ده‌ها میلیارد دلاری که در روسیه گیر کرده است / خطر بیخ گوش بیت‌کوین / دارندگان این دسته چک‌ها نگران نباشند/ از مرحله سوم فروش یکپارچه خودرو‌ها چه خبر؟

بسته خبری اقتصادی امروز، تیتر‌هایی مانند قرمزپوشی بورس در اولین روز پاییزی، دلار و یورو در بازار بدون مشتری عقب نشینی کردند، افت سکه در کانال ۲۷، علت گرانی تایر سواری چیست؟ و طلای سیاه از صعود قیمت کوتاه آمد را در بر دارد.
کد خبر: ۱۱۹۴۵۹۳
|
۰۱ مهر ۱۴۰۲ - ۲۰:۲۱ 23 September 2023
|
2335 بازدید

پیمانه اقتصادی تابناک هر روز بسته‌ای خبری از آخرین اخبار و تحولات مهم اقتصادی ایران و جهان را ارائه می‌کند. پیمانه‌ای شامل تغییرات بیست و چهار ساعت اخیر از بازار‌هایی همچون ارز، خودرو، طلا، انرژی و مسکن، که در کنار آن به واکنش‌ها و صحبت‌های اقتصادی مسئولان نیز پرداخته می‌شود.

قرمزپوشی بورس در اولین روز پاییزی

شاخص کل بورس تهران در پایان معاملات امروز (شنبه، یکم مهر) با ۲‌هزار و ۸۵۲ واحد کاهش در ارتفاع ۲ میلیون و ۱۱۸ هزار و ۳۶۰ واحدی ایستاد. امروز در معاملات بورس تهران، بیش از ۱۰ میلیارد و ۷۹۱ میلیون سهم، حق تقدم و اوراق بهادار به ارزش ۵۸ هزار و ۸۰۰ میلیارد ریال معامله شد. صنایع پتروشیمی خلیج فارس (فارس) با ۶۹۷ واحد، پالایش نفت اصفهان (شپنا) با ۵۸۱ واحد، پالایش نفت بندرعباس (شبندر) با ۴۹۷ واحد تاثیر منفی بر شاخص بورس داشتند.

دلار و یورو در بازار بدون مشتری عقب نشینی کردند

در اولین روز از هفتمین ماه سال، نرخ ارز با کاهش همراه بود. به گونه‌ای که در بازار غیررسمی نرخ دلار آمریکا به رقم ۴۹۲۰۰ تومان رسید. این در حالی است که بهای دلار در مرکز مبادله ایران به عنوان نرخ رسمی و مورد تایید بانک مرکزی با کاهش نسبت به پایان شهریور به رقم ۴۱۱۸۳ تومان و نرخ یورو نیز به رقم ۴۳۹۰۰ تومان رسید. فضای بازار امروز به گونه‌ای بود که تقاضا و مشتری نسبت به روز‌های قبل، کمتر بود.

افت سکه در کانال ۲۷

هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید امروز در بازار تهران ۲۷ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان معامله شد که نسبت به روز کاری گذشته (پنجشنبه، ۳۰ شهریور) ۱۰۰ هزار تومان کاهش یافت.

قیمت جهانی طلا چند دلار شد؟

قیمت جهانی طلا در روز جمعه و پیش از تعطیلی بازار به دلیل کاهش اندک دلار و بازده اوراق قرضه افزایش یافت، زیرا سرمایه‌گذاران همچنان نسبت به موضع جنگ طلبانه فدرال رزرو چشم‌انداز ضعیفی داشتند. بهای هر اونس طلا در روز جمعه به ۱۹۲۴ دلار و ۸۰ سنت رسید و قیمت طلای آمریکا نیز به ۱۹۲۵ دلار و ۸۰ سنت رسید. دلار از اوج ۶ ماهه خود در برابر سبدی از ارز‌های اصلی عقب‌نشینی کرد و طلا را برای سایر دارندگان ارز ارزان‌تر کرد، در حالی که بازدهی شاخص ۱۰ ساله خزانه داری از بالاترین سطح ۱۶ سال اخیر کاهش یافت.

ده‌ها میلیارد دلاری که در روسیه گیر کرده است

شرکت‌های غربی که از زمان تهاجم تمام‌عیار مسکو به اوکراین در روسیه به فعالیت خود ادامه داده‌اند، میلیارد‌ها دلار سود به‌دست آورده‌اند؛ اما کرملین از دسترسی آن‌ها به پول نقد جلوگیری کرده است تا به کشور‌های «غیر دوست» فشار بیاورد. به گزارش فایننشال‌تایمز بر اساس ارقام جمع‌آوری‌شده توسط مدرسه اقتصاد کی‌یف، ۱۸میلیارد دلار از ۲۰میلیارد دلار سود روسیه که شرکت‌های خارج از کشور گزارش کردند، تنها در سال۲۰۲۲ به گروه‌هایی از این کشور‌ها اختصاص داشت و ۱۹۹میلیارد دلار از ۲۱۷میلیارد دلار درآمد ناخالص روسیه بود. آندری اونوپریینکو، معاون مدیر بخش توسعه مدرسه اقتصاد کی‌یف که این داده‌ها را گردآوری کرده است، گفت: «این ارقام ممکن است از آن زمان به‌طور قابل توجهی رشد کرده باشد، اگرچه نمی‌توان دقیقا ارزیابی کرد این رقم چقدر است؟ زیرا اکثر مشاغل بین‌المللی فعال در روسیه تنها نتایج مربوط به وضعیت محلی خود را سالانه افشا می‌کنند. درآمد‌های محلی شرکت‌ها از بریتیش پترولیوم تا سیتی‌گروپ، از سال گذشته که ممنوعیت پرداخت سود سهام به شرکت‌های کشور‌های «غیر دوست» از جمله ایالات متحده، بریتانیا و همه اعضای اتحادیه اروپا اعمال شد، در روسیه قفل شده است. درحالی‌که چنین معاملاتی را می‌توان در شرایط استثنایی تایید کرد، مجوز‌های انصراف کمی صادر شده است. مدیر اجرایی یک شرکت بزرگ مستقر در کشوری که به‌عنوان غیردوست معرفی نشده است، گفت: «ده‌ها میلیارد دلار در روسیه گیر کرده است و هیچ راهی برای بیرون کردن آن‌ها وجود ندارد.» اندازه درآمد‌ها و سود‌ها نه تنها نشان‌دهنده اهمیت پایدار شرکت‌های غربی برای اقتصاد روسیه است، بلکه معضلی که چنین مشاغلی با آن مواجه هستند درباره اینکه با فعالیت‌های خود در کشور طردشده چه کنند. بسیاری از شرکت‌های خارجی در تلاش برای فروش زیرمجموعه‌های روسی خود بوده‌اند؛ اما هر معامله‌ای نیاز به تایید مسکو دارد و مشمول تخفیف‌های شدید قیمت است. در روز‌های اخیر بریتیش امریکن توباکو و کامیون‌سازسوئدی ولوو توافقاتی را برای انتقال دارایی‌های خود در این کشور به مالکان محلی اعلام کرده‌اند. /دنیای اقتصاد

علت گرانی تایر سواری چیست؟

سخنگوی انجمن تولیدکنندگان تایر گفت: از بهمن ماه ۱۴۰۱ تأمین و انتقال ارز به تأمین کننده مواد اولیه با مشکل روبرو شده است. مصطفی تنها در یک گفت‌وگوی رادیویی اظهار داشت: در ۵ ماهه اول سال ۸ میلیون و ۴۵۰ هزار تایر سواری تولید و توزیع شده که در سامانه جامع تجارت هم به ثبت رسیده است. تولید تایر در ۵ ماهه سال گذشته ۹ میلیون حلقه بوده که امسال ۸ درصد کاهش تولید داشتیم. از بهمن ماه ۱۴۰۱ تأمین و انتقال ارز به تأمین کننده مواد اولیه با مشکل روبرو شده است. وی تولید ۳ ماهه اول سال ۱۴۰۲ را افزایشی دانست و بیان کرد: در تیر و مرداد ماه امسال به دلیل عدم تأمین ارز مواد اولیه، تولید تایر کاهش داشته است. تنها با رد ادعای انتقال ارز به تأمین کننده مواد اولیه، تصریح کرد: برای تولید هر کیلو تایر یک تا یک و یک‌دهم ارز نیاز است که واردات آن ۴ تا ۵ دلار ارزبری دارد، ولی از ابتدای سال ۶۰ میلیون دلار دریافت شده در حالی که به طور میانگین به ۲۵ میلیون دلار در هر ماه برای تولید نیاز است. سخنگوی انجمن تولیدکنندگان تایر عنوان کرد: به دلیل قیمت‌گذاری این محصول توسط دولت هیچ راه دیگری برای تأمین ارز و چانه‌زنی در بازار به صرفه نیست. /مهر

طلای سیاه از صعود قیمت کوتاه آمد

قیمت نفت روز جمعه ثابت بود، اما تحت تاثیر سودگیری معامله‌گران و دورنمای افزایش بیشتر نرخ‌های بهره آمریکا، کاهش هفتگی به ثبت رساند. بهای معاملات نفت برنت با سه سنت کاهش، در ۹۳ دلار و ۲۷ سنت در هر بشکه بسته شد. قیمت نفت برنت برای کل هفته، ۰.۳ درصد کاهش داشت. بهای معاملات وست تگزاس اینترمدیت آمریکا با ۴۰ سنت معادل ۰.۵ درصد افزایش، در ۹۰ دلار و سه سنت در هر بشکه بسته شد. شاخص نفت آمریکا ۰.۰۳ درصد کاهش هفتگی داشت که نخستین کاهش هفتگی این شاخص در چهار هفته گذشته بود. دنیس کیسلر، نائب رئیس ارشد شرکت «بی او کی فایننشیال» در این باره گفت: سرمایه گذاران انتظار دارند تقاضا در اکتبر که پالایشگاه‌ها وارد فصل تعمیرات می‌شوند و نرخ بهره بالاتر می‌رود، ضعیف شود. همچنین معامله‌گران به سودگیری از افزایش اخیر قیمت‌ها پرداختند.

خطر بیخ گوش بیت‌کوین

آیا ممکن است بیت‌کوین به دنبال سقوط بایننس به ۵۰۰۰ دلار سقوط کند؟ اینفلوئنسر برجسته کریپتو، کریپتو روور گفتگو‌هایی را در مورد عواقب احتمالی فروپاشی بایننس، بزرگترین صرافی ارز‌های دیجیتال، به راه انداخته است.  به نقل از کریپتوکارنسی، روور در توییت اخیر خود استدلال کرد که سقوط بایننس باعث نابودی بزرگترین ارز دیجیتال، بیت‌کوین می‌شود. وی معتقد است که سقوط بایننس به معنای سقوط ۸۱.۲۳ درصدی بیت‌کوین از ارزش فعلی آن است. علاوه بر این، اینفلوئنسر کریپتو تاکید کرد که اثر چنین سقوطی کل صنعت دیجیتال را متزلزل خواهد کرد. این دیدگاه از این واقعیت ناشی می‌شود که بایننس با نزدیک به ۶۰ میلیارد دلار، برجسته‌ترین مدیر دارایی‌های کریپتو است. علیرغم پیامد‌های احتمالی چنین اتفاقی، روور تعهد خود را برای افشای جزئیات مرتبط با عملکرد بایننس ابراز کرد. بسیاری از علاقه‌مندان به ارز‌های دیجیتال در بخش نظرات با دیدگاه روور در مورد مفهوم سقوط بایننس موافق بودند. در این میان برخی دیگر نیز مخالفت خود را اعلام کردند. یکی از کاربران به نام دیجی فاکس مخالف واقعیت سقوط بیت‌کوین به ۵۰۰۰ دلار فقط به دلیل سقوط بایننس است. دیجی فاکس خاطرنشان کرد: در سناریوی فرضی که چنین اتفاقی می‌افتد، مشروعیت بیت‌کوین به‌طور کلی زیر سوال می‌رود.

دارندگان این دسته چک‌ها نگران نباشند

بانک مرکزی با توجه به آمار بالای استفاده از چک‌های جدید میان مردم، با صدور بخشنامه‌ای طی ماه‌های گذشته تأکید کرده بود: پذیرش و تبادل چک‌های قدیمی از مهر ماه سال جاری صرفاً در بانک صادرکننده چک قابل انجام است و درصد اندک دارندگان این دسته‌چک‌ها تا پایان شهریورماه سال جاری می‌توانند به شعب خود مراجعه و نسبت به تعویض دسته‌چک خود با دسته‌چک‌های جدید اقدام کنند. همزمان با پایان شهریور و آغاز مهر بانک‌ها باید بخشنامه بانک مرکزی در خصوص شرط نقدشوندگی چک‌های قدیمی را اجرایی می‌کردند با این حال، اما مهلت استفاده از چک‌های نسل اول صیادی (کرم‌رنگ) در سامانه چکاوک تا ۱۵ مهرماه سال جاری از بانک مرکزی تمدید شده است؛ بنابراین با تمدید دوهفته‌ای مهلت پذیرش و پردازش چک‌های صیادی نسل اول در سامانه چکاوک، مهلت کارسازی این چک‌ها در این سامانه تا پایان روز شنبه ۱۵ مهرماه سال ۱۴۰۲ تمدید شد و پس از آن، این چک‌ها تنها در شعب صادرکننده قابلیت پذیرش و نقدشوندگی دارند. پیشتر بر اساس دستورالعمل‌های بانک مرکزی، چک‌های صیادی نسل اول (چک‌های صادره قبل از سال ۱۴۰۰) تنها تا ابتدای مهرماه سال جاری قابلیت کارسازی در سامانه چکاوک را داشت که بر اساس دستورالعمل جدید، مهلت پردازش آن‌ها در این سامانه دو هفته دیگر تا نیمه مهرماه تمدید شد.

۴۵۰۰ واحد نیمه تعطیل احیا شد

سید صولت مرتضوی در مورد برنامه دولت برای احیای واحد‌های اقتصادی نیمه تمام و راکد گفت: دولت سیزدهم درواقع تکمیل‌کننده طرح‌های عمرانیسال‌های گذشته و هم واحد‌های اقتصادی نیمه‌کاره و راکد است. وی گفت: با همت و دستور رئیس جمهور تکمیل واحد‌های عمرانی نیمه تمام در دستور مصوبات سفر‌های استانی دولت قرار گرفت و هر روز شاهد تکمیل و بهره‌برداری از طرح‌های عمرانی نیمه تمام هستیم. وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اظهار داشت: از سوی دیگر کارخانه‌ها و طرح‌های اقتصادی برخی به خاطر عدم تزریق منابع کافی به صورت نیمه تمام رها شده بودند که احیای آن در دستورکار دولت قرار گرفت. برخی از کارخانه‌ها و کارگاه‌ها مشکلاتی دارند از جمله برخی بدهی به بانک‌ها دارند و برخی از کارخانه‌ها نیز با ناکارآمدی ماشین‌آلات و تجهیزات مواجه هستند که این مشکلات هم در دستورکار ستاد احیای صنایع قرار گرفت و هر روز تازه به تازه و نو به نو، مانند ۴۵۰۰ واحد تولیدی که احیا شد، در دستورکار قرار می‌گیرند و مشکلات آن‌ها رفع می‌شود. /فارس

از مرحله سوم فروش یکپارچه خودرو‌ها چه خبر؟

شنیده‌ها حاکی از آن است که با توجه به عدم استقبال مردم از فروش اخیر خودروسازان مونتاژی، شاید سامانه یکپارچه باز هم برای ظرفیت‌های خالی طی هفته‌های پیش‌رو بازگشایی شود. این موضوع از سوی مسئولان سامانه یکپارچه تخصیص خودرو‌ها در حال پیگیری است و به محض پاسخگویی اطلاعات تکمیلی اطلاع‌رسانی خواهد شد؛ چنانچه این موضوع محقق شود و باز هم سایت سامانه برای ثبت درخواست خودرویی فعال شود، این سومین بار می‌شود که پس از ثبت‌نام اصلی سایت سامانه یکپارچه برای تکمیل ظرفیت‌های خالی خودروسازان فعال می‌شود.

سپهر دادجوی توکلی- مدیر روابط عمومی شورای رقابت- نیز اجرای مراحل بعدی سامانه یکپارچه عرضه را منوط به وجود تقاضا و مشتری دانسته و اظهار کرد: در حال حاضر با مازاد عرضه مواجه هستیم؛ بر این اساس مرحله سوم زمانی خواهد بود که متقاضی وجود داشته باشد. وی ادامه داد: تاکنون طی دو مرحله، عرضه محصولات خودروسازان تا سال ۱۴۰۳ و حتی امکان تغییر اولویت از ١۴٠٣ به ١۴٠٢ فراهم شده است؛ بنابراین بهتر است فعلا تمرکز خود را بر روی ایفای به موقع تعهدات با توجه به سهمیه‌ها بگذاریم؛ اما به هر روی محدودیت و معذوریتی برای دور سوم عرضه وجود ندارد و چنانچه مشتری و متقاضی وجود داشته باشد مراحل بیشتر هم برگزار و اجرایی خواهد شد. /ایسنا

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
مطالب مرتبط
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
آخرین اخبار
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
سرمربی بعدی تیم پرسپولیس چه کسی باشد؟