بین الملل تابناک: پانصد و هشتاد و هشت روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
«میخائیل پودولیاک» مشاور ارشد «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین ضمن ابراز تاسف از طولانی شدن روند تحویل تسلیحاتی غربی، گفت حامیان غربی اوکراین مسؤول کند شدن ضدحملات علیه روسیه هستند.
این مقام اوکراینی پنجشنبه در مصاحبهای در پاسخ به این که آیا با ارزیابی بودانوف موافق است، گفت ضدحملات اوکراین شش تا نه ماه از برنامه عقب است.
«کریل بودانوف» رئیس اطلاعات نظامی اوکراین پنجشنبه اذعان کرد ضدحملات این کشور علیه نیروهای روسیه از برنامه عقب نیست بلکه به طور کامل از برنامه خارج شده است و افزود توضیح در این خصوص اطلاعات طبقهبندی شده است.
او توضیح داد مذاکرات فشرده درباره تحویل تسلیحات که پاییز گذشته آغاز شد، فرایندی طولانی مدت شده زیرا شرکا آن زمان از اذعان به اینکه هر چه اوکراین نیاز دارد باید در اسرع وقت فراهم شود، هراس داشتند.
به گفته این مقام ارشد اوکراینی، «برخی در غرب این رویکرد را اتخاذ کردند که منتظر بمانند تا ببینند (چه میشود)، ظاهرا مطمئن نیستند آیا اوکراین میتواند در مقابل فشار روسیه مقاومت کند» که به گفته وی، این تردیدها مانعی در برابر هم ارائه کمکها و هم میزان آنها شده است.
«واسیلی نبنزیا» نماینده دائم روسیه در سازمان ملل جمعه در نشست شورای امنیت گفت ضدحملات چهار ماهه نیروهای اوکراینی به هیچ یک از اهداف خود نرسیده است.
وی افزود: در این چهار ماه ضدحملات تنها منجر به انهدام صدها واحد از تجهیزات غربی و دهها هزار کشته در بین نیروهای اوکراینی شده که اکثر آنها نمیخواستند بجنگند؛ خوششانسترها تسلیم شدند و زنده ماندند.
سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید مدعی شد که آمریکا اطلاعاتی مبنی بر تحویل سلاح از کره شمالی به روسیه، در اختیار دارد!
کربی مدعی شد که براساس اطلاعات آمریکا، پیونگیانگ بیش از یک هزار کانتینر حاوی تجهیزات نظامی و مهمات را در هفتههای اخیر به روسیه تحویل داده است.
مقام ارشد کاخ سفید ادعای ارسال سلاح از کره شمالی به روسیه را تحولی دردسرآفرین توصیف و درباره گسترش روابط نظامی بین این دو کشور ابراز نگرانی کرد. کاخ سفید همچنین به منظور تقویت ادعاهای خود، مجموعهای از تصاویر ماهوارهای را منتشر کرد که ظاهرا نشاندهنده ارسال محمولهها از انبار تسلیحاتی در کره شمالی به مرز جنوب غربی روسیه است.
کربی همچنین مدعی شد که محمولههای تسلیحاتی حد فاصل ۷ سپتامبر تا اول اکتبر و همزمان با جنگ بین روسیه و اوکراین، به مسکو منتقل شده است.
وی مدعی شد: کره شمالی را بهدلیل تامین این تجهیزات نظامی برای روسیه محکوم میکنیم؛ تجهیزاتی که به منظور حمله به شهرهای اوکراین و کشتار غیرنظامیان این کشور و همچنین پیشبرد و تداوم جنگ غیرمشروع روسیه استفاده میشود.
مقام ارشد کاخ سفید همچنین مدعی شد که به باور آمریکا، کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی در ازای مهمات، بهدنبال دریافت فناوریهای پیشرفته تسلیحاتی روسیه است.
در پی سفر رهبر کره شمالی به روسیه و دیدار با ولادیمیر پوتین، همتای روس وی، بحث و شایعات درباره توافق تسلیحاتی بین دو کشور بالا گرفت. رهبران دو کشور در این سفر بر بهبود روابط دفاعی با یکدیگر تاکید کرده اما به طور مشخص درباره نوع همکاریهای دفاعی حرفی نزدند. آمریکا پیش از این تحریمهایی را برای افراد دخیل در تسهیل توافقات تسلیحاتی با روسیه اعمال کرده است.
معاون اداره منع اشاعه و کنترل تسلیحات وزارت خارجه روسیه هشدار داد که رویکرد کشورهای غربی خطر بروز درگیری مسلحانه بین قدرتهای هستهای را در پی دارد.
به گزارش خبرگزاری تاس، کنستانتین ورونتسوف اظهار داشت: مفاد دکترین روسیه در رابطه با بازدارندگی هستهای بسیار واضح و صرفاً بر دفاع متمرکز است.
وی افزود: این گسترش دشمنیها برای مقابله با روسیه در جنگ اوکراین، منافع اصلی مسکو را به خطر انداخته است.
این دیپلمات روس تصریح کرد: وقتی صحبت از تحمیل شکستی راهبردی به روسیه و ایجاد تنش عمیقتر میشود، غرب در آستانه یک درگیری مستقیم نظامی [با روسیه] قرار میگیرد. این همان چیزی است که خطر درگیری مسلحانه بین قدرتهای هستهای را ایجاد میکند، در حالی که هر پنج کشور هستهای متعهد هستند که از آن جلوگیری کنند.
ورونتسوف گفت: به نظر میرسد که آمریکا و متحدانش بر این باورند که در کنترل تنشها در هر شرایطی و اعمال فشار بر روسیه بدون آسیب رساندن به خود، توانایی دارند. اما این تصوری غلط و بسیار خطرناک است که عواقب فاجعهباری نیز همراه خواهد داشت.
این مقام روس در ادامه با بیان اینکه این اخطارها و هشدارهای ما به غرب است، گفت: این زبان تهدید نیست، بلکه اصول بازدارندگی است.
کنستانتین ورونتسوف پیشتر نیز گفته بود که تا زمانی که سلاح های هسته ای آمریکا در اروپا باقی بماند، خروج تسلیحات هسته ای مسکو از بلاروس غیر ممکن است.
سرگئی ریابکوف معاون وزیر خارجه روسیه نیز ماه گذشته هشدار داده است که احتمال درگیری بین قدرتهای هستهای میتواند به یک رویارویی نظامی آشکار در منطقه آسیا و اقیانوسیه تبدیل شود.
دیمیتری مدودف معاون شورای امنیت ملی روسیه هشدار داده است که مسکو در صورت لزوم برای استفاده از سلاحهای هستهای تردید نخواهد کرد.
بیش از یک سال و هفت ماه از آغاز جنگ اوکراین میگذرد و هر روز خبر تازهای از ارسال کمکهای نظامی و جنگافزاری آمریکا و متحدان آن به کییف منتشر میشود.
بسیاری از مقامات بارها هشدار دادهاند که این اقدامات مناقشه اوکراین و روسیه را به جنگی جهانی سوق میدهد.
حملات شدید روسیه در دو جبهه علیه اوکراین
منابع خبری بعد از ظهر شنبه به وقت تهران از تشدید حملات روسیه در جبهه اوکراین خبر دادند.
وبگاه «پراودا» نوشت، نیروهای روس حملات خود را در جبهههای «لیمان» و «کوپیانسک» در استان «خارکف» تشدید کرده و تنها در ۲۴ ساعت گذشته ۲۵ بار تلاش کردند از خطوط دفاعی اوکراین عبور کنند.
«ایلیا یولاش» از سخنگویان نیروهای مسلح اوکراین گفت: «روسها از امکانات و نیروهای مختلف برای شکستن خطوط دفاعی ما از جمله تانکها و توپخانه و همچنین هواپیماهای تاکتیکی و انواع دیگر سلاحها استفاده میکنند.»
در رویدادی دیگر، «واسیلی نبنزیا» نماینده دائم روسیه در سازمان ملل در نشست شورای امنیت گفت ضدحملات چهار ماهه نیروهای اوکراینی به هیچ یک از اهداف خود نرسیده است.
وی افزود: «در این چهار ماه ضدحملات تنها منجر به انهدام صدها واحد از تجهیزات غربی و دهها هزار کشته در بین نیروهای اوکراینی شده که اکثر آنها نمیخواستند بجنگند؛ خوششانسترها تسلیم شدند و زنده ماندند.»
«میخائیل پودولیاک» مشاور ارشد «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین ضمن ابراز تاسف از طولانی شدن روند تحویل تسلیحاتی غربی، گفت حامیان غربی اوکراین مسؤول کند شدن ضدحملات علیه روسیه هستند.
این مقام اوکراینی در مصاحبهای در پاسخ به اینکه آیا با ارزیابی بودانوف موافق است، گفت ضدحملات اوکراین شش تا نه ماه از برنامه عقب است.
«کریل بودانوف» رئیس اطلاعات نظامی اوکراین اذعان کرد ضدحملات این کشور علیه نیروهای روسیه از برنامه عقب نیست بلکه به طور کامل از برنامه خارج شده است و افزود توضیح در این خصوص اطلاعات طبقهبندی شده است.
تصمیم عجیب پوتین برای ادامه جنگ علیه اوکراین
با تصمیم عجیب پوتین درباره جنگ اوکراین برای سال ۲۰۲۴ احتمالا نارضایتی مردم روسیه از وی افزایش خواهد یافت، هر چند در نهایت صدای هیچ اعتراضی به جایی نمیرسد.
پوتین میخواهد ۶ درصد از کل بودجه ۲۰۲۴ کشور روسیه را به ارتش اختصاص دهد.
بودجه تعریف شده کرملین برای سال ۲۰۲۴ نشان از آن دارد که کرملین عزمش را برای تداوم جنگ در اوکراین جزم کرده است. گروهی از ناظران با اشاره به محاسبات مسکو بر این باورند
دولت روسیه بودجه پیشنهادی اش برای سال ۲۰۲۴ را اعلام کرده است.
این کشور برای اولین بار در تاریخ مدرن، قرار است ۶ درصد از تولید ناخالص داخلی اش را صرف ارتش کند، از همین رو هزینههای دفاعی از هزینههای اجتماعی فراتر خواهد رفت. ناظران میگویند، کرملین با تصویب چنین بودجهای نشان داد که جنگ علیه اوکراین و غرب بزرگترین اولویت کرملین است.
عزم مسکو برای تداوم جنگ اوکراین
افزایش هزینههای دفاعی نشان میدهد که کرملین قصد ندارد به این زودی به جنگ علیه اوکراین پایان دهد، حتی اگر شدت درگیریها کم یا متوقف شود. به بیانی دیگر مسکو تصمیم گرفته است تا این پول را صرف تجهیز زرادخانههای نظامی تخلیه شده اش کند.
به همین ترتیب، کرملین پول نقد کافی جهت تامین بودجه درگیری، برقراری حکومت نظامی یا بسیج نیروها را دارد. در بودجه جدید که در انتظار تصویب دوما است، پیش بینی میشود که درآمد سال ۲۰۲۴ بیش از یک سوم رشد کرده و به ۳۵ تریلیون روبل (۳۴۹ میلیارد دلار) برسد. علاوه بر این پیش بینی میشود از این میزان، ۱۱.۵ تریلیون روبل از بخش نفت و گاز تامین شود.
هزینههای برنامه ریزی شده ۳۶.۶ تریلیون روبل (۲۶.۲ درصد افزایش نسبت به سال جاری) است. این بدان معناست که کسری بودجه در سال آینده، حداقل بر اساس برنامههای دولت، باید به میزان قابل توجهی کاهش یابد. در این میان قرار بر آن است که هزینههای اجتماعی سال ۲۰۲۴ حدود ۱ تریلیون روبل افزایش یابد و به ۷.۵ تریلیون روبل برسد.
در مقابل، هزینههای آموزش و مراقبتهای بهداشتی در سطح امسال باقی میماند که به معنای کاهش واقعی در سال ۲۰۲۴ است. علیرغم تعهدات هزینه ای، وزارت توسعه اقتصادی شاهد افزایش تنها ۴.۵ درصدی تورم در سال ۲۰۲۴ است.
انتظار میرود رشد تولید ناخالص داخلی ۲.۳ درصد باشد و پیش بینی میشود نفت آرال به طور متوسط به ۷۱.۳۰ دلار به ازای هر بشکه برسد- البته علیرغم سقف قیمتی ۶۰ دلاری که توسط گروه هفت تعریف شده است.
پلن پر هزینه کرملین
به نوشتهموسسه مطالعاتی کارنگی، افزایش هزینههای دفاعی و اجتماعی در بودجه سال ۲۰۲۴ تا حد زیادی از طریق کاهش تدریجی ارزش روبل تامین میشود، روندی که در حال حاضر به خوبی در حال انجام است. در این یادداشت آمده، کسری بودجه متوسط ممکن است به مهار تورم کمک کند. هزینههای دفاعی سال ۲۰۲۴ در مقایسه با سال جاری تقریبا دو برابر خواهد شد.
در حالی که این میزان کمتر از ۱۲ تا ۱۷ درصد تولید ناخالص داخلی است که اتحاد جماهیر شوروی در اوج جنگ سرد برای دفاع هزینه میکرد.
در این میان گروهی از ناظران میگویند، بخش عمدهای از هزینههای دفاعی روسیه صرف تولید تجهیزات نظامی و همچنین پرداخت خسارت به مجروحان جنگ اوکراین و خانوادههای کشته شدگان خواهد شد. با این حال، رشد هزینهها نیز به دلیل این جنگ ناکارامد از بین خواهد رفت.
تحلیلگران با اشاره به مولفههای حاکم میگویند، کرملین نه تنها برای جنگ طولانی مدت در اوکراین آماده میشود، بلکه ظاهرا منافع اقتصادی خاصی را در چنین سناریویی میبیند.
برخلاف نفت، اسلحه باعث رشد صنعتی میشود: رشد اقتصادی در ماه جولای به ۴.۹ درصد رسید. صنایع مرتبط با جنگ رشد چشمگیری داشته اند: تولید حمل و نقل نسبت به سال گذشته ۶۶.۷ درصد، رایانه و الکترونیک ۴۲.۶ درصد، دستگاههای ناوبری ۷۲.۴ درصد، تجهیزات الکتریکی ۲۹.۵ درصد و لباسهای محافظ ۴۰.۴ درصد افزایش یافته است.
صنایعی که به طور غیرمستقیم به جنگ مرتبط هستند نیز نرخ رشد غیرعادی بالایی را تجربه میکنند: تعمیر و نصب تجهیزات ۸.۵ درصد افزایش یافته، در حالی که صنایع غذایی ۱۱.۳ درصد رشد داشته است.
در این میان هستند گروهی که میگویند، کرملین با افزایش هزینههای نظامی اش، اقتصاد روسیه را به دام انداخته است. این وضعیت بدین معنا است که تداوم تامین مالی جنگ در اوکراین برای دولت دشوارتر خواهد بود.
از سوی دیگر، اگر کاهشی در هزینههای نظامی وجود داشته باشد، ناگزیر به شوک ساختاری قابل توجهی منجر میشود که غلبه بر آن زمان قابل توجهی را میطلبد. در هر صورت، این این طبقه متوسط روسیه خواهد بود که بهای تصمیمات پوتین درباره جنگ را پرداخت خواهد کرد.
پوتین: محمولههای سلاح از اوکراین به خاورمیانه رسیده است
ولادیمیر پوتین که با هدف شرکت در اجلاس کشورهای مستقل مشترکالمنافع به قرقیزستان سفر کرده بود، در پایان این سفر در یک کنفرانس مطبوعاتی افزود: تردید دارم که محموله های تسلیحاتی از اوکراین مستقیما به خاورمیانه ارسال شده باشد، اما تردید ندارم که تسلیحات از اوکراین فروخته شده باشد چون سطح فساد در این کشور بسیار زیاد است.
وی تصریح کرد: بازار سیاه تسلیحات به گونه ای در حال توسعه است که افراد زیادی مایل به خرید تسلیحات هستند و در اوکراین افراد زیادی می خواهند تسلیحات بفروشند.
رئیسجمهوری روسیه گفت: در اوکراین، هر چیزی که می تواند فروخته شود، فروخته می شود. اگر روزی این اسلحهها را در روسیه بفروشند، من تعجب نمیکنم. آنها بدون شک این سلاحها را در بازار بینالمللی از طریق کشورهای آفریقایی و خاورمیانه میفروشند.
وی در عین حال گفت که تردید دارد که چنین تصمیماتی در سطح رهبری اوکراین گرفته شود.