به گزارش تابناک، دیروز (۲۳ مهر ۱۴۰۲) شانزدهمین همایش سالانه اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت، گاز و پتروشیمی ایران در محل مرکز همایشهای صدا و سیما برگزار شد. شعار محوری این کنفرانس «بخش خصوصی، پیشران رشد اقتصادی و توسعه پایدار» بود و دو پنل با موضوع چشمانداز صنایع پاییندستی نفت، گاز و پتروشیمی، همکاری با بخش خصوصی و رفع چالشهای تنظیمگری و تعارض منافع اجرا شد.
تابناک در حاشیه این نشست طی گفتوگویی با حمید حسینی، سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان نفت، وضعیت صادرات نفت ایران را پیگیری کرد. حسینی در این باره گفت: گزارشهای شرکت ملی نفت ایران، شرکتهای بینالملی و رصد کشتیها، حاکی است که صادرات و تولید نفت ایران افزایش پیدا کرده است.
افزایش صادرات نفت ایران قابل پیشبینی بود
حسینی درباره افزایش صادرات نفت ایران توضیح داد: روندی که قابل پیشبینی بود، چون در گذشته، تولید برخی چاههای نفتی ایران به دلیل تحریمها متوقف شده بود، ولی در دولت سیزدهم با تعمیراتی که صورت گرفت، روند تولید دوباره افزایش پیدا کرد و به ۳ میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه رسید. همچنین یک میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه از این میزان در داخل و یک میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه آن صادر میشد.
حسینی گفت: صادرات نزدیک به سه میلیون بشکه نیز که چندی پیش از آن صحبت میشد، تحت تاثیر محمولههای نفتی روی دریا بود، چون ایران حدود دو میلیون بشکه نفت روی دریا ذخیره داشت؛ بنابراین، افزایش سه میلیون بشکهای صادرات نفت در آن بازه زمانی تحت تاثیر همین موضوع بود، ولی گزارشهای اخیر حاکی از آن است که صادرات ایران کاهش پیدا کرده و بنابراین میتوان گفت محمولههای روی آب ایران تمام شده است.
او افزود: همچنین گزارشهای رئیس سازمان برنامه و بودجه حاکی است که ۳۳ درصد درآمدهای بودجه محقق نشده است. حال به نظر میرسد بخش عمدهای از این عدم تحقق بودجه مربوط به نفت باشد.
حسینی تصریح کرد: بنا بر یک حساب سرانگشتی مجموعه شرکت نفت حدود ۲۰۰ میلیون دلار درآمد باید داشته باشد؛ درآمدی که باید از صادرات نفت خام، میعانات گاز، ال پی جی، سی ان جی و مازوت به دست آید. با این حال، به نظر میرسد چنین درآمدی محقق نمیشود، زیرا هم اکنون تخصیص ارز برای واردات کالای اساسی با مشکل مواجه است، بازار ارز ثبات چندانی ندارد و مواردی از این قبیل که با توجه به افزایش صادرات نفت توجیهپذیر نیست.