بین الملل تابناک: پانصد و هشتاد روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
دیمیتری پولیانسکی معاون اول نماینده دائم روسیه در سازمان ملل در کانال تلگرامی خود نوشت: مسکو درخواست نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره ارسال تسلیحات غربی به اوکراین را برای ۱۳ اکتبر ارائه کرده است.
وی خاطرنشان کرد: شورای امنیت سازمان ملل قصد دارد یک بار دیگر به موضوع اوکراین بپردازد زیرا اوکراینیها و حامیان غربی آنها درخواست برگزاری جلسه این شورا را به دلیل حمله موشکی به روستای گروزا در استان خارکیف ارائه کردهاند و این جلسه برای ساعت ۱۰ صبح (به وقت نیویورک) در روز دوشنبه ۹ اکتبر (۱۷ مهر) برنامهریزی شده است.
پولیانسکی با تاکید بر اینکه هرگز اجازه نخواهیم داد غربیها آزادانه روایتهای خود را از سکوی سازمان ملل تبلیغ کنند، افزود: ما بلافاصله درخواست برگزاری جلسه شورای امنیت درباره ارسال تسلیحات غربی به اوکراین را ارائه کردیم و این جلسه در ساعت ۱۵ (به وقت نیویورک) روز جمعه ۱۳ اکتبر برگزار خواهد شد.
پایگاه خبری «سیبیاس نیوز» روز جمعه اعلام کرد که سازمان ملل در خصوص حمله روسیه به روستایی در اوکراین تحقیق میکند.
نیروی دفاعی جنوب اوکراین امروز (جمعه) اعلام کرد که روسیه شب گذشته حمله پهپادی گستردهای به زیرساختهای بندری و تاسیسات غلات اوکراین در حاشیه رود دانوب در منطقه اودسا انجام داد.
کانال تلگرامی نیروهای دفاعی جنوب اوکراین اعلام کرد که روسیه شبانه یک حمله پهپادی عظیم به تاسیسات غلات اوکراین در امتداد رود دانوب انجام داده است.
در این بیانیه آمده است: زیرساختهای بندری و مرزی منطقه دانوب هدف حمله قرار گرفت. یک انبار غلات آسیب دید و چندین کامیون آتش گرفتند.
به گفته مقام نظامی اوکراین در اودسا، در پی حمله به منطقه ایزمائیل در نزدیکی رومانی، رفتوآمد قایقها و کشتیها در امتداد این رود متوقف شده است.
همچنین در بیانیه نیروهای اوکراین آمده است که پدافند هوایی این کشور ۱۱ پهپاد روسیه را در حمله شبانه سرنگون کرده است؛ از جمله سه پهپاد بر فراز اودسا و هشت پهپاد بر فراز میکولائیف.
روسیه که در ۱۷ ژوئیه از توافق غلات دریای سیاه با اوکراین خارج شد، فوراً شروع به هدفگیری بنادر و انبارهای اوکراین در امتداد رود دانوب کرد تا راه ارتباطی جایگزین کییف برای صادرات محصولات کشاورزیاش را مسدود کند.
بنادر «ایزمائیل» و «رنی» اوکراین هم در میان این اهداف هستند که درست در آن سوی رود دانوب، مقابل خاک رومانی واقع شدهاند.
رومانی پیشتر اعلام کرد که با تشدید حملات روسیه به نزدیکی مرزهای خود، قوای نظامی این مناطق را تقویت خواهد کرد.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی ریاست جمهوری فدراسیون روسیه امروز (جمعه) ادعای اوکراین و حامیان غربی آن مبنی بر حملات نیروهای روسی به مناطق مسکونی و حادث شدن تلفات غیرنظامی را تکذیب کرد.
پسکوف طی نشست خبری در کرملین گفت که ارتش روسیه در جریان عملیات نظامی ویژه، فقط به زیرساختهای نظامی و محل تجمع خدمه و تجهیزات نیروهای اوکراینی حمله میکند.
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، وی در اینباره توضیح داد: «ما دوباره تکرار میکنیم که ارتش روسیه به اهداف غیرنظامی حمله نمیکند، بلکه حملات به زیرساختهای نظامی، مکانهایی که پرسنل نظامی و فرماندهان ارتش [اوکراین] در آن حضور دارند انجام میشود».
سخنگوی کرملین در ادامه خبر داد که «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه در تاریخهای دهم و یازدهم اکتبر با «محمد شیاع السودانی» نخستوزیر عراق در مسکو دیدار میکند.
طبق این گزارش، پسکوف با بیان اینکه السودانی در جریان سفر کاری رسمی در تاریخ دهم اکتبر به مسکو سفر میکند، اظهار داشت که هیأتهای روسی و عراقی درباره روابط دوجانبه، بهخصوص در حوزه انرژی مذاکره خواهند داشت.
وی در پاسخ به سوالی درباره احتمال خروج روسیه از معاهده ممنوعیت جامع آزمایشهای اتمی گفت که لغو احتمالی این توافق توسط مسکو، به معنای تصمیم این کشور برای انجام آزمایشهای تسلیحات هستهای نیست.
به نوشته اسپوتنیک، این مقام روس تصریح کرد: «ما مدتها قبل این معاهده را امضا و تصویب کردیم، اما آمریکاییها چنین کاری نکردند. رئیسجمهور به منظور ایجاد یک فهم مشترک، از امکان لغو این معاهده صحبت کرد».
پسکوف در پاسخ به سوالی درباره آزمایش موشک کروز «بوروستنیک» با پیشرانه اتمی و قابلیت حمله کلاهک هستهای، از ارائه تاریخی برای زمان انجام این آزمایش خودداری کرد.
بر این اساس، وی درباره علل سقوط هواپیمای حامل «یِوگنی پریگوژین» رئیس سابق شرکت پیمانکار نظامی خصوصی «واگنر» نیز اعلام کرد که نتیجهگیری نهایی هنوز وجود ندارد و باید منتظر گزارش جمعبندی تحقیقات ماند.
سخنگوی کرملین اضافه کرد: « درباره پیدا شدن ترکش نارنجک دستی در بدن یکی از قربانیان هواپیمای حامل پریگوژین نیز باید گفت که این یکی از حقایق ثابت شده است و تحقیقات ادامه دارد».
پسکوف همچنین سخنرانی پوتین در باشگاه والدای را بسیار مهم توصیف کرده و گفت که تحلیل آن صحبتها که درباره جهانبینی گسترده بود، زمان میبرد.
باوجود افزایش انتقادات در بین جوامع غربی از تداوم پمپاژ پول و تسلیحات به اوکراین برای جنگ با روسیه، گزارشها از پیشی گرفتن رقم کمکهای اروپا به کییف از آمریکا حکایت دارد.
شبکه «ریانووستی» با تحلیل دادههای رسمی منتشر شده از سوی کمیسیون اروپا، امروز (جمعه) گزارش داد که کمکهای نظامی و مالی کشورهای عضو اتحادیه اروپا به اوکراین، از میزان حمایتهای آمریکا از کییف هم پیشی گرفته است.
بر اساس این گزارش، اتحادیه اروپا در دو سال گذشته رقمی که به بودجه اوکراین کمک مالی کرده است به میزان ۴ درصد بیشتر از بودجه درنظر گرفته شده توسط آمریکا برای کییف است.
ریانووستی در وبگاه خود نوشت: «اتحادیه اروپا در ابتدای ماه سپتامبر ۲۲.۶ میلیارد دلار کمک مالی به اوکراین اختصاص داده که در مقایسه با ۲۱.۷ میلیارد دلار ارائه شده توسط آمریکا، بیشتر بوده است».
در ادامه این گزارش آمده است: «این به دلیل افزایش ۱.۸ برابری جریان مالی از اتحادیه اروپا برای اوکراین به ۱۴.۶ میلیارد دلار در سال جاری و کاهش همزمان ۱۹ درصدی درآمدهای دولت آمریکا به ۹.۸ میلیارد دلار رخ داده است. در حالی که سال گذشته وضعیت متفاوت بود، بهگونهای که اتحادیه اروپا فقط ۸ میلیارد دلار به اوکراین کمک کرد، اما آمریکا ۱۲ میلیارد دلار اختصاص داد».
«نادژدا بیگون» معاون وزیر اقتصاد اوکراین این هفته گفت که کییف از فوریه سال گذشته، ۶۵ میلیارد دلار کمک از شرکای غربی دریافت کرده است.
رسانههای سوئد امروز (جمعه) به نقل از وزیر دفاع این کشور گزارش دادند که سوئد عضویت خود در ناتو را شرط ارسال احتمالی جنگنده به اوکراین عنوان کرده است.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، وزیر دفاع سوئد اعلام کرد که یکی از شروط ارسال جنگنده از این کشور به اوکراین، موافقت ناتو با عضویت سوئد در این ائتلاف نظامی است.
این در حالی است که سوئد چندی پیش، از چهاردهمین بسته حمایت نظامی خود برای اوکراین به ارزش ۲۰۰ میلیون دلار خبر داد.
به دنبال حمله روسیه به اوکراین، فنلاند و سوئد درخواست عضویت در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) را ارائه کردند که به تایید تمامی اعضای آن بستگی دارد. ترکیه اما شروطی داشت؛ از جمله اینکه این دو کشور منطقه نوردیک از فعالان کُرد و حامیان پکک حمایت نکرده و افراد مظنون را به ترکیه بازگردانند. با این حال، مذاکرات چندجانبه با پستی بلندیهای زیادی مواجه شد. در ۳۱ مارس ۲۰۲۳ درخواست فنلاند به تایید تمام اعضای این اتحاد نظامی رسید؛ اما سوئد هنوز منتظر موافقت مجارستان و ترکیه است.
اما از سوی دیگر، آنکارا هم دریافت جنگندههای اف-16 از آمریکا را شرط موافقت خود با عضویت سوئد در ناتو عنوان کرده است.
رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه اخیراً با بیان اینکه دولت آمریکا موافقت کنگره این کشور با فروش جنگندههای اف-۱۶ را به موافقت آنکارا با عضویت سوئد در ناتو منوط کرده، گفت: حرف من این است که اگر شما کنگره دارید، ما هم پارلمان داریم.
رئیسجمهوری ترکیه گفت: اگر آنها (واشنگتن) به وعده خود عمل کنند، ما هم به وعده خود (برای موافقت با عضویت سوئد) عمل خواهیم کرد. پارلمان ترکیه حرف آخر را درباره عضویت سوئد در ناتو خواهد زد.
ترکیه در اکتبر ۲۰۲۱ خواستار خرید چندین جنگنده آمریکایی اف-۱۶ به ارزش کلی ۲۰ میلیارد دلار و همچنین ۸۰ کیت بهروزرسانی برای جنگندههای فعلی خود شد. مقامات عالیرتبه کنگره آمریکا با فروش این جنگندهها مخالفت کردهاند؛ اما گزارشها حاکی از آن است که در صورت موافقت آنکارا با عضویت سوئد، بهبود روابط با یونان و حفظ فاصله با روسیه، کنگره آمریکا با این فروش موافقت خواهد کرد.
حمله موشکی روسیه به اوکراین با ۵۰ کشته
خبرگزاری رویترز روز جمعه در گزارشی مدعی شد، دست کم ۵۱ تن در حمله موشکی روسیه به روستایی در استان «خارکیف» واقع در شمال شرقی اوکراین کشته شده اند.
به گزارش رسانه خبری، ارتش روسیه ساعت یک بعد از ظهر روز پنجشنبه یک کافه و یک مغازه را در این روستا گلولهباران کرد.
به استناد گزارش های خبری، این حملات همزمان با ورود «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین به شهر گرانادای اسپانیا برای شرکت در جلسه «جامعه سیاسی اروپا» به وقوع پیوسته است.
خبرگزاری تاس نیز هفته گذشته به نقل از سرویس هشدار حمله هوایی اوکراین اعلام کرد که آژیرهای خطر در هفت منطقه این کشور در تاریخ ۸ مهر جاری به صدا درآمده است. همچنین ارتش اوکراین طی یک روز، حدود ۱۰۰ بار منطقه «بلگورود» روسیه را هدف قرار داده است.
آژیرهای حمله هوایی در مناطق دنیپروپتروفسک، کیرووگراد، پولتاوا، سومی، چرکاسی، چرنیگوف و خارکف در اوکراین به صدا درآمده است.
ویاچسلاو گلادکوف فرماندار منطقه «بلگورود» روسیه در کانال تلگرام نوشت: ارتش اوکراین ۷ مهرماه حدود ۱۰۰ بار به منطقه بلگورود حمله کرده و این حملات تلفات جانی به همراه نداشته است.
همچنین وزارت دفاع روسیه به تازگی اعلام کرد که نیروهای این کشور چهار حمله اوکراین را در منطقه «کراسنی لیمان» دفع کردهاند.
در بیانیه اخیر این وزارتخانه آمده است: گروه نظامی مرکز با حملات توپخانهای و هوایی، چهار حمله یگانهای تیپ ۶۳ مکانیزه نیروهای مسلح اوکراین را در منطقه کراسنی لیمان دفع کرد.
۸۰ نظامی اوکراینی در یک روز کشته شدند
وزارت دفاع روسیه با انتشار بیانیهای اعلام کرد در شبانهروز گذشته نیروهای ارتش این کشور حملات هوایی و توپخانهای علیه نیروهای ارتش اوکراین در محور «کراسنی لیمان» در منطقه لوهانسک را افزایش دادند.
در این بیانیه آمده است در درگیریهای این منطقه بیش از ۸۰ نظامی اوکراینی کشته و تجهیزات نظامی آنها نیز نابود شد.
پیش از این نیز وزارت دفاع روسیه در آخرین گزارش خود در روز چهارشنبه اعلام کرده بود که تلفات ارتش اوکراین طی ۲۴ ساعت گذشته به حدود ۷۰۰ کشته و زخمی رسید و ۵۸ پهپاد آنها سرنگون و دهها خودرو و تجهیزات نظامی هم منهدم شد.
سخنگوی وزارت دفاع روسیه ضمن ارائه گزارش روزانه درباره آمار جنگ اوکراین اعلام کرد: نیروهای روسیه سه حمله نیروهای کی یف را در یک روز گذشته در محور کراسنو - لیمانسک خنثی کردند و توانستند ۶۵ سرباز اوکراینی را از پا درآورند. در محور کوبیاسنیک هم نیروهای روسی حداقل ۶۰ نظامی اوکراین را کشتند و دو تانک را منهدم کردند.
ایگور کوناشنکوف در نشست خبری در مسکو ادامه داد: در محور دونتسک، نیروهای روسی سه حمله نیروهای کی یف را خنثی کردند که علاوه بر انهدام خودروها و تجهیزات نظامی، بیش از ۲۸۰ نظامی آنها کشته یا زخمی شدند. در محور جنوب دونتسک، نیروهای مسلح اوکراین بیش از ۱۲۰ نظامی خود را از دست دادند و ۶ خودرو آنها نیز طی روز گذشته منهدم شد. در محور زاپروژیا هم نیروهای روسی ۹۰ نظامی اوکراینی را کشتند و دو نفربر نظامی و چند سامانه توپخانه هویتزر آنها را منهدم کردند.
این مقام ارشد روسیه همچنین اعلام کرد که نیروهای روسیه یک انبار تسلیحات متعلق به تیپ ۴۱ مکانیزه اوکراین را در منطقه کوبیانسک در استان خارکف منهدم کردند.