ۳ کشور لهستان، مجارستان و اسلواکی شکایت کرده است.
وزارت اقتصاد اوکراین اعلام کرده بود: کی یف به دلیل ممنوعیت واردات محصولات اوکراینی، از ۳ کشور لهستان، مجارستان و اسلواکی در سازمان تجارت جهانی شکایت کرده است.
در واکنش به تهدید لهستان از سوی اوکراین، رئیس جمهور لهستان که دیدار با زلنسکی در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل را لغو کرد، کی یف را با «کسی که در حال غرق شدن است» و به همه چیز چنگ میزند مقایسه کرد.
وزارت اقتصاد اوکراین در روزهای اخیر اعلام کرد، کی یف به دلیل ممنوعیت واردات محصولات اوکراینی، علیه ورشو، بوداپست و براتیسلاوا به سازمان تجارت جهانی (WTO) شکایت کرده است.
به گزارش اسپوتنیک، این وزارتخانه روز دوشنبه در کانال تلگرامی خود اعلام کرد: اوکراین علیه لهستان، اسلواکی و مجارستان که واردات محصولات کشاورزی کی یف را ممنوع کرده بودند، به سازمان تجارت جهانی شکایت کرد.
به گفته این وزارتخانه، به دلیل اقدام لهستان، اسلواکی و مجارستان، صادرکنندگان اوکراینی متحمل ضررهای قابل توجهی شده اند و همچنان متحمل ضررهای بسیاری به دلیل خرابی، هزینههای اضافی و ناتوانی در اجرای توافقات اقتصادی خارجی شده اند.
ولودیمیر زلنسکی از دونالد ترامپ خواست در صورتی که این رئیسجمهوری سابق آمریکا راهی برای پایان دادن به جنگ میان اوکراین و روسیه دارد، برنامههای صلح خود را به طور علنی به اشتراک بگذارد؛ اما رئیسجمهوری اوکراین هشدار داد که هرگونه طرح صلحی که در آن اوکراین قلمرو خود را واگذار کند، غیرقابل قبول است.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین سهشنبه پس از سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل در مصاحبه با شبکه خبری سیانان گفت: «او میتواند اکنون ایدهاش را علنا به اشتراک بگذارد، زمان را تلف نکند، جان مردم از دست نرود.»
زلنسکی گفت: «او میتواند بیاید و بگوید "فرمول من این است که جنگ را متوقف کنم و تمام این تراژدی را متوقف کنم و تجاوز روسیه را متوقف کنم." او بیاید و بگوید که چگونه روسیه را از سرزمین خود بیرون کنیم. در غیر این صورت، او ایده جهانی صلح را ارائه نمیکند.»
رئیسجمهوری اوکراین افزود: «بنابراین اگر ایده این باشد که چگونه ما بخشی از خاک خودمان را به پوتین بدهیم، این فرمول صلح نمیشود.»
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری پیشین آمریکا که پیشتاز رقابتهای درون حزبی جمهوریخواهان برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکاست، مدعی شده که میتواند با زلنسکی و ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه برای پایان دادن به جنگ در اوکراین ظرف ۲۴ ساعت توافق کند. ترامپ یکشنبه در پاسخ به شبکه انبیسی درباره اینکه آیا این توافق به پوتین اجازه میدهد سرزمینی را که گرفته است، نگه دارد، گفت: «نه، نه. من یک معامله عادلانه برای همه انجام خواهم داد. نه، من آن را منصفانه میکنم.»
ترامپ در آن مصاحبه در پاسخ به اینکه آیا چنین چیزی یک پیروزی برای پوتین خواهد بود، گفت: «میدانید، این چیزی است که میشود درباره آن مذاکره کرد. چون بخشهای خاصی وجود داشت، کریمه و سایر نقاط این کشور، که بسیاری از مردم انتظار داشتند که شاید چنین چیزی رخ دهد. شما میتوانستید معاملهای انجام دهید. بنابراین، صادقانه بگویم، آنها میتوانستند به توافقی برسند و در آن صورت قلمرویی کمتر از آنچه اکنون در اختیار روسیه است، به دست مسکو میافتاد.»
در این مصاحبه، زلنسکی ارزیابی «مثبتی» از ضدحمله اوکراین ارائه کرد که نگرانیهایی را در مورد عدم دستیابی به نتایج مورد انتظار ایجاد کرده است. او همچنین بر تمایل اوکراین برای دستیابی به موشکهای دوربرد از ایالات متحده که جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا همچنان در حال بررسی آن است، تاکید کرد و گفت: «اگر اوکراین این موشکها را دریافت نکند، یک ضرر برای اوکراین خواهد بود.»
زلنسکی گفت: «ما در خط پایان هستیم و من از آن مطمئن هستم.»
او همچنین گفت که پس از عزیمت به واشنگتن با کوین مککارتی، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا دیدار خواهد کرد. بیشتر قانونگذاران آمریکایی نسبت به ادامه کمکهای مالی به اوکراین مردد شدهاند. زلنسکی در این رابطه گفت: «برای کسانی که جنگ را از نزدیک ندیدهاند، مقایسه مشکلات داخلی مانند حقوق مدنی یا انرژی، با تهدید موجودی که یک کشور مورد حمله با آن مواجه است، دشوار است.»
زلنسکی گفت: «مادامی که در جنگ نباشید، نمیتوانید شرایط دشوار ما را درک کنید. اگر هم جنگ را ببینید و به کشوری که درگیر جنگ است، سری بزنید، حتی اگر برای یک روز باشد، بیشتر از آنچه میشنوید یا میخوانید یا فکر میکنید، مساله را درک میکنید. نه نمیشود مقایسه کرد، شرایط متفاوت است. به همین دلیل است که فکر میکنم نمیتوانیم این چالشها را با هم مقایسه کنیم.»
ولودیمیر زلنسکی در پاسخ به اینکه آیا امسال یک پیشرفت بزرگ در ضدحمله نظامی اوکراین امکانپذیر است یا خیر، گفت: «فکر میکنم هیچکس واقعا نمیداند.» او با اشاره به «دستاوردهایی که اوکراین در شرق به دست آورده» گفت: «اما من فکر میکنم که ما موفقیت بیشتری خواهیم داشت.»
رئیسجمهوری اوکراین همچنین گفت که او همچنان روی دستیابی به موشکهای دوربرد بیشتر از ایالات متحده متمرکز است و مدعی شد که اوکراین نمیخواهد با آنها روسیه را هدف قرار دهد، بلکه میخواهد سطح تواناییهای میدان نبرد میان دو طرف را حفظ کند.
او گفت: «اگر این تسلیحات نرسد، ما ضرر میکنیم و نتیجهاش تلفات بیشتر در میدان نبرد و دیگر نقاط است. ما همچنین به سامانههای پدافند هوایی بیشتری نیاز داریم، بهویژه پاتریوت چون برای حفاظت از مناطق غیرنظامی مورد نیاز هستند.»
زلنسکی همچنین اختلافنظر میان مقامات آمریکا و اوکراین درباره استراتژی جنگی اوکراین در شبهجزیره کریمه را کم اهمیت دانست و گفت: «ما مثل هم فکر میکنیم. از این استراتژی دفاع میکنم. کریمه که موقتا تحت اشغال است، جایی است که آنها تسلیحات برای کشتن غیرنظامیان ما انبار میکنند. آنها از کریمه به اراضی ما شلیک میکنند. آنها از آنجا راکت شلیک میکنند و اساسا ما باید با آن مقابله کنیم.»
وزیر دفاع انگلیس از تعهد دولت لندن برای ارسال دهها هزار خمپاره دیگر تا پایان سال جاری میلادی خبر داد.
«گرنت شپس» که برای شرکت در پانزدهمین نشست گروه تماس دفاعی اوکراین (UDCG) به آلمان سفر کرده است، گفت: امروز ما تعهد تزلزل ناپذیر بریتانیا به اوکراین را نشان دادهایم و حمایت نظامی بیشتری از جمله تعهد دهها هزار خمپاره دیگر را برای قادر ساختن اوکراین به دفاع از خود در برابر تهاجم روسیه و بازپسگیری سرزمینهایمان ارائه کردیم.
وی افزود: ما همچنین برای اطمینان از اینکه اوکراین با نزدیک شدن به فصل زمستان آنچه را که برای دفاع از خود نیاز دارد، در اختیار دارد، برنامه خود را در حوزههای پشتیبانی اولویتدار، قابلیتهای حمله دوربرد و آموزش ارائه کردیم.
بر اساس اعلام وزارت دفاع انگلیس، «شپس» در حاشیه این نشست با همتای آمریکایی خود دیدار و دو طرف درباره منافع مشترک امنیتی و اطمینان از تداوم حمایتهای تسلیحاتی از اوکراین بحث و تبادل نظر کردند.
برگزاری بزرگترین رزمایش ناتو برای جنگ با روسیه
معاون وزیر امور خارجه روسیه گفت، رزمایشی که ائتلاف ناتو برای سال ۲۰۲۴ به عنوان بزرگترین رزمایشش از زمان جنگ سرد تاکنون برنامهریزی کرده، بخشی از تدارک این ائتلاف برای درگیری نظامی با مسکو است.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، آلکساندر گروشکو، معاون وزیر امور خارجه روسیه امروز (چهارشنبه) گفت، رزمایشی که ائتلاف ناتو در سال ۲۰۲۴ برنامه ریزی کرده بخشی از تدارک این ائتلاف برای نبرد نظامی با روسیه و گامی دیگر به سمت بی ثبات کردن وضعیت در اروپا است.
هفته گذشته، دریادار راب باوئر، رئیس کمیته نظامی ناتو گفت، این ائتلاف سال ۲۰۲۴ بزرگترین رزمایش خود از زمان جنگ سرد تاکنون را تحت عنوان رزمایش مدافع استوار در کشورهای آلمان، لهستان و سه کشور حوزه بالتیک برگزار خواهد کرد.
گروشکو در نشستی مطبوعاتی گفت: "این رزمایش تحریک آمیز بوده و به وضوح تهاجمی است. این رزمایش یک قدرت نمایی و تلاشی برای وارد کردن فشارهای سیاسی و نظامی است. سناریوی آن در راستای تدارک برای یک نبرد نظامی با روسیه طراحی شده و جای تردید باقی نمیگذارد."
وعده نتانیاهو به زلنسکی برای کمک به اوکراین
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی سهشنبه شب به اوکراین وعده داد که کمکها برای حل مسائل انسانی از جمله پاکسازی مینهای ضد نفر ادامه مییابد.
نتانیاهو این سخنان را سهشنبه شب در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در دیدار با ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین گفته است.
زلنسکی در این دیدار که نخستین دیدار حضوری وی با نتانیاهو از زمان بازگشت دوباره بی بی به قدرت است، گفت که انتظارات زیادی از تلآویو برای کمک به اوکراین دارد.
دیدار زلنسکی و نتانیاهو پس از آن رخ میدهد که روابط دو طرف با فراز و فرودهای زیادی همراه بوده است.
تیرماه بود که بیانیه سفارت اوکراین در سرزمینهای اشغالی خشم مقامات رژیم صهیونیستی را درپی داشت.
در این بیانیه اعلام شد که دولت اسرائیل در جریان حوادث جاری، بصورت نزدیک با روسیه همکاری میکند.
سفارت اوکراین در تل آویو اعلام کرد که حکومت اسرائیل در دو دور مذاکراه سیاسی سطح بالا با وزارت امورخارجه روسیه به توافق رسیده که دفتر نمایندگی مسکو در قدس دایر شود و یک قطعه زمین مجانی نیز برای این کار اختصاص یافته و وزارت امورخارجه اسرائیل از این اقدام به دستآوردی تاریخی نام برده است.
این سفارتخانه اعلام کرده است: با وجود این که کشورهای دمکراتیک جهان روسیه را تحریم کردند، اما اسرائیل نه تنها هیچ تحریمی علیه مسکو وضع وضع نکرد، بلکه تجارت متقابل با مسکو را در ۲ سال گذشته افزایش داده است.
وعده نتانیاهو به زلنسکی برای کمک به کییف درحالی بیان میشود که نخست وزیر رژیم صهیونیستی در رویدادهای مختلف گفته که "وضعیت (رژیم) اسرائیل درباره اوکراین با کشورهای غربی متفاوت است؛ زیرا ما در سوریه با روسیه مرز داریم. "
مقامهای اوکراینی بارها از رژیم صهیونیستی به خاطر همراهی نکردن این رژیم در جنگ این کشور از بیم روسیه انتقاد کردند و از طرف دیگر مقامهای روسیه نیز بارها به رژیم صهیونیستی درباره هرگونه همکاری تسلیحاتی با اوکراین هشدار دادند.
دبیرکل ناتو: اوکراین نیاز فوری به توانمندیهای دفاع هوایی دارد
دبیر کل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) گفت: اوکراین نیاز فوری به قابلیت های دفاع هوایی شامل مهمات، قطعات یدکی و تعمیر و نگهداری سامانه هایی دارد که اکنون در اختیار ارتش این کشور است.
ینس استولتنبرگ به خبرگزاری رویترز گفت: جنگ اوکراین که اکنون وارد دومین سال خود شده، به «جنگ فرسایشی» تبدیل شده اما با توجه به ضد حملاتی که اوکراین از ماه ژوئن (تیر) برای بازپسگیری یکسری اراضی خود آغاز کرد، به بن بست نرسیده است.
دبیر کل ناتو که برای شرکت در نشست های سالانه مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک بسر می برد، در این مصاحبه گفت: اگر می خواهیم جنگ را پایان دهیم، اگر می خواهیم صلحی عادلانه و پایدار داشته باشیم، حمایت نظامی از اوکراین راه منطقی است. اوکراین به انواع مختلفی از حمایت ها نیاز دارد.
پیشتر، یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا نیز بر ضرورت تقویت دفاع هوایی اوکراین از جمله حفاظت از زیرساخت های کلیدی با توجه به نزدیک شدن به فصل زمستان تاکید کرده بود.
استولتنبرگ از بیان این که متحدان ناتو سالانه چه تعداد مهمات می توانند در اختیار اوکراین قرار دهند و جنگنده های اف- ۱۶ دقیقا چه زمانی به کی یف تحویل داده می شوند، خودداری کرد.
وی افزود: متحدان ناتو سخت تلاش می کنند هر چه زودتر به خلبانان اوکراینی درباره نحوه استفاده از جنگنده های اف ۱۶ آموزش دهند. اهمیت این جنگنده ها این است که حاوی پیام حمایت بلندمدت و پایدار از اوکراین هستند.
استولتنبرگ اظهار داشت: ما خود را برای جنگی طولانی آماده کرده ایم؛ این آمادگی از این جهت نیست که میتوانیم به طور دقیق پیشبینی کنیم این جنگ چقدر طول خواهد کشید، بلکه به این دلیل است که باید این پیام را ارسال کنیم که (ولادیمیر) پوتین رئیس جمهوری روسیه نمی تواند از ما انتظار داشته باشد که بی تفاوت باشیم.
دبیر کل ناتو گفت ترجیح می دهد پیشرفت سریع تری در ضد حملات اوکراین حاصل شود و مدعی شد دستاوردهای این کشور در جنوب وشرق «بسیار بزرگ» بوده است.
مقامات اوکراینی گفته اند که نیروهای آنها از خطوط مقدم دفاع روسیه عبور کرده اند اما با خطوط دفاعی بیشتری مواجه اند که مسکو استحکامات و میادین مین خود را در آنها تقویت کرده است.
برخی از تحلیلگران نظامی معتقدند کی یف برای حفظ شتاب خود در جنگ با رسیدن هوای سرد و مرطوب، با مشکل مواجه خواهد شد اما استولتنبرگ مدعیست جنگ می تواند در پاییز و زمستان ادامه یابد.
دبیر کل ناتو گفت: کاری که ما باید انجام دهیم ادامه حمایت ها از اوکراینی ها است و سپس تصمیم گیری برعهده آنها است. جنگ فرسایشی به جنگ لجستیگ (پشتیبانی و تدارکات) تبدیل می شود.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.