بین الملل تابناک: بعدازظهر امروز نشست وزرای امور خارجه فرمت ۳+۳ درباره تحولات قفقاز به میزبانی تهران و با حضور وزرای امور خارجه ایران، روسیه، ترکیه، جمهوری آذربایجان و ارمنستان برگزار شد؛ این نشست با عنوان «نوبت صلح، همکاری و پیشرفت در قفقاز جنوبی» آغاز به کار کرده و در ادامه نشستهایی برگزار میشود که در حوزه قفقاز انجام شده است.
حسین امیرعبداللهیان دوشنبه شب در نشست خبری که متعاقب برگزاری نشست امروز(دوشنبه) وزیران خارجه در قالب ۳+۳ در تهران برگزار شد، افزود: اولین نشست فورمت ۳+۳ با تمرکز بر موضوع حل منازعه در قفقاز جنوبی در سطح معاونان وزرای خارجه در مسکو برگزار شد و امروز(دوشنبه) اعضای حاضر در سطح وزرای خارجه نشست دوم رو در تهران برگزار کردند.
وی گفت: امیدواریم که در ادامه این نشستها شاهد حضور کشور دوست گرجستان هم باشیم و نشست بعدی هم در ترکیه برگزار خواهد شد.
وزیر امور خارجه بیان کرد: اینکه همزمان با تجاوزات مستمر و وسیع رژیم صهیونیستی نسبت به غزه این نشست برگزار شده دو پیام دارد، یکی اینکه از فرصت حضور وزرای امور خارجه در تهران نسبت با گفت وگو با آنها و دیدارهایی که وزرای خارجه با رئیس جمهور کشورمان داشتند تلاش کردیم راهکارهای متوقف کردن جنایات رژیم صهیونیستی و کمک رسانی بشردوستانه و توقف کوچاندن اجباری مردم غزه را با آنها به اشتراک بگذاریم.
امیرعبداللهیان گفت: پیام دوم این است که ایران از کنش گری فعالی در منطقه برخوردار است و نسبت به تحولات قفقاز جنوبی توجه دارد. امیدواریم پس از دور بعدی نشست در ترکیه این نشست ها در باکو و ایروان هم استمرار داشته باشد.
وزیر امور خارجه ادامه داد: اولا بر هیچکس پوشیده نیست ایران در چارچوب ارزش های انسانی و دینی خودش نسبت به حمایت از مقاومت فلسطین همواره موضع روشنی داشته و ما به حمایت سیاسس حقوقی و رسانه ای از فلسطین قویا ادامه خواهیم داد.
وی گفت: رژیم صهیونیستی همچنان به عنوان اشغالگر شناخته می شود و در چارچوب حقوق بین الملل کسانی که سرزمینشان اشغال شده می توانند اسلحه دست بگیرند، ما شاهدیم برخی کشورها پدیده اشغالگری رژیم اسراییل را نادیده بگیرند. در جلسه ای که در مصر برگزار شد شب گذشته با همتای مصری خودم ارتباط داشتم.
امیرعبداللهیان افزود: امروز هم جزییات بیشتری را دریافت کردیم و مایه تاسف است کشورهای غربی حتی حاضر نمی شوند کلمه ای در متن پایانی اجلاس بیاید اما به دنبال محکومیت مقاومت هستند. مقاومت یک واقعیت است در منطقه و تداوم کشتار غیرنظامیان عرصه را بر نیروهای مقاومت تنگ کرده است.
وزیر امور خارجه 'tت: امیدواریم مجموعه تلاشها در سازمان همکاری اسلامی منجر به این شود که شاهد توقف جنایات رژیم در غزه باشیم و مایلم تاکید کنم منطقه به مانند بشکه باروت است و هر لحظه اتفاق خارج از کنترلی ممکن است رخ دهد.
وی خاطرنشان کرد: از این رو تا دیر نشده همه کشورهای دخیل در آتش آفروزی اخیر از جمله آمریکا و رژیم صهیونیستی را هشدار می دهیم که کشتار را متوقف کنند.
امیرعبداللهیان در پاسخ به ایرنا در خصوص رویکرد وزرای خارجه حاضر در نشست امروز(دوشنبه) تهران در قبال موضوع فلسطین گفت: شب گذشته(یکشنبه) با آقای هنیه و نخاله گفت وگو داشتم و در جریان آخرین وضعیت در غزه قرار گرفتم. نکته مهم این است که رهبران مقاومت تاکید دارند آمادگی طولانی برای تداوم مبارزه با رژیم را داریم. از این رو آنچه که درخواست دارند این است که رژیم صهیونیستی عملیات علیه غیرنظامیان را متوقف کند.
وزیر امور خارجه افزود: در نشست امروز یکی از موضوعات مهم مربوط به فلسطین بود و به ویژه وزرای خارجه ترکیه و روسیه که مواضع قوی را در چارچوب توقف جنگ داشتند. همچنین ما به نشانه اعلام همبستگی با ملت مقاوم فلسطین در دو سوی سالن نشست، پرچمهای فلسطین را برافراشته قرار دادیم.
وی در خصوص پیش نویس قطعنامه آمریکا برای حمایت از رژیم صهیونیستی نیز تصریح کرد: متاسفانه آمریکا به طور یکطرفه و تمام قد در کنار رژیم صهیونیستی قرار گرفته و امروز مدیریت جنگ در اختیار دستگاه امنیتی آمریکاست. سیستم حکومتی و سیاسی در سرزمین های اشغالی کاملا فروپاشیده، اما ماشین جنگ رژیم با هدایت نظامیان آمریکا تلاش می کنند که رژیم فروپاشیده را از بحران نجات دهند. علاوه بر این سفر، مکرر مقامات آمریکا به سرزمین های اشغاللی میروند که به دنبال این هستند تا قطعنامهای در شورای امنیت صادر شود و این محل چالش است. با آقای لاوروف و همچنین طرف چینی در این رابطه گفت وگو داشتیم و همه تلاش ما بر این است که قطعنامهای علیه فلسطین صادر نشود.
وزیر امور خارجه در خصوص حضور مستقیم آمریکا در جنگ علیه فلسطین و مانع شدن رژیم صهیونیستی برای رسیدن کمک های بشردوستانه گفت: رژیم اشغالگر قدس به دنبال این است که مقاومت را از غزه حذف کنند. به دنبال این هستند که ساکنین غزه را وادار به کوچ اجباری کنند.
وی افزود: هدف قرار دادن بیمارستان ها و کلیساها در همین راستا است، آنان به دنبال این هستند که ساکنین غزه را به سرزمین سینا در مصر و سپس به بخشی از اردن منتقل کنند. آنها تصور می کنند با حمایت آمریکا چنین سنارویی را پیش برند.
امیرعبداللهیان گفت: اعلام کردیم همانطوری که آنها سالها تلاش زیادی را برای اینکه حزب الله لبنان را حذف یا خلع سلاح کنند و نتوانستند و امروز شاهد این هستیم که حزب الله قدرتمندتر از هر زمان دیگری است. از این رو آنچه که در صحنه عملیاتی جزو رویای صهیونیست هاست، چنین تصویری است.
وزیر امور خارجه بیان کرد: این موضوعات بر اساس اطلاعات است و تحلیل نیست، اما این رویاها جزو آمال دست نیافتنی آنها خواهد بود. آنها به دنبال ایجاد کشور جدید فلسطین در بخشهایی از مصر و اردن هستند و بر همین اساس است که در آقای السیسی رئیس جمهور مصر گفت که مردم فلسطین باید در سرزمین خود باقی بمانند. امروز مقاومت یک واقعیت موثر در منطقه است.
وی ادامه داد: علیرغم صحنههای دلخراش جنایات صهیونیست ها رژیم پر ادعا در مقابل یک گروه مقاومت غافلگیر شد و با رفتار دیوانهوار زنان و کودکان را به شهادت میرساند، زیرا حماس حرفهای عمل کرده است. مقاومت از بهترین شرایط برخوردار است. معادلات توسط مقاومت رقم زده خواهد شد.
امیرعبداللهیان در خصوص گفت وگو با وزیر خارجه مصر و ارسال کمک های ایران به غزه اظهار داشت: یکی از موضوعات شب گذشته ما ارسال کمک ها به غزه است، توافق کردیم که کمک های ایران در اسرع وقت با مجوزی که برای پروازهای اعزامی به مصر انجام می شود به دست مردم غزه برسد.
وزیر امور خارجه افزود: در یک مرحله رایزنی ها انجام شد، اما به دلایل نقص و فراهم کردن لجستیک مصری ها فرصتی را خواستند و منتظریم که مقدمات اینکار هرچه سریعتر فراهم شود.
به گزارش ایرنا، وزیران امور خارجه روسیه، ترکیه، آذربایجان، ارمنستان امروز با حضور در تهران نشستی در خصوص تحولات قفقاز برگزار کردند.
سید ابراهیم رئیسی دوشنبه شب در دیدار «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه که به منظور شرکت در نشست «گروه همکاری قفقاز» به تهران سفر کرده، ضمن استقبال از حل مسائل قفقاز از سوی کشورهای منطقه، دخالت بیگانگان را بحرانزا و تشدیدکننده مشکلات دانست و ابراز امیدواری کرد، نتایج نشست تهران به تقویت امنیت، ثبات و آرامش در منطقه و رفع اختلافات میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان منجر شود.
رئیس جمهور با اشاره به اراده دو کشور برای ارتقای سطح همکاری بهویژه همکاری اقتصادی اعلام کرد: ایران مصمم به اجرایی کردن توافقات دوجانبه است و بر تسریع و تسهیل در اجرای آنها تأکید دارد.
رئیسی در واکنش به اظهارات وزیر خارجه روسیه مبنی بر اینکه «حتی در یک نشست منطقهای هم نمیتوان نسبت به رخدادهای جاری در غزه و پایمال شدن حقوق مردم بیدفاع بیتفاوت بود»، اظهار داشت: آنچه در غزه میگذرد جنایتی هولناک علیه زنان و کودکان بیدفاع و بیگناه است که با حمایت مستقیم و رسمی آمریکا و دیگر کشورهای غربی صورت میگیرد.
رئیس جمهور همچنین به سخنان اخیر رئیس جمهور آمریکا مبنی بر اینکه اگر رژیم صهیونیستی در منطقه نبود هم آمریکا برای ایجاد آن اقدام میکرد، اشاره کرد و گفت: این سخن به معنای آن است که آمریکاییها برای تأمین منافع خود حاضرند روی خون زنان و کودکان و ویرانههای خانه و کاشانه مردم فلسطین نیز پا بگذارند.
رئیسی خاطرنشان کرد: امروز آمریکا تلاش میکند آنچه را در حمایت از رژیم صهیونیستی و تأمین منافع نژادپرستانه خود نتوانسته در میدان محقق کند، با تصویب قطعنامهای در شورای امنیت سازمان ملل دنبال کند و لذا ملتها و آزادگان جهان امیدوارند روسیه با توجه به جایگاه و اثرگذاری خود در شورای امنیت و نیز عرصه بینالملل مانع از تحقق نیت آمریکاییها شود.
وزیر امور خارجه روسیه نیز در این دیدار ضمن تأکید بر پایبندی روسیه به اجرای همه توافقات و همکاریهای خود با ایران در عرصههای اقتصادی، تجاری، حمل و نقل، فرهنگی و انرژی گفت: شرکت در نشست 3+3 در تهران جلوهای از همکاریهای منطقهای روسیه با ایران است.
«سرگئی لاوروف» با بیان اینکه گسترش همکاریهای کشورهای منطقه میتواند باعث تأمین منافع و توسعه توأمان همه آنها شود، اظهار داشت: در نشست امروز تأکید شد که مسائل منطقه باید بدون دخالت بیگانگان حل و فصل شود.
با توجه به تحولات رخ داده در منطقه، فرمت ۳+۳ به بررسی مسائل منطقه قفقاز جنوبی و راههای توسعه همکاریهای منطقهای (سیاسی، اقتصادی، امنیتی، ترانزیتی، انرژی و ...) و همچنین گفتوگوهای صلح بین آذربایجان و ارمنستان خواهد پرداخت.
بیانیه مشترک دومین نشست سازوکار منطقهای « ۳+۳»
به دعوت جناب آقای حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و با حضور جناب آقای آرارات میرزوئیان، وزیر امور خارجه جمهوری ارمنستان، جناب آقای جیحون بایراماف، وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان، جناب آقای سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه فدراسیون روسیه و جناب آقای هاکان فیدان وزیر امور خارجه جمهوری ترکیه، دومین نشست سازوکار منطقهای «۳+۳» در تاریخ ۱ آبان ۱۴۰۲ هجری شمسی برابر با ۲۳ اکتبر ۲۰۲۳ میلادی در تهران برگزار شد.
وزرای امور خارجه
۱) با عنایت به اهمیت توسعه مناسبات دوستانه بین کشورها بر اساس منافع متقابل و حسن همجواری، در این راستا بر اهمیت حل و فصل مسالمتآمیز اختلافات بر اساس منشور ملل متحد، احترام به حاکمیت، استقلال سیاسی، تمامیت ارضی، خدشهناپذیری مرزهای شناخته شده بینالمللی، عدم مداخله در امور داخلی، منع تهدید یا توسل به زور و احترام به حقوق بشر تأکید کردند.
۲) ضمن بیان دیدگاههای خود در خصوص مسائل گوناگون بینالمللی، مهمترین موضوعات مطرح در منطقه را بررسی نموده و بر اهمیت سازوکارهایی مانند سازوکار مشورتی منطقهای «۳+۳» در فراهم آوردن فرصتهای گفتوگوی سازنده و ایجاد همکاریهای متقابلاً سودمند بین کشورهای منطقه که در این زمینه نقش اصلی را دارند، تأکید کردند.
۳) بر نقش مثبت همکاریهای اقتصادی بر تقویت اعتماد متقابل، بهروزی ملتها و ثبات منطقه، تأکید نمودند.
۴) بر اهمیت همکاریهای فرهنگی، ارتباطات مردمی و اجرای پروژههای مشترک در حوزههای آموزشی، علمی، گردشگری، فرهنگی و ورزشی مورد تأکید قرار دادند.
۵) در راستای ایجاد صلح پایدار و توسعه اقتصادی منطقه، رایزنی و تعاملات دوجانبه و چندجانبه را تقویت خواهند کرد.
۶) از روندهای جاری عادیسازی و توسعه مناسبات بین کلیه کشورهای منطقه استقبال شد.
۷) ضمن ارزیابی مثبت از نتایج این نشست، باز بودن این نشست برای مشارکت برابر گرجستان در آن را مورد تأکید مجدد قرار دادند.
۸) همچنین در مورد وضعیت غزه تبادل نظر نمودند. آنها بر لزوم خاتمه فوری هدف قرار دادن غیرنظامیان بیگناه تأکید کردند.
۹) وزرای امور خارجه جمهوری ارمنستان، جمهوری آذربایجان، جمهوری ترکیه و فدراسیون روسیه، بابت میزبانی شایسته و برگزاری موفق این نشست، از وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران قدردانی کردند.
ضمن ارزیابی برگزاری منظم نشستهای سازوکار منطقهای «۳+۳» در گسترش و تقویت فضای اعتماد و همکاری در منطقه، توافق نمودند تا نشست بعدی در جمهوری ترکیه در تاریخی که از طریق مجاری دیپلماتیک هماهنگ خواهد شد، برگزار شود.