به گزارش «تابناک»؛ آنچنان که مورد اشاره قرار گرفت، در میان اخبار و حوادثی که در هفته گذشته در فضای مجازی مطرح شد، تعدادی از اخبار برای مدت قابل توجهی در کانون توجهات قرار داشتند که در این بسته خبری به اهم آنها اشاره میشود. با این توضیح، علاوه بر اشاره به اصل موضوع و یا خبر، تلاش میکنیم تا مقداری نیز در مورد چرایی ترند شدن و جزئیات آن توضیح دهیم.
پرونده قتل داریوش مهرجویی و همسرش وحیده محمدی فر که بامداد روز یکشنبه مورخ ۲۳ مهر ماه رسانهای شد را به واقع باید یکی از وحشتناکترین و تلخترین اخبار سال ۱۴۰۲ و دانست که مانند یک زلزله در جامعه موج ایجاد کرد و تعجب همگان را برانگیخت.
این خبر یکباره به تیتر اصلی بسیاری از رسانههای داخلی و خارجی تبدیل شد.
ماجرا از این قرار بود که بامداد ۲۳ مهر ماه ۱۴۰۲ رخبر قتل فجیع داریوش مهرجویی و همسرش وحیده محمدیفر منتشر شد. در جریان این حادثه کارگردان مطرح سینما و همسرش در ویلای شخصی در فردیس کرج به به قتل رسیدند.
مونا مهرجویی، دختر داریوش مهرجویی که گزارش این قتل را به پلیس اطلاع داده، حدود ۲۲:۲۵ روز شنبه ۲۲مهر به ویلای خود در زیبادشت فردیس مراجعه کرده بود، پس از زدن زنگ منزل، کسی درب را باز نمیکند، با کلید در را باز و وارد منزل شده، با جسد پدر و مادر خود روبهرو میشود و با پلیس تماس میگیرد. در ابتدای پخش این خبر، خبرگزاری صداوسیما نحوه قتل را سربری اعلام کرده بود که بعداً این موضوع به نقل از پلیس استان البرز تکذیب شد. دادستان عمومی و انقلاب فردیس اعلام کرد داریوش مهرجویی و همسرش با ضربات متعدد چاقو به قتل رسیدهاند. همچنین حسین فاضلی، رئیس کل دادگستری استان البرز اظهار داشت: «ضرباتی با چوب و یا جسم سخت نیز به سر مرحوم مهرجویی برخورد کرده که منجر به شکستگی سر نشده و علت فوت نبوده است. طبق گزارش پزشکی قانونی فرضیهها درمورد تجاوز درمورد هر دو نفر از مقتولین منتفی است.»
پس از اتفاق تلخ بامداد روز یکشنبه، اما دو پست اینستاگرامی همسر مرحوم مهرجویی به شکل گستردهای با روایتهای مختلف در اینستاگرام فراگیر شد. پست اولی که بسیار بیش از دیگری دیده شد، مربوط به پستی است که ایشان با ابراز نگرانی از تهدید شدن توسط یک فرد اعلام کرده بود امنیتشان در خطر است. وحیده محمدیفر در حساب شخصی خود در اینستاگرام ضمن شرح ماجرای هولناک، از تهدید شدن توسط شخصی با چاقو خبر داده و نوشته بود: «آیا همسر داریوش مهرجویی، پیشکسوت هنر این مملکت، باید توسط یک فرد بیگانه تهدید شود؟» همسر داریوش مهرجویی در ادامه گفته بود در چند وقت اخیر مورد دستبرد هم قرار گرفتهاند.
او تاکید کرده بود در چند وقت اخیر دو سنتور با اسم و عکسهای بهرام رادان و داریوش مهرجویی از آنها به سرقت رفته که خرید و فروش آن دزدی و غیرقانونی است. بامداد دیروز اینطور روایت شده بود که این پست اینستاگرامی یک روز قبل از کشته شدن این دو منتشر شده درحالیکه این پست مربوط به ۱۵ مهرماه است که بعد از حملات مجازی زیر همین پست و اتهام نژادپرستی به مرحومه، این پست دو روز بعد در تاریخ ۱۷ مهرماه توسط خانم محمدیفر پاک میشود. مشابه همین صحبتها را مرحومه در گفتوگو با روزنامه اعتماد مطرح کرده بود که بعد از فوت ایشان منتشر شد.
پس از انتشار خبر تلخ قتل داریوش مهرجویی و همسرش، خیلی زود بسیاری از موضوعات مرتبط با این کارگردان مشهور کشورمان به خبر داغ فضای مجازی تبدیل شد که از جمله آنها خبر مربوط به فیلمهای داریوش مهرجویی بود.
در این رابطه کوتاه سخن اینکه داریوش مهرجویی کارگردان، نویسنده و مترجم ایرانی بود. مهرجویی با ساخت فیلم گاو در سال ۱۳۴۸ نگاهها را متوجه سینمای ایران کرد و به موج نوی سینمای ایران شکل داد. بر اساس نتایج یک نظرسنجی در سال ۱۳۸۳، او با آفریدن هفت شخصیت، بیشترین شخصیت سینمایی ماندگار را در سینمای ایران خلق کرده است. همچنین شخصیت هامون در فیلمی به همین نام از مهرجویی، ماندگارترین شخصیت در تاریخ سینمای ایران دانسته شده است.
در نظرسنجی دیگری به سال ۱۳۸۱ مهرجویی، پس از بهرام بیضایی، برترین کارگردان همهٔ تاریخ سینمای ایران شناخته شده است. داریوش مهرجویی یکی از مهمترین و بزرگترین کارگردانهای سینمای ایران و کارگردانی مؤلف میباشد. به غیر اثر ماندگار و تاریخ ساز وی یعنی فیلم گاو از دیگر فیلمهای قابل توجه وی میتوان به دایره مینا، اجاره نشین ها، هامون، سارا، پری، لیلا، درخت گلابی، مهمان مامان و سنتوری اشاره کرد. در آبان ۱۳۹۳ در سفارت فرانسه در تهران از سوی سفیر فرانسه جایزه شوالیه ادب و هنر فرانسه به داریوش مهرجویی اهدا شد.
پس از حمله غافلگیرانه حماس به مواضع و مراکز امنیتی اسرائیل که شنبه هفته گذشته رخ داد و شکستی سنگین در پرونده رژیم صهیونیستی به ثبت رساند، حملات سنگین و انتقام جویانه اسرائیلیها علیه مردم بیگناه و غیرنظامی فلسطین در نواره غزه که عمدتاً کودک و زن هستند نیز به خبر داغ رسانههای ایران و جهان تبدیل شد و واکنشهای فراوانی به همراه داشته است.
در این خصوص، یکی از اخبار مهم این بود که روزنامه آمریکایی «نیویورکتایمز» به نقل از سه تن از افسران ارشد رژیم صهیونیستیگزارش کرد که ارتش رژیم صهیونیستی به زودی آماده میشود تا با دهها هزار نظامی صهیونیست به نوار غزه حمله کند؛ به امید آنکه شهر غزه را تحت تصرف خود قرار دهد و رهبری فعلی این منطقه را از بین ببرد. نیویورکتایمز گزارش کرد، ارتش رژیم صهیونیستی اعلام کرده که هدف نهایی آن، از بین بردن سلسله مراتب سیاسی و نظامی حماس است. این حمله، احتمالاً بزرگترین عملیات زمینی رژیم صهیونیستی از زمان حمله ۲۰۰۶ این رژیم موقت به لبنان محسوب خواهد شد. سه افسر ارشد رژیم صهیونیستی مدعی شدهاند که این اولین مورد از زمان حمله ۲۰۰۸ رژیم صهیونیستی به غزه محسوب میشود که رژیم موقت در آن تلاش میکند زمینی را تصاحب کرده یا حداقل برای مدت اندکی آن را تحت کنترل بگیرد.
از جمله اخبار قابل توجه دیگر که ظرف چند روز گذشته به تیتر یک رسانهها آمد، مواضع عجیب محمود عباس علیه جنبش حماس بود.
عباس در اظهاراتی ضد مقاومت حماس مدعی شد که سیاستها و اقدامات حماس مردم فلسطین را نمایندگی نمیکند. وی در جریان یک گفتوگوی تلفنی با «نیکلاس مادورو» رئیس جمهوری ونزوئلا ادعا کرد که سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) تنها نماینده مردم فلسطین است.
بر اساس بیانیه وزارت خارجه ونزوئلا، مادورو و عباس در مورد اوضاع وحشتناک نوار غزه به دنبال حملات بی رحمانه رژیم صهیونیستی بحث و رایزنی کردند. مادورو ضمن حمایت بی قید و شرط کاراکاس از آرمان فلسطین از ارسال ۳۰ تن کمکهای بشردوستانه به مردم فلسطین خبر داد. در بیانیه وزارت خارجه ونزوئلا آمده که دو رهبر در گفتوگوی تلفنی خود «خواستار آتشبس فوری و ایجاد یک کریدور کمکهای بشردوستانه» و تبعیت از قوانین بینالمللی شدند.
یاسمین مقبلی متولد ۲۴ ژوئن ۱۹۸۳ و خلبان آزمایش آمریکایی سپاه تفنگداران دریایی ایالات متحده آمریکا و فضانورد ناسا است. او فارغالتحصیل مؤسسه فناوری ماساچوست (امآیتی)، مدرسه عالی نیروی دریایی ایالات متحده و مدرسه خلبانی آزمایش نیروی دریایی ایالات متحده است.
مقبلی سابقه بیش از دو هزار ساعت پرواز با ۲۵ نوع هواپیمای مختلف و ۱۵۰ مأموریت از جمله چند سورتی پروازی در افغانستان را دارد.
چندی پیش، ناسا با انتشار بیانیهای اعلام کرد که مقبلی بهطور رسمی به عنوان فرمانده هفتمین مأموریت اعزام سرنشیندار فضاپیمای اسپیس اکس به ایستگاه فضایی بینالمللی انتخاب شده و آندریاس مورگنسن، فضانورد دانمارکی، خلبانی این عملیات را بر عهده خواهد داشت. این مأموریت در سال ۲۰۲۳ از مرکز فضایی کندی در فلوریدا انجام شد. این اولین پرواز فضایی مقبلی است.
در تازهترین اخبار نیز در خصوص این فرد خبر آمده است که دو زن برای رقم زدن یک لحظه نادر در تاریخ پیادهروی فضایی، اواخر این ماه با یکدیگر همراه خواهند شد. پیادهروی فضایی بیرون از «ایستگاه فضایی بینالمللی» (ISS) که توسط یاسمین مقبلی و «لورال اوهارا» (Loral O'Hara) فضانوردان ناسا انجام میشود، چهارمین پیادهروی فضایی کاملا زنانه خواهد بود. این پیادهروی فضایی که در حال حاضر برای ۳۰ اکتبر برنامهریزی شده است، پس از تاخیر به دلیل نشت در مجموعه مداری انجام میشود.
انتشار این خبر دوباره نام مقبلی را به کانون توجه رسانهها بازگردانده است.
صدیقه وسمقی متولد ۱۳۴۰ در تهران، شاعر، نویسنده، مترجم، اسلامپژوه، حقوقدان و تحلیلگر مسائل سیاسی و اجتماعی است. او اهل ایران و ساکن سوئد است. وی استاد دانشگاه تهران و نماینده اسبق مردم تهران در نخستین دوره انتخابات شوراهای شهر و روستا و سخنگوی این شوا و دارای دکترای فقه و مبانی حقوق اسلامی نیز میباشد.
صدیقه وسمقی به فاصله کوتاهی پس از انقلاب ۵۷ وارد مدرسه شهید مطهری شد. او سه سال در این مدرسه به تحصیل علوم مذهبی پرداخت. در سال ۶۲ وارد دانشگاه تهران شد و تا دریافت درجه دکترا در رشته «فقه و مبانی اسلام» در آنجا ادامه داد.
چند روز پیش ۱۴۰۲ او با انتشار ویدیویی در اینستاگرام، حجاب از سر برداشت و این موضوع نام او را نیز به لیست اخبار داغ هفته اضافه کرد.
قابل ذکر است که وسمقی در سال ۲۰۱۱، ایران را ترک کرد و به عنوان استاد میهمان در دپارتمان اسلامشناسی دانشگاه گوتینگن آلمان مشغول به فعالیت شد. او در همین زمینه با دانشگاه اوپسالا در سوئد نیز همکاری داشتهاست. وی را جزو چهرههای شاخص نواندیش دینی در ایران میدانند. دیدگاههای او در مورد حجاب و حق پوشش زنان و برخی مسائل فقهی دیگر همواره چالشبرانگیز بوده است.
طرح برخی گمانه زنیها مبنی بر رفتن پرویز فتاح به ستاد اجرایی فرمان امام (ره) و خداحافظی او با بنیاد مستضعفان نیز یکی دیگر از اخبار قابل توجهی بود که در این هفته نام پرویز فتاح را در فضای مجازی پرتکرار کرد.
در این خصوص توضیح اینکه با انتصاب محمد مخبر به سمت معاونت اول ریاست جمهوری کشورمان در آذرماه سال ۱۴۰۰، سکان هدایت این مجموعه به عارف نوروزی سپرده شد؛ فردی که با نام «سرپرست» به این سمت برگزیده شد و تا به امروز با همین عنوان، مدیریت این مجموعه بزرگ و مهم را عهده دار بوده است.
دورانی که ظاهرا به پایانش نزدیک شده، چون شنیدهها حکایت از آن دارد که به زودی پرویز فتاح، رئیس بنیاد مستضعفان با ترک این مجموعه، به عنوان مدیرعامل ستاد اجرایی فرمان امام خمینی (ره) مشغول به فعالیت خواهد شد؛ خبری که خبرگزاری مهر منتشر کرده و معلوم نیست چه زمانی تحقق خواهد یافت!
با وجود این همانطور که اشاره شد، نام فتاح نیز در این روزها مورد توجه کاربران در فضای مجازی است.
در ارتباط حادثه تلخ پیش آمده برای آرمیتا گراوند دختر تهرانی در ایستگاه مترو شهدا و بستری شدن او در بیمارستان فجر نیز به تازگی خبر نگران کننده دیگری منتشر شده که بار دیگر او را به در کانون توجهات باقی نگه داشته است.
به موجب این خبر که پنج روز پیش منتشر شد، پیگیریها حاکی است به رغم تلاشهای مستمر کادر پزشکی بیمارستان فجر، علایم حیاتی نسبتاً پایدار آرمیتا گراوند در چند روز گذشته تغییر یافته و تا حدودی رو به وخامت رفته است.